Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün DEAŞ'a karşı da PKK'ya karşı da DHKP/C'ye karşı yürüttüğümüz mücadelede hem yoğun halk desteği var hem de uluslararası bir destek var. Dolayısıyla bu mücadeleyi kesin neticeler alıncaya kadar sürdüreceğiz" dedi.
Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nden katıldığı A Haber ve ATV'nin ortak canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Davutoğlu, gazetecinin, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra bir açıklama yapılmadığını belirterek, toplantıda neler konuşulduğunu sorması üzerine, toplantının hemen sonrasında kendisinin katıldığı canlı yayın programı dolayısıyla açıklamayı bizzat kendisinin yapacağını belirterek, toplantıda, geçen hafta başlatılan operasyonları kapsamlı şekilde ele aldıklarını söyledi.
Genelkurmay İkinci Başkanı, MİT Müsteşarı, Dışişleri Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürünün, toplantıda sunum yaptığını anlatan Davutoğlu, "Bu çerçevede bakanlarımız, bu brifingleri aldıktan sonra hep beraber bundan sonra atılacak adımlar konusunda geniş bir değerlendirme yaptık. Dolayısıyla yoğun özellikle teröre karşı alacağımız önlemler bağlamında somut konuların görüşüldüğü bir Bakanlar Kurulunu gerçekleştirdik" diye konuştu.
Bundan sonra hangi adımların atılacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Davutoğlu, "Tabii bir kere bugünlere nasıl geldiğimizin doğru tahlilini yapmak lazım. Hedefleri doğru ortaya koymak lazım. Bu hedefleri ortaya koyup yöntem belirledikten sonra onda kararlı olmak lazım. Şu ana kadar sürdürdüğümüz yaklaşımı bundan sonra kararlı şekilde devam ettireceğiz ve Türkiye'nin kimden gelirse gelsin, hangi nitelikte olursa olsun hangi niyetlerle yapılmış olursa olsun bütün terör faaliyetleri karşısında Türkiye'nin güvenliğini, istikrarını, huzurunu sağlayacak her türlü tedbiri almaya kararlıyız" şeklinde konuştu.
"ABD ile işbirliği imkanlarının şartlarının oluştuğuna kanaat getirdik"
ABD'nin, koalisyon ülkelerinin lideri olarak İncirlik Üssü'nü kullanma talebi ve Türkiye'nin de bu konuyla ilgili bazı hassasiyetleri anımsatılarak, "Bu hassasiyetlerin giderildiği açıklamalarını duyduk. İncirlik, kullanıma açıldı mı, kullanıyor mu koalisyon güçleri" şeklinde bir soru yöneltilmesi üzenine de Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bu mutabakat, geçen hafta gerçekleşti. Tabi bu mutabakatla, yaşanan terör olayı karşısında bizim aldığımız operasyon kararı ve uygulamaları arasında irtibat yok. Aylardır süren bir müzakere vardı. Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetleri belli. DEAŞ'a karşı yürütülecek mücadelenin bir entegre stratejinin içinde doğru yere oturması, Suriye'nin geleceği konusunda da ortak bir perspektifi barındırmamız, yani eğer Suriye'de bu şartlar devam ederse, bugün DEAŞ örgütünü yok etsek dahi yarın başka örgütün çıkabileceği şartlar, varlığını sürdürmesi halinde kesin çözüme ulaşılmış olmaz. Yine Türkiye'nin en önemli meselesi, gelen mülteci akınlarını durması ve mümkünse gelen mültecilerin geri dönmesini sağlayacak güven ortamının oluşması. Yani DEAŞ yok edilse dahi Suriye rejimi, bu zulmü devam ettirdikçe dolayısıyla bunu da sağlamak mümkün değil.
Dolayısıyla ABD ile yaptığımız müzakerelerde hep bu konularda ortak zemin oluşturmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada, böyle zeminin oluştuğu kanaati hasıl oldu. Ki eğit donat faaliyetine başladık, Mayıs ayından itibaren. Orada bir çalışma yürüyor. Aynı şekilde bir hava koruma, güvenli alan konusunda belli ortak yöne doğru bir mutabakat sağlandı. Bunlarla bir araya getirildiğinde aradaki görüş ayrılıklarının giderildiği, işbirliği imkanının daha kolay olduğu, Türkiye'nin terör karşı mücadele iradesini açık bir şekilde gösterebildiği şartların oluştuğuna kanaat getirdik ve İncirlik Üssü'nün, gerekli olan o işbirliği imkanlarının şartlarının oluştuğuna kanaat getirdik. Önümüzdeki günlerde de yapılan askeri planlamalarda, siyasi irade tutumunu ortaya koymuştur, askerlerimiz arasında yapılacak görüşmelerde neye ihtiyaç hissediliyor, bu mücadele nasıl yürütülecek, hangi imkanlar sunulacak, bunlar kararlaştırılıp çalışmalara hemen başlanacak."
-"Uçuşa yasak bölge bizim eskiden beri savunduğumuz argümandı"
Davutoğlu, "Önce uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerekir. Türkiye'ye sığınmış olanların ülkelerine geri dönmelerini sağlamak, onların güven içinde geri dönmelerini sağlamak anlamına geldiğine göre o belli bölgenin güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Onun birinci adımı bildiğim kadarıyla önce uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, ardından uçuşa yasak bölgenin altında da güvenli alan oluşturulması. Peki bu güvenli alana bir asker girmesi lazım. Kim girecek?" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:
"Uçuşa yasak bölge ta bizim eskiden beri savunduğumuz argümandı. Şimdi burada şu anda söz konusu olan, eğitim donat faaliyetiyle ılımlı unsurların, muhalefet unsurlarının, Özgür Suriye Ordusu'nun takviye edilmesi ve ISIS'den kurtarılan bölgelerde, onların kontrolü ele alacağı şekilde bir düzenlemeye geçilmesi ve o yapıya da 'air cover' diyebileceğimiz hava güvenliğinin sağlanması ki bu hava güvenliği olmaksızın ılımlı muhalif unsurlarını her hangi bir yerde kontrolü ele alması mümkün değil, bunun sağlanması durumunda birçok hedef aynı gerçekleşmiş olur."
"Bizim için Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında artık biz DEAŞ'i görmek istemiyoruz" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
"DEAŞ tehdidinde bu şekilde, Türkiye'nin emin olacağı şartların oluşması önemli. Sonra bu sınırlarda, kimin olması lazım o zaman, bir kara ordusu halinde koalisyon güçleri girmeyi arzu etmediğine göre, koalisyon güçlerini ve Türkiye'ye müzahir grupların buralarda kontrolü ele almaları lazım. Bu da ılımlı muhalefet. Yani sizin sorunuza cevaben söylüyorum, biz bir kara gücü derken Suriyelilerin kendi ülkelerini savunması. Diğer guruplara da ılımlı yaklaşan ve aşırılıklardan uzak Suriyeli muhalefetin bu sınırda ve bahsedilen bölgelerde kontrolü ele alması, esas itibarıyla dayanılan stratejik temel bu olacak."
"Yarın NATO Konseyi de Türkiye'nin talebi üzerine toplanıyor. Orada müttefiklere bilgi verilecek. Oradan herhangi karar çıkması söz konusu mu? 4. Madde doğrultusunda olan bir eylem ama arkasında 5. Maddenin de işletilmesi söz konusu olabilir mi?" şeklindeki soruyu da yanıtlayan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Daha önce de bu tür istişare için NATO'yu toplantıya çağırdık. Türkiye-Suriye sınırı, Türkiye- Irak sınırı nihayetinde NATO'nun da korumakla yükümlü olduğu bir sınır. Dolayısıyla buradaki gelişmelerle ilgili olarak biz NATO Konseyi'ni toplantıya çağırdık. Biz yaptığımız operasyonlar ve Türkiye'ye yönelik tehditler konusunda bilgi vereceğiz. Burada, bu anlamda bir operasyonel karar çıkmasından çok bütün müttefik ülkelerin Türkiye'nin niyetini doğru algılaması ve Türkiye ihtiyaç hissettiğinde güvenlik gereceklerini karşılayacak şekilde yürütülen mücadeleye destek vermesi. Son operasyonların başlamasından bu yana birçok diplomatik temasta bulunduk. NATO Genel Sekreteri, BM Genel Sekreteri, Almanya Başbakanı, İngiltere Başbakanı, AB Komisyon Başbakanı, AB Konseyi Başkanıyla ben konuştum. Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı, Irak Cumhurbaşkanıyla görüştü. Fransa Cumhurbaşkanı ve Suud Kralı ile görüşmelerin de planlıyoruz. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte yoğun bir diplomatik temasla, iş bölümü içinde, bütün dünya liderlerine ulaşarak niyetlerimizi anlattık, izah ettik. Yarın da bu temaslarımız sürecek.
NATO bu bağlamda çok önemli çünkü Türkiye sınırlarında mesela patriot füze getirme gerekçemizi, Suriye'den gelen tehdit karşılığındaydı. Bu NATO'nun sağladığı imkandı.. Türkiye'nin sınırlarındaki her harekatla ilgili de NATO ile iletişim içine olunması ve bilgi vermesi önemli. Bütün bu siyasi aktörler başta NATO Genel Sekreteri olmak üzere Türkiye'nin verdiği mücadeleyi hem haklı bulduklarını hem her türlü desteğe hazır olduklarını bize ifade ettiler."
-"Yoğun bir halk desteğine muhatabız'
Teröre karşı mücadelede iki meselesinin önemli olduğunun altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Birisi kendi halkınızın desteği, ilk andan itibaren perşembe gecesi operasyonları başlattığımız andan itibaren bugüne kadar yoğun bir halk desteğine muhatabız. Bundan çok büyük memnuniyet duyuyorum. İkincisi, uluslararası destek ve bu anlamda meşruiyetin kuvvetli olması. Bugün DEAŞ'a karşı da PKK'ya karşı da DHKP/C'ye karşı yürüttüğümüz mücadelede hem yoğun halk desteği ver hem de uluslararası bir destek var. Dolayısıyla bu mücadeleyi kesin neticeler alıncaya kadar sürdüreceğiz. Nedir kesin netice? Madem, çözüm süreci bağlamında gündeme getirildiği için özellikle HDP bugün de bunu ifade etti, 2013 Mayıs'ında verilen söz tutulacak. Bütün silahlı unsurlar Türkiye'yi terk edecek. Çatışmasızlık dediğiniz, şey ancak bu yolla sağlanabilir. Çatışmasızlık bizatihi kendisi bir değer değildir. 2013 mayısında Türkiye sınırlarının dışına çıkması gereken bütün silahlı unsurlar Türkiye'yi terk edecek. Nedir netice? DEAŞ karışı da Türkiye sınırında, DEAŞ görmek istemiyoruz. Bir DEAŞ mevcudiyeti istemiyoruz. Nedir netice? DHKP/C'nin, ki birçok işadamımızı birçok devlet adamının ölümünden de sorumlu, bir örgüt olarak Türkiye'de aktivitelerini tümüyle sona erdirecek şekilde terör tehdidinin bertaraf edilmesi. Yani dikkat ederseniz, 3 boyutlu ve 3 terör örgütünü hedef alan yoğun bir mücadelenin içine girmiş bulunuyoruz. Halkımızın burada verdiği destek önemli. Uluslararası alanda gelen destekler aslında mücadelemizin ne kadar haklı temele dayandığını bir kez daha gösteriyor."
-"Türkiye'nin bu operasyonlarına açık tavır alan yok"
Uluslararası alanda, Türkiye'nin operasyonlarıyla ilgili aykırı ses duyup duymadığı sorulan Davutoğlu, şöyle dedi:
"Hayır. Şu ana kadar Türkiye'nin bu operasyonlarına açık tavır alan yok. İkircikli konuşan bazı çevreler olabilir. Bu her zaman olur. Şu ana kadar 121 ülkeden ve uluslararası örgütten, açık taziye mesajı, destek ve işbirliği mesajı geldi. Dolayısıyla şu anda bu mücadeleyi sürdürmek için elimizde çok güçlü ulusal ve uluslararası meşruiyet zemini var."
ABD'de yayınlanan Washington Post Gazetesi'nin, "Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakat içerisinde güvenlik bölgenin oluşturulması meselesi de var" şeklinde bir haber yayınladığını, ABD'de yayınlanan bir başka gazetenin ise "ABD, PKK'nın müttefikidir' diye bir yazı yayınladığı belirtilerek, "Şimdi bu Amerikalılar ne yapmak istiyor, ne öğrenmek istiyor, nereye götürmek istiyor. Ne dersiniz?" şeklinde soru yöneltilmesi üzerine de Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Şimdi bir kere 'ABD, PKK'nın müttefikidir' diyen kimse, kime yakın olursa olsun ABD'nin normlarını ve aldığı kararları, ya bilmiyordur yada başka bir oyunun içindedir. PKK, ABD'ye göre bir terörist örgüttür, terörist örgüt olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla ABD, PKK'nın müttefikidir, dediğinizde ABD'nin bir terörist örgütle müttefiktir anlamına gelir ki bunun karşılığı da yok. Buna en iyi cevabı herhalde Amerikalıların vermesi gerekir benden daha çok. Çünkü kendi kararları. Hukuk çerçevede bir örgütü terörist ilan ettiğinde, ABD'de, birçok hukuk süreç de devreye giriyor. Bu konuda da herhangi bir görüş ayrılığı yok. PYD ile ilgili Suriye bağlamında DEAŞ'a karşı verilen mücadelede, geçici bir karşılıklı bir ortak çıkar alanı oluşmuş olması ayrı bir şey. PKK, ABD açısından da Türkiye açısından da Avrupa Birliği açısından da terörist örgüttür. Gerek Cumhurbaşkanımızın Obama ile görüşmesinde, son görüşmesinde gerekse yaptığımız her temasta ve bizim operasyonlar üzerine yapılan açıklamalarda da ABD, PKK'ya karşı yürütülen operasyon desteklerini ifade etmiştir. Bunun tartışılacak tarafı yok. Diğerleri art niyetli açıklamalardır"
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?