Siyah Elmas"I Eğitilmiş Köpeklerle Topluyor - Son Dakika
Yerel

Siyah Elmas"I Eğitilmiş Köpeklerle Topluyor

Trüf Mantarı Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Niyazi Uluçoban, yüksek fiyatı dolayısıyla "siyah elmas" olarak bilinen trüf mantarını, Denizli'de ormanlık alanlarda, eğitilmiş uzman köpeklerle topluyor.

07.12.2015 11:22

İBRAHİM SÜZER - Trüf Mantarı Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Niyazi Uluçoban, yüksek fiyatı dolayısıyla "siyah elmas" olarak bilinen trüf mantarını, Denizli'de ormanlık alanlarda, eğitilmiş uzman köpeklerle topluyor.

Uluçoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yıl önce Bozkurt ilçesinde doğada yetişen mantarları toplamaya çıktığında farklı bir mantar türüyle karşılaştığını, yaptığı araştırmada bu türün Avrupa'da "siyah elmas" diye adlandırılan trüf mantarı olduğunu öğrendiğini anlattı.

Trüfün genellikle dağlık alanlarda, çam ve meşe ağaçlarının dibinde toprak altında bulduğu belirten Uluçoban, trüf mantarlarını toplayarak ihracata başladıklarını ifade etti.

-" Türkiye'nin yaklaşık 30 ton doğal trüf rezervi var"

Uluçoban, Türkiye'de trüfün bilinirliğinin çok az olduğuna işaret ederek " Samsun, Giresun, Kastamonu, Sinop, Denizli, Isparta, Osmaniye, Burdur ve Muğla'da kireçli topraklarda, yazlık ve kışlık trüf doğal ortamda çıkıyor. Türkiye'nin yaklaşık 30 ton doğal trüf rezervi var ancak insanlar bilmediği için bunları domuzlar tüketiyor" dedi.

Trüf mantarının içerisinde aromatik koku veren bileşiklerin bulunduğunu, bu yüzden lüks restoranlarda yemeklere tat vermek için kullanıldığını kaydeden Uluçoban, türü ve kalitesine göre trüf mantarının kilogramı 200 ile 5 bin avro arasında değişen fiyatlarla satıldığına dikkati çekti.

Trüf mantarını 2005'te elle toplamaya çalıştığını anlatan Uluçoban, yaptığı araştırmada Avrupa'da bu iş için eğitilmiş köpeklerin kullanıldığını gördüğünü aktardı. Uluçoban, "Bizim elle topladığımız trüflerde, olgunlaşmadan topladığımız için kalite sorunu vardı. Bu da fiyatını etkiliyordu. Bu iş için özel olarak yetiştirilen köpeklerin ise olgunlaşmış mantarı bulabildiğini öğrendik. Eğitilmiş köpek temin etmekte zorlandık. 2010'da Avrupa'dan 3 bin avro bedelle 'Tom' isimli bu alanda uzman olmuş bir köpek satın aldım ancak bu köpeğin kaybolması sonrası kendim yetiştirmek üzere çalışma başlattım" diye konuştu.

Narkotik köpeklerine benziyor

Uluçoban, Avrupa'dan yavruyken getirdiği iki köpeği trüf koklatarak eğittiğini, bu sürecin narkotik köpeklerinin eğitimiyle aynı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Trüf mantarı bulmayı, oyun şeklinde öğretiyoruz. Köpekler, 5-6 aylıkken arazide antrenmanlara başlıyoruz. Sakla bul yöntemiyle başladığımız eğitimi, arazide devam ettiriyoruz. Bu köpekler, toprağın 20-25 santimetre altındaki trüf mantarlarını kolaylıkla bulabiliyor. Köpekler, bizim olmazsa olmazımız. Onun mantarı bulabilmesi için sahibinin de köpeği nereye götüreceğini iyi bilmesi gerekiyor. Mevsiminde bir köpek, günde ortalama 4 kilogram trüf mantarı bulabiliyor. Bu da 600 lira ile bin lira arası bir değere tekabül ediyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Siyah Elmas'I Eğitilmiş Köpeklerle Topluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement