Başbakan Yardımcısı Türkeş Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Türkeş Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin koalisyon görüşmelerinde yaşananlar hakkındaki açıklamalarına ilişkin, "Diyor ki 'Bende siyah çanta hazırdı.

30.10.2015 23:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin koalisyon görüşmelerinde yaşananlar hakkındaki açıklamalarına ilişkin, "Diyor ki 'Bende siyah çanta hazırdı.' Çanta kahverengi olunca iş yapmıyor mu yani, çanta siyah olunca korkacak mıyız, ne... Televizyondaki hanım kıza açacağına, Davutoğlu'na açsaydın çantayı o zaman. Ne var yani... Böyle bir şey olur mu ya... Televizyoncuya gösteriyorsun, Başbakana göstermiyorsun. Allah Allah..." dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Kazan Belediyesi Konferans salonunda vatandaşlarla buluşan Türkeş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zorlu bir yoldan geçtiğini söyledi.

Kendisinin siyasetçi bir aileden geldiğini, siyasette usta çırak ilişkisinin önemli olduğuna işaret eden Türkeş, "Ustan iyi olacak, iyi ustanın yanında eğitim alacaksın sende de çırak olarak bir şey varsa işi kaparsın" değerlendirmesinde bulundu.

Türkeş, siyasette siyasi partilerin araç değil, amaç olduğunu, siyasetin insan için yapılması gerektiğini, siyaset yapmak isteyenlerin önce kendisini, milletini ve insanı sevmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin 20 ayda 4. seçimi yapacağını ve artık seçimlerden yorulduğunu aktaran Türkeş, 2014 yılında partilerin belediye başkanlığı seçimleriyle bir tartıya çıktığını, kendilerini ölçtüğünü anlattı. Belediye seçiminin ardından Cumhurbaşkanlığı seçiminin gündeme geldiğini hatırlatan Tuğrul Türkeş, o dönemde yaşanan adaylık tartışmalarını hatırlatarak, "ANAP iktidardaydı, rahmetli Özal, Cumhurbaşkanı oldu, normaldi. Sonra hakkın rahmetine kavuştu. O dönemde Doğru Yol Partisi iktidardaydı, rahmetli Süleyman bey, Cumhurbaşkanı olmak istedi ve oldu. Demek ki normal, doğal. İktidarda kim varsa onun başındakini meclis gönderiyor" dedi.

AK Parti iktidarında ise Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olması döneminde çeşitli tartışmaların yaşandığına dikkati çeken Türkeş, tartışmalara rağmen Gül'ün Cumhurbaşkanı olduğunu kaydetti.

Geçen yıl ise ilk defa cumhurbaşkanını halkın belirlediğini anımsatan Türkeş, AK Parti'nin Recep Tayyip Erdoğan'ı aday gösterirken, diğer partilerin kendi içlerinden bir aday çıkaramadıklarını ifade etti.

"Kendi içlerinden layık bir aday bulamadılar"

CHP ve MHP'nin kendi içinden aday olmaya layık bir adam bulamadığını dile getiren Türkeş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koskoca rahmetli Atatürk'ün, rahmetli İnönü'nün partisi, yılların ana muhalefet partisi, koskoca Cumhuriyet Halk Partisi içinden cumhurbaşkanı adayı olmaya layık olabilecek bir adam çıkartmadı, bir adam. Bu çok gariptir. Bugün 'ben iktidara talibim, iktidar olmak istiyorum, benim mutlaka iktidar olmam lazım' diyenlerin ne halde olduğunu görün diye anlatıyorum. Bir adam ya... İçinizde bir adam yok mu cumhurbaşkanı olacak. Çıkmadı. Bizim eski mahallede, sağolsun Devlet beye bir gazeteci soruyor, diyor ki 'Biz haddimizi biliriz'. Türkiye Cumhuriyeti Devletine cumhurbaşkanı adayı olmak, en önemli şereftir. Sen her gün çıkıp, bu sevilesi millete keskin bakıyorsun kızar gibi. Bir, bunları sevmen gerekiyor, seveceksin. İki, vatan millet sakarya deyince, 'en iyi ben bilirim' diyorsan en iyi de senin haddin, hakkın olması lazım".

CHP ve MHP'nin ithal cumhurbaşkanı adayı gösterdiğini belirten Türkeş, 'böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu', MHP içindeyken söylediğini ve o günden itibaren bir gün bile çalışmadığını kaydetti. Kendisinin hayatta yanlışla beraber olmadığını aktaran Türkeş, "Bizim usta bize öyle öğretmedi, ben iyi ustanın yanında yetiştim" ifadesini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın yüzde 52'sinin oyunu alırken, diğer iki partinin belediye başkanlığı seçiminde çıkan sonuç kadar oy alamadıklarını bildirdi.

Siyasetin, "Birileri koltuklarda otursun, baş köşelerde dursun, büyük büyük laflar etsin, ondan sonra da hiçbir lafın gereğini yerine getirmesin" anlamı taşımadığına işaret eden Türkeş, siyasetin içinden çıktığı milleti sevip, ona hizmet etme sanatı olduğunu belirtti.

"HDP'yi desteklediler"

"İki parti ithal adayla böyle bir sonuç aldığı halde, boyunun ölçüsünü almadı demek ki öğrenememişler" diyen Tuğrul Türkeş, 7 Haziran'daki seçimde de Türkiye'de büyük bir ayıp, yanlış yapıldığını vurguladı.

İktidarda olmayan her iki partinin, "Bizden bir şey olmaz" diye başka bir partiyi meclise sokma gayretine girdiğini ifade eden Türkeş, "Bunu daha çok CHP yaptı. Kendisi 'Ben fikrimi söyleyeyim, programımı yapayım, derdimi anlatayım, vatandaşın desteğini alayım' demek yerine, PKK terör örgütünün siyasi kanadını partiymiş gibi muamele ederek, ona oy verip, ona oy verdirip, onu arkasından kaktırıp, meclise soktular" dedi.

Tuğrul Türkeş, kimseyi etnik kimliğine göre ayırmadıklarının, herkesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gördüklerini, etnik ayrımcılık yapıp, bunu da şiddete ve teröre çevirmenin büyük bir ayıp olduğunu vurguladı.

AK Parti karşıtları tarafından HDP'ye hak etmediği halde oy verildiğini anlatan Türkeş, "(Benim partiden bir şey olmaz, ben bunları meclise kaktıralım, sokayım, böylelikle AK Parti'yi iktidardan alaşağı alayım. Aldılar, 7 Haziran'ın akşamına geldik. Ne oldu? AK Parti'yi aldık iktidardan aşağıya. Peki Türkiye hükümetsiz kalmaz. Şimdi senin arkasından ittirdiğin silah kaçakçısından eşkıyaya kadar meclise soktuğun partiden de bir düzen olmaz. Ne yapacaksın o zaman, sen hangi partiden isen o partinin hazır AK Parti'yi de alaşağı ettiğine seviniyorsan, bu işe girişmen lazım. Nedir bu iş, koalisyon."

"Benim adım Cemil' derdi, bu da 'benim adım Kemal' diyor"

Her iki partinin Türkiye'nin 35 gününü yediğini ve koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alamadıklarını anlatan Türkeş, Kılıçdaroğlu'nun, koalisyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istemediği yönünde açıklamalar yapmasını da doğru bulmadığını ifade etti. Kemal Kılıçdaroğlu'nu, "Bizimkiler" dizisindeki "Cemil" karakterine benzeten Türkeş, "Eskiden bir dizi vardı, terzi bir hanımefendinin eşi vardı. Hiçbir şey yapmazdı, balkondan sepet sarkıtır, bir de 'Benim adım Cemil' derdi, bu da 'benim adım Kemal' diyor. İş yap, sen iş yap. Terzinin beyi gibi evde bütün gün boş oturma öyle, bir şeye yara" diye konuştu.

- "Solcusu, teröristi bir oldu..."

HDP'yi meclise sokup, AK Parti'yi iktidardan indiren sol zihniyetin ayrılıkçılık, bölücülük yaptığını, Türkiye'deki dirliği, düzeni bozduğunu ifade eden Türkeş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi solcusu, teröristi bir oldu, Türkiye'de muhafazakar, dinine bağlı, merkez sağ seçmen dediğimiz insanların iktidardaki partisini alaşağı etti. Bu durumda her fırsatta 'milliyetçi' olduğunu söyleyen, adında da milliyetçi bulunan bir partinin yönetimi, genel başkanın tavrı ne olmalı. Baktın ki PKK terör örgütü ile CHP işbirliği yaptı, bunlar merkez sağ seçmenin yetkiyi sana vermemiş olabilir vatandaş ama aynı oy tabanında aynı insanlar, aynı zemin üzerinde iki partisin, Türkiye'nin meselelerini 10 yıldır, 13 yıldır yüklenmiş götüren bir merkez sağ iktidarı hile ile PKK terör örgütüyle CHP'nin yandaşları alaşağı etti, bir takım basın kuruluşları ve batı da buna şak şak çalıyor, siz MHP'nin Genel Başkanı ya da üst yönetimi olsaydınız ne yaparsınız, ne yapmanız gerekir? O yıkılmaya çalışan merkez sağ hükümete bir omuz vermeniz gerekir, ülkenin menfaati bunu gerektirir."

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin 7 Haziran ve sonraki tutumunu eleştiren Tuğrul Türkeş, Bahçeli'nin koalisyona girmemesine, geçici hükümette de yer almamasına tepki gösterdi.

-"Rahatsız olduğum için bakanlık teklifini kabul ettim"

'Milliyetçiyim' diyen bir partinin AK Parti'yi HDP'nin kucağına itmeye çalıştığını öne süren Türkeş, kendisinin böyle bir durumdan rahatsız olduğu için bakanlık teklifini kabul ettiğini bildirdi.

Merkez sağ seçmenin oy verdiği bir partinin HDP'ye mahkum bırakılmasını içine sindiremediğini aktaran Türkeş, Bahçeli'nin kendisine yönelik, "Bir kırmızı plaka için değer miydi" şeklinde eleştiride bulunduğunu hatırlatarak, "Değmezdi, burada kırmızı plaka işi yok, devlet işi var. Ülkeyi bir daha seçime giderken sahipsiz bırakmaya, tek bırakmaya, onları eşkıyaya, bölücüye, şuna, buna mecbur kılmaya ben içime yediremedim" ifadelerini kullandı.

"Onlar sayesinde AK Partili oldum"

Kendisini MHP'den atmak istediklerini ve Bahçeli'nin de bu yönde bir açıklama yaptığını aktaran Türkeş, "Kötü mal sahibi adamı ev sahibi yapar, şimdi onlar sayesinde AK Partili oldum. Bundan bir rahatsızlığım yok, memnuniyetim var" diye konuştu.

Türkeş, 13 yıllık AK Parti iktidarında yanlışların, eksikliklerin olabileceğini ancak AK Parti'nin ülkenin sorunlarına eğilerek 13 yıl boyunca hizmet ürettiğini, başkalarının ise sorumluluk almaktan kaçtığını bildirdi.

Türkeş, şunları söyledi:

"Çalışan, işi götüren partiyi iktidardan alaşağı edeceksin, sonra da yerine neyi koyacağını bilmeyeceksin. ya da aksadı bir parti, aksadığı yerde karşı tarafta hainle işbirliği yapanı göreceksin ama 'milliyetçiyim' deyip omuz vermeyeceksin. Bu terbiyeye, ahlaka, örfe sığıyor mu? Demek ki 1 Kasım'da öncelik bunların bir hesabını görmektir. İkincisi, kurban olduğum bir daha bizi bunların kapısına yollamayın. Aynı netice olursa aynı adamların kapısına gideceğiz. Diyor ki 'Bende siyah çanta hazırdı.' Çanta kahverengi olunca iş yapmıyor mu yani, çanta siyah olunca korkacak mıyız, ne... Televizyondaki hanım kıza açacağına, Davutoğlu'na açsaydın çantayı o zaman. Ne var yani... Böyle bir şey olur mu ya... Televizyoncuya gösteriyorsun, Başbakana göstermiyorsun. Allah Allah..."

"Erdoğan düşmanlığı"

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığını da anlamadığını belirtti. Abdullah Gül görüşmek istediğinde Bahçeli'nin köşke gittiğini ancak Erdoğan istediğinde görüşmelere gitmediğini aktaran Türkeş, "Diyor ki 'yok ben onu fanusa koyacağım.' Yavrum bu Çin çiçeği değil, insan. Sen kendin fanusta yaşamak istersin, kavanozda durursun onu bilmem ama halkın seçtiği adam susup, köşesinde oturamaz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne yönelik yapılan eleştirileri de yersiz bulan Türkeş, G20 Zirvesi'nin yapılacağı ve turistlerin ağırlandığı Belek'te daha lüks otellerin var olduğunu kaydetti.

Koalisyonun tabanda olması gerektiğine işaret eden Türkeş, "Demek ki artık siyasette, siyasetçi de bir iş kalmadı. Siz bu koalisyonları, bu ittifakı, bu dayanışmayı, bu bütünleşmeyi, tabanda yapacaksınız. Vebal, yük, sorumluluk sizin omzunuzda. Biz yapamadık, siyasetçi olarak, ben bir kendimi getirebildim, öbürlerini ikna edebilsem onları da getirirdim ama gelmiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

MHP'nin tabanındaki insanların koalisyon, iktidar istediğine işaret eden Türkeş, "Bugün MHP'nin başında bulunan 30-40 kişi gazoz şişesinin üstüne konmuş mantar gibi. 30-40 kişi var orada, 'Devlet bey, beni listeye yazıversin, dünya ne olursa olsun' diyen. MHP'deki problem bu. Artık benim problemim değil ama MHP'dekilerin buna bakması lazım" ifadelerini kullandı.

Çamlıdere ziyareti

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Çamlıdere ilçesinde ziyaretlerde bulundu. AK Parti İlçe Teşkilatı üyeleriyle bir araya gelen Türkeş, partililerden seçim çalışmaları hakkında bilgi aldı. Daha sonra Çamlıdere Belediyesi ile ilçedeki Şeyh Ali Semerkandi Müzesi'ni ziyaret eden Türkeş, Yılanlı Köyü'nde de vatandaşlarla buluştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Türkeş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da Sahte Anketlere Tepki
    14:20 Samsun'da Sahte Anketlere Tepki

    Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, sahte anketlerle başkanlık hayali kuranları halkın tepkisiyle karşılayacaklarını belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
    14:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu ve Akdeniz Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında ortak hizmet projeleri gerçekleştirilecek ve Antalya'nın çevre, ekoloji ve gastronomi alanlarındaki potansiyeli değerlendirilecek.

  • Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: 'Sevdalı olduğumuz ilçemizde oynanan oyunlara 'dur' dedik'
    14:19 Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: 'Sevdalı olduğumuz ilçemizde oynanan oyunlara 'dur' dedik'

    Samsun'un Tekkeköy Belediye Başkanı ve Yeniden Refah Partisi Adayı Hasan Togar, kirli yatırımlara karşı çıktığı için aday gösterilmediğini söyledi. Togar, ilçede yapılan hizmetlerle en başarılı ilçe belediyesi olarak gösterilen Tekkeköy'ün vatandaşların yoğun isteğiyle Yeniden Refah Partisi'nin adayı olarak girdiğini belirtti.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Muhalefet partileri popülist vaatlerde bulunuyor
    14:17 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Muhalefet partileri popülist vaatlerde bulunuyor

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, muhalefet partilerinin popülist vaatlerine dikkat çekerek, Ankara ve İstanbul belediye başkanlarının vaatlerinin büyük bir kısmını gerçekleştiremediklerini söyledi. Tekin, seçim çalışmalarında karşılaştığı iki tür insanın farkına da değindi ve vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Ayrıca, Tekin Çat ilçesinde yeni bir öğretmenevi kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Kırıkkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    14:14 Kırıkkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Kırıkkale'de 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mehmet Makas başkanlığında İl Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçim sürecinin huzur ve güven ortamında geçmesi için alınan tedbirler, seçim günü yapılacak işlemler ve riskli durumlar değerlendirildi. Vali Makas, toplantıda her türlü tedbirin alındığını belirterek, sonuçların Kırıkkale ve Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulundu.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bursa'da gövde gösterisi! Mitinge 90 bin kişi katıldı
    14:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bursa'da gövde gösterisi! Mitinge 90 bin kişi katıldı

    31 Mart seçimlerinde AK Parti'den CHP'ye geçeceği konuşulan Bursa'daki mitinge katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, alanda 90 bin kişinin olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Durmak yok, yola devam. Pazar günü inşallah sandıkları gümbür gümbür patlatacağız. Bursa'yla birlikte Türkiye Yüzyılına hazırlanıyoruz. Biz biliyoruz ki Bursa'nın boş lafla işi olmaz" dedi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin savunma ve havacılıkta başarı hikayesini vurguladı
    14:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin savunma ve havacılıkta başarı hikayesini vurguladı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 20 yılda savunma ve havacılıkta büyük bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu belirtti. Türk gençlerinin önündeki engeller kaldırıldığında dünyanın en iyi teknolojilerini geliştirebileceklerini gösterdiklerini vurgulayan Kacır, Türkiye'nin iftihar kaynağı projelerin genç mühendisler tarafından geliştirildiğini söyledi. Ayrıca, Bakan Kacır, Türk gençliğiyle birlikte yeni başarı hikayelerini sürdürmek istediklerini ve uzayda da daha geniş bir ekosistem inşa etmek için çalıştıklarını belirtti.


Advertisement