Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gencer, Avrupa Birliği (AB) ve Rusya'nın Ukrayna'da güç mücadelesine giriştiğini söyledi.
Gencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırım'daki yaşanan gelişmelerin aslında Avrupa'nın doğuya açılma projesinin tezahürü olduğunu savundu.
Ukrayna'nın 41 milyon nüfuslu, sosyal yapı itibarıyla zayıf bir ülke olduğunu kaydeden Gencer, "Ukrayna, modernleşmek ve batıya, AB de doğuya açılmak istiyor. Ukrayna'nın AB ile işbirliği yapabilmesi yeni pazar anlamına geliyor fakat bir yandan da Ukrayna'nın geçmişi ve Rusya ile olan bağı buna fırsat vermiyor. Şu anda iki büyük güç odağı AB ve Rusya, Ukrayna'da güç mücadelesine girişmiş durumda" diye konuştu.
AB ve NATO'nun Rusya'nın Kırım'a müdahalesine tepki göstermesini Avrupa'nın doğuya açılma isteğine bağlayan Gencer, "Kırım, Ukrayna'nın özerk bölgesi. Zaten Avrupa'nın hatta NATO'nun ayağa kalkmasının sebebi bu. Bağımsızlığı uluslararası camia tarafından tanınmış bir ülkenin sınırlarına Rusya asker sevkıyatı yaptı. Bu, uluslararası sözleşmelere aykırı" şeklinde konuştu.
Gencer, Kırım Özerk Bölgesi'ndeki Sivastopol Limanı'nın Rusya'nın sıcak denizlere açılan üssü olduğunu belirterek, "Rusya ve Ukrayna arasında yüzde 30 daha ucuz doğalgazla böyle bir anlaşma var. Bu anlaşma gereği Sivastopol Limanı'nın kullanımı Ruslara ait. Bu anlaşmazlıklar daha ileri boyuta taşınırsa yani silahlar konuşmaya başlarsa bütün denge bozulabilir" ifadesini kullandı.
NATO, AB ve Amerika'nın Rusya'yı müzakere masasına çekmek suretiyle savaşı ve silahlı mücadeleyi önleme çabası içinde olduklarına dikkati çeken Gencer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in verdiği sinyallerden de bundan sonraki sürecin o istikamette olacağının öngörüldüğünü belirtti.
Bölge nüfusunun yüzde 13'ünün Müslüman Tatarlardan oluştuğuna işaret eden Gencer, 2. Dünya Savaşı'nda Almanlarla hareket ettikleri için Tatarların Rusya tarafından sürgün edildiğini, bu nedenle Rusya'ya karşı kötü izlenimleri olduğunu söyledi.
"Her zaman savaş olabilir"
Silahsız mücadelenin diplomasi, diplomasinin silahlı halinin de savaş olduğunu kaydeden Gencer, "Umarım, durum oraya varmaz. O bölgede savaş olursa Müslüman Tatarların zarar görmeleri durumunda Türkiye'ye farklı görevler düşecektir. Umarım, öyle bir durumla karşılaşmayız" dedi.
Bunun yanında dünyada çok sayıda savaşın devam ettiğini vurgulayan Gencer, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şu anda lokal savaşlar var. Suriye'de iç savaş var. Mısır'da haliyle problem var. Filistin ve İsrail'in zaten devam eden savaş durumu var. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki lokal savaşlar sonucunda bütün dünyayı içine alan yeni dünya savaşı çıkabilir mi? Pek ihtimal vermiyorum ama 1. Dünya Savaşı'ndan sonra da "2. Dünya Savaşı olmaz" diye düşünülmüş olabilir ama oldu. Her zaman savaş olabilir." - Bolu
Son Dakika › Yerel › Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?