Antalya'da Kaya Resimleri Sergilendi - Son Dakika
Yerel

Antalya'da Kaya Resimleri Sergilendi

Antalya\'da Kaya Resimleri Sergilendi

Antalya'da ressam Cemalettin Timur, kaya taşları üzerine kazılmış resimleri tuvallerine aktarıp, Antalya Müzesi'nde sergiledi.

28.03.2013 10:06  Güncelleme: 10:22

Foto: Kadınlar sahnede halay çekerken, ağıt yakarken, dans ederken ve izleyenlerden görüntü

===

Yarışmanın güzeli seçildi

AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nca ilki geçen yıl gerçekleşen 'Çöpten Sanata Öğrenci Yarışması Projesi'nin ikincisi başlatıldı. Resim ve El Sanatları Topluluğu'nun organize ettiği 'Cesur Hayaller' konulu yarışmaya tüm fakültelerden öğrenciler katılacak. Öğrenciler, her türlü atık maddeleri değerlendirip, sanat eserlerine dönüştürecek.

Yarışmaya katılacak eserler, 26 Nisan Cuma akşamına kadar teslim edilecek. Jüri incelemesinden sonra dereceye girecek ve sergiye değer bulunacak eserler ise 6 Mayıs Pazartesi günü Olbia Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılacak sergide beğeniye sunulacak. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da yine yarışma öncesi 'Projenin Tanıtım Güzeli' seçildi. Öğrenciler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Ekonometri Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Ayşenur Avar'ı yarışmanın güzeli ilan etti.

AMAÇ İSRAFIN ÖNÜNE GEÇMEK

'Çöpten Sanata Öğrenci Yarışması Projesi'ne, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Aydın Özdemir, Kültür Şube Müdürü Mehmet Gülengöz, Spor Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Fatih Eröz, Kültür Hizmetleri Öğrenci Sorumlusu Kezban Koçak, Akademik Danışman Öğr. Gör. Asuman Soylu, Tasarım ve Boyama Uzman Öğreticisi Rahime Halide Soysal, Topluluk Başkanı Kubilay Demirhindi destek verdi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Projenin Tanıtım Güzeli seçilen Ayşenur Avar'ın yakın plan ve arkadaşlarıyla birlikte görüntüsü ile afiş.

===

Enstitü kapı ve penceresi sanat eseri oldu

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Sanat Ana Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Oktay Köse, soyutsal (fikir niteliğinde olan bir kavram) nesnelerden oluşan suluboya çalışmalarını Antalya'da Artpark Gallery'de sergiledi. Köse, geçen yıl da yine Antalya'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrindeki günlük yaşamın konu edildiği fotoğraf sergisi açmıştı. Köse'nin resimleri sanatseverlerin beğenisini toplarken, Isparta'nın Gönen Köyü'ndeki restore edilen Köy Enstitüsü binasından çıkan eski ahşap kapı ve pencerelerin sanata kazandırılması ise dikkat çekti.

Yrd. Doç. Oktay Köse, Köy Enstitüsü binasının üç yıl süren restorasyon çalışmalarında görev aldığını belirterek, "Binanın kapı ve pencereler yenilenince, eskisi ortada kaldı. Üzerlerindeki orijinal boyalarını, o dönemde öğrencilerin çizdiği resimleri, yazıları yenileyip sanata kazandırdım. Resimlerimin yanında, dönemin hatırası olarak enstitünün orijinal kapı ve pencerelerini de sergiliyorum. Köy enstitülerinde yetişmiş kişiler görünce, eski anılarını hatırlayıp, duygulu anlar yaşıyorlar, kapı ve pencere önünde hatıra fotoğraf çektiriyorlar" dedi. Köse, sanatın uçsuz, bucaksız olduğunu da kaydetti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oktay Köse'nin tablo ve kapı önünde, kapı ve pencere önünde hatıra fotoğraf çektirenlerden ve toplu görüntü

===

Kaya resimleri sergilendi

ANTALYALI ressam Cemalettin Timur, antik çağlarda kaya taşları üzerine kazılmış resimleri tuvallerine aktarıp, Antalya Müzesi'nde sergiledi. Resim sanatında bir ilk olan serginin açılış kurdelesini, Antalya'nın usta fırçalarından Hamdi Dicle, Nuri Sezen, Turhan Ekici, Ferruh Cankurt, Berrin İlhan birlikte kesti.

Alışılmışın dışına çıkıp, sanatında farklılık yaratan Cemalettin Timur, Orta Asya'dan başlayıp, Kızılderililere kadar uzanan kaya resmi sanatını Antalya'ya taşıdı. Timur, yaptığı 36 adet tabloyu, 'Petroglif (kaya üzerine yontulmuş, çizilmiş arkeolojik resim sanatı) Serisi' ismiyle sanatseverlerin beğenisine sundu.

Resim sanatında bir ilki gerçekleştiren sanatçı Cemalettin Timur, "Parasal kaygılardan uzak olmak prensibiyle sanatsal çalışmalarımı kendi atölyemde sürdürüyorum" dedi. Sanatçı, antik çağlarda yaşamış insanların kayaları tuval yapıp, av maceralarını ve avladıkları hayvanların resimlerini kazıyarak yaptıklarını belirtti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Açılış kurdelesi kesilirken, Cemalettin Timur'un tablo önünde ve toplu görüntü

===

Kolejliler, 'Tıngır Mıngır Ülke'de

ANTALYA Devlet Tiyatrosu'nun (ADT) izlenme rekoru kıran 'Tıngır Mıngır Ülke' adlı çocuk oyununu, bu kez Antalya Koleji öğrencileri izledi. Kazım Güçlü'nün yazdığı, Mustafa Görbil'in yönettiği neşeli oyun, anasınıfı ve ilköğretim öğrencilerini kahkahaya boğdu. Her sahnesini pür dikkat izlerken gülme krizine yakalanan çocuklar, oyun sonunda da sahneye çıkıp, kendilerini güldüren tiyatro sanatçısı ağabey ve ablalarını çiçek yağmuruna tuttu. Kolejin Drama Kulübü öğrencileri, oyuncuların 'Dünya Tiyatro Günü'nü de kutladı. Oyuncularla birlikte hatıra fotoğraf da çektiren öğrenciler mutlu bir şekilde ayrıldı.

Antalyalı çocukların yoğun ilgisini gören oyunda, tahtını kaybetmek istemeyen bir kralın bilgisizliği ve korkularının gülünçlüğü anlatıldı. Büyücünün "Tahtını yer sallandığı zaman kaybedeceksin" sözünü unutmayan kral, korkulu günler yaşamaya başlarken, ülkemizdeki deprem gerçeğine de eğlenceli, aynı zamanda öğretici bir yaklaşımla dikkat çekildi. Depremden korunma, depremle yaşamaya alışma yöntemleri de çocukların algı düzeyine göre anlatıldı. Oyunda, Özlem Şendinç, Hökçehan Yazıcı, Gülbahar Bozkurt, M. Okan Kağnıcı, Gökhan Sevimli, Gökhan Güvenatam ve Kerim Güngör rol aldı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan sahne, öğrenciler oyunu izlerken, sanatçılara çiçek verirken ve sanatçılarla birlikte toplu görüntü

===

Salon şarkılarla çınladı

ANTALYA Şair, Ozan, Yazar ve Bestekarlar Kültür Derneği (ANŞOYAD) Türk Sanat Müziği Topluluğu, 'Bahar Konseri'nde şarkı severleri bir araya getirdi. Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, bugüne kadar hiç çalınmamış şarkılar da okundu. Şef Mustafa Coşkun'un yönettiği, Mehtap Tumrik'in de sunuculuğunu üstlendiği konserde 20 şarkı seslendirildi. Konser, 'Unutulmayan Nağmeler' bölümünde yer alan ve koronun okuduğu 'Bir Gün O Güzel Şad Edecek' adlı şarkıyla başladı. 'Ayrıl Gönül', 'Bekledim de Gelmedin', 'Yangın Olur', 'Kara Gözlüm Efkarlanma Gül Gayri' adlı şarkılar ise koro halinde okundu. Birçok şarkıya, konseri izleyen davetliler de hep bir ağızdan eşlik edince, şarkılar salonu çınlattı.

Solist olarak sahneye çıkan koro sanatçılarından Süheyla Tarhan 'Bir Demet Yasemin', Suzan Tellioğlu 'Yıllar Ne Çabuk geçti', Güliz Güzel Baba 'Tel Tel Taradım', Bülent Tileninoğlu 'Artık Yeşerecek Bir Dalım Yok', Arzu Singer Dede 'Anar Ömrümce Gönül' de adlı şarkıları seslendirdi. 'Boğazkent', 'Gidişine Yanmıyorum', 'Bir Kadeh Şarap Bile', 'Kaybettim Seni Ben', 'Alın Yazımsın Nasıl Sileyim', 'Seni Çok özledim', 'Sana Canı Gönülden Vuruldum', 'Meyleyledim Sana', 'Mutsuzum Canım', 'Aşkı Kokladığım Güller' adlı hiç çalınmamış şarkıları da yine koro solistleri tarafından ilk kez okundu. ANŞOYAD Başkanı Şükrü Erciyeslioğlu, "Satın olduğu yerde güzellikler vardır" dedi, emeği geçenlere 'teşekkür' plaketi verdi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Korodan, sanatçılardan ve izleyicilerden görüntü

===

Sanatta 20'nci yıl heyecanı

DUACI Köyü'ndeki 'Kıymet Türe Sanat Atölyesi'nde resim çalışması yapan genç ve yetişkin öğrenciler, atölyenin kuruluşunun 20'nci yıldönümünü Polis Moral Eğitim Merkezi'nde kutladı. Düzenlenen 'Dostluk ve Eğlence Gecesi'nde, atölyede resim eğitimi almış en eski ve yeni öğrenciler bir araya geldi. Orkestranın çaldığı oyun havalarına kendilerini kaptıran grup, pistte doyasıya eğlenip, dans etti, hep bir ağızdan da şarkılar okuyarak neşelendi.

Gecede, atölye öğrencilerinden Neriman Zevkliler, resim eğitimi veren ressam Kıymet Türe için yazdığı şiirini okudu. Övgü dolu sözcüklerin yer aldığı şiiri dinlerken duygulu anlar yaşayan Türe, "Atölye grubu olarak, her yıl moral gecesi düzenliyoruz. Bu gecemizin önemi ise, bugüne kadar 150'den fazla ressamın yetiştiği atölyemizin 20'nci yılına girmesidir. Kentimizin sanat yaşamına katkıda bulunmanın mutluluğunu hep birlikte paylaşıyoruz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kıymet Türe dans ederken ve toplu görüntü

===

Başarılarını kutladılar

KONYAALTI İlçesi'ndeki İnci Işıldağ'a ait 'Masal Sanat Evi'nde yaratıcı fikirlerle sanat çalışmaları yapan grup, 'Cama Düşen Masallar' ismini verdikleri ve Antalya'da bir ilk olan muhteşem serginin ardından, Atatürk Parkı içindeki Alara Retoran'da kutlama yaptı. Grup, cam parçaları ile çeşitli cam objelerin üzerlerine masal resimleri ve desen çalışmaları yapıp, Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde beğeniye sunmuştu.

Göz kamaştıran dekoratif süs eşyaları üreten atölye sanatçıları, başarılı bir sergi açmanın gururunu yaşadı. Üzerinde 'Sanata Sevgiler' yazısı bulunan yaş pastayı hep birlikte kesen sanat grubu, "Çeşitli atık maddeler de dahil, her objeyi sanata kazandırma çabasındayız" dedi. Atölyede sanat eğitimi veren İnci Işıldağ'da, daha farklı çalışmalar yapıp, sürpriz eserler üretip, sanatseverlerin karşısına bir kez daha çıkacaklarını kaydetti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Atölye sanatçıları yaş pasta keserek kutlama yaparken görüntü

===

Altıntaş'tan özel gün

ÖZEL Önder Altıntaş Sanat Merkezi Resim, Bale ve Müzik Kursu kursiyerlerini, bu yıl ikincisi gerçekleşecek olan 'Geleneksel Piyano ve Yaylı Çalgılar Günü'nün heyecanı sardı. Müzikseverler, 31 Mart Pazar günü saat 11.00'de Antalya Kültür Merkezi'nde buluşacak. Üstün performanslarıyla beğeni toplayan devlet Senfoni Orkestrası sanatçılarından Emre Sayar (çelist) ile Gülcihan Babayeva (keman), seçkin eserleri sazlarıyla seslendirecek.

'Geleneksel Piyano ve Yaylı Çalgılar Günü' etkinliğine, sanat merkezi kursiyerlerinin yanı sıra, Antalya'daki diğer merkezlerde sanat eğitimlerine devam eden öğrencilerde katılacak. Kurucu müdür Önder Altıntaş, "Amacımız; 7-17 grubu öğrencilerimizin aldıkları eğitimlerle kazandıkları sahne deneyimlerini ve özgüvenlerini izleyici karşısında da sergilemelerini sağlamak, izleyenleri de sanat yapmaya teşvik etmek" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Geçen yılki etkinlikten görüntü

===

Tükenmez kalem mucizesini

İstanbul'da sergileyecek

TÜKENMEZ kalem tekniğiyle resim yapıp, bir ilke imza atan ressam Erkan Gürkan, 'Tükenmez Kalem Mucizesi' isimli çalışmalarını İstanbul'da sergileyecek. Sanatçı, eserlerini 21 Nisan Pazar günü Beşiktaş Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşturacak. Sergi, 31 Nisan Salı akşamına kadar açık kalacak. Beşiktaş Belediyesi'nin desteklediği sergi, 21 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında da İzmir'de açılacak. İlk kişisel sergisini geçen yıl Antalya'da, ikinci sergisini de İstanbul'un Kadıköy İlçesi'nde açan Gürkan, "42 yıldır, tükenmez kalemle resim yapıyorum. Kendime özgü tekniğinle, resim sanatına yeni bir yorum kazandırdım. Resim kağıdı ve siyah renk tükenmez kalemden başka hiçbir malzeme kullanmıyorum. Bugüne kadar hep Mustafa Kemal Atatürk'ün portreleri, İstanbul ve Antalya'dan doğa manzaraları üzerinde çalıştım" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Erkan Gürkan'ın yakın plan ve eserlerinden görüntü

===

Değirmenci'nin şiirleri yorumlandı

ANTALYA Sanatçılar Derneği'nde geleneksel hale getiririlen'Tanıdık Bir Yüz' konulu söyleşiye, bu kez Antalyalı şair Turgay Değirmenci konuk oldu. Nuri Erkal, M.Nejat Gacar ile Nusret Gürgöz, Değirmenci'nin yaşam öyküsünü anlatıp, şiirlerini yorumladı. Hukuk Fakültesi mezunu olan ve serbest avukatlık yapan Değirmenci, yayımlanmış 'Serüvenci', 'Aşka da Aykırı', 'Dalgaların Valsı' isimli şiir kitaplarının ardından, geçen yıl da 'Bir Cephe Daha Kaybetti Aşk' adlı şiir kitabını şiir severlerle paylaşmıştı. Şiirin yanında öykü çalışmaları da bulunan Değirmenci, Antalya Barosu'nun 1996 yılında düzenlediği öykü yarışmasında ise 'Akdeniz Üçlemesi' adlı eseriyle birincilik ödülü kazanmıştı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Turgay Değirmenci'nin yakın plan, konuşmacılardan ve izleyenlerden görüntü

--------------------

KÜLTÜR SANAT REHBERİ

--------------------

==========

SERGİLER:

==========

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

-Semra Ayaz'ın resim sergisi……………………………………………..…22-30 Mart

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Hamdi Dicle'nin resim sergisi…………………………………..……15 Mart-13 Nisan

ANSAN

Carel Kelenbach'ın resim sergisi………………………………………23 Mart-2 Nisan

ANTALYA MÜZESİ

Cemalettin Timur'un kaya resimler sergisi…………………………………21-31 Mart

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Umut (Bale)……………………………………………………………………..28 Mart

La traviata (Sezonun son temsili) (Opera)……………………………………….30 Mart

Uyuyan Güzel (Çocuk müzikali)………………………………………………..3 Nisan

Lale Çılgınlığı (Opera)…………………………………………………………..4 Nisan

Figaro'nun Düğünü (Opera)…………………………………………………….6 Nisan

Türküyem (Müzikli oyun)………………………………………………………8 Nisan

Machbeth (Opera)……………………………………………………………….9 Nisan

==========

TİYATRO

==========

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Şahmeran Hikayesi (Çocuk oyunu)………………………………………….….2 Nisan

Pişti…………………………………………………………………….….3-4-5-6 Nisan

Tıngır Mıngır Ülke (Çocuk oyunu)……………………………………………...7 Nisan

Yol, Ter, Gül (Ahi Evran)…………………………………………………..22-23 Mart

Tıngır Mıngır Ülke………………………………………………………….24-25 Mart

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Heccav………………………………………………………………...................30 Mart

Sihirli Oyun (Ç.O)…………………………………………………...............27-30 Mart

İnadına Yaşamak…………………………………………………………..…….29 Mart

Vatan Kurtaran Şaban……………………………………………………..….…21 Mart

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa……………………………………………………………..…...(Her Çarşamba)

======

KONSER

======

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

Ruşen Güneş-Aydal Sargutan İşgören.………………………………………....29 Mart - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya'da Kaya Resimleri Sergilendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement