Diyarbakırspor'un Önlenemeyen Çöküşü - Son Dakika
Spor

Diyarbakırspor'un Önlenemeyen Çöküşü

Diyarbakırspor\'un Önlenemeyen Çöküşü

Bir Zamanların Efsane Takımı Diyarbakırspor'un Önlenemeyen Çöküşü

02.03.2011 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DHA SPOR - BİR ZAMANLARIN EFSANE TAKIMI DİYARBAKIRSPOR'UN ÖNLENEMEYEN ÇÖKÜŞÜ

TÜRK futbol tarihine adını altın harflerle yazan Diyarbakır spor, 1975-76 ve 1976-77 sezonlarında 3'üncü ligde şampiyon olup 2'inci lige ve oradan da direkt 1'inci lige çıktığında, bunu dünyada başaran Nottingham Forest'ten sonra ikinci takım oluyordu. Türkiye'nin en çok satan ve prestijli gazetelerinden Hürriyet, Kamil Başaran imzasıyla tam sayfa ayırdığı Güneydoğu temsilcisi için "İnsanlık tarihine (Mertlik Destanını) yazan Diyarbakırlılar, Türk Futbol tarihine de

(Futbol Destanını) yazdılar." haberini yapmıştı.

HESAPLAR İNCELEMEDE

Ancak Türk Futbolu'nda bir döneme damgasını vuran Diyarbakırspor, son yıllarda kötü yönetilmeye başlandı ve borç batağına saplandı. Diyarbakırspor'un, 16 Şubat 2011 tarihinde yapılan kongresinde de kulübü sahiplenen olmadı ve yönetimsiz kalan koca çınarın kaderi, sulh hukuk mahkemesinin vereceği karara bağlandı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın girişimleri sonucu Diyarbakırspor'un hesapları da İçişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen müfettişler tarafından incelemeye alındı ve bu çalışmalar halen devam ediyor. Diyarbakırspor futbol tarihinin gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu olarak lanse edilen efsane kadronun efsane golcüsü Vehbi Güney, kulübün içerisine düştüğü durumu özetlerken, "Son yıllarda birileri Diyarbakırspor'u bir fabrika gibi görmeye başladı ve habire yediler" dedi.

3. LİGDEN 1.LİGE UZANAN HİKAYESİ

1968 yılında Diyarbakır'ın 2 gözde takımı Diclespor ile Yıldızspor'un birleşmesiyle kurulan Diyarbakırspor, renklerinin yeşilini, yeşil beyazlı Diclespor'dan, kırmızısını ise sarı kırmızılı Yıldızspor'dan alır. Dönemin Belediye başkanı Nejat Cemiloğlu'nun ilk başkanı olduğu yeşil kırmızılı ekip, sportif anlamda ilk başarısını Ali Kahraman başkanlığı ve Şeyhmus Akçadağ Genel Kaptanlığı'nda 1975- 76 sezonunda 3'üncü ligde şampiyon olup 2'inci lige yükselerek elde etti. Diyarbakırspor 1976-77 sezonunda ise bu kez Vekin Aktan başkanlığında 2'inci ligde şampiyon olup 1'inci lige yükseldi. Diyarbakırspor bu yönüyle İngiltere'nin Natthingham Forest takımından sonra dünya futbol tarihinde 3'üncü ligden 1'inci lige ara vermeden çıkan 2'inci takım olma başarısını göstermiş ve bu yönüyle de Türkiye'de bir ilke imza atmıştır. Diyarbakırspor aynı zamda Güneydoğu Anadolu'dan 1'inci lige çıkan ilk kulüp olma özeliğini de elinde bulunduruyor.

ULUSAL BASIN MANŞETLERE TAŞIR TAM SAYFA AYIRIRDI

Diyarbakırspor'un ulaşılması güç başarısı, ulusal medyanın da ilgisini çekmişti. Dönemin prestijli ve yüksek tirajlı gazeteleri bile şimdiki ulusal gazetelerin 3 büyüklere gösterdiği ilginin benzerini Diyarbakırspor'a gösteriyordu Hürriyet Gazetesi'nde Kamil Başaran'ın derlediği bir haberde tam sayfa ayırdığı Diyarbakırspor için "İnsanlık tarihine "Mertlik Destanını" yazan Diyarbakırlılar, Türk Futbol tarihine de "Futbol Destanını" yazdılar. Birlik ve beraberliğin en güzel örneğini vererek, Türk futbolunda, Trabzonspor'dan sonra

"Anadolu ihtilalini" gerçekleştiren ikinci takım olarak adını duyuran Diyarbakırspor'un şampiyonluğunda, nice isimsiz kahramanın alın teri var." yorumunu yapmıştı.

Dönemin popüler spor yazarlarından ve Türk futbolunun duayenlerinden Gündüz Kılıç ise aynı sayfada Diyarbakırspor'u överken İstanbul'da Diyarbakırsporlu futbolculara eğitici film izlettiğini ele almış. Kılıç'ın Diyarbakırspor ile ilgili kaleme aldığı makaleden şöyle bir paragraf dikkat çekiyor:

"Diyarbakırspor ile dostluğumuzun temelleri hayli derinlere iner. Diyarbakırspor 3. Ligde oynuyordu o yıllar. İstanbul'a bir maç için gelmişlerdi. Kaldıkları otelde kendilerini ziyaret etmiş, eğitici filmler göstermiş, Diyarbakırsporlu futbolcularla, futbol konuşmuştuk. O yıl kıl payı kaçırmışlardı şampiyonluğu, Geçen sezon başında da Diyarbakır'a gitmiştim. Orada Diyarbakırspor'la tatlı satler geçirdim. Başkan Ali kahraman, büyük bir inançla ikinci lige geçeceklerini söylemişti. Takır takır geçtiler sonunda. Bu sezon da Diyarbakır'a uğradım. Yeni yöneticiler, bu kez birinci lige geçmek için aynı azim içindeydiler. Onlar'da şampiyon olacaklarını söylediler ve sözlerini yerine getirdiler."

LİGİ BEŞİKTAŞ'IN 4 BASAMAK ÜSTÜNDE TAMAMLADI

Diyarbakırspor Necat Dilan başkanlığında 1977- 78 sezonunda 1'inci ligde sezonu 30 puanla 9'uncu sırada tamamladı. Yeşil-kırmızılı ekip tarihinin en büyük başarısını ise yine Nejat Dilan başkanlığında 1978-79 sezonunda yakaladı. Diyarbakırspor bu sezon ligi 32 puanla 5'inci sırada 29 puanlı Beşiktaş'ın 4 basamak üstünde tamamladı. Ancak kulüpte baş gösteren maddi sıkıntılar nedeniyle kulüp bir sezon sonra ligi son sırada tamamlayıp 2'inci lige düştü

YARIM ASIRLIK KULÜP NEREDEN NEREYE GELDİ

Diyarbakırspor daha sonra Sedat Yıldız başkanlığında 1980-81, Nurettin Dilek Başkanlığında 1985-86 ve Adnan Öktüren başkanlığında 2001-2002 sezonlarında 2'inci liglerden şampiyon olup 1'inci lige çıksa da ekonomik nedenlerden dolayı kalıcı bir başarı kaydedemeyip yeniden 2'inci lige düştü. Biriken yönetici, esnaf, vergi ve futbolcu alacakları nedeniyle borcu giderek kabaran Diyarbakırspor, son şampiyonluğunu ise 2008-2009 sezonunda Dr. Abdurrahman Yakut başkanlığında yaşadı. Özellikle son yıllarda borçlar, hacizler ve kötü yönetimler nedeniyle iyice batağa saplanan Diyarbakırspor, Çetin Sümer başkanlığında 2009- 2010 sezonunda Süper Lig'de tutunamayıp küme düştü. Bu sezon da Bank Asya 1'inci ligin dibine demirleyen Diyarbakırspor'a 2'inci lig yolu gözükürken, son kongrede kimsenin kulübe sahip çıkmaması nedeniyle koca çınarın evrakları sulh hukuk mahkemesine gönderildi. Şu an yönetimsiz kalan ve hesapları içişleri bakanlığınca görevlendirilen denetleme kurulu müfettişleri tarafından incelenmeye alınan kulübün geleceğinin ne olacağı ise bilinmiyor.

İYİ YÖNETİLMEDİ, HALK SIRT ÇEVİRDİ

Diyarbakırspor'un içine düştüğü bu durum kuşkusuz en çok kurucusu ve ilk kulüp başkanı olan Nejat Cemiloğlu'nu üzüyor. Diyarbakırspor'u "evladı" olarak gören ve şu anda İstanbul'da yaşayan aynı zamanda Diyarbakır'ın eski Belediye Başkanı olan Nejat Cemiloğlu, gelişmelere ilişkin düşüncelerini anlatırken,

"Diyarbakırspor benim evladım gibidir. İçine düştüğü bu duruma çok üzülüyorum, kahroluyorum. Diyarbakırspor artık sahasında bile hep yeniliyor. Bizim dönemimizde Diyarbakırspor'u Diyarbakır'da devirmek kimin haddineydi. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş bile Diyarbakır'a temkinli gelirlerdi. Diğer takımların Diyarbakır'da maç kazanma şansları neredeyse yok gibiydi. Gerek başkanlığım ve gerek yöneticiliğim dönemlerinde belediyenin hemen tüm imkanlarını Diyarbakırspor için kullandım. Zamanında büyük başarılar elde ettik. Diyarbakırspor'u 3'üncü Ligden 2'ye, oradan da ara vermeden 1'inci lige taşıdık. Dünyada, ara vermeden 3'üncü ligden 2'inci lige ve oradan da 1'inci lige çıkan sadece 2 kulüp vardır. Bunlardan biri Diyarbakırspor, diğeri İngiltere'nin Nattingham Forest takımıdır. Diyarbakırspor bu yönüyle de Türkiye'de bir ilke imza atmıştır. Ancak son yıllarda iyi yönetilmeyen Diyarbakırspor, yavaş yavaş borç batağına saplandı. Gelinen noktada o muhteşem taraftar bile takıma sırt çevirmiş. İşin en acı yönü bu ya, temsil ettiğin halkın sana sırt çeviriyor. Mali imkanları olanlarda takımı sahiplenmiyor. Diyarbakırspor 3'üncü Lige doğru ilerliyor. Buna seyirci olmak beni derinden üzüyor, kahrediyor. Bu takımı bu duruma getirenlere yazıklar olsun " dedi.

EFSANE TAKIMIN EFSANE GÖLCÜSÜ VEHBİ NE DEDİ?

Diyarbakırspor'un 43 yıllık futbol yaşantısına damgasını vuran, efsane kadronun efsane golcüsü Vehbi Günay, yarım asırlık kulübün içerisine düştüğü durumu özetlerken şunları söyledi:

"Diyarbakırspor'da 10 yıl futbol oynadım ve bu takımdan asla kopmadım. Başka kulüplerde oynadığım zamanlar bile gözüm hep Diyarbakırspor'un üstündeydi. Futbolu bıraktıktan sonra da Diyarbakırspor ile gönül bağımı hiç bir zaman koparmadım. Halen Diyarbakır'da dostlarım var ve hemen her yıl 2- 3 kez Diyarbakır'a gider gelirim. Zaten memleketim Giresun'da bana Diyarbakırlı Vehbi derler. Bana göre Diyarbakırspor son yıllarda iyi yönetilmedi ve kulüp kuruluş tarihinin en kötü yönetilen 2 sezonunu yaşıyor. Diyarbakırspor benim ilk göz ağrımdı beni Vehbi yapan da Diyarbakırspor'dur. Bu nedenle Diyarbakırspor'un içine düştüğü bu duruma dair üzüntümü dile getirecek kelime bulamıyorum. Bildiğim kadarıyla sezon başında kulübün borcu 12 Milyon civarındaydı. Bu rakm daha da yükselmiş. Demek birileri Diyarbakırspor'u bir fabrika olarak görmüş ve habire yemişler. Bu kadar borcu olan bir kulübü kimse sahiplenmez. Bildiğim kadarıyla kulübün defterleri şu anda bakanlık müfettişlerince denetleniyor. Eğer bu çalışma neticesinde Diyarbakırspor borçlardan arınırsa ve Diyarbakır'da yeni bir oluşum olursa bu takım önümüzdeki sezon yeniden Bank Asya'ya çıkabilir. Çünkü Diyarbakırspor'un Diyarbakır'dan başka dostu yoktur. Bu nedenle Diyarbakır'ın önde gelenlerinin bu takımı kurtarmak adına yeni bir oluşumun içerisine girmeleri lazım, aksi halde bu kulüp yok olup gidecek."

SELİM KAYA - DİYARBAKIR/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Diyarbakırspor'un Önlenemeyen Çöküşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement