DURMUŞ GENÇ - Yeni bir yaşam amacıyla çıktıkları umut yolculuğunda Avrupa'ya gitmeye çalışan kaçak ve sığınmacılardan 130'u, yılın 9 ayında denizde yaşanan kazalarda hayatını kaybetti. En fazla ölüm, 72 kişiyle geçen ay gerçekleşti.
Ülkelerindeki iç savaş ve kargaşadan kaçarak yeni bir hayat umuduyla Türkiye'ye gelen, çoğunluğu Suriyelilerden oluşan sığınmacılar ile kaçaklar, Ege Denizi'nden karşı kıyılardaki Yunan adalarına geçmek için çaba gösteriyor. Bu kişilerin yolculuğu, çoğu zaman bindikleri deniz araçlarının batmasıyla faciayla son buluyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, ekiplerince 1 Ocak-2 Ekim arasında Ege ve Akdeniz'de bin 632 düzensiz göç olayında 60 bin 223 kişi yakalandı. En fazla sığınmacı ve kaçağın yakalandığı ay, 18 bin 27 kişiyle ağustos oldu.
Bu tarihlerde umuda yolculuğa çıkanlardan 130'u yaşamını yitirdi. Bu kişilerin yurt dışına gidişlerini organize ettikleri gerekçesiyle 114 zanlı gözaltına alındı.
Umut yolculuğunda ocak ayında hayatını kaybeden olmazken, şubatta 9, martta 6, nisanda 10, mayısta 2, haziranda 7, temmuzda 9, ağustosta 15 kişi öldü. En fazla ölüm, 72 kişiyle eylülde gerçekleşti.
- Denetimler artırıldı
Türkiye'de irtibata geçtikleri organizatörler tarafından çeşitli yollarla Muğla ve ilçelerine getirilen kaçaklar, burada belirlenen yerlerde bir süre konakladıktan sonra lastik bot ve teknelerle Ege Denizi'ni aşıp, Yunanistan'ın Kos ve Simi adalarına geçmenin mücadelesini veriyor.
Bodrum'da özellikle kaçak geçiş girişimleri, havaların ısınıp denizin sakin olduğu dönemlerde yoğunlaşıyor. Taşıyabildikleri kadar eşyayı yanlarına alıp yola çıkanlar, Bodrum'dan 4-5 mil uzaklıktaki Kos Adası'na genellikle kapasitesinin üzerinde, alabora olma riski yüksek lastik botlarla ulaşmaya çalışıyor.
Muğla ve ilçelerinde hava ve deniz şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle daha fazla ölüm yaşanmaması için polis ve jandarma ekipleri karadan, Sahil Güvenlik ekipleri ise denizden denetimlerini sıklaştırdı.
Özellikle son bir haftada Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçişlerin azaldığı tespit edildi. Çoğu zaman ölümle sonuçlanan yasa dışı geçişlere engel olmaya çalışan güvenlik güçleri, ilçe girişinde yol kontrol uygulamaları yapıyor.
Milas-Bodrum karayolu Güvercinlik kontrol noktasında jandarma, ilçe girişindeki Kaynar mevkisinde ise Bodrum Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan uygulamalarda, şehirler arası yolcu otobüsleri, minibüsler ve taksiler kontrol ediliyor. 24 saat aralıksız sürdürülen uygulamalardaki kimlik kontrollerinde Bodrum'a giriş yapmak isteyen sığınmacı ve kaçaklar, araçlardan indiriliyor.
Marmaris- Datça arasındaki, iki ilçenin tek giriş güzergahı Çetibeli noktasında da jandarma ekipleri uygulama yapıyor.
Ekipler, yasa dışı geçişin önüne geçmek için yabancı uyrukluları geldikleri kampa gönderiyor.
"Kalitesiz malzemelerle denize açılıyorlar"
Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bölgede daha çok Sahil Güvenlik ekipleriyle, kaçak geçişlerde kurtarma olaylarına katıldıklarını söyledi.
Özelikle Bodrum'da kaçak geçişlerin bu yıl arttığını ve istenmeyen olayların yaşandığını hatırlatan Karacalar, kaçakların çoğunun yüzme bilmemesi ve ucuz malzemeler kullanması nedeniyle, umuda yolculuğun ölümle sonuçlandığını belirtti.
Karacalar, en fazla ölümün eylülde yaşanmasının bu ayda havaların iyi olması, çok sayıda sığınmacı ve kaçağın Kos Adası'na geçmek için Bodrum'a gelmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Son Dakika › Yerel › Umuda Yolculukta En Fazla Ölüm Eylülde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?