Zeytindeki Tuzu 10 Kat Düşürünce İhracatı Patladı - Son Dakika
Yerel

Zeytindeki Tuzu 10 Kat Düşürünce İhracatı Patladı

Haluk Yüksel - Türkiye'de "Sofralık zeytin"de en büyük üretici konumundaki Marmarabirlik, zeytindeki tuz oranını yüzde 25'ten yüzde 2,5'e çekince, etnik pazarlarla sınırlı olan ihracatını 2011 yılında 27 ülkeye çıkararak, 21 milyon 879 bin dolar...

13.01.2012 12:20

Haluk Yüksel - Türkiye'de "Sofralık zeytin"de en büyük üretici konumundaki Marmarabirlik, zeytindeki tuz oranını yüzde 25'ten yüzde 2,5'e çekince, etnik pazarlarla sınırlı olan ihracatını 2011 yılında 27 ülkeye çıkararak, 21 milyon 879 bin dolar döviz geliri elde etti.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Kasımda başlatılan 2011-2012 zeytin alım kampanyası döneminde, şu ana kadar 80 milyon lira karşılığında 40 bin ton ürün aldıklarını, sezon sonu itibarıyla bu rakamın 55.5 bin tonu bulmasını beklediklerini belirtti.

Asa, son olarak 23 milyon 162 bin liralık ödeme dilimiyle birlikte, üreticiye yapılan ödeme miktarının 55 milyon 850 bin lirayı bulacağını belirterek, şimdiye kadar alınan ürünün büyük bölümünün yağlık olduğuna dikkati çekti.

Hava koşullarından dolayı dalında kararmadan buruşan ürünün sofralık vasfını yitirerek yağlığa dönüştüğünü, bu yüzden "sofralık zeytin" alımında, planladıkları miktara ulaşamadıklarını bildiren Asa, şunları kaydetti:

"Üreticimizin mağduriyetini gidermek için öncelikle 90 kuruş olarak açıkladığımız yağlık fiyatını, 35 kuruş destekleme yaparak 1.25 liraya çıkardık. Kısa süre sonra da nihai fiyatlarımızı da açıkladık. 200 kalibre zeytine 5.10 lira, 440-460 taneye de 2 lira fiyat verdik. Bu, 'var yılında, yok yılı fiyatı' demek. Kampanyanın ilk günlerinde avans fiyatı eleştirenlere karşılık 'son gülen üretici ortaklarımız olacak' demiştik ve sözümüzü tutup üreticimizin yüzünü güldürdük."

-"Tuz oranını yüzde 2,5'e düşürdük"-

Marmara Bölgesi sofralık zeytininin özelliğinden dolayı dalında olgunlaşmadan toplanmadığını anlatan Asa, böyle bir ürünün de şimdiye kadar

"salamura" yöntemiyle yeme kıvamına getirildiğini anımsattı.

Asa, bu yöntemle üretilen sofralık zeytinde yüksek tuz oranları nedeniyle ihracatın "etnik pazar"larla sınırlı kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu geleneksel yöntemle tuz oranı yüzde 25'lere varan sofralık zeytini ihraç etmek çok zordu. Şimdiye kadar hep etnik pazarlara sattık, ama yeni pazarlara girmemiz gerekiyordu. Tuz oranından ötürü giremediğimiz bu pazarlara yavaş giriyoruz, çünkü Ar-Ge faaliyetleri sonucu geliştirdiğimiz ve 'Gold' adını verdiğimiz ürünümüzde tuz oranını yüzde 2,5'e düşürdük."

Son yıllarda olgunlaşıp buruşmasına zaman tanımadan toplanan zeytinlerden sele yapılamadığına da değinen Asa, yine Ar-Ge biriminin geliştirdiği teknikle üretilen "Kuru Sele"nin de geleneksel damak tadına hitap ettiğini belirtti.

Asa bu çalışmalar sayesinde Marmarabirlik'in 2011 yılında 4 bin 847 ton ihracat yaptığını ve karşılığında 21 milyon 879 bin dolar döviz girdisi sağladığını bildirdi.

Marmarabirlik'in ihracat yaptığı ülke ve bölgeler şöyle:

" Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, Lüksemburg, ABD, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İsviçre, Avustralya, KKTC, İngiltere, Norveç, Gürcistan, Kanada, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Yeni Zelanda, Dubai, Güney Afrika, Irak."

Gemlik, Mudanya, Erdek, Orhangazi, İznik, Edincik, Mürefte ve Marmara Adası'nda kooperatifleri bulunan Marmarabirlik'in ürettiği ürünler arasında,

"salamura", "yağlı salamura", "yağlı sele", "kurutulmuş sele", "zeytin ezmesi" ve "zeytinyağı" bulunuyor.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Zeytindeki Tuzu 10 Kat Düşürünce İhracatı Patladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement