TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hatay, Ağrı, Iğdır ve Maltepe Çocuk ve Gençlik cezaevleri ile cezaevlerinde hükümlü ve tutuklulara sunulan sağlık hizmetleri hakkındaki inceleme raporlarını kabul etti.
Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı.
Toplantıda, Hatay E Tipi Kapalı Cezaevi, Ağrı ve Iğdır'daki cezaevleri, Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi ile ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklulara sunulan sağlık hizmetleri hakkındaki inceleme raporları görüşüldü.
Ayhan Sefer Üstün, toplantının başında kameramanlar çekim yaparken, "İyi çekin, bu son toplantı olabilir" diyerek espri yaptı.
Üstün, bu toplantının 24. Dönemin 38. toplantısı olduğunu belirterek, "Seçimlere girecek arkadaşlara başarılar diliyorum. İnşallah herkes arzu ettikleri sıralamalarda yer alır ve tekrar Meclis'e gelir. Malumunuz üzere, bizler artık bırakıyoruz. Geçen dönemde zaman zaman birbirimizi istemeden de olsa kırmış olabiliriz. Bizim üzerimizde herhangi bir hakkınız varsa, hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Ben de hakkımı helal ediyorum" dedi.
4 yılda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Üstün, kanun değişikliği ile komisyona yasa yapma yetkisi tanındığını, komisyonun denetim ve yasama komisyonu hüviyetine büründüğünü kaydetti. Başkan Üstün, işkence ve kötü muamele konuları ile cezaevleri ve karakolları incelediklerini ifade ederek, bu dönemde yeni insan hakları kavramları üzerinde de durduklarını belirtti.
Bu kavramlardan örnekler veren Üstün, "Asker hakları konusu önemliydi. Kapalı bir kurumda insanların haklarını dile getiremediği bir ortamda insan hakları kavramını gündeme getirdik, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve diğer birimlerle bu konuda ciddi çalışmalar yaptık. Sivil toplum örgütleri ile de çalıştık. Mağdur hakları kavramını ilk kez gündeme getirdik engelli ve çevre haklarını da inceledik" dedi.
Üstün, komisyonu yurtdışına açtıklarını, 4 yıl boyunca 60'dan fazla yabancı heyeti ağırladıklarını, insan hakları konusunda Türkiye'nin geldiği noktayı onlarla paylaştıklarını söyledi. Yurtdışında bulunan vatandaşların, mazlum milletlerin haklarını da savunduklarını, birçok alanda raporlar hazırladıklarını kaydeden Üstün, "Kapımız herkese açık ama biz de aynı şekilde gerek Avrupa'da gerek diğer ülkelerde incelemelerde bulunduk, onların cezaevlerine gittik. Avrupa'daki ırkçılıkla alakalı, artık sistematik bir şekilde raporlama dönemine geçtik, bununla ilgili dördüncü raporu hazırladık. 2014 raporunu Almanca ve İngilizce'ye de çevirdik. Geçen hafta AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu'nda Avrupa'dan gelen milletvekillerine raporu sunduk. Artık Avrupa Komisyonu'na, AB'ye bizim raporlarımız girmeye başladı, bizim burada yaptığımız çalışmalar Avrupa Konseyi'nde, Avrupa kurumlarında da çok ses getirmeye başladı. Bu, çok önemli bir adım" diye konuştu.
Avrupa'da çocukların ailelerinden alınması ve yabancı kültürdeki ailelere verilmesi ile ilgili hazırladıkları raporun da çok ses getirdiğini ifade eden Üstün, benzer çalışmayı yapan Avrupa Konseyi'nin, bu raporlarından çok istifade ettiğini bildirdi. Üstün, çalışmalarında yeni açılımlar sağladıklarını, bu açılımın gerçekleştirilmesinde katkı sağlayan milletvekillerine ve komisyon uzmanlarına teşekkür etti.
Bu dönemde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasının denetlenmesi ile alakalı bir mekanizma kurduklarını belirterek, bu mekanizmanın altyapısını oluşturduklarını söyledi. Üstün, bu mekanizmanın veriminin ve sonuçlarının gelecek dönemde alınacağını belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ne derece uygulanabiliyor, uygulanmasının şartları nedir? gibi konuları bundan sonra bu komisyonda tartışarak, Hükümete ve Meclis'e komisyon yardımcı olacak" diye konuştu.
Komisyon Başkanı Üstün, komisyonun isminin "TBMM İnsan Hakları Komisyonu" olarak değiştirilmesini, komisyonun yetkilerinin kısmen artırılmasını öngören, görev ve yetkileri yeniden belirleyen, talep edilen bir bilginin gelmemesinin cezai sorumluluğa bağlandığı kanun teklifi hakkında bilgi verdi.
"Oyun olarak da olsa bu çocuğun darbedildiğini gördük"
Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Hatay Cezaevi'ndeki incelemeleri hakkında bilgi verdi.
Cezaevinde kalabalıklaşma sorunu, binanın eski ve duvarlarının çatlak olduğunu, sağlık sorunu, sıcak su ile ilgili şikayetler olduğunu belirten Türkmenoğlu, genel olarak bütün cezavlerindeki sorunun bu cezaevinde de olduğunu kaydetti.
Türkmenoğlu, Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bir çocuğun darbedildiği ve sonrasında da hayatını kaybettiğine ilişkin basında yer alan haberler üzerine, bu cezaevine giderek incelemelerde bulunduklarını söyledi.
Onur Önal'ın ölümünü araştırdıklarını belirten Türkmenoğlu, şöyle konuştu:
"Cezaevindeki görüntüleri izledik, koğuştaki ve bahçedeki spor faaliyetlerini izledik. Çocuk sebebi belirlenemeyen bir nedenle bilincini kaybediyor ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybediyor. Buna ilişkin adli ve idari soruşturmanın yapılarak benzer bir olayın bir daha olmaması için girişimlerde bulunduk. Bu çocuk zaman zaman cezaevinde dövülmüş. Bu çocuğun dönem dönem şiddete maruz kalması hep ihmal edilmiş, görülmemiş. İçerisi infaz koruma memurlarınca kameralar tarafından izleniyor ancak görüntülerde şaka yoluyla, oyun olarak da olsa bu çocuğun darbedildiğini gördük. Bunu bize oyun olarak açıkladılar ancak görüntülerde, Onur'un kameraların görmediği kör noktada, ablukaya alınıp şiddet gördüğünü gördük. Burada infaz koruma memurlarının ihmali var. Çocukların odalarında acil buton var ancak çocuklar aralarında yaşadıkları olayları cezaevi görevlilerine ispiyoncu olarak görülecekleri için aktarmıyorlar.
"Yer olmadığı için ranzalar 3 katlı"
Doğubeyazıt Cezaevi'ndeki incelemeleri hakkında bilgi veren AK Parti Ağrı Milletvekili Kerim Yıldız, cezaevinin 1956'da yapıldığını belirterek, "4 koğuş yapılmış, sonra iki tane eklenmiş. İdare ile ilgili sıkıntı yok, kötü muamele yok, bunlar sevindirici ama en büyük sorun fiziki şartların yetersizliği" dedi.
Yıldız, Iğdır Cezaevi'nde banyo ve mutfağın aynı yerde olduğunu ifade ederek, "Yer olmadığı için ranzalar 3 katlı. Üçüncü ranzada yatan kişi yatakta oturamıyor bile, ancak uzanabiliyor. 320 kişilik yerde 406 kişi kalıyor, burada da su sorunu var" diye konuştu.
Mahkumların ortak talep olarak, haftada 10 dakika olan telefonla görüşme süresinin uzatılmasını ya da haftada iki kereye çıkarılmasını söylediklerini kaydeden Yıldız, cezaevi personelinin de özlük haklarının iyileştirilmesini istediğini kaydetti.
Yıldız, bugünkü toplantının son toplantı olduğunu anımsatarak, "Benim iki dönemim, ancak müracaat etmedim. Ben hakkımı helal ediyorum, siz de edin, sizleri seviyorum" diyerek son sözlerini söyledi.
Cezaevlerinde hükümlü ve tutuklulara sunulan sağlık hizmetleri hakkındaki inceleme raporu hakkında da bilgi veren Yıldız, nüfusu 5 binin üzerinde olan Sincan, Silivri, Maltepe ve Aliağa gibi kampüs cezaevlerinde hastane olduğunu, nüfusu binin üzerinde olan cezaevlerinde ise aile hekimi olduğunu bildirdi.
Hastaların hastanelere nakillerini 3 bakanlığın koordine ettiğini belirten Yıldız, "Doktor Sağlık Bakanlığı'nda, jandarma cezaevinin dış güvenliğini sağlıyor, nakil aracı da Adalet Bakanlığı'na ait. Bütün bunların tek elden organize edilmesi, sorunları azaltacaktır" tespitinde bulundu. Yıldız, ölümü yaklaşan kanser hastalarının raporlarının hemen çıkması gerektiğini, çünkü sürecin bazen 3-4 ayı bulabildiğini, bu sürede de hastanın öldüğünü kaydetti.
Ayşe Türkmenoğlu, hasta mahkumlarla ilgili sorunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü, bu konuda acil düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Üstün'ün başkanlığında çok güzel çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Sizinle çalışmak benim için gururluydu. Önümüzdeki dönemde kim gelir kim kalır bilmiyorum ama bu 4 yıl benim için çok büyük bir kazançtır. Herkese teşekkür ediyorum, herkesin hakkını helal etmesini istiyorum, ben de hakkımı helal ediyorum" dedi.
Şener'in "bizde bir umut var" sözleri
Bunun üzerine, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in, "Üç dönemlik olanlar gelemeyeceklerini biliyorlar ama bizde bir umut var" sözleri gülerek karşılandı.
CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün de mahkumların cezaevinden hastanelere taşınma yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Polisin orantısız güç kullandığını ifade eden Düzgün, "Polis görevini yapsın ama bunu yaparken orantısız güç kullanmasın. Gezi sürecinde il binamızda, Erzincan milletvekilimiz Muharrem Işık polis tarafından darbedildi ancak savcılık Ankara'nın göbeğindeki olay için, 'biz darbedeni tespit edemedik' diye rapor hazırladı. Bu aksaklıkları görmeliyiz; bugün CHP'li yarın AK Parti'li dövülebilir. Dövülenin de milletvekili olup olmaması önemli değil, kim darbedilirse buna karşı durmalıyız" diye konuştu.
Söz alan diğer milletvekilleri de çalışmalar sırasında istemeden de olsa birbirlerini kırdılarsa özür dilediklerini belirterek, "Ben hakkımı helal ediyorum, sizler de edin" dediler.
Konuşmaların ardından raporlar kabul edildi.
Son Dakika › Politika › TBMM İnsan Hakları Komisyonu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?