İran Devrim Muhafızları Ordu Sözcüsü Hüseyin Muhibbi, düşmanın en ufak hatasına katbekat karşılık verileceğini açıkladı. Muhibbi, ABD ile İsrail'in İran'a yönelik etkili operasyon yürütemeyeceğini savunarak bu ülkelerin açıklamalarının iç kamuoyuna yönelik olduğunu söyledi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yazılı açıklamasına göre, Hürmüz Boğazı'nın güneyinde izin verilmeyen rotadan geçmeye çalışan ve toplamda 4,5 milyon varilin üzerinde petrol taşıyabilen iki süper tanker sabah saatlerinde deniz mayınına çarptı. Patlamanın ardından personel gemileri terk ederken, motor bölümleri ağır hasar alan tankerler hareket edemez hale geldi.
Basra Körfezi'nin kuzeyinde gemiden gemiye petrol yükü aktaran 4 gemi, İran Devrim Muhafızları'nın açıklamasına göre aynı anda vuruldu ve yangın sürüyor. Açıklamada, Hürmüz Boğazı'nın batısında dün gece de 3 geminin deniz mayınına çarptığı aktarıldı. İran, ABD'yi gemileri mayınlı geçide yönlendirmekle suçlayarak bölgedeki ABD üslerinin de hedef olabileceğini bildirdi.
Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankeri daha mayına çarparak alev aldı. İran Devrim Muhafızları'na göre 2 milyon varilin üzerinde ham petrol taşıyan gemi, radar ve seyrüsefer sistemlerini kapatarak boğazın güneyindeki 'yasak' rotadan çıkış yapmaya çalıştı. Donanma, bu rotayı kullanan gemilerin doğacak sonuçlardan kendilerinin sorumlu olacağını vurguladı.
İran devlet televizyonunun aktardığına göre Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'ye ait MQ-9 tipi insansız hava aracının bu sabah Hürmüz Boğazı üzerinde hava savunma sistemlerince düşürüldüğünü bildirdi. İran, bunun şimdiye kadar düşürdüğü 54'üncü MQ-9 olduğunu öne sürdü.
İngiltere'deki RAF Fairford Hava Üssü'ne yönelik şüpheli saldırı planının İran tarafından koordine edildiği iddiasına 29 ülkeden ortak destek geldi. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu ülkeler, planın İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yönlendirildiği değerlendirmesine katıldı. Ortak açıklamada, İran'ın sabotaj, kundaklama ve siber saldırı gibi faaliyetleri kınanarak, "Düşmanca faaliyetleri engellemek ve faillerini yargılamak için harekete geçeceğiz" denildi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı’ndan izinsiz geçmeye çalışan, 2 milyon varil petrol taşıma kapasiteli bir süper tankerin deniz mayınına çarparak patladığını duyurdu. Yapılan açıklamada navigasyon sistemlerini kapatarak geçiş yapan gemilerin “düşman” sayılacağı ve hedef alınabileceği uyarısında bulunuldu.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'ndan alternatif güney rotasını kullanarak ayrılmaya çalışan bir süper tankerin deniz mayınına çarptığını açıkladı. Seyir sistemlerini kapattığı belirtilen gemide büyük bir patlama meydana geldiği, patlamanın kıyı bölgelerden de görüldüğü bildirildi. Dünyadaki akaryakıt fiyatlarını etkileyen bölgeye ilişkin İran, belirlediği geçiş kurallarına uymayan gemilere yönelik sert bir uyarıda bulundu.
İran Devrim Muhafızları danışmanı Muhammed Rıza Nakdi, Hürmüz Boğazı'nda ihlalcilerin açtığı güzergahların en kısa zamanda kapatılacağını söyledi. Nakdi, boğazın kapalı ve İran ordusunun kontrolünde olduğunu, meşru talepler karşılanana kadar bu durumun süreceğini belirtti.
ABD'nin Irak'tan tamamen çekilmesini İran Devrim Muhafızları 'tarihi zafer' olarak değerlendirdi. Irak Başbakanı Ali Zeydi ise çekilmeyi yeni dönemin başlangıcı olarak gördü ve 1 Ekim'de devlet kontrolü dışındaki silahlara son verme yol haritasının başlayacağını belirtti.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Hüseyin Muhibbi, ABD halkına İran'a yönelik saldırıların gerçek sebeplerini ve ABD'nin İsrail'e desteğini anlatan 25 sayfalık mektup hazırladıklarını söyledi. Muhibbi, mektupla ABD halkının gerçekleri öğrenmesini istediklerini belirtti.
İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nda ABD ordusuna ait başka bir insansız su altı aracını ele geçirdiğini duyurdu. REMUS 600 tipi olduğu belirlenen araç veri kurtarma için uzmanlara teslim edildi; boğazın kapalı olduğu ve tedbirlerin süreceği belirtildi.
İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Muhibbi, ABD ile çatışmanın İran'ın açıkladığı yedi şart yerine getirilene kadar durmayacağını söyledi. Muhibbi, savaşın önceki haliyle sona erdiğini ancak çatışmanın niteliğinin sona ermediğini ve İran'ın yeni aşamalara hazır olduğunu belirtti.
Devrim Muhafızları'na bağlı donanma, perşembe gecesi "Trend" adlı petrol tankerine ateş açıldığını ve geminin alev aldığını bildirdi. Tahran, tankerin boğazdan izinsiz geçmek istediğini, bunu yaparken de ABD ordusu tarafından yönlendirildiğini savundu. Geçiş kurallarının sıkılaştırılması, 28 Şubat'ta başlayan ABD-İsrail saldırılarının ardından gelmişti.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, donanma kuvvetlerinin Hürmüz Boğazı girişinde ABD'ye ait Saildrone Explorer tipi insansız deniz aracını hedef aldığını duyurdu. Ordu, boğazın kapalı olduğunu ve kontrol altında tutulduğunu belirterek bölgedeki tüm düşman unsurların hedef alınacağı uyarısında bulundu.
ABD tarafından füze ile vurulan İran Devrim Muhafızları Donanması'na ait savaş gemisi, Hürmüz Boğazı kıyısındaki Bender Abbas kenti açıklarında AA ekibince görüntülendi.
İran Devrim Muhafızları, Çabahar'dan Umman Körfezi ve Arap Denizi'nin bazı bölgelerine uzanacak yeni bir deniz kısıtlama alanı oluşturacağını duyurdu. Hürmüz çevresinde artan gerilim ve arz endişeleri Brent petrolün varil fiyatını yüzde 3'ün üzerinde yükselterek 101 doların üzerine taşıdı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran Devrim Muhafızları'nın Orta Doğu'da konuşlu 2 ABD savaş gemisini vurduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Açıklamada hiçbir ABD gemisinin vurulmadığı belirtilirken, son bir haftada İran'a ait 10 tankerin imha edildiği duyuruldu.
ABD'nin İran'a ait ham petrol tankerlerine yönelik saldırılarının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, Ürdün'deki Al Azraq Üssü'nü vurdu. Hayber Şiken, Qadr, İmad ve küme başlıklı Qadr olmak üzere 4 farklı balistik füze sistemiyle vurulduğu duyurulan ABD üssüne ağır hasar verildiği ifade edildi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Donanması, ABD ordusunun "en modern, akıllı" insansız su altı araçlarından birini Hürmüz Boğazı girişinde ele geçirdiklerini söyledi.
WASHINGTON, 9 Eylül (Xinhua) -- ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran Devrim Muhafızları'nın ABD donanmasına ait bir savaş gemisine düzenlediği saldırılara misilleme olarak salı günü İran'a ait 5 ham petrol tankerini imha ettiklerini duyurdu.
İran Devrim Muhafızları, ABD'nin petrol tankerlerine yönelik saldırılarına misilleme olarak Ürdün'deki Ezrak Hava Üssü'nü hedef aldığını duyurdu. Ürdün ordusu, hava savunma sistemlerinin 20 balistik füzeyi imha ettiğini, kalan 2 füzenin ise yerleşim dışı alanlara düştüğünü ve can kaybı olmadığını açıkladı.
ABD Merkez Komutanlığı, İran Devrim Muhafızları'na ait 5 ham petrol tankerini Umman Körfezi ve Hark Adası açıklarında imha etti. Saldırı, İran'ın ABD savaş gemisine yönelik başarısız füze girişimlerine misilleme olarak yapıldı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin İran'a ait petrol tankerlerine yönelik saldırılarının ardından Ürdün'deki Al Azraq Üssü'nde konuşlu ABD güçlerine çok sayıda balistik füzeyle saldırı düzenlediğini açıkladı. DMO, F-35, F-16 ve F-15 savaş uçaklarının bakım, hazırlık ve konuşlanma tesisleri ile sığınakların doğrudan hedef alındığını ve üste ağır hasar meydana geldiğini öne sürdü.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran Devrim Muhafızları'nın saldırılarının ardından 5 İran petrol tankerini vurduğunu açıkladı. Mürettebat tahliye edildikten sonra hedef alınan gemiler, IRGC'yi finanse eden ağın parçası olarak değerlendirildi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, ABD’nin İran’a ait petrol tankerlerine yönelik saldırılarının ardından Bahreyn ve Kuveyt limanları yakınındaki petrol tankerlerine tahliye uyarısı yaptı. İran, söz konusu tankerlerin limanda ya da demirde bulunmasına bakılmaksızın hedef alınacağını duyururken, ABD’nin Hark Adası ve Cask açıklarında İran tankerlerini vurduğu bildirildi.
İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nda ele geçirdiğini duyurduğu ABD'ye ait insansız su altı aracının görüntülerini yayınladı. Aracın 6 bin metre derinliğe inebilen Dive-LD modeliyle eşleştiği belirtilirken, ABD aracın bölgede arızalandığını doğruladı ancak İran tarafından ele geçirildiği iddiasını teyit etmedi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı girişinde ABD'ye ait gelişmiş bir insansız su altı aracını ele geçirdiğini duyurdu. Şafak vakti düzenlenen operasyonla ele geçirildiği belirtilen aracın görüntülerinin yayımlanacağı açıklanırken, ABD'den henüz olayı doğrulayan bir açıklama gelmedi.
İran Devrim Muhafızları donanması, Hürmüz Boğazı'nın güney rotasından geçmeye çalışan iki petrol tankeri ve bir LNG tankerini uyararak rotalarını değiştirip geri dönmelerini sağladı. Bu gelişme, İran ile ABD arasında son dönemde yaşanan deniz çatışmalarının ardından geldi ve tansiyonu daha da artırdı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Erbil kentinde ABD ordusuna ait PSS-T tipi sabit gözetleme balonunu Şahid-136 kamikaze İHA ile vurduğunu duyurdu. İran devlet televizyonu ise ABD'ye ait bir uçak gemisi ile bir muhrip gemisinin Devrim Muhafızları tarafından vurulduğunu duyurdu.