Terim: Gol Yemeden Alacağımız Her Sonuç Avantajdır - Son Dakika
Spor

Terim: Gol Yemeden Alacağımız Her Sonuç Avantajdır

Terim: Gol Yemeden Alacağımız Her Sonuç Avantajdır

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, futbolcusu Hamit Altıntop ile birlikte UEFA Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu ilk ayağında yarın akşam Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde gerçekleşecek olan FC Schalke 04 karşılaşması öncesinde Florya Metin Oktay...

19.02.2013 18:48

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, futbolcusu Hamit Altıntop ile birlikte UEFA Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu ilk ayağında yarın akşam Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde gerçekleşecek olan FC Schalke 04 karşılaşması öncesinde Florya Metin Oktay Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz günlerde okuduğunu belirttiği, 'Başarı, tamamen bir şans işi. İnanmazsanız, başarısızlara sorun' sözüyle toplantıya başlayan Terim, "Avrupa'daki maçlarımıza bir ara verdikten sonra yeniden buluştuk. Yabancı basın mensuplarına 'hoş geldin' diyoruz, umarım keyifli vakit geçirirler ülkemizde, iyi maç olur" ifadelerini kullandı.

Fatih Terim, daha sonra konuşmasına şöyle devam etti:

"Kurayı çektiğimizden bugüne kadar (iki taraf için de gerek Alman basınında gerek bizim basınımızda) iki takımı tartan ve iki takımı ifade eden birçok analiz okuyoruz. Ama bugün buradan özellikle Galatasaray taraftarlarına sesleniyorum. Schalke, grupta hiç yenilmemiş bir takım. Yani Schalke'yi öyle bir hale getirdik ki; Galatasaray, yarın sahaya çıkacak ve daha önce hiç oynamadığı kadar kolay bir maç oynayacağız. Bu, bize yapılan bir kötülük. Doğrusu bu değildir çünkü. Belki de son yıllarda oynadığımız en zor maçı oynayacağız. Yedi eksik, sekiz eksik... Bir türlü biz bu eksikleri bulamıyoruz. Hayatımız teknik analizle geçiyor. Bu yedi eksiği hiç bulamadık. Oynamazsa, oynamazsa üç kişi oynamayacak. Biri de oynayacak muhtemelen. O zaman bizim de şöyle yapmamız lazım: 'Baros'u kaybettik, Ujfalusi oynamıyor sezon başından beri, çok önemli bir sakatlık bizim. Elmander'in de sakatlığını unutmayalım. Eboue, Fildişi'nden çok kötü döndü. Ayağı sakat.' Şimdi bunlar, ülke takımlarına yapılan iyilikler değildir. Onun için takımları doğru analiz ve ifade etmek gerekir. Schalke, gruplarda hiç yenilmedi. Yarın çok ciddi, önemli bir takım göreceksiniz. Böyle bakarsak, demek ki bizde de çok eksik var. Tüm taraftarlarımıza şöyle bir ricam olacak. Yarın bizim yanımızda olmaları her zamankinden daha fazla anlam ifade ediyor. Hislerimiz, duygularımız çok önemli; ama oyuncularım dahil aklımızla hareket etmemiz gereken en önemli maçlardan biri. Sabırla takımımızı desteklememiz lazım; çünkü saha içerisinde oyuncularımıza ihtiyacımız var. Burada gol yemeden alacağımız her sonuç, bizi Almanya'da avantajlı duruma sokar. O günden beri beyanat vermiyoruz; ama bugün resmi bir basın toplantısı olduğu için anlatmak istedim. Kura durumunu hep birlikte analiz etmiştik. Ama Schalke'ye sorduğunuzda, Galatasaray'ın çıkması en az bizim onlara sevindiğimiz kadar onlar için de sevindirici olmuştur, gerçeklerin altını çizmek lazım."

Deneyimli teknik adam, Schalke'nin güçlü bir takım olduğunu tekrarlayarak şöyle konuştu:

"Galatasaray elerse, 'zaten eksik, Şampiyonlar Ligi'nde önemli olmayan bir takımı eledi'; elemezse de, 'bunlara nasıl elendi!' Bu zaten bazı medya organlarımızın uzun yıllardır klasik tavrıdır. Galatasaraylı buna ne kadar itibar ediyor, bilmiyorum; ama en azından biz itibar etmiyoruz. Drogba ve Sneijder, dünya çapında önemli isimler. Ama eksikleri var. Üç-dört aydır oynamayan Sneijder, iki aydır net oynamayan Drogba. Fiziki düşüşler çok doğal bu süreçte. Herkesin başka bir algısı da var. 'Drogba ve Sneijder geldi, turları rahat rahat geçeriz.' Zaten önemli oyuncularımız vardı bizim, iki önemli oyuncu daha katıldı. Muhakkak önemli faydaları olacaktı; ama şu geçiş dönemini alabileceğimiz en yüksek performansı nasıl alabiliriz, düşüncesiyle hareket ediyoruz teknik heyetle birlikte. Son maçta 30 dakika oynattık. Drogba önce mi başlayacak, sonra mı oynayabildiği kadar oynayacak, ona bu akşam karar vereceğiz. Sistemin, daha doğrusu oyun felsefesi hiçbir oyuncuya bağlı değildir; ancak numaralar değişebilir. Oyun anlayışı değişmez. Sneijder'ın ve Drogba'nın Şampiyonlar Ligi'ndeki ve bu organizasyonlardaki yüksek tecrübelerinden, en doğru ve ekonomik şekilde yararlanmak benim de arzum. Ama takımın belirli oyun anlayışından hiç feragat etmeden en yüksek verimi almaya çalışacağız. Sahanın içinde gerektiği zaman bazı esneklikler, ki takımın bu özelliği var, olacaktır. O yüzden sorun şimdilik: 'Baştan mı, baştansa ne kadar; sonradan mı, hangi şiddetle?' Ama asıl amaç, onlardan burada en yüksek seviyede faydalanmaktır."

Fatih Terim, Schalke karşısında tam bir Şampiyonlar Ligi maçına çıkacaklarını ve oyun felsefelerinin de aynı olacağına vurgu yaparak, "Büyük maçlarda, final maçlarında takımım gerçekçi ve dikkatli futbol sergiledi. Bazı maçlarda öyle olması gerekiyordu. Bu da onlardan biri olmalı. O yüzden ifade ettim; sadece coşkumuz ve hislerimizle değil, aklımızla ve sabrımızla da oynamamız gereken bir maç. Yarın öyle bir oyun sergileyeceğiz, inanıyorum. Oyuncularımdan aldığım mesaj bu. İnşallah sahaya yansır. Tam bir Şampiyonlar Ligi maçı gibi oynamalıyız. Schalke, agresif savunma yapıp, çok çabuk açılan bir takım. Bunu dikkate almamız lazım. Büyük ihtimalle bizim baskımız altında geçecektir maç; ama bu durum, bize tehlike olarak dönmemeli. Kafamda 11 şekillendi, büyük ihtimalle. Bir yerde belki bir değişiklik yapabilirim. Birazdan antrenman yapacağız, orada da muhtemelen dizerim zaten" diye konuştu.

Fatih Terim, Wesley Sneijder hakkında kendisine yöneltilen bir soruyu şöyle yanıtladı:

"Önemli, zeki ve teknik bir oyuncu. Gerek Sneijder'ın gerek Drogba'nın bir an evvel takıma intibak etmesi, arkadaşlarıyla birlikte bir aile gibi hareket etmesi, bizi ayrıca mutlu etti. Her geçen gün performansı yükselecektir. Ama isteği fazla, bu beni çok sevindiriyor. Olaya sahip çıkması, elinden gelenin en iyisini yapma isteği beni sevindiriyor."

Terim, futboldaki tecrübe unsurunun doğru vurgulanması gerektiğini söyleyerek, "Tecrübeli oyuncu önemli. Ama futbolun birçok unsurunu bir araya getirirseniz sizi bir yere getirebilir tecrübe. Yoksa salt tecrübeyle olmaz, zaten futbol bunu kaldırmaz. Futbolun temel prensiplerini uygulayan takım, diğerinden avantajlı olur. Buna tecrübeyi kattığınızda çok şanslı olabilirsiniz. İki arkadaşımızın katılımıyla daha güçlendik. Ama onlardan önceki takımın son dört maçı müthiş bir finişle bitirdiğini, içeride ve dışarıda kazanarak, her rakibe karşı başarı elde ettiğini de unutmamak lazım. Beklentilerimizin daha fazla olması doğaldır bu gruba. Zaten içeride de tecrübeli oyuncularımız var. Drogba ve Sneijder'ın tecrübesi de söylediğim halde şekillenirse bizi üste taşıyacaktır" dedi.

Sarı-kırmızılı teknik adam, hedeflerin her zaman yüksek olacağını ise kendi kariyerinden örnekler vererek şu şekilde anlattı:

"Olayı sadece iki transferle düşünmemek lazım. İlk hedefimiz son 16'ydı. Başkanımızdan, yönetimimize, bizden, oyuncularımıza hepimizin hedefi buydu. Ama ben bunu gördüm hayatımda, milli takımlarda da oldu bu zaman zaman; bizim olduğumuz yerde hiç kimse ümidini kesmedi, çıtayı hep yüksek tuttu. İnşallah son sekize kalırız, göreceksiniz ki; o sekizden kimse memnun olmayacak. O gün için olacaklar; ama artık finale yavaş yavaş yürümemiz gerektiğini herkes itiraf edecek. Bunu yadırgamıyorum. Avrupa üçüncüsü olduk, 2008'de. 'En iyi oynadığımız maç Almanya'ydı, şu finali oynayamadık' denildi. Ama Almanya arkasından üçüncü olmak önemli bir başarıydı. Gruptan çıkmamıza ve yarı final oynamamıza rağmen istekler bitmedi. Şöyle yapalım: Bu istekler bitmesin. Bazen gerçekçi olmasa da, insan hayal etmediği sürece başarılı olamaz. İnsan, önce hayal etmeli. Ondan sonra hayalini gerçekleştirmek için çaba sarf etmeli. Olur veya olmaz... Bazen birçok kişiye buna biz alıştırdık diye düşünüyorum bazen, gözümüz hep yukarıda oldu. Ulaşılamaz yerlere ulaşmak istedik. Ama benim tecrübem diyor ki: Biz burayı geçersek, hiç kimse yarı finalden tatmin olmaz. Şu anda Galatasaraylı, grupta Manchester ile birlikte çok önemli yer tutuşumuzu unutmuştur. Drogba ve Sneijder'ın gelişi de bunu tetikleyen unsurlardan biridir. Bize büyük katkıları olacak, eminim. Takımdaki mevcut oyuncularımız o kadar güzel kucaklaştılar ki; Drogba ve Sneijder, sanki 10 senedir Galatasaray'da forma giyiyor, bir büyük aileye gelmişler gibi. Onlar da bu sevgiye karşılık vererek çok güzel bir tablo oluşturdular. Bu beni en çok sevindiren durum. Böyle bakalım artık. Onlar da bizlerden birileri. Şu anda çok iyi birer aile ferdi olarak görebiliriz onları."

Kendisinin de teknik heyetle birlikte konsantre olduğunu belirten Terim, iki yeni transfer Drogba ve Sneijder'dan alabilecekleri en yüksek verim için uğraşacaklarını söyleyerek, "Tüm teknik adamların zorluğu buradadır. Ben oyuncumdan alabileceğim performansı nasıl maksimuma çıkarabileceğimi düşünürüm, benim felsefem budur. Birincisi sizin bir oyun anlayışınız var; ama bir de oyuncuların bunları yapabilecek bir miktarları var. Sonuç en doğru şekilde, en yüksek performansı nasıl alabilirim? Bazı konularda katı olmamak, yapamayacağı bir şey için kimseyi zorlamamak lazım. Başka bir yoldan gitmek lazım. Bir yandan verdiğiniz emekten vazgeçmeyeceksiniz, diğer yandan en yüksek verimi almak için çalışacaksınız. Nasıl olacak? Göreceğim bakalım, nasıl olacak? O bizim sırrımız olsun" diye konuştu.

Fatih Terim, başarısızlık kriterini ise şu sözlerle açıkladı:

"Benim için kaybedilen her maç, kazanılamayan her kupa başarısızlıktır. Aynı şartlarda mücadele etmediğimiz takımların arasındaki bir yarışmada bile geride kalmamız benim için başarısızlıktır. Ben kendi başarısızlığımı analiz edebilirim. Sezon başından baktığımızda, şu an istenilen tüm baremlere ulaştığımız gözüküyor. İnşallah burada turu geçerek ligde de istikrarımızı sürdürüp Sayın Başkan'ımızın ve değerli yönetim kurulu üyelerimizin, Galatasaray camiasının istediği başarıları elde ederiz."

Bir basın mensubunun, Wesley Sneijder ve Didier Drogba'ya Avrupa basını tarafından büyük ilgi olduğunu hatırlatması üzerine, Burak Yılmaz eklemesini yapan Terim, daha sonra Selçuk İnan'dan da ayrıca bahsederek oyuncusunu övdü şöyle övdü;

"Muhakkak ki; Drogba ve Sneijder konuşulmalı. Burak, altı maçta attığı altı golle konuşulması gereken bir oyuncu. Ama burada Selçuk da var ki; gerek Türkiye Ligi'nde gerek Şampiyonlar Ligi'nde istikrarlı ve çok önemli oynayan bir oyuncu. Ondan da önemli bir orta saha oyuncusu olarak bahsedilmesini isterim. Hem Türkiye'de hem de Avrupa basınında."

Terim, Schalke'nin tüm oyuncularının önemli isimler olduğuna vurgu yaparak, "Huntelaar'ın oynayıp oynamayacağını bilmiyorum; ama bizde de Elmander sakat, o da bizim önemli oyuncularımızdan biri. Önemli oyuncuları var. Bunların başında tabii Farfan geliyor. Draxler iyi bir oyuncu. Yeni aldıkları Bastos da öyle, onu da Holtby'nin yerine aldılar. Arsenal'in grubundan mağlubiyetsiz çıkmayı başaran bir takımın tüm oyuncuları önemlidir. Höwedes'ten Fuchs'a kadar hepsi çok önemli. Herkese dikkat etmemiz gerekiyor" sözlerini noktaladı.

HAMİT ALTINTOP: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ VE İNANIYORUM Kİ İYİ BİR SONUÇ ALACAĞIZ

Galatasaraylı futbolcu Hamit Altıntop ise, rövanş maçına avantajlı gitmek istediklerini söyledi.

Maça iyi hazırlandıklarını belirten Hamit, "Fazla bir şey söylemek istemiyoruz. çok iyi yolda olduğumuza inanıyorum. Güçlü bir takımız. Hedefimiz belli, biz turu atlamak istiyoruz, buna inandık. Çok iyi hazırlandığımızı düşünüyorum. Yarın elimizden geleni yapacağız ve inanıyorum ki iyi bir sonuç alacağız" dedi.

Hamit Altıntop, bazı karşılaşmalarda yaşadığı şansızlıkların sorulması üzerine, "Ben şans kelimesini sevmiyorum. Bazı eksiklerimin olduğuna inanıyorum. Yanlış baktığım alanlar olmuştur. Ondan dolayıdır. Ama ben her zaman söylemişimdir; önemli olan takımın başarısı. Ben bu takımın bir parçasıyım, elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Gol atmak güzel ama önemli olan takım olarak hedeflerimize ulaşmak" ifadelerini kullandı.

Alman ekibinin, ligdeki durumunun kendilerini yanıltmaması gerektiğinin altını çizen tecrübeli futbolcu, "Şampiyonlar Ligi havası biraz farklı. Ligde şu an performansları iyi olmasa da bu bizi yanıltabilir. En iyi örnek geçen yıl Chelsea takımıydı. Ligde iyi oynamasalar da Şampiyonlar Ligi'nde final maçında istedikleri sonuca ulaştılar ve kupayı aldılar. Bu iki maçlık bir periyot" şeklinde konuştu.

Takıma Wesley Sneijder ve Didier Drogba gibi tecrübeli oyuncuların katıldığı ve bu futbolcuların takıma katkılarının ne olacağının sorulması üzerine Hamit Altıntop, şunları kaydetti:

"İlk önce aramızdaki en tecrübeli kişi hocamızdır. Hocamızda, diğer hocalara göre fark yaratan şey; çok şey görmesi, tatması ve yaşamasıdır. İsimler çok önemli değil, önemli olan kaliteyi sahaya en işi şekilde yansıtmak. Bunu da son maçlarda çok iyi yaptığımızı düşünüyorum. Umarım devamını yarın da getiririz." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Terim: Gol Yemeden Alacağımız Her Sonuç Avantajdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement