"Türk Yerel Medyası AB Yolunda" Seminerleri - Son Dakika
Yerel

"Türk Yerel Medyası AB Yolunda" Seminerleri

Muğla Valisi Fatih Şahin, "Avrupa Birliği'ne giriş süreci ne kadar doğru aktarılabilirse, sivil toplumda o kadar Avrupa Birliği ile ilgili bilgi sahibi olacak ve ülkemizin AB'ye tam üye olarak katılımı ivme kazanacak" dedi.

10.01.2012 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Valisi Fatih Şahin, " Avrupa Birliği'ne giriş süreci ne kadar doğru aktarılabilirse, sivil toplumda o kadar Avrupa Birliği ile ilgili bilgi sahibi olacak ve ülkemizin AB'ye tam üye olarak katılımı ivme kazanacak" dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından desteklenen "Türk Yerel Medyası AB Yolunda" projesi kapsamında düzenlenen bölgesel bilgilendirme seminerlerinin dokuzuncusu Muğla'da başladı.

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek seminerin açılışında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" mesajı okundu.

Seminerde konuşan Muğla Valisi Fatih Şahin, bilgilendirme seminerini, yerelde Avrupa Birliği'ni tanıtabilmede, yerel medyayı ise Avrupa ile buluşturma açısından önemli bulduğunu belirtti.

Şahin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday olarak kabul edilmesiyle diğer aday ülkelere sağlanan mali yardımların Türkiye'ye de sağlandığını anlatarak, AB'ye katılım sürecinde tüm resmi ve sivil kurumlarda gerekli tecrübenin sağlanması ve katılım öncesi faaliyetlerin yürütülmesi konusunda herkese önemli roller düştüğünü vurguladı.

Vali Şahin, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, yönetim ve demokratik yaşamın güçlendirilmesi, çevrenin korunması, verimlilik ve inovasyonun desteklenmesinin, aday ülkelerin çıkarına olacağı kadar, üye ülkelerin ileride birlik düzeyindeki ortak çalışmalarına da katkı sağlayacağına işaret etti.

Medyanın insanlar üzerindeki etkisinin tartışılamaz olduğunu kaydeden Vali Şahin, şöyle konuştu:

"Medya kuruluşları, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde yazılı ve görsel olarak, Avrupa Birliği müktesebatıyla ilgili hem kamu kurumlarını hem de sivil toplum kuruluşlarını yönlendirici rol üstleniyor. Avrupa Birliği'ne giriş süreci ne kadar doğru aktarılabilirse, sivil toplumda o kadar Avrupa Birliği ile ilgili bilgi sahibi olacak ve ülkemizin AB'ye tam üye olarak katılımı ivme kazanacak. Avrupa Birliği Bakanlığı temsilcilerinden alınacak bilgiler doğrultusunda ülkemizin Avrupa Birliği süreci daha doğru anlaşılarak sürecin hızlanmasına katkıda bulunulacak. Bu nedenle bakanlığımız tarafından düzenlenen bu seminerin yerel medya mensupları ve ülkemizin AB sürecinde önemli rol üstlendiğini düşünüyorum."

-"Ülke nüfusunun yüzde 6'sının pasaportu var"-

Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Burak Erdenir ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece 4,5 milyonunun pasaportu olduğunu, bu oranın ülke nüfusunun yüzde 6'sına tekabül ettiğini söyledi.

Türkiye'nin AB ülkeleriyle kıyaslandığında Avrupa'nın 6. büyük ekonomisine sahip olduğunu kaydeden Erdenir, "Böyle bir ekonomiye sahipken sadece yüzde 6'sının pasaportu olan bir ülkeyiz. Bunu yüzde 20-25'lere çıkardığımız zaman ihracat, üretim, ticaret ve yatırım olanakları bakımından çok farklı bir noktaya geliriz" dedi.

Erdenir, sosyal programlar kapsamında geçen yıl 43 bin genci Avrupa Birliği ülkelerine gönderdiklerini, bu rakamların artmasının, entegrasyon anlamında önem arz ettiğini ifade ederek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinden azami şekilde yararlanması anlamında bu sürecin devam ettirilmesi önemli" diye konuştu.

-Yerel medyanın AB'deki rolü-

İngiltere Büyükelçiliği Müsteşarı ve Küresel İşler Daire Başkanı Peter Spoor da kamuoyunun gündemini oluşturmada önemli role sahip yerel medya kurum ve kuruluşlarına yönelik bilgilendirme çalışmalarının önemine değinerek, şöyle konuştu:

"Özgün ve iyi bilgilendirilmiş bir medya, herkesin kabul edeceği gibi zor olan bir süreçte kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Kamuoyunun şu anda ilerlemenin önünde duran siyasi engeller hakkında olduğu kadar, Türkiye'ye verilen destek konusunda daha da bilgilendirilmesi gerekiyor. Kamuoyunun burada gerçekleştirilen ve Türkiye'nin AB'ye nihai üyeliği için kritik öneme sahip olan iç reformların hızından haberdar olması gerekli. Türk halkı ancak bu şekilde daha bilgili ve bilinçli olacak. Halkın desteğiyle AB'nin önemi artacaktır. Türkiye gibi biz de bekledik ve sonunda birlik içindeki yerimizi kazandık. Sizler okuyucularınıza AB hakkında ön yargısız ve objektif bilgiler sunun, Türk halkının kendi sesini duyurmasına ve onlarca yıldır uğraş verdikleri AB üyelik taleplerine yardımcı olun istiyoruz."

Daha sonra Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum İletişim ve Kültür Başkan Vekili Başak İlisulu, Avrupa Birliği Bakanlığı'nın çalışmaları ve projeleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Seminere Muğla, Aydın, Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta'dan 49 medya temsilcisinin katıldığı öğrenildi.

- MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Türk Yerel Medyası AB Yolunda' Seminerleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement