Kentsel Dönüşüm Mağduru Osmaniyeli Vatandaş: "Susuz Kaldık, Evsiz Kaldık, Yersiz Kaldık" - Son Dakika
Yerel

Kentsel Dönüşüm Mağduru Osmaniyeli Vatandaş: "Susuz Kaldık, Evsiz Kaldık, Yersiz Kaldık"

Osmaniye'nin Yeşilyurt Mahallesi’nde geçen yıl evleri kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan vatandaşlar mağdur olduklarını öne sürdü. Mahalle sakinlerinden Cumali Yozan, “30 bin lirayla biz nereye varabiliriz? 30 bin lira yiyeceğe mi, giyeceğe mi? Öncelikle bir çadır alamıyorsun bin 500 liraya. 5 metrekare bir çadır, bin 500 liraya alamıyorsun. Evimiz geçen yıl yıkıldı, hâlâ bize yer tahsis ettikleri yok. Susuz kaldık, evsiz kaldık, yersiz kaldık” dedi.

23.10.2022 16:15  Güncelleme: 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye'nin Yeşilyurt Mahallesi'nde geçen yıl evleri kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan vatandaşlar mağdur olduklarını öne sürdü. Mahalle sakinlerinden Cumali Yozan, "30 bin lirayla biz nereye varabiliriz? 30 bin lira yiyeceğe mi, giyeceğe mi? Öncelikle bir çadır alamıyorsun bin 500 liraya. 5 metrekare bir çadır, bin 500 liraya alamıyorsun. Evimiz geçen yıl yıkıldı, hala bize yer tahsis ettikleri yok. Susuz kaldık, evsiz kaldık, yersiz kaldık" dedi.

Osmaniye'nin Yeşilyurt Mahallesi'nde geçen yıl başlatılan kentsel dönüşüm kapsamında bazı evler yıkıldı. Evleri yıkılan bazı vatandaşlar, mağdur edildiklerini iddia etti.

"ASKERLİĞİMİ YAPMIŞIM, OYUMU KULLANMIŞIM; VATANDAŞIM YAHU, BENİM HİÇ HAKKIM YOK MU"

67 yaşındaki Bayram Avcı, "32 seneden beri burada oturuyoruz. Elektrik aboneliğimiz, su aboneliğimiz, evimizin sigortası, kaskosu her şeyi var. Bilmiyoruz ne olacak? Şimdi yıkıldı, yıkılıyor, yıkılacak. Verdikleri parayla da… Parayı kendilerine verelim, bize bir arsa göstersinler. Yok, imkanımız yok. Bu yaşta ne yapabiliriz? Ben 65 yaş aylığı alıyorum, eşim engelli aylığı alıyor; bin 500'er liradan 3 bin lira para. Yememize yetmiyor ki ne yapalım? Yapacak çaremiz yok. İlk biçilen değer 77 bin 818 lira 80 kuruş. Şimdi de diyor ki '180 bin lira' diyor, bilmiyoruz artık. Hepsi kendilerinin olsun. Bize bir yer göstersinler. Ben, nereye gideyim? Bu engelli eşimi alıp da ne yapayım? Askerliğimi yapmışım, oyumu kullanmışım; vatandaşım yahu, benim hiç hakkım yok mu? Vatandaş değil miyim?" dedi.

"ÇOLUK ÇOCUK FAZLA DİYE BİZİ DIŞARI ATTILAR"

İbrahim Yozan ise "Evimizi yıktılar, bizi perişan ettiler. 'Eve kira' dediler, biz de kiraya tuttuk. Çoluk çocuk fazla diye bizi dışarı attılar… 7 tane çocuğum var, beni sokaklara attılar. 50 bin liranın değeri nedir? Ben, benim arsamı istiyorum, evimi istiyorum. Ben şimdi nereye gitsem, ev tutuyorum beni sokaklara atıyorlar. 'Kalabalıksın.' Nereye kaçayım? Çocuğum var, elini öper, okul zamanı geldi, okula gönderemiyorum. Rezil oldular, perişan oldular. Niye? Ev yok, yurdum yok, nereye gitsin? 3 bin liraya yakın römork aldım, o da akıyor; yağmurda rezil oldum, perişan oldum" diye konuştu.

"BEN EVİMİ İSTİYORUM"

Mağdur başka bir vatandaş, "Bizim evlerimizi yıktılar. Elimize 30 bin lira para verdiler. Bizim çocuklar okula gidemiyor, okumuyor. İşten geliyoruz biz, banyo yok, su yok. Öyle perişanız burada biz. Bu baraka içinde biz üşüyoruz. Bizi yerlerimizden attılar, gücümüz yetmiyor, arsa alamıyoruz. Biz, bizim yerimizi istiyoruz. Onlar bize 30 bin lira verdiler, o parayı ben geri veririm yani. Benim yerimi geri versinler. Evimi de yıktılar, ben evimi istiyorum" dedi.

"SUSUZ KALDIK, EVSİZ KALDIK, YERSİZ KALDIK"

Perişan olduklarını dile getiren Cumali Yozan ise şöyle konuştu:

"Evlerimizi yıktılar, bütün gördüğünüz arkamız viraneye döndü. Çoluğumuz çocuğumuz barakaya sığınıyor ama yağmurda ne yapacağız? Banyomuz yok, suyumuz yok. Çocuğumuzu bir banyo ettirmeye hakkımız yok mu bizim? Çocuklarımız da okula devam etsinler. Yarı okulda kalan çok oldu bizim çocuklar. Bu kadar insan perişan halde. Tabii ki bu 30 bin lirayla biz nereye varabiliriz? 30 bin lira yiyeceğe mi, giyeceğe mi? Öncelikle bir çadır alamıyorsun bin 500 liraya. 5 metrekare bir çadır, bin 500 liraya alamıyorsun. Evimiz geçen yıl yıkıldı, hala bize yer tahsis ettikleri yok. Susuz kaldık, evsiz kaldık, yersiz kaldık. Arkamda iki kat evimiz vardı, 30 bin lira para verdiler. Kim aldıysa bunları geri gelsin ki yer mi verecek bize, ev mi verecek, hemen gelsin bunları yapsın."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM ORADA YAŞAYAN İNSANLARIN HAYAT STANDARTLARINI YÜKSELTMEK İÇİN YAPILIR"

Kentsel dönüşüm hakkında konuşan mimar Haydar Aktürk, "Kentsel dönüşüm adı altında burada vatandaşlara mevcut binalarının karşılığında bedeller ödenmiş, bu insanlara da 'Gidin başka yerlerde evler kurun' denmiş. Ama gördüğümüz kadarıyla kimse bir yere gidememiş. Verilen paralarla bir şeyler yapmak mümkün değil. Kentsel dönüşümün mantığı şudur; şehrin sorunlu yerlerindeki sorunları gidermek, yeniden imar planı yapmak ve buradaki insanların hayat standartlarını yükseltmektir amaç. Ama burada, buradaki insanların hayatlarını yükseltmek şöyle dursun daha çok mağdur edilmiş. Çoğu, gördüğünüz gibi, çözüm bulamadığı için çadırda kalıyorlar. Çözülmesi gereken sorunlar var burada, mağduriyetler var burada. Bu mağduriyetlerin giderilmesi lazım" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Kentsel dönüşüm yeri detaylar

Bayram Avcı

İbrahim Yozan

Bir vatandaş

Cumali Yozan

Haydar Aktürk

Kentsel Dönüşüm Mağduru Osmaniyeli Vatandaş: "Susuz Kaldık, Evsiz Kaldık, Yersiz Kaldık"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Kentsel Dönüşüm Mağduru Osmaniyeli Vatandaş: 'Susuz Kaldık, Evsiz Kaldık, Yersiz Kaldık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement