Dha Yurt Bülteni-1 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-1

Dha Yurt Bülteni-1

İzmir'de sağanak yağış nedeniyle alt geçitleri su bastıİZMİR'de akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi.

29.11.2016 08:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de sağanak yağış nedeniyle alt geçitleri su bastı

İZMİR'de akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Kentteki bazı altgeçitler su basması nedeniyle trafiğe kapatıldı.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün uyarısını yaptığı sağanak yağış bugün akşam saatlerinde İzmir'de hayatı felç etti. Kentin birçok yerinde cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Daha önce de su baskını yaşanan Mersinli Mahallesi'ndeki Yunuslar Alt Geçidi yine suyla dolması nedeniyle trafiğe kapatıldı. Altgeçitte belediye ekipleri tahliye çalışması yaptı. Yunuslar Altgeçidi'nde her yıl su baskını olduğunu söyleyen 29 yaşındaki Şehmuz Kaymaz, "Mersinli Mahallesi'ni görüyorsunuz. Her sene, her yağmurda bu bölge su doluyor. Ağaçların olduğu yer okul. Benim kardeşim o okulda okuyor. Yarın okula gidecek. Nasıl gidecek? Üzerinden mi atlayacak, neresinden geçecek? Bu okulda nasıl eğitim verilecek? Bu mikrobun içinde çocuklar nasıl eğitim görecek? Mahallede herkes evlerinin önüne barikat kurdu su girmesin diye. Her sene biz bunu yaşıyoruz. Bütün eşyalarımız suyun içinde duruyor. Artık biz alıştık. Tahtaların, kasaların üzerinde duruyor eşyalarımız. Beyaz eşya diye bir şey kalmadı, yatak yorgan her şeyi suyun içinde kaldı bıktık artık" dedi.

BERGAMA -AYVALIK YOU YAĞIŞ NEDENİYLE TRAFİĞE KAPANDI

İzmir'in Bergama İlçesi'nde sağanak yağış nedeniyle Bergama- Ayvalık Karayolu trafiğe kapandı.  Kozak Mahallesi İncecikler Mevkii'nde bugün akşam saatlerinde sağanak yağış nedeniyle yola akan topraklar, yolu çift yönlü olarak trafiğe kapattı. Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ekiplerinin yolu trafiğe açmak için başlattığı çalışma sürüyor. Yolcular gece geç saatlere kadar bölgedeki dinlenme tesislerinde beklerken, yağış nedeniyle ayrıca bölgede yüzden fazla küçükbaş hayvanın telef olduğu öğrenildi.

Ayvalık-İzmir tarafında sabah saat 06.10 sıralarında ulaşım kontrollü olarak sağlanmaya başlanırken, İzmir-Ayvalık- Çanakkale yönünün halen kapalı olduğu belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Yunuslar Altgeçidi'nden görüntü

Belediye ekiplerinin çalışmasından görüntü

Şehmuz Kaymaz ile röp.

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Mehmet GÜNEY/ İZMİR,

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

=============================================================

Sağanak yağış Ayvalık'ı vurdu

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde sağanak yağmur yağmur, cadde ve sokakları göle çevirdi.

Ayvalık'ta dün akşam başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağmur, bugün de etkisini sürdürdü ve kentte yaşamı olumsuz etkiledi. Ayvalık'ın Çamlık Mahallesi'nde fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, çatılardaki kiremitler uçtu. İlçenin ana arteri Atatürk Caddesi, Talatpaşa ve Barbaros Caddesi yağmur sularıyla kaplanırken, ara sokaklar göle dönüştü. İlçe merkezinde oturanlar evlerine ulaşmakta güçlük çekerken, birçok evi su bastı. Armutçuk Mevkii, Hayrettin Paşa ve Fethiye Mahallesi'nde su baskınları görüldü.

Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği 15 adreste su tahliye çalışmasına yardımcı olurken Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Ayvalık'ta 2 günlük süren yağış nedeniyle metrekareye 95 kilogram yağış düştü. Çam, selvi ve çınar olmak üzere 10 yaşlı ağacç devrildi. Ağaçlardan ikisi park halindeki araçlardan birinin üzerine devrildi. Ayvalık Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü görevlileri, devrilen ağaçların kaldırılması, belediye temizlik ekipleri de çatılardan uçan kiremitlerin toplanması için çalışma yaptı. Küçük Sanayi Bölgesi'nde bir dükkanın sundurması da koparak sanayinin ön tarafında bulunan park halindeki araçların üzerine uçtu. Araçlarda hasar meydana geldi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

Suyla dolan yollardan görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera Kadri KAYA/ AYVALIK (Balıkesir),

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

=========================

Çanakkale'de şiddetli sağanak hayatı olumsuz etkiledi dere taştı

ÇANAKKALE'de pazar akşam başlayan ve halen süren kuvvetli sağanak yağmur, kentte yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Boğazın Avrupa yakasındaki Eceabat'ta Çınarlı Deresi taştı, karayolunun bir bölümü ise sular altında kaldı. Çay ve dere ağızlarından denize boşalan yağmur suyu Çanakkale Boğazı'nı çamur rengine boyadı.

Çanakkale'de dün akşam saatlerinde başlayan şiddetli sağanak, yayalara ve sürücülere zor anlar yaşattı. Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasındaki Eceabat İlçesi içinden geçen Çınarlı Deresi taşınca, ilçede yaşamı felç etti. Kilitbahir Köyü'nden Eceabat İlçesine girişteki Çınarlı Deresi, aşırı yağış nedeniyle taştı. Taşan yağmur suları karayolunu doldurdu. Belediye ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen İlçedeki bazı caddelerde yol trafiğe kapandı. Opet Tarihe Saygı Ortaokulu'na giden bağlantı yollarını da etkileyen yağış nedeniyle araçlar zor anlar yaşadı. Eceabat İlçesinden Gelibolu İlçesine giden yol üzerindeki Kilye Koyu ile Kabatepe arasında kalan tarım arazilerinin büyük bölümü de yağmur suları altında kaldı.

Eceabat Belediyesi ekipleri rögar kapaklarını açıp özellikle ana caddedeki su birikintilerini gidermeye çalıştı. Çınarlı Deresi'nden gelen ağaç dallarını toplayan ekipler, suyun denize akışını sağlamaya çalıştı. Ancak, dereden yoğun miktarda gelen yağmur sularının yolları kaplamasını önleyemedi. Bu nedenle bazı ev ve işyerlerini de su bastı.

Çalışmaları yöneten Eceabat Belediye Başkanı AK Partili Adem Ejder, "Beklenmedik bir yağmur aniden yağdı. Metrekareye 150 kilogramdan fazla bir yağış var. Çınarlı Deresi de aşırı yağış nedeniyle taştı. Problem olan yer sadece burası. Çok şükür can ve mal kaybımız yok" dedi. Başkan Adem Ejder, çiftçilerin 7 aydır yağış beklediğini de hatırlatarak, "Cenabı Allah verdi ama biraz fazla oldu" diye konuştu.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, dün (pazar) saat 09.00'dan itibaren metrekareye yaklaşık 150 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Kuvvetli yağış nedeniyle dağlardan çamurla birlikte derelere akan sular denize boşalınca Çanakkale Boğazı'nın rengi de kahverengiye dönüştü. Ayrıca derelerden akan pislikler de denizde öbekler halinde görüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

Çanakkalev Boğazı'nın kahverengi hali.

Dereden denize boşalan çamurlu sudan görüntü.

Eceabat İlçesindeki Çınarlı Deresi'nin taşması ve deize akan tazyikli sudan görüntü.

Belediye Başkanı Adem Ejder'in çalışmaları yönetmesi ve röportajı.

Eceabat İlçesinde sular altında kalan yollardan görüntü.

Evlerin bahçelerinin sular altında kalmasından görüntü.

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera; Burak GEZEN/ ÇANAKKALE,

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

==============================

Çorlu'da caddeler göle döndü

TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi'nde öğleden sonra başlayan sağanak yağış etkili oldu. Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklar göle döndü.

Hava sıcaklığının 15 dereceye düştüğü Çorlu'da bugün öğleden sonra başlayan sağanak yağış etkili oldu. Yağış nedeniyle, Tekirdağ yolu Ali Osman Çalebi Bulvarı, İstasyon Mahallesi Yolu, Bülent Ecevit Bulvarı ve Çetin Emeç Bulvarı'nda yoğun su birikintileri oluştu. Su birikintileri nedeniyle araç sürücüleri zor anlar yaşadı. Yoğun su birikintisi nedeniyle Çetin Emeç ile Bülent Ecevit bulvarlarından birer şerit araç trafiğine kapandı. Belediye ekiplerinin çalışmasıyla yollar tekrar trafiğe açıldı. Çorlu Havaalimanı'nda yapılması planlanan eğitim uçuşları ise hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

Görüntü Dökümü

------------------------------------

-Yollardaki su birintileri

-Çetin Emeç Bulvarı'nda araçların geçmesi

-İş makinelerinin beklemesi

-Yolda biriken sular

-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN/ÇORLU(Tekirdağ), -

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

====================================

Silvan'da nöbet değişimine giden koruculara saldırı: 1 şehit, 2 yaralı

DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Çardak Mahallesi'nde nöbet değişimine giden koruculara teröristler tarafından ateş açıldı. Açılan ilk ateşle birlikte yaralanan 3 korucudan biri, hastaneye götürülürken yolda şehit oldu.

Silvan İlçesi'ne bağlı Çardak Mahallesi'nde akşam saat 20.40 sıralarında nöbet değişimine giden güvenlik korucularına, teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Açılan ateşe korucuların da karşılık vermesi üzerine kısa süreli çatışma yaşandı. Açılan ilk ateşte 3 korucu yaralandı. Yaralı koruculardan Abdulkadir Bekler, durumunun ağır olması üzerine Diyarbakır'a götürülürken yolda şehit oldu. Yaralı 2 korucusu ise Silvan Devlet Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor. Saldırının ardından güvenlik güçleri Çardak Mahallesi çevresinde geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.

SİLVAN'DAKİ 6 MAHALLEDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLANI

Akşam saatlerinde 1 güvenlik korucusunun şehit olması, 2'sinin yaralanmasının ardından Kaymakam Murat Kütük imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, kırsal alanda bulunan 6 mahallede ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kaymakam Kütük'ün imzasıyla yapılan açıklamada, "Bölücü trör örgütü mensuplarının yakalanması huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa meteallik emniyetin kamu huzurunun sağlanması amacıyla Silvan Kaymakamlığı'ınca 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 32/Ç maddesi gereğince 28.11.2016 günü saat 22: 00'dan itibaren geçerli olmak üzere Silvan İlçesi Eskiköy, Susuz, Gündüzköy, Otluk, Karahacı, Üçbasamak kırsal mahallelerinde ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağının uygulanmasına karar verilmiştir" denildi.

Haber: İhsan YILMAZ/SİLVAN (Diyarbakır), -

=========================

Batman'da polis karakoluna saldırı

BATMAN'da akşam saatlerinde İluh Mahallesi'nde bulunan 10 Nisan Polis Merkezi'ne teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Can kaybının yaşanmadığı saldırı sonrası kaçan teröristlerin yakalanması amacıyla operasyon başlatıldı.

İluh Mahallesi'nde bulunan 10 Nisan Polis Merkezi'ne, akşam saat 21.00 sıralarında teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Teröristerin düzenlediği saldırıda can kaybı yaşanmadı. Polis merkezinde görevli emniyet personeli, çevredeki evler nedeniyle havaya ateş açarak karşılık verdi.

Saldırı sonrası olay yeri inceleme ekipleri, çevrede inceleme başlatarak, boş kovanları topladı. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin yakalanması için çevrede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Geçtiğimiz günlerde de aynı polis merkezine uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmiş, can kaybı yaşanmamıştı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Zırhlı polis araçları

-Polis boş kovan ararken

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/ BATMAN,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=======================================

Şemdinli'de PKK sığınaklarında 2 ton patlayıcı yapımında kullanılan gübre ele geçirildi

HAKKARİ'nin Şemdili ilçesi'nde PKK terör örgütüne karşı güvenlik güçleri tarafından sürdürülen operasyonlarda, 350 metre mesafede 3 ayrı sığınak ortaya çıkarıldı. Bu sığınaklarda 2 ton İran menşeili bomba yapımında kullanılan gübre ile malzemeler ele geçirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı görevlilerince bölücü terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik olarak çalışma yapıldığı belirtildi. Yapılan çalışmalarda 2 ton İran menşeli patlayıcı özelliği bulunan gübre ile el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan kablo, soket, elektrik devresi ve koli bandlarının ele geçirildiği belirtilerek şöyle denildi:

"Yürütülen çalışmalar kapsamında 28.11.2016 günü yapılan aramalar neticesinde, ilimiz Şemdinli ilçesi Çatalca köyü kırsal alanında bölücü terör örgütü mensuplarınca kullanılan sığınak ve mağaraların olabileceği değerlendirilmiş, tespit edilen noktalara yapılan geniş çaplı operasyonlar neticesinde, birbirine yaklaşık 350 metra mesafede 3 ayrı sığınak tespit edilmiş, sığınaklar içerisinde El Yapımı patlayıcı (EYP) de kullanılan kablo, soket, elektrik devresi, koli bandı vs. mahzemeleri ile 50'şer kiloluk büyük çuvallar içerisinde toplam 2 top İran menşeli patlayıcı özelliği bulunan gübre ele geçirilmiştir. Konu ile ilgili adli tahkikat devam etmektedir."

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Sığınakta ele geçirilen bomba yapımında kullanılan gübre

-detaylar

Haber: Behçet DALMAZ/HAKKARİ,-

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=======================================

Hakkari'de bomba yüklü cip kontrollü infilak ettirildi

HAKKARİ'nin Örnekli Köyü'ne bağlı Doğanca Mezras'ında bomba yüklü bir cip, jandarma ekiplerinin dikkati sayesinde infilak ettirilerek olası büyük bir facianın önüne geçildi.

Hakkari'ye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Ördekli Köyü Doğanca Mezrası'nda bomba yüklü aracı olduğu ihbarı alan jandarma ekipleri, bölgeye operasyon yaptı. Park halindeki cip, jandarma ekiplerinin kontrollü patlatılması sonucu infilak ettirilerek olası büyük facianın önüne geçirildi. Son anda fark edilen bomba yüklü araçta PKK'lı teröristlerin güvenlik güçlerini hedef almasının planlandığı öne sürüldü.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Bomba yüklü aracın imha edilme anı

Haber: HAKKARİ, -

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

======================

Polis memuru, kardeşini ve yengesini öldürdü

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, 44 yaşındaki polis memuru İsmail Demir, alacak verecek meselesi yüzünden tartıştığı 41 yaşındaki Hüseyin Demir ve 36 yaşındaki yangesi Seyide Demir'i tabancasıyla vurarak öldürdü.

Olay, dün saat 22.30 sıralarında Çataklı Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde görevli 15 yıllık polis memuru İsmail Demir, Çataklı Mahallesi'nde karşılklı müstakil evlerde oturduğu kardeşi Hüseyin ile bir süre önce alacak verecek mevzusu yüzünden husumet yaşadı. İki kardeş, dün akşam evlerinin önünde yine alacak mevzusu yüzünden tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine belindeki beylik tabancasını çıkaran İsmail Demir, kardeşine ve o sırada olay yerinde bulunan yengesine kurşun yağdırdı. Vücutlarının çeşitli yerlerine isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan karı-koca kanlar içinde yere yığılırken, Demir ise olay yerinden kaçtı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sevke edilen sağlık görevlileri, iki çocuk sahibi Hüseyin-Seyide Demir çiftinin öldüğünü belirledi. Demir çiftinin cenazeleri, otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurumu'nun morguna götürülürken, olay sırasında çocukların evde olmadığı öğrenildi.

Bir müddet saklanan İsmail Demir, daha sonra jandarmaya teslim oldu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Görüntü Dökümü

----------------

Olayın yaşandığı evin önünden görüntü

Jandarma olay yeri yazılı güvenlik şeridi

Sokaktan görüntü

Haber - Kamera: Ceyhun ÖZER/ CEYHAN,(Adana),

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

============================================================

Elektrik kesintisini yol kapatarak protesto ettiler

ŞANLIURFA'da 6 gündür elektrik verilmediğini öne süren mahalleli, karayolunda lastik yakarak eylem yaptılar.

Merkez Eyyübiye İlçesi'ne bağlı Uğurlu Mahallesi'nde oturan bir grup vatandaş, 6 gündür evlerine elektrik verilmediği gerekçesiyle Şanlıurfa- Akçakale karayolunda eylem yaptı. Mahallenin ortasında geçen yolda lastik yakan mahalleli, araçların geçişine izin vermedi. Araç sürücülerinin ihbarıyla gelen jandarma ekiplerinin görüşüp ikna ettiği mahalleli eyleme son verip evlerine döndü. Yolda yanan lastikler ise TOMA'dan su sıkılarak söndürüldü ve yol yeniden ulaşıma açıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------------

Yolda lastik yakan grup

Olay yerinde toplanan kalabalık slogan atması

Bölgeye jandarma ekipleri gelmesi

Uzun araç kuyrukları oluşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ali LEYLAK-ŞANLIURFA - DHA)

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===========================================================

Eş Başkanlar Coşkun ve Söylemez tutuklandı

Malazgirt Belediyesi Eş Başkanları Halis Coşkun ve Memnune Söylemez akşam saatlerinde Malazgirt Adliyesi'nde verdikleri ifadenin ardından tutuklanarak Muş E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

Terör operasyonları çerçevesinde 18 Kasım Cuma günü gözaltına alınan Malazgirt Belediye Eş Başkanları Halis Coşkun ve Memnune Söylemez ile DBP'li Maşallah Burhanlı Muş Adliyesindeki sorgularının arından akşam saatlerinde savcının tutuklama istemiyle Malazgirt Adliyesine sevk edildi. Burada sorgulanan Eş Başkanlar Halis Coşkun, Memnune Söylemez ve DBP'li Maşallah Burhanlı alınan ifadelerinin ardından tutuklanarak Muş E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

Emniyet güçlerinin Malazgirt Belediyesi önünde aldığı geniş güvenlik önlemleri sürüyor. Belediyeye giriş ve çıkışlarda kontrollü bir şekilde sağlanıyor.

Görüntü Dökümü:

------------------------

Tutuklu eş başkanların fotoğrafları

Haber-Kamera: Yusuf Özgür BÜLBÜL/ MUŞ,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=============================================

Şentop: Anayasa değişikliği teklifi 15 gün içerisinde meclise sunulacak

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye'nin geleceğe doğru yol kat edebilmesi için Anayasa'nın ve parlamenter sistemin değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi meclise vereceğiz" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Konferans salonunda 'Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset' konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Prof. Dr. Mustafa Şentop'un yanı sıra, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Ayşe Doğan ve Metin Akgün, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ile AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel katıldı.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye'nin geleceğe doğru yol kat edebilmesi için yeni Anayasa'nın ve parlamenter sistemin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bahar aylarında yeni Anayasa'nın referanduma sunulacağını açıklayan Şentop, "15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi Meclise vereceğiz. Bahar aylarında bir referandumla anayasa değişikliğini halkımızın onayına sunacağız. Türkiye şu anda 1982 yılında yapılan bir anayasa ile idare ediliyor. Bugüne kadar mayıs ayında yapılan değişiklikle birlikte 18 değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikler arasında çok önemli dokunmalar var. Mesela AK Partinin 2004 yılında anayasanın 90. maddesiyle ilgili yapılan değişiklik çok önemli bir değişikliktir. Bu kadar değişikliğe rağmen Türkiye hala yeni Anayasayı tartışıyor. Bunun sebebi şudur, biz anayasanın bu değişiklerle sözde bir değişiklik yapıyoruz. Bu değişimlerin sözde değişimler olmasıdır. Şu anki anayasanın paradigmasıyla ilgili bir sorun var" dedi.

TÜRKİYE'DE EYALET SİSTEMİ OLACAK MI?

Başkanlık sistemi tartışmalarında Türkiye'nin bölüneceğini savunanların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlık sistemi denince akla Amerika geliyor. Orada eyalet sistemi var. Aynı zamanda federasyondur Amerika. Şimdi şöyle bir algı oluşuyor, 'Türkiye Başkanlık sistemine geçerse Türkiye'de de mi eyalet sistemi olacak?' bu yanlış bir tutum. Başkanlık sistemi dediğiniz şey bir hükümet sistemi tartışmasıdır. Yürütme erki içinde geçen bir tartışmadır. Federasyon dediğimiz şey ise devletin yapısıyla ilgili bir husus. Bu iki unsur bir biri ile teorik olarak ilgisi olmayan şeylerdir. Almanya'ya bakın federasyon var ama bir de parlamenter sistem var. Demek ki federasyon sadece başkanlık ile olmuyor. Parlamenter sistemle de olabiliyor. Federasyonların tarihi siyasi bir planı vardır. Almanya 20'nci yüzyıl sonlarına kadar birliğini sağlayamamıştır. Amerika da öyledir. Federasyonlar ile üniter yapı arasındaki kriter şudur. Devletin temel erkleri vardır, yasama, yürütme ve yargı. Eğer bu erkler merkezi tek ise üniter devlet, birden fazla ise federasyondur. Mesela Amerika'da her eyaletin ayrı yasaları vardır. İki tane yasaları vardır. Biri merkezi, diğer ise her eyalete ait olan yasalardır. Yürütme organı ise bir başkanları vardır, bir de her eyaletin kendi başkanı vardır. Yargıda da aynı şey söz konusu . Her eyaletin kendi hukuki bürokrasisi var. Bizde ise bu durum daha farklı, bizde yasama yürütme ve yargı tek ve merkezidir"

"AVRUPA'DA HARİTALAR DEĞİŞERECEK"

Avrupa'da önümüzdeki 25 yıl içersinde haritaların değişime uğrayacağını anlatan Şentop, "Obama sistemin en aykırı adamıydı o zaman ona oy verdiler. Şimdi ise Trump sistemin en aykırı adamı. Clinton ise statükonun en has temsilcisi ama ona vermediler Trump'a verdiler. Bu bir isyandır yani artık sosyal ekonomik yapılar değişiyor ya. Siyasi yapılar düzenler değişecek. Bana soracak olursanız, 25 yıl bir çeyrek asır içerisinde Avrupa'da belki haritalarda değişecek. İşte böyle bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde Türkiye'nin de kendini koruyabilmesi için mevcudiyetini sürdürmesi ve bu değişim içerisinde bir aktör olarak yer alabilmesi için kendisini değiştirmesi lazım" ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------------

-Salonundan görüntüler

-Konferansa katılan protokol ve davetliler

-Şentop'un konuşmaları

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,-

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===========================================

Çeyiz eşyaları içinden uyuşturucu ve kaçak sigara çıktı

EDİRNE'de, polis tarafından durdurulan yolcu otobüsünün bagajında çeyiz eşyaları içerisine saklanmış 11 kilo 130 gram kubar esrar ve 5 bin 650 paket kaçak sigara ele geçirilirken, gözaltına alınan 7 şüpheliden 2'si tutuklandı.

Edirne Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Batman'da yapılan düğünden dönen yolcuların bulunduğu otobüsü Edirne Otoban Gişeleri girişinde durdurdu. Otobüste yapılan aramada bagajdaki çeyiz eşyaları içerisinde çuvallanmış 11 kilo 130 gram kubar esrar ve 5 bin 650 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Polis, uyuşturucu madde ve kaçak sigaralara el koyarken, olayla ilgili yürütülen operasyonlarda otobüs şoförleri T.Ç. ve Ç.Ç., muavin M.Ç., uyuşturucuyu Siirt'ten otobüse yüklediği belirlenen M.F.A. ve İ.S., uyuşturucuyu İstanbul Otogarı'nda teslim alacağı tespit edilen M.S. ile M.T.A. yakalanarak gözaltına alındı. 7 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Edirne Adliyesi'ne sevk edildi. Mahkemeye çıkartılan şüphelilerden T.Ç., Ç.Ç. ve M.Ç. serbest, M.S ile M.T.A. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, M.F.A. ve İ.S. tutuklanarak, cezaevine konuldu. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Otobüste yapılan arama

-Sigaraların bulunması

-Bavullar içindeki sigaralar

-Aramalardan detaylar

-Barajda köpekle yapılan arama

-Uyuşturucunun bulunması

-Şüphelilerin gözaltına alınması

-Detaylar

Haber: Ünsal YÜCEL/EDİRNE,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===========================================

Tahir Elçi, İzmir'de anıldı

İZMİR'in Konak İlçesi'nde toplanan İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri üyesi bir grup, Diyarbakır'da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi'yi andı. Grup, yaptığı basın açıklamasından sonra dağıldı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bugün saat 18.30'da toplanan İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, Diyarbakır'da açıklama yaptığı sırada Baro Başkanı Tahir Elçi'yi öldürülmesinin 1'inci yıldönümünde andı. Ellerinde 'Tahir Elçi ölümsüzdür' ve 'Tahir Elçi sizi bekliyor' yazılı pankartlar taşıyan grup, sık sık 'Barışın elçisi Tahir Elçi' diye slogan attı. Grup adına basın açıklaması yapan Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi Eylem Yıldız, şöyle dedi:

"Katıldığı bir televizyon programında 'PKK terör örgütü değildir' dediği için programın hemen sonrasında adeta sosyal lince maruz bırakılan, bu lincin yeterli görülmesi üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılarak gözaltına alınan ve sevk edildiği adliyede adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Tahir Elçi, serbest bırakılması sonrası birilerinin adeta 'Nerede kalmıştık?' derecesine Diyarbakır'ın orta yerinde, Sur'daki çatışmalarda zarar gören tarihi dört ayaklı minarenin önünde açıklama yaparken vurularak öldürüldü. Ancak Elçi'yi öldürenlerin unuttukları ve hesap edemedikleri bir hususu belirtmeyi görev bilmekteyiz. Elçi hiçbir zaman yalnız değildi. Bizden biriydi. O geride binlerce elçi bıraktı. Adalet ve hakikat arayışımız bitmedi bitmeyecek."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Gruptan görüntü

Tahir Elçi pankartlarından görüntü

Basın açıklamasından görüntü

Genel ve detay görüntü

Haber: İzmir,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

==============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement