Konya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları - Son Dakika
Politika

Konya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

Konya\'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

Konya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıl dönümü törenle kutlandı. Kutlamalar, Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın selamlamalarıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Özkan, Cumhuriyet'in önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Programda öğrencilerin halk oyunları gösterisi ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi de yer aldı. Törene askeri ve mülki erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

29.10.2023 13:54

Yurt genelinde Cumhuriyetin 100. yılı coşkusu

ÇORUM - Çorum'da Cumhuriyetin 100'cü yılına özel 100 kişi bir araya gelerek halay çekti.

Kadeş Meydanı'nda gerçekleştirilen 29 Ekim kutlamalarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kutlamalarda aralarında esnaflar, kamu çalışanları, öğrenciler ve vatandaşların da bulunduğu 100 kişi Çorum halayı çekti. Renkli görüntülere sahne olan gösteri beğeni topladı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu kutlamalar havadan da görüntülendi.

HAKKARİ - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Hakkari'de de coşkuyla kutlandı.

Sabah saatlerinde başlayan kutlamalar çerçevesinde Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, makamında kurum amirleri ve vatandaşların tebriklerini kabul etti. Daha sonra Merzan Şehir Stadyumunda devam eden programda Vali Ali Çelik, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Yasin Kalın ile birlikte öğretmen, öğrenci, kurum amirleri ve vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı okundu. Daha sonra törende bir konuşma yapan Vali Ali Çelik, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in yılmaz bekçileri olarak bugün 100. yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutladıklarını söyledi.

Program, '29 Ekim' adlı şiir, 'Cumhuriyet Güneşi' adlı gösteri, '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı' adlı oratoryo ve zeybek, jimnastik ve koreografi gösterileri ve yarışmalarda dereceye girenlerin ödüllerini vermesi ve geçit töreni ile sona erdi.

Törene, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Ünsal, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

KONYA - Konya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıl dönümü törenle kutlandı.

Feritpaşa Caddesi üzerinde yapılan kutlamalar Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın vatandaşları selamlamasıyla başladı. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Vali Özkan, "29 Ekim 1923 tarihi necip milletimizin büyük fedakarlıklarla kazandığı milli mücadelenin cumhuriyetle taçlandığı gündür. Gazi milletimizin şanlı tarihinde 29 Ekim 1923 günü Atatürk'ün Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir diyerek ilan ettiği Cumhuriyet Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Saygıdeğer cumhuriyet sevdalıları, cumhuriyetin ilanıyla Türk milletinin ve devletinin mevcudiyeti ve istiklali ebedi bir hal almıştır. Cumhuriyetimizle beraber eşitlik ve özgürlük gibi kavramlar toplumsal hayatımızda daha da kutsal olarak bir tutku haline gelmiştir. Cumhuriyet herkese yönetime katılma hakkı tanıyarak vatandaşlık bilinci bilincini kabileştirmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının öncülüğünde Kurtuluş savaşımızda zor şartlar ve yokluk içerisinde ayıklanan İstiklal meşalesi hiç sönmemiş ve sönmeyecektir. Milletimizin ve demokrasimizin değerlerine bağlı olmanın ne kadar yüksek tek bir şuur ve kuvvet olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Bugün 100. yılını kutladığımız bu asırlık değerin milletçe haklı gururunu yaşıyoruz. Geçmişten aldığımız göç ve mücadele azmiyle geleceğe büyük bir ümitle bakıyoruz. İstikbalin güvencesi değerli gençlerimiz, öğrencilerimiz medeniyet değerlerimize çevresindeki gelişmelere duyarlı, bilgi teknolojilerine aşina, küresel rekabet gücünü yükselten milletimiz ve özellikle de gençlerimiz bu eşsiz cumhuriyet mirasının en güzel şekilde muhafaza edeceklerdir. Konyalı hemşehrilerim insan haklarını düstur edinmiş kardeşlerim bugün Filistin'de insanların hayat hakları ve cumhuriyet değerleri yapılan vahşi katliamlara maalesef dünya seyirci kalmaktadır. Siyonist emperyalistlerin maşalarının mazlum Filistin halkına karşı uyguladıkları terörü lanetliyorum. Bütün insanlığı bu zulme karşı duyarlı olmaya davet ediyorum. Vahşi emperyalistlere karşı büyük mücadelelerle kazanılmış cumhuriyetin 100. kutlayacağımız bu onur ve gurur gününde bizlere bu güzel yurdu vatan kılan ecdadımızı, kurtuluş mücadelesini Türkiye Cumhuriyeti ile taçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Gazi Meclis'in gazi meclisini tüm milli mücadele kahramanlarımızı saygıyla minnetle ve rahmetle anıyorum" dedi.

Konuşmanın ardından öğrencilerin halk oyunları gösterisi izlendi ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere Vali Özkan tarafından ödülleri verildi. Program geçit töreniyle sona erdi. Törene, askeri ve mülki erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

MALATYA - Malatya'da Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

İnönü Caddesi üzeri Büyükşehir Belediyesi Hizmet binası önünde gerçekleşen program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Çok sayıda vatandaşın da ellerinde Türk Bayrakları ile takip ettiği törende Vali Ersin Yazıcı, 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan askeri araç ile halkı selamladı.

Daha sonra programda bir konuşma yapan Vali Ersin Yazıcı, Cumhuriyet'in Türk tarihinin en önemli gurur tablolarından biri olduğunu belirterek, tüm Malatyalıların Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Cumhuriyet'in işgalin, yokluğun yıkılmışlığın ardından yok olmak üzere iken millette alınan güç ve inançla yeniden filizlenmenin yeniden bir başlangıcın adı olduğunu kaydeden Vali Yazıcı, Cumhuriyetin bir millet sözleşmesi olduğunu söyledi.

Vali Yazıcı'nın konuşmasının ardından ardından öğrenciler tarafından şiirler seslendirilirken, halk oyunları ekibi tarafından ise folklor gösterisi yapıldı.

Son olarak askeri tören birlikleri, askeri araçlar, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğüne bağlı araçlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı araçlar, Gazi Dernekleri ve öğrenciler tören geçişi yaptı.

Vatandaşların geçit törenine yoğun ilgi göstererek Türk Bayrakları ile sevgi gösterisinde bulundu.

AYDIN - Aydın'da Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla kutlama töreni düzenlenirken, komandoların gösterisi vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

Ülke genelinde olduğu gibi Aydın'da da Cumhuriyetin 100. yılı coşkuyla kutlandı. Aydın adeta kırmızı beyaza boyanırken, Aydın Valiliği koordinesinde İstasyon Meydanı'nda kutlama töreni düzenlendi. Aydınlıların da yoğun katılımıyla gerçekleştirilen törenlerde Aydın Valisi Yakup Canbolat ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, vatandaşları selamlayarak, bayramlarını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat; "Bu bayramlar, bu törenler aldığımız emanetin büyüklüğünü, ağırlığını hatırlatmak için vardır. Mesele sadece protokol kurallarının yerine getirilmesi değildir. Mesele burada kendimize bu maneviyatı anlamak, buradan kendimize bir ders çıkartmak, kendi kimliğimizi unutmamak meselesidir. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve bu mücadelenin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi rahmetle anıyorum. Siz Aydınlı hemşirelerimizin Cumhuriyet Bayramı'nı ve Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri Vali Canbolat tarafından takdim edildi. Günün anlam ve önemine ilişkin öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından tören halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Törende komandoların yürüyüşü ve gösterisi ise vatandaşlar tarafından büyük alkış alırken, kutlamalar geçit töreni ile son buldu.

MANİSA - Manisa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama törenleri renkli görüntülere sahne oldu. Coşkuyla kutlanan Cumhuriyetin 100. yılında jandarma komandoların tüfekli gösterileri büyük alkış aldı.

Manisa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 100. yılı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Manisa Valiliği önünde düzenlenen kutlama programında Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün vatandaşları ve kutlamalarda görev alan gösteri ekiplerini selamladı. Saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Ünlü yaptığı konuşmada "Bu müstesna şehirde sizlerle birlikte Cumhuriyet Bayramımızın 100. Yılını kutlamaktan, bu tarihi ve eşsiz anı coşkuyla kutluyor olabilmenin gururunu yaşıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından jandarma komandolar tarafından tüfekli gösteri yapıldı. Jandarma komandoların yaptığı gösteri izleyenler tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle seyredildi. Öte yandan kutlamalarda bir çok okul ve sivil toplum kuruluşundan halk oyunları ekibi Türkiye'nin çeşitli yörelerine ait gösteriler sergiledi. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalar geçit töreniyle sona erdi.

TEKİRDAĞ - Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları çerçevesinde Tekirdağ'da kutlama alanında muhteşem gösteriler sergilendi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı tüm yurtta çeşitli etkinliklere kutlanmaya devam ediliyor. Tekirdağ'da da valilik tarafından koordine edilen programda sahil yolu trafiğe kapatıldı. Vatandaşlar sahil yolunu doldururken, alanda jandarma ve yunus timleri tarafından çeşitli gösteriler düzenlendi. Jandarma komandolar yeri göğü inleterek silahlı gösteri yaptı. Hemen ardından Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı motorize yunus ekipleri sahneye çıktı. Motorize ekipler, motosikletlerin üzerinde akrobatik hareketeler yaparak vatandaşlara muhteşem bir görsel şölen sundu. Jandarma köpeğinin eğitmeni ile gösterileri de vatandaşlar tarafından alkış topladı.

Daha sonra geçiş töreni yapıldı. Tekirdağ'daki çeşitli okullardaki öğrenciler, jandarma, askeri ve emniyet araçları tek tek geçerek vatandaşlara tanıtıldı. Tören askeri birliklerin geçişiyle son buldu.

Törende bir açıklama yapan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, Türk milletinin büyük fedakarlıklarla kazandığı zaferlerin ardından kurulan Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Milletimiz, hürriyetine, ülkesine ve bayrağına sahip çıktığını, asla esareti kabul etmeyeceğini, asla boyunduruk altına girmeyeceğini ve bağımsızlığından hiçbir şekilde ödün vermeyeceğini tüm dünyaya 100 yıl önce ilan etmiştir" dedi.

ZONGULDAK - Zonguldak'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Gazipaşa Caddesi'nde düzenlenen törenle kutlandı.

Törene Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Vali Yardımcıları Turgut Subaşı, Mehmet Türk, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Başsavcı Abdurrahim Alan, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, AK Parti Milletvekili Muammer Avcı, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, vatandaşlar katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın 29 Ekim mesajı okundu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Bektaşoğlu, törene katılanların bayramını kutladı.

Program şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve kortej yürüyüşü ile sona erdi.

BİTLİS – Bitlis'in Tatvan ilçesinde Cumhuriyet'in 100. yılı düzenlenen programla kutlandı.

Cumhuriyet'in 100. yılı münasebetiyle Tatvan Kaymakamlığınca düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Tatvan Kaymakamı Remzi Demir'in makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Tatvan Sadullah Gencer Sosyal Bilimler Lisesi tarafından Tatvan Kültür Merkezi'nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Tatvan Kaymakamı Remzi Demir tarafından günün anlama ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Kaymakam Demir," İstiklal mücadelemizi zafere taşıyan ve Cumhuriyetimize hayat veren ruh, şimdi de tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi dimdik ayaktadır. Ancak dünyanın başka hiçbir bölgesiyle kıyaslanmayacak öneme sahip olan Ortadoğu, her daim büyük güçlerin mücadelesine şahitlik etmiştir. Bu coğrafya, eşsiz jeopolitik konumu, zengin yeraltı kaynakları, dini ve kültürel dokusuyla tarihin müşahede ettiği, tüm zamanlarda gündemin merkezinde olmuştur. Dünya sathında rol almak isteyen tüm güçlerin bu gizemli ve bereketli bölgeye hakim olmadan, dünya siyasetine yön veremeyecekleri hepimizin malumudur. Maalesef bugün de coğrafyamız trajedi, ölüm, kaos ve sıkıntılarla karşı karşıyadır. Farklı gruplarca masum insanların, kadınların ve günahsız çocukların sebepsiz yere öldürülmesine içimiz kan ağlayarak tanıklık etmekteyiz. Hal böyleyken, beşeri ve maşeri asaletin timsali olarak Türk milletine geçmişte olduğundan çok daha büyük sorumluluklar düşmektedir. Bizler tarihin bize yüklediği bu görevi layıkıyla ifa edebiliriz, yeter ki gücümüzün, potansiyelimizin, kapasitemizin farkına varalım, birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Hiçbir zaman karamsarlığa kapılmayalım. Zira üç kıtada hala bizim hatıralarımız, eserlerimiz, geride kalan izlerimiz konuşulmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet var olacaktır. Önünü kesmeye, önüne geçmeye hiçbir hainin, hiçbir düşman emelin gücü yetmeyecektir. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun" dedi.

Konuşma sonrasında program öğrenciler tarafından çeşitli şiirler okunarak, tiyatro ve sinevizyon gösterileriyle devam etti. Program, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere protokol tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Programa Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, 10. Garnizon Komutan Vekili Binbaşı İlhan Tülü, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Aytunç Tayfur, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Ayhan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Abur, Tatvan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Uludağ, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Konya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement