TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Uludere olayıyla ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

29.12.2015 18:57

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Uludere olayıyla ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine HDP, önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, sürecin her aşamasında vurulan insanların sivil olduklarının ifade edildiğini belirterek, "Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, kendisi bizzat hava harekatı için emir verdi ve bu insanlar 'teröristtir' denilerek öldürüldü. Bugün Kürt halkının her kesiminde bu katliamın acısı yüreklerdedir" dedi.

Meclisin olaya el atmasının acil zorunluluk olduğunu ifade eden Kürkcü, "Yoksa yeniden girdiğimiz savaş ve çatışma ikliminde her yeni ölümle birlikte Roboski yarası yeniden kanamakta, devlet ile halk arasında artık bir daha ortaklık, barışma olabileceği umutlarını bir kenara bırakmakta, ruhi bir kopuş pasın demiri kemirdiği gibi halklarımız arasındaki dokuları kemirmektedir" dedi.

Olayın sorumlularının olayın gerçekleştiği tarihte Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel olduğuna zerre kadar şüphe olmadığını ileri süren Kürkcü, "Bu iki yetkili bu katliama karar vermiştir. Meclis olaya el koyduğunda, Kürt meselesinin anatomisinin bu olayda da ortaya çıktığını görecektir. Çok açıktır, Türkiye'yi yönetenler Kürt halkı ile Kürdistan devrimcileri arasında herhangi bir ayırım gözetmemektedir. Bu ayırım yoksa, karşı karşıya kaldığınız şeyin terör vakası olduğunu söylemekten vazgeçeceksiniz, bir halk isyanıyla karşı karşıya olduğunuz hakikatıyla yüzleşeceksiniz" diye konuştu.

-"Talihsiz bir hadise..."

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, sataşma gerekçesiyle söz alarak, Uludere'de yaşananların "talihsiz bir hadise" olduğunu, milletin bu acıya sahip çıktığını belirterek, "Bu insanlığın acısıdır. Sürekli acıları etnik hapishaneye sokmak iyi ve barışçı dil değil" dedi.

Türkiye'de 30 yıldır terör olduğunu dile getiren Bostancı, "Öldürülen insanlar, gözlerine bakılamayacak çocuklar var. Barış istiyorsak hepsine ilişkin kucaklayıcı dili kurmak durumundayız. Ülkede birlik ve beraberlik istiyorsak, dilimize dikkat edeceğiz. Yaşanan bu tür dramatik olaylarla ilgili elimizde hiçbir delil, ispat olmaksızın illiyet bağları kurmak ve bir tür siyasal hesap duygusuyla 'Recep Tayyip Erdoğan ile bağlantılı' gibi laflar etmek doğru değildir" diye konuştu.

Kürkcü'nün "Kürdistan devrimcileri ile Kürt halkı arasında fark yok?" cümlesinin anlamını soran Bostancı, "Kürt halkı kim? Sadece orada oturan insanların oylarını oraya getiren insanlar değil ki. Aynı zamanda Kürt halkı, çok farklı partilerden insanlara oy veren insanlar. Sizin, 'Kürdistan devrimcisi' dediğiniz teröristlerdir ve o teröristler barikatların arkasına geçtikleri için o insanlar acı çekiyor, oraları terk etmek durumunda kalıyor. Siz Kürt halkının gerçek acısını ve onlara bu acıyı yaşatan teröristleri görün" karşılığını verdi.

-"Genelkurmay Başkanından onay alındı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, olayın Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en trajik olayı olduğunu belirterek, üzerinin örtüldüğünü savundu. Olaya ilişkin tüm soruların havada kaldığını ifade eden Bekaroğlu, "O gün olup biten her şeyden elbette ülkeyi yönetenler sorumludur. Mahkemeler de Meclis de onların bilgisine başvurmalıdır. Bunun gibi onlarca olay oldu, insanlar ölüyor ama Meclis susuyor, böyle bir lüksümüz yok. Bir ülkede böyle olaylar cezasız kalıyor ve üzeri örtülüyorsa o ülkede demokrasiden, insan haklarından söz edemeyiz. O ülke karanlıktan kurtulamaz" dedi.

Ülkenin karanlığa yuvarlandığını, ülkenin bir bölgesinde yaşananların Cumhuriyet tarihinde görülmediğini ifade eden Bekaroğlu, vatandaşların bir grubunun özde kabul edilmediği için bugünkü sıkıntıların yaşandığını savundu. Terörle mücadele edileceğini belirten Bekaroğlu, "Hendekleri boşaltmaya, barikatları kaldırmaya Türkiye Cumhuriyeti ve TSK'nın gücü yeter ama bunu yaparken ne kadar insan öldürürseniz öldürün meseleyi çözmüş olmayacaksanız" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, öneri lehindeki konuşmasında, "Roboski'de ölenler hiçbir örgüte mensup değildi. Bu biliniyordu. MİT kendisini sakladı, askerler 'görevimizi yaptık' dedi, siyasal iktidar kendini sakladı. Hepsinin içinde olduğu bir olayı tartışıyoruz. Bu grubun kaçakçı olduğu ama içinde PKK'lı üst düzey sorumlu Fehman Hüseyin'in sınırı geçeceği bilgisi alındığı için düğmeye basıldı. Hava harekatı için MGK toplantısında Genelkurmay Başkanından onay alındı. O toplantıda hangi üyeler varsa, harekattan haberdardı, ellerini ovuşturarak Hüseyin'in vurulmasını bekledi" dedi.

Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in bakanlıktan ayrıldıktan sonra açıklamaları olduğunu belirten Gök, olayın tekrar Meclis tarafından ele alınmasının gerektiğini savundu.

-"Acıların tazelenmesi anlamına gelecek"

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, olayın herkesi derinden üzdüğünü, hiçbir vicdanın böyle bir vehameti kabul edemeyeceğini söyledi. Olayla ilgili süreci anlatan Tunç, hükümet ve ilgili bakanlıkların devreye girerek soruşturmaları başlattığını, yasama olarak da TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun olayı ele alarak, kapsamlı bir rapor sunduğunu hatırlattı.

CHP sıralarından kendisine laf atılması üzerine Tunç,  "Failleri yargı araştıracak. Bu rapora göre kim ne yapması gerekiyorsa yapacak. Ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmiş, eşi vefat eden 28 kadına maaş bağlanmış. Başbakanlık da bu ödemelerin dışında ayrıca 3,4 milyon lira kaynak sağlamış ve ödemeler yapmıştır. Bölgede yaşayanların geçim sıkıntısına çözüm için yeni sınır kapısı açılması Irak sıcak bakmadığı için gerçekleşmemiştir" diye konuştu.

Olayın en önemli sebebinin bölgede devam eden terör olayları olduğunu kaydeden Tunç, olayın birinci sorumlusunun PKK ve benzeri terör örgütleri olduğunu, terör bittiğinde bölgenin huzur ve sükuna kavuşacağını ifade etti. Yeniden komisyon kurulmasının, acıların tazelenmesi anlamına geleceğini savunan Tunç, benzeri olayların bir daha gerçekleşmemesi için ilgililerin terörle mücadele ederken daha dikkatli olmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından HDP grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement