Büyük Zafer'in 90. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Büyük Zafer'in 90. Yıl Dönümü

Büyük Zafer\'in 90. Yıl Dönümü

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

30.08.2012 14:16

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tedavisi nedeniyle katılamadığı tören, Gül'e vekalet eden Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tören aracında askeri birlikleri selamlamasıyla başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkan Vekili Adnan Keskin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Birgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve diğer yetkililerin katıldığı töreni, yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş da izledi.

Törende, İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesi ardından Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan Teğmen Ali Eker ve Teğmen Dilber Kılıç "en genç subaylar" adına konuşma yaptı.

Teğmenler, konuşmalarında, "bugünün, kutsal vatan topraklarına göz dikenlerin umutlarının söndüğü gün olduğunu" belirtti. "Bu zaferin, aynı zamanda milletin ve onun kahraman ordusunun, ebedi Başkomutan Atatürk'ün önderliğinde, milli birlik ve beraberlik ruhu içinde yürüttüğü, tüm dünyaya ve özellikle esaret altında yaşayan mazlum milletlere ilham kaynağı olan örnek bir özgürlük mücadelesi olduğunu" ifade eden teğmenler, şu ifadeleri kullandı:

"Gururla ifade ediyoruz ki ülkemize, milletimize, milli birlik ve beraberliğimize yönelecek her türlü tehlike, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin azim ve iradesi karşısında mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Bizler yurdumuzda ve dünyada dün olduğu gibi bugün de barışın teminatı olacağımızı bir kez daha haykırıyoruz."

-Geçit töreni-

Geçit töreni, 3 bin metreden yapılan paraşüt atlayışları ile başladı. Türk Bayrağı ve Atatürk posterini taşıyan paraşütçülerin inişi izleyicilerce alkışlandı. Atlayışların tamamlanması ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önünde açtılar.

Hollanda Kraliyet Ordusu mensubu bir paraşütçü de ülkesinin bayrağıyla tören alanına atladı. Hollandalı askerler de bayraklarını şeref tribünü önünde, Türk askerlerle açtı.

TSK Armoni Mızıkası ve Karma Bando'nun geçiş için pistte yerini alması ardından, Tören Kıta Komutanı ve Karargahı, Muharip Gaziler ve İç Güvenlik Gazileri Yürüyüş Grubu şeref tribünü önünden geçiş yaptı.

Türk ordusunun her bir kuvvetini temsilen piyade, deniz piyade, hava piyade ve jandarma komando bölüğünden oluşan bayrak taburu ardından 28. Mekanize Piyade

(Barış Gücü) Tugayı subay, astsubay, erbaş ve erlerinden oluşan poster grubu, Atatürk'ün posterini taşıdı.

Geçit resmi, sırasıyla sancaklar, TSK onur taburu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, Barış Gücü taburu, astsubay taburları, Kara Harp Okulu öğrenci alayı, GATA öğrenci taburu; Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı tarihi bölük, atlı tören kıtası, Mehteran birliği ve tarihi birlik, karma topçu ve hava savunma grubu ve zırhlı birliklerin geçişiyle devam etti.

-Hava Birlikleri-

Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 ve F-4 uçaklarının gösterisi ilgiyle izlenirken, tören Türk Hava Kuvvetleri Akrotim ekibi "Türk Yıldızları"nın gösterisiyle sona erdi.

Hava birliklerinin gösterileri, töreni izleyenlerce alkışlandı.

Muhabir: Barış Kılıç

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Büyük Zafer'in 90. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement