Yüksek Mimar Kaynarca: "Malatya Halkının Yüzde 85'i Kentte Oturmuyor" - Son Dakika
Yerel

Yüksek Mimar Kaynarca: "Malatya Halkının Yüzde 85'i Kentte Oturmuyor"

İzmir Güzelbahçe Belediyesi Meclis Üyesi yüksek mimar Aras Kaynarca, "Şu anda Malatya halkının yüzde 85’i Malatya'da oturmuyor. Burada kalanlar ya bir sebepten kalmak zorunda olanlar ya da hiçbir imkânı olmadığı için burada kalanlar. Malatya'da sorun imar planlarından başlıyor. İmar planlarına esas jeolojik etütler rantın önünde tam doğru yapılmamasından kaynaklanıyor. Burada Bostanbaşı dediğimiz muhitte 10 katlı, 12 katlı, 14 katlı binalar yapmaya ne gerek vardı" dedi.

20.03.2023 13:27  Güncelleme: 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Güzelbahçe Belediyesi Meclis Üyesi yüksek mimar Aras Kaynarca, "Şu anda Malatya halkının yüzde 85'i Malatya'da oturmuyor. Burada kalanlar ya bir sebepten kalmak zorunda olanlar ya da hiçbir imkanı olmadığı için burada kalanlar. Malatya'da sorun imar planlarından başlıyor. İmar planlarına esas jeolojik etütler rantın önünde tam doğru yapılmamasından kaynaklanıyor. Burada Bostanbaşı dediğimiz muhitte 10 katlı, 12 katlı, 14 katlı binalar yapmaya ne gerek vardı" dedi.

Depremin ilk haftasından itibaren Malatya'da bulunan İzmir Güzelbahçe Belediyesi Meclis Üyesi Aras Kaynarca, kentteki durumla ilgili açıklama yaptı. Kaynarca, şunları söyledi.

"Afet büyük bir afet. Bunu kabul edelim ama ülke siyasetinin gündeminde 11 il olarak söylendi. Diğer bazı illerimizde de vefatlar kayıplar var. Oransal olarak bakarsak depremin ağırlığı 4 büyük ilimizde Hatay Antakya, Maraş, Adıyaman ve Malatya.

"MALATYA HALKININ YÜZDE 85'İ MALATYA'DA OTURMUYOR"

Malatya merkezde geceleyin sokağa çıktığınız zaman yepyeni bulvarlar, yepyeni apartmanlar sadece açık unutulmuş ışıkları görüyorsunuz. Şu anda Malatya halkının yüzde 85'i Malatya'da oturmuyor. Burada kalanlar ya bir sebepten kalmak zorunda olanlar ya da hiçbir imkanı olmadığı için burada kalanlar. Malatya'da sorun imar planlarından başlıyor. İmar planlarına esas jeolojik etütlerin rantın önünde tam doğru yapılmamasından kaynaklanıyor. Burada Bostanbaşı dediğimiz muhitte 10 katlı, 12 katlı, 14 katlı binalar yapmaya ne gerek vardı? Bostanbaşı'nın hemen yukarısı Tecde kayalık bir zemin, sağlam, çok güzel. Zaten bakıyorsunuz Tecde'nin önündeki bulvardan aşağı doğru bakıyorsunuz binaların hepsi zarar görmüş durumda. Tecde'nin yukarısına hepsi aynı depremi yaşadı fakat daha sağlam zeminde yapılmış binalar çok daha iyi durumda. Hiç hasar görmemiş binaları ama şehir öyle bir duruma gelmiş ki bu yaşanan bir deprem değil. 99 depremi, iki ayrı deprem de aralarında 3 ay var. 2004 İzmir'de Seferihisar'da deprem yaşandı unutuldu. Şu anda Seferihisar en popüler coğrafyalardan ülke çapında 3 sene önce 30 Ekim 2020'de Samos Adası açıklarında deprem oldu. İzmir'de Bayraklı'yı zemin sıvılaşması olan bölgeyi vurdu ama o deprem bile unutuldu. Fakat korkum şu ki bu coğrafyada bu deprem unutulmayacak çünkü bu bir deprem değil. Arka arkaya çok büyük depremler oldu bu coğrafyada. Bunun için yani şu anki barınma, gıda ve sağlık ihtiyaçlarının çözülmesinin hemen arkasından çok başka sorun, daha büyük sorunlarla mücadele etmemiz lazım.

"ÖLÜMLERİN 100 BİNİN ÇOK ÜZERİNDE OLDUĞUNU SÖYLEMEK ZORUNDASINIZ"

Umarım yeni oluşacak olan kentler eskisine göre daha nitelikli daha mutlu daha huzurlu kentler olur. Herkesi yapılacak faydayı en kısa sürede, en doğru şekilde yapmayı planlamaya davet ediyorum. Bizdeki ülkedeki sorun düşünceye ve akla planlamaya yeterince vakit ayırmamamız. Buradaki ilk sorunu imar planlarının jeolojik etütlerinden başlayan bir sorun olarak söylemiştim, öngörmüştüm. Çevre Şehircilik'ten meslektaşlar geldi. Onlarla da konuştum. Tüm coğrafyayı dolaşmışlar. İkinci sorun parsel bazında inşaat yapılırken, parsel bazındaki jeolojik etütler. Üçüncü sorun, rant, istek, iştah daha fazlası olsun. Kayısıları keselim, müteahhitle apartmanı verelim sekiz dairemiz olsun, kayısıdan bir ömür kazanamayacağımız parayı iki daire parasıyla halletmiş olalım ama doğa bu. Bir gün diyor ki beni dikkate almanız lazım. Sonuçta maalesef yüzyılın bence birkaç yüzyılın en büyük felaketi ülkemiz coğrafyasındaki bunca can kaybı yaşadık. Can kaybı resmi rakamlarda 50 binin altında açıklanıyor fakat bunun mümkün olması azıcık matematik beceriniz varsa bu rakamın 100 binin çok üzerinde olduğunu söylemek zorundasınız.

"TAMAMEN HALKIMIZA HİZMET İÇİN BURADAYIZ"

Bir seçim yaklaşıyor. Bu il dışına çıkan vatandaşlar nasıl oy kullanacaklar? Burada seçim güvenliği nasıl sağlanacak? Bu da işin siyasi kısmı burada da yapılması gereken çok şey var. Oranın işini gündemi siyaset olanlara bırakalım. Biz şimdi biz burada Malatya halkına, başka insanlar da diğer illerde Adıyaman halkına, Maraş halkına fiziken gördüm. Üçte biri tamamen yok. Üçte biri tamamen çökmüş. Kalan kısmı da yan duruyor. Kalanı da gerçekten tekrar oturulamayacak durumda olan Elbistan için söylüyorum. Hatay için söylüyorum. Oralarda yardıma el uzatan tüm belediyelerimize özellikle burada siyaset yapmak zorundayım. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimize teşekkür ediyorum. Çok büyük bir dayanışma içerisinde bu işin altından kalkmaya çalışıyoruz. Siyasetten arınmış olarak tamamen halkımıza hizmet için buradayız. Size de çok teşekkür ediyoru

Yüksek Mimar Kaynarca: "Malatya Halkının Yüzde 85\'i Kentte Oturmuyor"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yüksek Mimar Kaynarca: 'Malatya Halkının Yüzde 85'i Kentte Oturmuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement