Cumhurbaşkanı Gül'ün Kabulü - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Gül'ün Kabulü

Cumhurbaşkanı Gül\'ün Kabulü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nevruz dolayısıyla Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin kültür ve sanat elçilerini kabul etti.

21.03.2012 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nevruz dolayısıyla Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin kültür ve sanat elçilerini kabul etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı kabulde konuklar, kendi dillerinde teşekkürlerini dile getirerek, şiir ve şarkı okudu.

Gül ile görüşen heyette TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, Kazakistan'dan Nurıya Nurpeisova, Kırgızistan'dan Kanykei Alymbekova, Özbekistan'dan Malika Fathullahojaeva ve Rovşancon Yunusov, Türkmenistan'dan Annajemal Nurmuhammedowa, Altay'dan Aıkhan Shinzhin, Başkurdistan'dan Liana Garaeva, Moldova'nın Gagavuz yerinden Igor Pidghırniı, KKTC'den Aydın Hikmet, Tataristan'dan Gulshat Sharapova, Tıva'dan Sarıklar Çayındı, Kırım'dan Mıdat Khalilov, Dağıstan'dan Raisat Gadzhieva, Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Bölgesi'nden Dilara Dilnarabdullah ve Çuvaşistan'dan Albina Lubimova yer aldı.

Konukların hangi ülkeden geldiklerini teker teker soran Gül, ziyarette bulunduğu ülke temsilcileriyle bunu paylaştı. Nevruz Bayramı'nı tebrik eden Gül,

"Bu geniş coğrafyanın her tarafından bir çiçek gibi bir buket gibi geldiniz hepiniz buraya. Baharı böylelikle başlatmış olduk" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın, TÜRKSOY temsilcilerinin Türkiye Türkçesi'ni gayet iyi konuştukları yönündeki gözlemine de katılan Gül,

"Fevkalade güzel konuşuyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

-Gül, yumurta tokuşturdu-

TÜRKSOY üyeleri, yeşil çimen dahil olmak üzere baharın gelişini gösteren meyveler ve kuruyemişlerle dolu bir tepsiyi Gül'e hediye ederken, TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov da Gül ile yumurta tokuşturdu. Gül, Kaseinov'un elindeki yumurtayı kırdı.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin sonunda TÜRKSOY üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Nevruz Şenlikleri kapsamında, TÜRKSOY üyesi ülkelerden gelen 250'ye yakın sanatçı, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Karaman, Adana, Hatay, Çankırı, Elazığ ve Kayseri'de çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.

Türk dili konuşan ülkelerin kültür ve sanat alanlarında iş birliğini sağlayan uluslararası bir teşkilat olan TÜRKSOY'un ev sahipliğini Türkiye yapıyor.

Resmi dili Türkçe ve yönetim merkezi de Ankara olan TÜRKSOY, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan'ın kültür bakanlarının, 1992'de kültürel iş birliği yapma kararının ardından 12 Temmuz 1993'te Almatı'da "Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi" adı altında kuruldu. 2009 yılında ise TÜRKSOY'un açılımı "Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı" olarak değiştirildi.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Gül'ün Kabulü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement