Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, Türkiye'de yargı organlarına getirilen en büyük eleştirinin davaların makul sürede bitirilememesi yönünde olduğunu belirterek, davaların makul sürede sonuçlandırılmasının adaletin yerine gelmesi için zorunluluk olduğunu söyledi.
Ankara'da yapılan "Askeri Yargıda Güncel Eğilimler" konulu Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yerli ve yabancı askeri yargı mensupları katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, kavram olarak içinde askeri yargıyı da barındıran yargı birliğinin ideal çözümlerden birisi olarak düşünülebilse de bu hususta atılacak adımlardan önce Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan itibaren var olan ve ayrı bir yargı bölümü olarak yapılandırılan askeri yargının neden bu şekilde yapılandırılmış olduğunun, bu güne kadar adalet sunduğu adalet hizmetinin ulaştığı seviyenin, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde görev yapan TSK'nın ihtiyaçlarının ve önceliklerinin göz önünde bulundurulması, atılacak adımın askeri yargıyı ve askeri yargının desteklediği TSK'yı daha güçlendirici nitelikte olması ve herhangi bir zaaf yaratmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'de yargı oranlarına getirilen en büyük eleştirinin davaların sona ermesinin uzun bir zaman alması ve makul sürede davaların bitirilememesi olduğunu söyleyen Hakim Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, "Halbuki, gerek adli, gerek idari ve gerekse askeri yargıda davaların makul bir süre içinde sonuçlandırılması adaletin gerçek anlamda yerine gelmesi için bir zorunluluktur. Bu zorunluluk bozulan disiplinin mümkün olan en kısa zamanda ve makul bir sürede onarılması bakımından TSK için hayati bir öneme haizdir. Askeri davalara ivedilikle bakılması, davaların makul bir sürede sonuca bağlanması, suç isnadı ile karşılaşan asker kişinin bir an önce suçlu mu suçsuz mu olduğunun belirlenmesi, suçsuz ise derhal görevine iadesi, suçlu ise cezalandırılması bir zorunluluktur. TSK'nın temelini oluşturan askeri disiplin bu tür davaların uzun sürmesine tahammül edemez" dedi.
Ahmet Zeki Liman, son dönemlerde hukuki zemindeki tartışmaların dışında eleştiri sınırlarının aşılarak askeri yargı organlarının işleyiş ve kararları hakkında gerçek dışı söylemler üretilmesinin iyi niyetten uzak davranışlar olarak değerlendirildiğini belirterek, yüksek bir vazife şuuru ile çalışan askeri yargının hak ve hakkaniyet duygusu ile hareket ettiğini söyledi.
Sempozyumun açılışının ardından Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel salondan ayrıldı. Sempozyumun 8 Nisan Salı günü sona ereceği belirtildi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?