TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Mal Ticareti Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

12.01.2023 21:50  Güncelleme: 21:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Mal Ticareti Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

Milletvekilleri, Genel Kurulda kanun teklifi üzerine söz aldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AK Parti'nin çoğulcu politikadan tekçi politikaya geçmesi nedeniyle Türkiye'nin ülke içinde ve dışında barıştan uzaklaştığını savundu.

Türkiye'nin dış politikasını eleştirerek, dedesinin kendisine "Eşek olana semer vuran çok olur oğul; eşeklik etme." nasihatinde bulunduğunu aktaran Paylan, "İşte bu coğrafyada sözüm meclisten dışarı, eşek olana semer vuran çok oluyor; eşeklik etmeyelim değerli arkadaşlar. Bölgesel sorunların çözümü ne Washington'dadır ne Paris'tedir ne Londra'dadır ne Moskova'dadır; bölgesel sorunların çözümü tam bu coğrafyanın merkezinde, Ankara'dadır, TBMM'dedir ama maalesef çoğunuz bunun farkında değilsiniz." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise Paylan'ın konuşmasına tepki göstererek, şunları kaydetti:

"(Eşek olmayalım) ifadesini yanlış, haddini aşan bir ifade olarak görüyoruz. Türkiye, milletin, devletin koymuş olduğu tavır sayesinde semeri bize vurmaya çalışanların sırtına vurmuştur. Türkiye'yi bütün kötülüklerin sahibi olarak göstermek veya Türkiye'nin acziyeti nedeniyle bütün bu sıkıntılar bu coğrafyaya gelmiş gibi göstermek Türkiye'ye yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Türkiye'nin yolu doğru bir yoldur. Türkiye'nin güçlü olması demek, bölgede adaletin, huzurun varlığı demektir; insanların huzur içerisinde, onurlu bir şekilde yaşaması demektir."

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AK Parti iktidarının dış politikasını eleştirerek, "Hiç uzağa gitmiyorum, Suriye'ye bakıyorum, Esad'a bakıyorum, o politikanın ne anlama geldiğini, nasıl bir tutarlı politika izlediğimizi sizin takdirlerinize sunmak istiyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin, Suriye yönetimiyle yeniden iyi ilişki kurabilmek için çeşitli çabalar gösterdiğini anlatan Ağbaba, "Daha önce beraber denize girilen 'dostum Esad', ardından 'katil Esed' oldu. Şimdi tekrar Rusya'nın ev sahipliğinde Esad'la buluşmak için mesajlar gönderiliyor, Esad'la buluşmak için adeta yalvarılıyor." dedi.

"Meclis'te dış politika analizi yapılmasını yararlı buluyorum"

AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, Meclis'te dış politika analizi yapmanın iyi olduğunu ve bunun sık sık yapılmasını yararlı bulduğunu ancak eleştirilerinin dozunu da iyi ayarlamak gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması'nın iptal edildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Anlaşmaların yapılma ve onaya sunulma usulleri bellidir. Yürütme yapar, onay gerektiriyorsa Meclis'e getirir. Önceden hiçbir anlaşmayı getirip Meclis'te onay almak diye bir usul bugüne kadar zaten yok. Bu anlaşmanın iptal edildiği de doğru değil. Trablus'taki Temyiz Mahkemesi yürütmeyi durdurmayla ilgili bir ara karar vermiş. Libya'daki karışıklıkta bunu da normal karşılamak lazım, çok olağanüstü bir şey değil bu, paniğe de kapılmamak lazım. Biz arkasındayız, Libya Hükümeti arkasında. Nihai karar değil."

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna 1798 fezleke arasından sadece CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile ilgili hazırlanan dokunulmazlık fezlekelerinin gelmesini eleştirerek, iktidar partisi milletvekillerine ait dosyaların bekletildiğini ve sadece muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin dosyalarının öne çekilmesinin hukuksuzluk olduğunu savundu.

CHP'nin yoklama talep etmesinin ardından iki kez toplantı yeter sayısının bulunamaması üzerine Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşimi 17 Ocak Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement