9. Uluslararası Katılımlı Klinik Biyokimya Kongresi ve Lab Expo 2013 - Son Dakika
Yerel

9. Uluslararası Katılımlı Klinik Biyokimya Kongresi ve Lab Expo 2013

25.09.2013 15:18

KTÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Örem: "Hastanelerde hemşireler, sağlık görevlileri ya da farklı kişiler tarafından kan alınıyor ancak farklı kişilerin eğitimlerindeki farklılık hataları da artırıyor"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı Sorumlusu, Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asım Örem, "Hastanelerde hemşireler, sağlık görevlileri ya da farklı kişiler tarafından kan alınıyor ancak bu farklı kişilerin eğitimlerindeki farklılık hataları da artırıyor" dedi.

Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği (KBUD) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Katılımlı Kongre ve Lab EXPO 2013, Su Otel'de başladı. 12'si yabancı yaklaşık 500 bilim insanının katıldığı kongrede laboratuvar test sonuçlarındaki hatalarla ilgili sunum yapan Prof. Dr. Örem, hastaların teşhisi, tedavisi ve takibi konusunda laboratuvar sonuçlarının çok önemli oduğunu belirtti.

Biyokimya uzmanlarının en önemli görevinin hekimlere doğru, güvenilir ve hızlı bir şekilde sonuçları iletmek olduğuna işaret eden Örem, testlerin doğru analizinin yapılmaması durumunda hastalığın da doğru teşhisinin konulamayacağını ve doğru tedaviye başlanamayacağını ifade etti.

Testlerin sonuçlarında oluşabilen hataların yüzde 70'inin cihaz öncesi aşamadan kaynaklandığını öne süren Örem, "Uygunsuz ya da gereksiz test istenmesi, kan numunesinin standartlara uygun şekilde alınmaması, hatalı kan alımı, yanlış hastadan kan alma, alınan kanın yanlış barkotlanması, kanı alan kişinin yeterli eğitiminin olmaması, alınan kanın laboratuvara iletilmesi konusunda ortam bozukluklarının oluşması çeşitli hataları beraberinde getiriyor" diye konuştu.

Bu tür hataların telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Örem, laboratuvar testlerinde numunenin alımından sonucun analizine kadarki aşamanın çok dikkatli şekilde gerçekleşrilmesi gerektiğini anlattı.

Kan alımında da çeşitli sorunlar yaşanabildiğini dile getiren Örem, bu işlemin uzman kişiler olarak nitelendirilen "flebotomist" tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de kan alma konusunda uzman eleman eksikliği olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Örem, şöyle devam etti:

"Hastanelerde hemşireler, sağlık görevlileri ya da farklı kişiler tarafından kan alınıyor ancak farklı kişilerin eğitimlerindeki farklılık hataları da artırıyor. Testlerdeki hataları önlemek için kan alımı yapacak kişilerin eğitilmesi, yani flebotomist grubunun yakın gelecekte standardize edilip, eğitimlerinin verilmesi lazım. Aksi takdirde hatalı test sonuçlarını duymaya ve ekonomik külfet oluşturmaya devam ederiz."

Yabancı ve yerli bilim insanları bir araya geldi

KBUD Başkanı ve Fırat Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip İlhan da kongrenin hem uluslararası katılımlı hem de EXPO konsepti geliştirilmiş bir etkinlik olduğunu söyledi.

Kongrede dünyadan ve Türkiye'den dalında uzman bilim insanlarını bir araya getirdiklerini dile getiren İlhan, kongrenin ana temalarından birinin preanalik sistemlerin ve hata kaynaklarının laboratuvara etkisi olduğunu belirtti.

Kongre kapsamında 10 konferans, 4 kurs, 6 panel düzenleneceğini anlatan İlhan, kongreye 12'si yabancı yaklaşık 500 bilim insanının katıldığını kaydetti.

Kongre, 28 Eylül'e kadar devam edecek. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 9. Uluslararası Katılımlı Klinik Biyokimya Kongresi ve Lab Expo 2013 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement