Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer: "Son 20 yılda eğitimin önündeki tüm antidemokratik engeller kalktı" - Son Dakika
Politika

Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer: "Son 20 yılda eğitimin önündeki tüm antidemokratik engeller kalktı"

Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer: "Son 20 yılda eğitimin önündeki tüm antidemokratik engeller kalktı" "1 yılda 6 bin 4 anaokulu kapasitesi oluşturuldu" "Eğitimin tüm kademelerindeki okullaşma oranlarını yüzde 99'a yükselteceğiz" ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 'Eğitimle Yeniden...

04.01.2023 19:14  Güncelleme: 19:22

Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer: "Son 20 yılda eğitimin önündeki tüm antidemokratik engeller kalktı"

"1 yılda 6 bin 4 anaokulu kapasitesi oluşturuldu"

"Eğitimin tüm kademelerindeki okullaşma oranlarını yüzde 99'a yükselteceğiz"

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 'Eğitimle Yeniden Buluşma' programında "Hedefimiz, üç ay içinde ortaöğretimdeki okullaşma oranının yüzde 95'ten yüzde 99'a çıkarmak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Özer, Eğitim sisteminde kaydı bulunmayan öğrencilerin takip sistemiyle eğitime dahil edilmesi amacıyla düzenlenen 'Eğitimle Yeniden Buluşma' programında konuştu. Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde yapılan programda Bakan Özer, Türkiye'deki okullaşma oranların geldiği nokta ve kayıt dışı öğrencilerin eğitime kazandırılması yönünde açıklamalarda bulundu. Programa Bakan Özer'in yanı sıra Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek ve birçok bürokrat katılım sağladı.

"Tüm eğitim sistemimizde bugün 857 bin civarında dersliğimiz var"

Burada konuşan Bakan Özer, 2 binli yıllarda Türkiye'de insan kaynağının çok verimli bir şekilde kullanılmadığını belirterek, eğitim çağ nüfusunun büyük bir kısmının eğitim kademelerinin dışında kaldığını dile getirdi. Bakan Özer, son 20 yılda Türkiye'nin eğitimdeki 70 yıllık gecikmeyi telafi etmek için çalıştıklarını vurgulayarak, "Tüm ilçelerimizde bu ülkenin evlatlarının okul öncesinde yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde eğitime erişebilmesi için ücretsiz bir şekilde devasa derslikler yapılıyor. 2 binli yıllarda 300 bin civarında derslik varken tüm eğitim sistemimizde bugün 857 bin civarında dersliğimiz var yani 1 milyona yakın dersliğimiz var" diye konuştu.

Eğitimde uygulanan sosyal politikaların da eğitim oranının gelişmesinde çok önemli olduğunu belirten Özer, sosyal ekonomik seviyesi dezavantajlı olan kesimlerin ailelerinin çocuklarının eğitiminde buluşabilmesi için ve kız çocuklarımızın eğitimi erişebilmesi için çok önemli bütçelere sahip olan eğitimde Sosyal politikalar uygulandığını belirtti. Aynı zamanda eğitimde antidemokratik uygulamalara da son verildiğini dile getiren Bakan Özer, başörtüsü yasağı, katsayı uygulaması gibi eğitimin önünde engel oluşturan uygulamaların kaldırıldığını ve son yirmi yılda toplumsal taleplere çok daha duyarlı bir eğitim sistemi ortaya konulduğunu anlattı.

"Okul öncesi ile ilgili tüm problemleri son bir yıl içerisinde çözmüş olduk"

Bakan Özer yapılan uygulamalar sonucunda toplumsal taleplere çok daha duyarlı bir eğitim sisteminin ortaya konulduğunu söyleyerek, Gelinen noktada 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 11'den yüzde 99'a, ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63, ortaokuldaki okullaşma oranı 99,44, ortaöğretimdeki okullaşma oranı da yüzde 95'e yükseldiğini açıkladı.

Bakan Özer, 3 bin yeni anaokulunun yapıldığını ve Türkiye'de eğitimdeki evrenselleşme evresini nihayete erdirmeyi amaçları doğrultusunda bir yılda 6 bin 4 anaokulu kapasitesi oluşturduklarını belirterek," 3 yaşındaki okullaşma oranını yüzde 9'dan yüzde 16'ya 4 yaşındaki okullaşma oranı yüzde 16'dan yüzde 38'e, 5 yaşındaki okullaşma oranını ise yüzde 65'ten yüzde 99'a ulaştırdık. Okul öncesi ile ilgili tüm problemleri son bir yıl içerisinde çözmüş olduk" diye konuştu.

"Hedefimiz, üç ay içinde ortaöğretimdeki okullaşma oranının yüzde 95'ten yüzde 99'a çıkarmak"

Bakan Özer kayıt dışı öğrencilerin mutlaka eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

"Hedefimiz, üç ay içinde ortaöğretimdeki okullaşma oranının yüzde 95'ten yüzde 99'a çıkarmak. Bugün burada ilkokul, ortaokul ve lisedeki kayıt dışı öğrenci sayısı 9 bin ve üzeri olan sekiz ilimiz var: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır. İnşallah, sizlerle el birliği yaparak tek tek tüm öğrencilerimize ulaşıp mart ayının sonunda eğitimin tüm kademelerindeki okullaşma oranlarını yüzde 99'a ulaştıracağız. Öğrencilerimizin tek tek adreslerine ulaşacağız, ailelerini dinleyeceğiz. Çocuklarınızın sorunlarını dinleyeceğiz ve onlar için en uygun çözüm neyse onu üreterek eğitim sistemimize dahil edeceğiz. Türkiye yüzyılında ilk kez eğitimin tüm kademelerinde, tüm evlatlarımızın eğitime eriştiği bir eğitim sistemiyle kutlu yürüyüşümüze devam edeceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. İnşallah, mart ayının sonu itibarıyla tüm Türkiye'ye müjdeli haberi vererek ortaöğretimdeki okullaşamama sorununu tamamen kökünden çözmüş olacağız."

Bakan Özer konuşmasının sonunda mart ayına kadar okullaşma sorununu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Programın devamı ise basın mensuplarına kapalı olarak devam etti.

Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer: "Son 20 yılda eğitimin önündeki tüm antidemokratik engeller kalktı"
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer: 'Son 20 yılda eğitimin önündeki tüm antidemokratik engeller kalktı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement