Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2001/2002 sezonunda 99 milyon olan zeytin ağacı varlığının 2013/2014 sezonunda 167 milyon adede yükseldiğini belirtti.
Eker, bazı milletvekillerinin zeytinliklerin korunmasıyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, zeytin üretiminin geliştirilmesi amacıyla önemli çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Dünya standartlarında ve ihracat kalitesinde zeytin yetiştiriciliğine uygun tür ve çeşitlerle kapama modern bahçe tesislerinin gerçekleştirilmesi amacıyla 2005 yılından itibaren yeni tesis edilen zeytin bahçelerine sertifikalı fidan desteği verildiğini, bugüne kadar 383 bin dekar alan için 74 milyon lira ödeme yapıldığını, bunun yanında üreticilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleri verildiğini kaydetti.
Organik tarım yapan çiftçilere bu yıl dekar başına 70, iyi tarım yapan çiftçilere dekar başına 50 lira destek ödemesi yapıldığını anlatan Eker, tarımsal danışmanlık sistemine dahil olan ve kriterleri taşıyan her tarımsal işletmeye 600 lira destek verildiğini ifade etti.
Eker, Zeytinyağı tüketiminin artırılması hedefi doğrultusunda 2004-2012 döneminde kişi başı zeytinyağı tüketiminin yüzde 100 artışla 2,1 kilograma çıktığının altını çizerek, zeytinyağının iç ve dış tüketiminin artırılmasına yönelik tanıtım çalışmalarının, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Uluslararası Zeytin Konseyi ve ilgili bakanlıkların işbirliğiyle yürütüldüğünü belirtti.
Zeytin ve zeytinyağının üretim, tüketim ve ihracatının artırılması amacıyla 2015'te Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejisi oluşturulması ve uygulamaya geçirilmesinin planlandığını anlatan Eker, üretimin artırılması için çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verildiğini vurguladı.
Eker, bakanlıkça yürütülen bu çalışmalar ve destekler sonucunda 2001/2002 sezonunda 99 milyon olan zeytin ağacı varlığının, 2013/2014 sezonunda 167 milyon adede yükseldiğini kaydetti. - TBMM
Son Dakika › Politika › Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?