Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.ANTALYALI ressam Sema Erdoğan, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun olup Mersin Üniversitesi'nde de lisansını tamamladıktan sonra, 2007 yılında Yeşilbahçe Mahallesi'nde hem atölye, hem de galeri...

11.04.2013 10:00

Foto: Atıklardan elde edilen sanat eserlerinden görüntü

===

Mahalleli resim yapıyor

ANTALYALI ressam Sema Erdoğan, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun olup Mersin Üniversitesi'nde de lisansını tamamladıktan sonra, 2007 yılında Yeşilbahçe Mahallesi'nde hem atölye, hem de galeri olarak hizmet veren bir sanat galerisi açtı. 'SemArt Resim Galerisi' adlı atölyenin çatısı altında Yeşilbahçe semtindeki kadınlara resim sanatını sevdiren Erdoğan, gençlere de güzel sanatlar lisesi ve fakültesine hazırlık eğitimi veriyor. Erdoğan, bugüne dek 100'den fazla çocuk, genç ve yetişkini resim dünyasına kazandırdı.

Resmin yanında afiş, tiyatro oyunları için kostüm ve dekor çalışması da yapan Erdoğan, hedefinin resim, heykel, seramik, çeşitli el sanatları ve daha birçok sanat dalında eğitim verilen geniş kapsamlı bir sanat merkezini Antalya'ya kazandırmak olduğunu söyledi. Öğrencilere akademik resim eğitimi veren Erdoğan, "Atölyemizde her tarzda ve biraz daha modern ve figüratif çizgilerle resim yapıyoruz. Ortaya bir eser çıkaran herkes, o gün evine mutlu dönüyor. Resim insanı ruhen dinlendirirken, gizlenmiş duyguların, düşüncelerin, özlemlerin ortaya çıkmasını da sağlıyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Atölyede resim yapılırken toplu ve yakın plan görüntüler.

===

'Koşan Kadın'a övgü yağdı

ANTALYA Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) ayda bir gerçekleşen 'Tanıdık Bir Yüz' etkinlikleri sürüyor. Bu ayın konuğu ise ANSAN Başkanı, Eğitimci ve Öykü Yazarı Kamile Yılmaz oldu. Halil Erdem'in sunduğu etkinlikte, Fatma Şahinkaya, Nursen Öztürk ve Gürsel Öztunalı Kayır da Yılmaz'ın yaşam öyküsünü, yazdığı öykü ve şiirlerini anlattı. Konuşmacılar, "Kamile Yılmaz çok yönlü bir kadın. O bir öğretmen. Ondan çok şey öğrenip, zenginleştik. Kadın mücadelesinde, edebiyatta, duygu dünyasında iz bıraktı. Doğru bildiklerini etkili dilde ifade etti" dedi. Yılmaz'ın yayımlanan 'Su Gölgesi' ve 'Burçak Tarlası' adlı kitaplarından da övgüyle bahsedildi.

LAKABI 'KOŞAN KADIN'

Konuşmacı Gülser Öztunalı Kayır, Kamile Yılmaz'ın köyünden öğretmen çıkan ilk kız çocuğu olduğunu, tüm insanları kucaklayıp, çevresine ışık saçtığını, kadına yönelik şiddeti de hep sorguladığını anlattı. Nursen Öztürk de "Kitaplar, Yılmaz'ın dünyaya açılan penceresi odu. Ortaokul öğrencisiyken yazdığı bir kompozisyon, Ziraat Bankası'nın düzenlediği yarışmada birinci oldu" diyerek, çalışkan kişiliğinden dolayı dostları arasında 'Koşan Kadın' ve 'Atom Karınca' lakaplarıyla tanındığını vurguladı. Fatma Şahinkaya ise Yılmaz'ın kitaplarının umut için, yarınlar için okunduğuna dikkat çekti. Duygulu anlar yaşayan Yılmaz, sevenlerine teşekkür edip, yayımlanmış öykü kitaplarını imzaladı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Konuşmacılardan, dinleyicilerden, Kamile Yılmaz kitap imzalarken ve yakın plan görüntüler.

===

'Sürpriz Bebek' çocukları güldürecek

MESLEKİ Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) işbirliğiyle, İşletmelerüstü Eğitim Merkezi'nde açılan 'Folklorik Bebek Yapımı Kursu'nda, çocuklara yönelik bebek yapımına da başlandı. Kursiyerlerin projelendirdiği ve 'Sürpriz Bebek' adı verilen bebek tasarımı, çocuklar için 'şaka oyuncağı' olacak. Çalışmalarını yoğunlaştıran kursiyerler, mayıs ayı içinde bir de sergi açıp, üretimlerini beğeniye sunacak. Kursa katılan genç kız ve yetişkin ev kadınları, eğitim sonunda evlerinde oturdukları yerde dekoratif süs bebekler üretip, satışından sağlanacak gelirle de aile bütçelerine katkıda bulunacak.

Folklorik Bebek Kursu Öğretmeni Servet Uluçay, İŞKUR'un destek verdiği kursta, kursiyerlere her gün 20 TL harçlık, iş kazalarına karşı da Sosyal Güvenlik Kurumu'na sigorta primi ödendiğini belirtti. Uluçay, kursa hiçbir sosyal güvencesi ve geliri olmayan kadınların katıldığını da hatırlatıp, "Kursun amacı dar gelirli ailelerin fertlerinin el becerilerini geliştirmelerini ve meslek edinmelerini sağlamak" dedi. Uluçay, 'Sürpriz Bebek' yapımında, parça kumaş, karton külah, örgü şişi, tahta boncuk ve peluş gibi malzemelerin kullanıldığını kaydetti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kurs öğretmeni ve yöneticiler sürpriz bebekleri gösterirken

===

'Anadolu'dan' sergisi beğenildi

ANTALYA'da yaşamını sürdüren ressam Hüseyin Zeray, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Fikret Otyam Sanat Galerisi'nde 'Anadolu'dan' adını verdiği eserlerini sanatseverle buluşturdu. Serginin açılış kurdelesini gazeteci-yazar ve ressam Fikret Otyam kesti. Tabloları dikkatle inceleyen Otyam, sanatçı Zeray'ın fırçasına hayranlık duyduğunu söyledi. Otyam, "Zeray, Anadolu'nun esintilerini tablolarına yansıtmış. Anadolu kadınının çalışkanlığını, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri gözler önüne sermiş" diyerek kutladı. Otyam, esprili konuşmalarıyla da davetlileri neşelendirdi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Fikret Otyam açılış kurdelesini keserken, eserlerden

===

'Bir Yaz Gecesi Rüyası' yine büyüleyecek

ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), geçen sezon ilk kez sahnelenen ve William Shakespeare'nin 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' adlı muhteşem bale eserini bir kez daha seyircisiyle buluşturuyor. Daha önceki gösterimlerinde gişe rekoru kıran eser, 20 Nisan Cumartesi akşamı yeniden sahnelenecek. Lale Balkan'ın sahneye koyduğu eserin koreografisi Mehmet Balkan'a, librettosu da Şefik Kahramankaptan'a ait. Eseri kaçıranlar, 25 Nisan Perşembe akşamı da izleme şansı yakalayacak.

Yunanistan'ın erken dönemlerinde bir düğün çevresinde geçen olayların konu edildiği 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' eserinin temasını 'aşk' ve 'evlilik' oluşturacak, karışık ilişkiler üzerinden bu iki kavramın komikliğine vurgu yapılacak. Eserin müziklerinden Felix Mendhelshon, müzik düzenlemelerinden Andrzej Barlog, dekorundan Tayfun Çebi, kostümlerinden Sevda Aksaoğlu, sahne ışıklarından da Mustafa Eski sorumlu. Esere Antalyalı opera ve bale severlerin yeniden büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sahne görüntüleri

===

Yeni atölye sevinci

ÇİÇEK resimleriyle ünlenen ve bu nedenle sanatçılar arasında 'Çiçek Ayşe' lakabıyla tanınan ressam Ayşe Fakı, atölyesini Çaybaşı Mahallesi'ne taşıdı. 1349'uncu Sokak'ta kiraladığı önü bahçeli tek katlı evi sanat atölyesine çeviren Fakı, yeni mekanına ise 'Atölyem' adını verdi. Resim sanatına gönül verince, asıl mesleği olan bankacılığı bir kenara bırakan Fakı, 15 yıldan beri fırçasını elinden bırakmıyor.

Bugüne kadar 100'den fazla karma, Ankara ve İstanbul'da da uluslararası resim sergilerine katılan Ayşe Fakı, "Ben doğa aşığı bir ressamım" dedi. Doğayla baş başa kalıp, doğanın renklerini tuvallerine aktaran sanatçı, kendisine özgü teknikler de geliştirdi. Suluboya ağırlıklı çalışan Fakı'nın, yağlıboya, akrilik boya ve karakalem eserleri de bulunuyor. Fakı, yeni atölyesinde çocuk, genç ve yetişkinlere resim eğitimi de verecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ayşe Fakı'nın yeni atölyesinde tablo önünde görüntüleri

===

Galeride doğum günü sürprizi

ANTALYA'nın ünlü ressamlarından Çiğdem Öztürk için 2000 Plaza Sanat Galerisi'nde sürpriz doğum günü partisi düzenlendi. Galeri yöneticisi İclal Dağlı, ressam Öztürk'ü kahve içmeye davet etti. Galeriye gelen Öztürk, sevdiklerinin "İyi ki doğdun Çiğdem" temposu ve alkışlarıyla karşılandı. Büyük şaşkınlık yaşayan Öztürk, önüne konan yaş pastayı görünce de duygulandı.

Dostlarına, "Bana yaşattığınız sürprizi hayatım boyunca unutamayacağım" diyerek, pasta üzerindeki mumları söndüren Öztürk, kaç yaşına girdiğini ise açıklamadı. Öztürk, yaşını soranlara "Kadınların yaşı sorulmaz" yanıtını verdi. Öztürk, sürprizi hazırlayan iclal Dağlı ve sanatçı dostlarına "Hepinizi çok seviyorum" diyerek teşekkür etti. Kutlama sonrası da sanatla ilgili hoş sohbetler yapıldı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Çiğdem Öztürk yanan mumları söndürürken ve toplu görüntü

===

Okulda tiyatro şenliği

KONYAALTI Koleji Özel Müzeyyen Çelebioğlu İlköğretim Kurumu'nda, Kültür Edebiyat Kulübü üyesi öğrenciler, okul bahçesinde 'Tiyatro Şenliği' düzenledi. 7/A sınıfı öğrencileri, senaryosunu kendilerinin yazdığı 'Elalem Ne Der?' adlı oyunu sahneledi. Oyunda rol alan öğrenciler, üç ay önce hazırlıklara başladı. Öğrenci ve öğretmenler, güldürü ağırlıklı oyunu izlerken keyifli dakikalar yaşadı. 7/A sınıfı öğrencileri 'Nevigasyon ve Graham Bell' adlı skeçle, izleyenleri kahkahaya boğdu.

Her sahnede doyasıya gülüp eğlenen öğrenciler, "Tiyatro, insanı hem eğlendiriyor, hem eğitiyor, hem düşündürüyor, hem de yönlendiriyor" diyerek, tiyatro sanatının önemini vurguladı. Okulun müdürü Mete Çelebioğlu, tiyatro sanatının başlangıcından beri savunulmuş bir düşünce tarzı olduğunu belirterek, "Bu fikirden yola çıkarak, okulumuzda öğrencilerimize tiyatroyu sevdirmeye çalışıyoruz" dedi. Çelebioğlu, tiyatro çalışmalarının sık tekrarlanıp, eğitici oyunların sahneleneceğini de ifade etti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Tiyatro oyunundan sahne ve toplu görüntü

===

Bu konser kaçmaz

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı Türk Sanat Müziği Korosu, konservatuarın kurucusu İsmail Baha Sürelsan'ın anısına konser gerçekleştirecek. Koro, 12 Nisan Cuma akşamı, Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu'nda, Antalyalı müzik severleri şarkıya doyuracak. Volkan Kırımlıoğlu'nun yöneteceği konser iki bölümden oluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Türk Sanat Müziği Topluluğu sanatçılarından Esra Çelik de solo eserler seslendirip, konsere renk katacak. Konseri, ünlü bestekarlardan Erol Sayan ile Ahmet Ayhan da izleyecek. Kırımlıoğlu, "Ücretsiz konserimize tüm şarkı severleri bekliyoruz" dedi. Kırımlıoğlu, konserde ünlü bestekarların en çok sevilen seçme eserlerinin seslendirileceğini de ifade etti. Kırımlıoğlu, konser öncesi İsmail Baha Sürelsan'ın kabrini, yetiştirdiği öğrencileri ve sevenleriyle ziyaret edeceklerini de kaydetti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Geçen yılki konserden toplu görüntü

--------------------

KÜLTÜR SANAT REHBERİ

--------------------

========

SERGİLER

========

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

E 3 Sanat Evi karma resim sergisi……………………………………………8-14 Nisan

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Hamdi Dicle'nin resim sergisi…………………………………………15 Mart-13 Nisan

Sevgi Bor'un kabartma resim sergisi………………………………………..17-30 Nisan

ANSAN

Oktay Köse ve SDÜ öğrencilerin resim sergisi……………………………....3-12 Nisan

'Herşeye Dair Grubu' resim sergisi…………………………………………13-21 Nisan

ANTALYA MÜZESİ

Carel Kallenbach'ın grafik sanatları sergisi…………………………………11-20 Nisan

ARTPARK GALLERY

Hülya Topaktaş'ın resim sergisi……………………………………………..11-25 Nisan

FİKRET OTYAM SANAT GALERİSİ

Hüseyin Zeray'ın resim sergisi…………………………………………….….9-30 Nisan

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

Gökçe Pehlivanoğlu'nun fotoğraf sergisi………………………………26 Nisan-9 Mayıs

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Macbeth (Opera)……………………………………………………………...….13 Nisan

Çocuk Korosu Orkestrası……………………………………………………...…14 Nisan

Bir Yaz Gecesi Rüyası (Bale)……………………………………………...…20-25 Nisan

Çocuk Balesi……………………………………………………………………..21 Nisan

Piyanolu Konseri…………………………………………………………………22 Nisan

Uyuyan Güzel (Çocuk müzikali)…………………………………………………23 Nisan

Haydi Çocuklar Operaya…………………………………………………………26 Nisan

Umut (Bale)………………………………………………………………………29 Nisan

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Ruhlar Gelirse…………………………………………………………………12-13 Nisan

Şahmeran Hikayesi (Çocuk oyunu)………………………………..16-23-24-25-26 Nisan

Othello…………………………………………………………………17-18-19-20 Nisan

Toros Canavarı………………………………………………………....…24-25-27 Nisan

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Sihirli Oyun (Çocuk oyunu)……………………………………………6-13-20-27 Nisan

Anam Bacım Avradım…………………………………………………19-20-26-27 Nisan

Fehim Paşa Konağı………………………………………………………………12 Nisan

Heccav…………………………………………………………………………...13 Nisan

Bir Orman Masalı (Çocuk oyunu)………………………………………………24 Nisan

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa……………………………………………………………..……..(Her Çarşamba)

======

KONSER

======

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI (AKM)

Viyolonsel Rahşan Apay.………………………………………………………12 Nisan

AKM

İsmail Baha Sürelsan TSM Konseri……………………………………………12 Nisan

Bakırköy belediyesi Evrensel Müzik Topluluğu Konseri……………………...20 Nisan

İsmail Baha Sürelsan Çocuk Korosu Konseri…………………………………23 Nisan

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

ABBO Bahar Konser…………………………………………………………..16 Nisan

MURATPAŞA BELEDİYESİ KÜLTÜR SALONU

Emekli Subaylar Derneği TSM Konseri……………………………………….28 Nisan

==============

ŞİİR DİNLETİSİ

==============

BEACHPARK NO 13

Dolunayda Şiir Dinletisi………………………………………………………27 Nisan - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement