AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, çözüm süreci ile ilgili tüm konuların görüşüldüğünü, konuşulduğunu ve değerlendirildiğini. hiçbir engel ve sıkıntı olmadığını belirterek, bu nedenle özel bir mekanizmaya gerek olmadığını söyledi.
Canikli, düzenlediği basın toplantısında, Meclis'in 24. Dönemi'ne ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi. TBMM'nin 24. Dönem'de 272 birleşim gerçekleştirdiğini ve 1648 saat çalıştığını, 85 bin 347 sayfa tutanak tutulduğunu anlatan Canikli, ihtisas ve araştırma komisyonlarının 2548 saat çalışarak 57 bin 635 sayfa tutanak tutulduğunu belirtti.
24. Dönem içinde 412 grup önerisi verildiğini, bunların 59'unun AK Parti, geriye kalanların muhalefet tarafından getirildiğini anlatan Canikli, dönemin başından bu güne kadar Hükümet'in 502 kanun tasarısını Meclis'e sevk ettiğini, bugüne kadar 259 düzenlemenin yasalaştığını, bunun 171'inin uluslararası sözleşmeleri içerdiğini, 88'inin ise önemli düzenlemeler olduğunu, halen Genel Kurul gündeminde 12 kanun tasarısı, 3 yasa teklifi, 191 uluslararası sözleşmenin onaylanmasını içeren yasa tasarısı bulunduğunu söyledi.
Canikli, 29 gensoru önergesi verildiğini, 9'unun geri alındığını, 18'inin görüşüldüğünü ve reddedildiğini belirterek, birinin ise iade edildiğini, bunun da Meclis tarihinde ilk kez yaşandığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında iki soruşturma önergesinin de reddedildiğini kaydetti.
21. Dönem'de milletvekillerince 8240 yazılı soru önergesi verildiğini, bunun 6697'sinin yanıtlandığını ifade ederek. 24. Dönem'de verilen 26 bin 993 yazılı soru önergesinin 6 bin 633'ünün yanıtlandığını, ayrıca 4257 sözlü soru önergesinden 1534'ünün cevaplandırıldığını söyledi.
Canikli, 6 araştırma komisyonu kurulduğunu, "gezi parkı" olaylarıyla ilgili araştırma komisyonunun ise yeni yasama yılında kurulacağını söyledi. "Olayların üzerinden 5 ay sonra komisyon kurulması geç olmaz mı?" sorusu üzerine Canikli, şunları kaydetti:
"Tam tersine, yaşanırken, çok sıcakken olaylarım bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılması, tespit ve teşhis yapılması çoğu zaman zordur. Çünkü olaylar sürmektedir, çok sıcaktır ve tarafların ifadeleri çok serttir. Böyle ortamlarda insanların birbirini dinleme, anlama özelliği ikinci plana atılabilir. Bazı hususların net şekilde görülmesi, perde arkalarının ortaya çıkarılması, delilerin daha net şekilde kavranması açısından olayların sakinleşmesi, soğuması, üzerinden zaman geçmesi gerekiyor. Bu yönüyle uygundur."
-"Küfür üretim merkezi gibi çalışıyor"
Canikli, Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk hakındaki kararıyla ilgili düzenlemenin tatilden önce gelme ihtimalinin olmadığını belirterek, "Uzun tutukluluk Türkiye'de bir vaka, bir gerçek. Hepimizin rahatsız olduğunu söylemeliyim. Bu sürelerin azaltılması için ciddi adımlar atıldı, önemli başarılar ortaya çıktı. Uzun yargılama süresinin kısaltılması, bununla doğrudan bağlantılıdır. Anaya Mahkemesi'nin kararı doğru ve yerindedir. Aksini savunmak mümkün değil. Meclis'e verilen bir yıllık süre içinde gerekli düzenleme yapılmıştır. İnşallah yeni dönemde ilk ele alacağımız husus bu olacaktır. Bazı mahkemelerde yargılananların etkilenip etkilenmeyeceğini bilemiyoruz, çünkü her dosya farklıdır" diye konuştu.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e verilen 3 birleşim Genel Kurul çalışmalarına katılmama kararına ilişkin alarak Canikli, "Maalesef TBMM'nin mehabetine yakışmayacak tavır ve yaklaşım içinde. Bunu sadece biz değil, kendi arkadaşları da aynı şeyi söylüyor. İnsani olmayan içerik ve yaklaşımla görevini yürütüyor, hakaret ve küfürden başka bir şey söylemiyor; küfür üretim merkezi gibi çalışıyor. Meclis'te bu tür tartışmaların, konuşmaların olmaması gerekiyor. TBMM çalışma barışını bozacak hakaret ve ağır küfürler söz konusu olduğunda uygulanacak müeyyideler İçtüzükte belirtilmiştir. Dün alınan karar, İçtüzüğün gereğinin yerine getirilmesidir, doğru ve yerinde bir karardır. Böyle olaylar olduğunda TBMM Genel Kurulu buna benzer kararlar alacaktır, almalıdır" dedi.
Canikli, Meclis'in okulların açılmasının ardından toplanabileceğini belirterek, ancak tarihi henüz kararlaştırmadıklarını bildirdi. Canikli, okulların açılmasıyla milletvekillerinin Ankara'ya geldiğini ifade ederek, Eylül ayında okulların açılmasından sonra Meclis'in erken açılabileceğini söyledi.
-"Özel mekanizmaya gerek yok"
Çözüm sürecine yönelik olarak BDP'nin koruculuğun kaldırılması, diyalog makanizması önerdiğinin hatırlatılması üzerine Canikli, şöyle konuştu:
"Görüşmelerle ilgili olarak hiçbir engel söz konusu değil. Görüşme süreciyle ilgli bugüne kadar intikal eden sorun olmadığı için, bu önerilerin ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü ortada bir sorun yok. Ne zaman talep edilmişse görüşmeler gerçekleştirilmiştir, bu tür görüşmelerden beklenen amaç her zaman gerçekleşmiştir. Görüşmeler zaman zaman tıkanır veya istenen amaca ulaşmasında bir takım sıkıntılar ortaya çıktığında öneriler gündeme getirilebilir ama sorun olmadığı için önerileri çok anlamlı bulmuyorum. Süreçle ilgili tüm konular görüşülebilmekte, konuşulabilmekte ve değerlendirilmekte, hiçbir engel ve sıkıntı olmamıştır. O nedenle özel bir mekanizmaya gerek yok.
Bugün itibarıyla koruculuğu kaldırmaya yönelik kararımız yok. Ancak çözüm sürecinin ulaşacağı sonuç, bu konuyla ilgili vereceğimiz kararı da mutlaka etkileyecektir. Bugün özel olarak koruculuğu tasfiye etmek amacıyla emekliliğe teşvik edildikleri düşüncesi doğru değil. Amacımız o değildir. Ama çözüm sürecinin sonunda hepimizin arzu ettiği, istediği, beklediğimiz sonuç geriye dönüşü olmayacak şekilde ortaya çıkarsa, o zaman bu müessesenin de tartışılacağı açıktır. " -
Son Dakika › Politika › Çözüm Süreci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?