Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz Açıklaması

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 2011 yılında bölgeden 7 milyar 877 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

02.01.2012 16:20

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 2011 yılında bölgeden 7 milyar 877 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

GAİB hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, 2011 yılı ihracatına ilişkin bilgi veren Çıkmaz, 2011 yılı Ocak-Aralık döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden bir önceki yıla göre yüzde 32,9'luk artışla toplam 7 milyar 877 milyon dolarlık ihracat kaydının alındığını söyledi.

2011 yılının Aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,1'lik artışla 750,3 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Çıkmaz, sektörel olarak ihracatın yüzde 65,5'ini sanayi ürünleri, yüzde 33,7'sini tarımsal ürünler ve yüzde 0,8'sini madencilik ürünlerinin oluşturduğunu kaydetti. Çıkmaz, bir önceki yıla oranla en yüksek artışın yüzde 60,6 ile tarımsal ürünlerde gerçekleştiğini, sanayi ürünleri ihracatında yüzde 27,1, madencilik ürünlerinde ise yüzde 16,1 artış yaşandığını kaydetti.

Makine halısı, kimyevi maddeler ve mamulleri, çimento ve toprak ürünleri, konfeksiyon ürünleri, dokuma-örme ve dokunmamış kumaşlar, polipropilen-pamuk-akrilik iplikler, konfeksiyon ürünleri ve elyaf sanayi ürünlerinin ihracatta ilk sıralarda yer aldığını belirten Çıkmaz, şöyle devam etti:

"Tarımsal ürünlerde ise bitkisel sıvı yağlar, buğday unu, bisküvi-pasta, kuru kayısı, makarna, kakaolu mamuller, margarin, mercimek ve irmik önde gelen ihraç ürünleridir. Bölgemiz 2011 yılı ihracatının ülke gruplarına göre dağılımında yüzde 60,1 ile Ortadoğu ülkeleri birinci sırada, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yüzde 18,7 ile ikinci sırada, yüzde 6,3 pay ile Afrika ülkeleri üçüncü sırada bulunuyor.

Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatımızda 2011 yılında 2010 yılı aynı dönemine oranla yüzde 38,8, AB ülkelerine yüzde 33,9 ve Afrika ülkelerine yüzde 49,9'luk artışlar olmuştur. Ülke grupları içerisinde en yüksek artış oranı Afrika ülkelerine yönelik ihracatımızda kaydedilmiştir."

-"178 ülkeye ihracat"-

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatçıları olarak toplam 178 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiklerini ifade eden Çıkmaz, ülkelere yönelik ihracatta ilk sırada yüzde 48,2 pay ile Irak'ın bulunduğunu, bu ülkeyi İtalya, Suudi Arabistan, Almanya, Suriye, ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, İran ve Polonya'nın takip ettiğini belirtti.

İhracat pazarlarının gün geçtikçe çeşitlendiğini kaydeden Çıkmaz, 2011 yılında ihracat pazarlarına yeni katılan ülkeler olduğunu kaydetti.

Bazı ülkelerde yaşanan iç sorunların bölge ihracatını fazla etkilemediğini savunan Çıkmaz, şöyle konuştu:

"2011 yılında özellikle bölgemiz ihracatının önde gelen pazarları olan Ortadoğu ile Afrika'da bulunan bazı ülkelerde yaşanan ve halen yaşanmakta olan siyasi gelişmeler, Suriye haricinde olmak üzere ihracatımız üzerinde çok büyük bir baskı oluşturmamıştır. Bu ülkelere olan ihracatımızda, Cezayir'e yüzde 137,6, Fas'a yüzde 64,2, Libya'ya yüzde 51,3, Tunus'a yüzde 24,7, Ürdün'e 17,1 ve Yemen'e yüzde 13,4 artış meydana gelmiştir. Bahreyn'e olan ihracatımız geçen yılki seviyelerini korumuştur. Mısır'a ihracatımızda yüzde 9,5'lik, Suriye'ye olan ihracatımızda da yüzde 15'lik düşüş meydana gelmiştir.

Ancak Suriye'de devam eden olaylar ihracatçılarımızı tedirgin etmektedir. Bununla birlikte, bu ülkede yaşanan sorunların çözülmesi ve ülkenin istikrar kazanması halinde, mevcut ticaretimizin katlanarak daha da üst seviyelere ulaşacağını düşünmekteyiz. İhracatçılarımıza bu hususta, gelecek için şimdiden hazırlık içerisinde olmalarını, alıcıları ile olan iletişimlerini sürdürmelerini tavsiye etmekteyiz."

Çıkmaz, yılda yaklaşık olarak 40-50 yeni üyenin dahilde işleme izin belgesi almak için başvuruda bulunduğunu, toplam 464 başvuru karşılığında 16 milyon 423 bin 553 liralık devlet yardımı aldıklarını belirtti.

-"İhracatta Gaziantep'in durumu"-

Bölgenin ve Ortadoğu'nun sanayi ve ticaret merkezi olan Gaziantep'in Türkiye ihracatında ilk sıralardaki yerini koruduğunu kaydeden Çıkmaz, GAİB verilerine göre, Gaziantep'in 2011 yılında Türkiye ihracatında en çok ihracatın yapıldığı 6. şehir olduğunu dile getirdi.

Gaziantep'in 2011 yılında kayda alınan ihracatının 2010 yılına göre yüzde 40,2'lik artış gösterdiğini ifade eden Abdulkadir Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Gaziantep'in toplam ihracatı 6 milyar 18 milyon dolara yükselmiştir. 2011 yılı Aralık ayı ihracatı ise bir önceki yıla oranla yüzde 15,1'lik artışla 573,3 milyon dolar olmuştur. Bölge sıralamasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 51,8, AB ülkeleri yüzde 19,6 ve Afrika ülkeleri yüzde 9,6 ile Gaziantep'in en önemli ihracat pazarları olmuştur. İlimizden ihracat yapılan ülkeler içerisinde ilk sıralarda Irak, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İngiltere, İran, İtalya, Suriye, Rusya Federasyonu ve Belçika bulunmaktadır. Gaziantep ihracatının sektörlere dağılımında ise ilk sıraları hububat, bakliyat, halı, tekstil, kimya, demir, demir dışı metaller, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon, makine, kuru meyveler ve deri sektörleri almaktadır."

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement