"Türkçe Yaz Okulu" kapsamında Nevşehir Üniversitesi'nin (NEÜ) konuğu olarak kente gelen 18 ülkeden 22 öğrenci, Mustafapaşa beldesinde kına gecesine katıldı.
Yunus Emre Enstitüsü ile NEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü işbirliğiyle düzenlenen "2012 Türkçe Yaz Okulu" programı kapsamında ülkelerinde Türkoloji bölümünde eğitim alan Afganistan, Polonya, Azerbaycan, Arnavutluk, Letonya, Kazakistan, Romanya, Rusya, Mısır, Ukrayna, Hırvatistan, Makedonya, Fas, Japonya, Kırgızistan, Ukrayna, Moğolistan ve Sudan'dan gelen 22 öğrenci, Ürgüp'ün Mustafapaşa beldesindeki kına gecesine katılarak Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.
Mustafapaşa beldesinde kına gecesine katılan yabancı öğrenciler, belde halkı ile kısa sürede kaynaşarak Türk oyun havaları eşliğinde dans etti.
Anadolu'ya özgü geleneksel orta oyunlarını da ilgiyle izleyen yabancı öğrenciler, muhacirlere özgü düğünlerde dağıtılan turşuların da tadına baktılar.
Yunus Emre Enstitüsü Görevlisi ve Grup Başkanı Tuyça Obruk, yaptığı açıklamada, dünyanın dört bir tarafından Türkiye'ye gelen ve misafir edilen yabancı öğrencilerin, Türk örf ve adetlerini öğrenmelerini istediklerini, organizasyonu da bu amaçla düzenlediklerini söyledi.
Programa katılan öğrencilerin, ülkelerinde Türkçe eğitimi aldığını belirten Obruk, şunları kaydetti:
"Misafirlerimiz, ülkelerindeki Türk dili edebiyatı bölümleri ve Yunus Emre Türk Kültürleri Merkezleri'nde Türkçe öğrenen öğrenciler. Hepsi burslu öğrencilerdir. Yunus Emre Enstitüsü'nün vermiş olduğu burslarla ülkemize gelmişlerdir. Bu düğünde de ülkemizin renklerini örf ve adetlerini tanıma fırsatı buluyorlar. Bu şekilde Türk milleti ve diğer milletlerarasında güzel bir kaynaşma oluyor. Türk müziğine aşinalar, hepsinin Türk müziği hakkında bilgileri var ve çok mutlular. Hemen dans etmeye başladılar."
-"Böyle bir düğün hiç görmedim"
Programa Makedonya'dan katılan Vanesa Abdulova da, "Kına gecesi muhteşem. Çok güzel adetler, çok beğendim. Bizim düğünlerden çok farklı buradaki düğünler. Ama gördüğüm iyi oldu yeni bir şey öğrendim" dedi.
Kırgızistan'dan gelen Tilek Sharshenbek ise, "Bizimkilerden çok farklı bir düğün, ben böyle bir düğün hiç görmedim çok harika. İnsanlar çok neşeli, müzikler çok güzel. Bizim düğünlerde bu kadar çok insan olmaz, müzik bu kadar yüksek sesle olmuyor. Ama burada herkes dans ediyor, çok güzel" diye konuştu.
Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak da Mustafapaşa'ya 1924 Lozan mübadelesi ile atalarının Selanik'ten geldiğini ve o günden bugüne geleneklerini devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi.
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencileri beldelerinde ağırlamaktan ve kendi kültürlerini tanıtmaktan son derece mutlu olduklarını ifade eden Ak, şöyle konuştu:
"Bizler o günden bugüne kendi kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz. Bu düğünümüzde de geleneklerimize ne kadar sahip çıktığımız görülüyor. Tabi dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencilerimize de kültürümüzü tanıtmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bizler yerel yönetimler olarak folklorumuzu, örf, adet ve geleneklerimizi yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz."
Muhabir: Murat Asil/Yücel Velioğlu/Tevfik Işık
Yayıncı: Şükran Yücel - NEVŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Yabancı Öğrenciler Türk Düğününde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?