Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 11

Dha Yurt Bülteni - 11

Şemdinli'de PKK sığınaklarında 2 ton patlayıcı yapımında kullanılan gübre ele geçirildiHAKKARİ'nin Şemdili ilçesi'nde PKK terör örgütüne karşı güvenlik güçleri tarafından sürdürülen operasyonlarda, 350 metre mesafede 3 ayrı sığınak ortaya çıkarıldı.

28.11.2016 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şemdinli'de PKK sığınaklarında 2 ton patlayıcı yapımında kullanılan gübre ele geçirildi

HAKKARİ'nin Şemdili ilçesi'nde PKK terör örgütüne karşı güvenlik güçleri tarafından sürdürülen operasyonlarda, 350 metre mesafede 3 ayrı sığınak ortaya çıkarıldı. Bu sığınaklarda 2 ton İran menşeili bomba yapımında kullanılan gübre ile malzemeler ele geçirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı görevlilerince bölücü terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik olarak çalışma yapıldığı belirtildi. Yapılan çalışmalarda 2 ton İran menşeli patlayıcı özelliği bulunan gübre ile el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan kablo, soket, elektrik devresi ve koli bandlarının ele geçirildiği belirtilerek şöyle denildi:

"Yürütülen çalışmalar kapsamında 28.11.2016 günü yapılan aramalar neticesinde, ilimiz Şemdinli ilçesi Çatalca köyü kırsal alanında bölücü terör örgütü mensuplarınca kullanılan sığınak ve mağaraların olabileceği değerlendirilmiş, tespit edilen noktalara yapılan geniş çaplı operasyonlar neticesinde, birbirine yaklaşık 350 metra mesafede 3 ayrı sığınak tespit edilmiş, sığınaklar içerisinde El Yapımı patlayıcı (EYP) de kullanılan kablo, soket, elektrik devresi, koli bandı vs. mahzemeleri ile 50'şer kiloluk büyük çuvallar içerisinde toplam 2 top İran menşeli patlayıcı özelliği bulunan gübre ele geçirilmiştir. Konu ile ilgili adli tahkikat devam etmektedir."

Haber: Behçet DALMAZ/HAKKARİ,-

====================

Bulgaristan ile Yunanistan, mülteci tedbirlerini arttırdı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Çok ileri giderseniz o sınır kapısı da açılır' sözleri, komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan'ın güvenlik tedbirlerini arttırmasına neden oldu. Türk sınırını gezen Bulgar Savunma Bakanı Nikolay Nençev, bir kaç saat içerisinde 2 bin askerin sınıra dağıtılabilmesi için yeni ve uzun vadeli planlar hazırlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak dondurulmasının ardından katıldığı KADEM Adalet ve Kadın Kongresi'nde "Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayanınca feryat ettiniz. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın sözleri komşu Yunanistan ve Bulgaristan'da mültecilere yönelik yeni tedbirlerin alınmasına neden oldu. Erdoğan'ın mültecilere ilişkin sözlerine yer verilen haberlerde Bulgar ve Yunanistan medyası, bunu 'Avrupa'ya yönelik' tehdit olarak nitelendirdi ve ' Erdoğan yine mültecilere sınırlarını açmak için AB'ye tehdit etti' başlıkları kullanıldı.

'TÜRKİYE SINIRI 2'NCİ DERECE TEHLİKELİ BÖLGE'

Türkiye sınırını gezen Bulgar Savunma Bakanı Nikolay Nençev, askerlerinin yakın zaman içinde daha iyi kıyafet ve ekipmana sahip olacağını söyledi. Bulgar medyasına yansıyan haberlere göre, 'Türk- Bulgar sınırı ulusal acil eylem planında 2'nci derece tehlikeli bölge' olarak ilan edildi. Yeni ve uzun vadeli askeri planlamada gerekirse sınıra mülteci akınına karşın 2 bin askeri bir kaç saat içerisinde dağıtılabileceği bilgisine yer verildi. Bulgar basınına konuşan Savunma Bakanı Nençev şöyle dedi:

"Gördüklerimden ve anladıklarımdan oldukça memnunum. Yaklaşık bir aylık bir süre içinde 350 kişiden fazla mülteci yakalandı. Buna çok yüksek bir not veriyorum. Mülteci krizi doğrudan Bulgaristan ulusal güvenliğini tehdit eden bir problemdir ve sınır güvenliği ile alakalı verilen görevlerde mümkün olduğunca ciddi olacağız. Gerektiğinde sınır bölgesine, sınır güvenliğini sağlamak için, verilen görevleri gerçekleştirmek için birkaç saat içinde yaklaşık olarak 2 bin asker dağıtılabilir. Görüyorum ki, sınır bölgesindeki küçük yerleşim yerlerinde bizim çocuklar insanların etraflarında iken daha sakinler." Yunan basını ise Erdoğan'ın mültecilere ilişkin sözlerinin ardından uygulamaya geçtiğini öne sürerek, 'Günlük 3 bin mültecinin Yunan sahillerine gönderileceğini' iddia etti.

Haber: Engin ÖZMEN/ EDİRNE, -

====================

Merdivenden düşen tiyatro sanatçısı Münir Akça hayatını kaybetti (2)

TİYATROCU MÜNİR AKÇA TOPRAĞA VERİLDİ

Vefat eden tiyatro sanatçısı Münir Akça Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu'nda (OBBKT) düzenlenen törenin ardından cenazesi Orta Cami'ye götürüldü. Burada kılınan cenaze namazında, Münir Akça için helallik alınıp dua edildi. Kılınan cenaze namazına Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Akça ailesi, yakınları ve sanatçı dostları katıldı. Münir Akça'nın cenazesi daha sonra Perşembe İlçesi'ne götürülerek ilçe merkezinde bulunan Marango Mezarlığı'nda toprağa verildi.

OBBKT'DE TÖREN DÜZENLENDİ

Vefat eden tiyatro sanatçısı Münir Akça için Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu'nda (OBBKT) tören düzenlendi.

Trabzon Adli Tıp Kurumu'nda otopsi işlemi ardından Münir Akça'nın cenazesi tekrar Ordu'nun Altınordu İlçesi'ne bağlı Taşbaşı Mahallesi'ndeki evine getirildi. Beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdiği belirlenen Münir Akça'nın ilk olarak Taşbaşı Mahallesi'ndeki evinin önünde helallik alındı. Ardından cenaze aracıyla cenazesi cenazesi, OBBKT'ye götürüldü. Sahnede düzenlenen törende OBBKT Genel Sanat Yayın Yönetmeni Ufuk Ersoy ve sanatçı arkadaşları Münir Akça'nın sanat yaşamından örnekler vererek, kendisiyle ilgili anılarını anlattı. Münir Akça'nın vefatından büyük üzüntü duyduklarını belirten Ufuk Ersoy, şöyle dedi:

"Birçok arkadaşım gibi mücadele eden sanatçı abimizi maalesef kaybettik. Allah mekanını cennet etsin. Vefatı bizde şok etkisi yarattı. Tiyatroya geldiğimde Münir abi ilk tanıdığımız insanlardandı. Oyunculuğu, sanata bakışı, tiyatroya olan ciddiyetini, sanata bakışını örnek alabileceğimiz kişilerden birisiydi. 53 yıllık bir tiyatroyuz, bu günlere geldik. Ne zor şartlara geldiğimizi bu sahneyi paylaşanlar bilir. Münir Akça'da çorbada tuzu olan, kültür sanatın Ordu'da yaygınlaşmasında emeği geçen çok değerli bir sanatçımızdı."

Helallik alınıp dualar edildikten sonra Münir Akça'nın cenazesi daha sonra Orta Cami'ye götürüldü. Burada öğle namazına müteakip düzenlenecek olan cenaze töreninden sonra cenazesi Perşembe İlçesi'ndeki Marango Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Nedim KOVAN/ ORDU,

=========================

Kılıçdaroğlu'na kızdığı için CHP binasını kundaklamış (3)

CHP İL BAŞKANI: KUNDAKLAYAN PARTİ ÜYESİ DEĞİL

CHP Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin, CHP Hacılar İlçe teşkilatının kundaklanmasının ardından, olayı gerçekleştiren ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan 24 yaşındaki Nazmi A.'nın 'CHP üyesi olduğuna' yönelik çıkan haberlere tepki gösterdi. Bu yöndeki yazılarla CHP'ye karşı algı oluşturulmak istendiğini belirten Keskin şöyle konuştu:

"Doğru olmayan bilgiler, doğruymuş gibi yazılıyor. Ne yazık ki basında bu şekilde algı oluşturulmasına yardımcı olunuyor. Dün partimizi kundaklayan madde bağımlısının partimiz üyesi olduğu gibi cümleler, yazılar, ifadeler yer aldı. Bu kişinin Cumhuriyet Halk Partisi üyeliği yoktur. Madde bağımlısı olan birisidir. Madde bağımlısı kişiler, buldukları parayla bir şekilde içtikleri maddeyi temin ederler. Yakan değil, yaktıran kişi önemlidir."

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Cafer ZENGİN/ KAYSERİ, -

========================

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram: Barajdaki su elektrik elde etmek için boşaltıldı

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet'in Namazgah Barajı'nın zemininden insan sağlığına zarar verecek aşırı düzeyde manganez karışması nedeniyle içilemez duruma gelen suyunun boşaltıldığını öne sürmesi üzerine yaptığı açıklamada, " HES'den dolayı elektrik elde etmek için o su boşaltıldı. Kandıra da içtiği sudan dolayı kimseye birşey olmadı. Manganez söz konusu değildir" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ve 2 yıl önce hizmete giren 25 milyon metreküp su kapasiteli Namazgah Barajı'nda su seviyesi yüzde 1'in altına düşerken, 18 bin metreküp su kaldı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Namazgah Barajı'nın zemininden insan sağlığı için zararlı olan mangan karıştığı ve kasıtlı olarak barajın boşaltılmış olabileceği iddia etmesi üzerine İSU Genel Müdürü İlhan Bayram içme suyunun tüm kontrollerinin yapıldığı merkezde açıklama yaptı.

Kocaeli'nin Türkiye'nin musluğundan su içilebilen ender şehirlerinden birisi olduğunu söyleyen İlhan Bayram, "Harita bakımından Türkiye'deki en kaliteli şebeke sularından birini içiyor kentimiz. Biz şehrin her yerine verdiğimiz suyun arkasındayız. Her damla su İSU güvencesi altında verilmekte. Abonelerimiz gönül rahatlığıyla musluktan suyu içmeye devam etsinler. Depoların anlık olarak izlendiği bir merkezdeyiz. Suyun kalitesini biz anlık izliyoruz bulunduğumuz merkezden. Sürekli sudan numune alıyoruz. Depolardan çeşmelerden ayda 700 değişik noktadan alınan numune üzerinden çok detaylı laboratuvarlarda inceleme yapılıyor. Buna dayanarak vatandaşlarımıza suyumuzu gönül rahatlığıyla tüketmeye devam edin diyoruz" dedi.

Bayram barajın Kandıra bölgesinin içme suyunu karşıladığını belirterek, "Şuana kadar Kandıra'da bu suyu içen kimseye birşey olmadı. Etüdünde, zemin araştırmada eksiklikler yapıldığı ve barajın hızlı yapıldığı iddia edilmiş. Bu barajın projesi, zemin etüdü, Türkiye'de önemli baraj projesi yapan firmalardan birine yaptırdık. Proje etap etap hem İSU, hem de DSİ onayladı. Barajı 2 yılda tamamladık. Yaparken geç kalındı, yapamadılar, edemediler şeklinde söyleniyordu. Baraj kaliteli barajdır. Hem inşaatı ekonomik olmuştur, hem de baraj proje bakımından güzel bir projedir. Şimdi de hızlı yapıldığı söyleniyor. Kandıra da içtiği sudan dolayı kimseye birşey olmadı. Manganez söz konusu değildir. Buradan verdiğimiz su Dudutepe arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra Kandıra bölgesine veriliyor. Her barajın dibine bakarsanız, 3-4 metre seviyesinde değişik miktarlardaki kimyasal maddelerin fazla olduğunu görürsünüz. Mangan kömür madeni üzerinde olması lazım, böyle bir hadise bizim barajımızda yok. Suyun içerisindeki ağaç köklerinin çürümesinden dolayı, ağaç yaprakların bozuşmasından, yağmur sularından da mangan bir miktar getirebilir göl alanında. Bunlar olabilir. Bizim barajımızda limitin üzerinde değildir" diye konuştu.

ZEHİRLİ SU VERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Asıl işlerinin kaliteli su üretmek olduğunu ifade eden Bayram, "Kandıra'nın yılda kullanacağı 3 milyon metreküptür. Geri kalan suyu bekletip ne yapacağız. Buradan elektrik üretip kurumlara para kazandırdık. Ancak buradan alınan su arıtma tesisine gidiyor. Arıtıldıktan sonra depolara veriliyor. Vatandaşa kirli su, zehirli su verilmesi söz konusu değil. Sağlık açısından birşey olsa Sağlık Bakanlığı zaten müdahale eder. Bizim arıtma tesisimizde mangan oluşsa bile klorla, aktif karbonla bertaraf edilebilir ve bunlar yapılabiliyor. Barajın dibine kadar su indirilmiştir. Yağışlar başladı yeni su alacağız fazla suyla da elektrik üreteceğiz. İsteseydi sayın vekilimize istediği bilgiyi verirdik. Burası kamu kuruluşu kim ne isterse o bilgiye ulaşır. HES'den dolayı elektrik elde etmek için o su boşaltıldı. Barajda 20 milyon metreküp su olsaydı yazık olmaz mıydı?"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-İlhan Bayram'ın açıklaması

-Sinevizyon üzerinde barajın görüntüsü

Haber: HABER: Ergün AYAZ-KAMERA: Orhan UZUN

========================

Çorlu'da caddeler göle döndü

TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi'nde öğleden sonra başlayan sağanak yağış etkili oldu. Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklar göle döndü.

Hava sıcaklığının 15 dereceye düştüğü Çorlu'da bugün öğleden sonra başlayan sağanak yağış etkili oldu. Yağış nedeniyle, Tekirdağ yolu Ali Osman Çalebi Bulvarı, İstasyon Mahallesi Yolu, Bülent Ecevit Bulvarı ve Çetin Emeç Bulvarı'nda yoğun su birikintileri oluştu. Su birikintileri nedeniyle araç sürücüleri zor anlar yaşadı. Yoğun su birikintisi nedeniyle Çetin Emeç ile Bülent Ecevit bulvarlarından birer şerit araç trafiğine kapandı. Belediye ekiplerinin çalışmasıyla yollar tekrar trafiğe açıldı. Çorlu Havaalimanı'nda yapılması planlanan eğitim uçuşları ise hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

Görüntü Dökümü

------------------------------------

-Yollardaki su birintileri

-Çetin Emeç Bulvarı'nda araçların geçmesi

-İş makinelerinin beklemesi

-Yolda biriken sular

-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN/ÇORLU(Tekirdağ), -

=============================

Kamyonla çarpışan otomobilde sürücü öldü, kız arkadaşı yaralandı

ISPARTA'nın Gelendost İlçesi'nde kamyonla çarpışan otomobilde üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Kadir Yeşilkaya yaşamını yitirirken, kız arkadaşı yaralandı.

Kaza, öğle saatlerinde Isparta- Konya karayolunun Gelendost'a bağlı Madenli Köyü yakınlarındaki Yalvaç yol ayrımında meydana geldi. Kadir Yeşilkaya'nın kullandığı 41 UB 789 plakalı otomobil, Isparta'dan Konya istikametine giden 41 yaşındaki Abdil Kadir Özdemir yönetimindeki 31 CZ 415 plakalı kamyonla 'T' şeklindeki kontrolsüz kavşakta kafa kafaya çarpıştı. Kazada, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yalvaç Meslek Yüksekokulu Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Programı 2'nci sınıf öğrencisi Kadir Yeşilkaya olay yerinde yaşamını yitirirken, aynı araçtaki arkadaşı 18 yaşındaki Sevda Nur Kula yaralandı.

Kazanın ardından olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı Sevda Nur Kula'ya ilk müdahaleyi yaptıktan sonra Yalvaç Devlet Hastanesi'ne götürdü. Kadir Yeşilkaya'nın cenazesi ise araçtan çıkarılarak aynı hastanenin morguna konuldu. Kazayı yara almadan atlatan kamyon sürücüsü Abdil Kadir Özdemir ise jandarma tarafından gözaltına alındı.

KAVŞAK DÜZENLEMESİ İSTENDİ

Geçen eylül ayında trafiğe açılan yolun Isparta- Konya yolu ile bağlandığı noktada kavşak düzenlemesi yapılması istenirken, ölümlü kazaları önleyecek düzenleme yapılması gündeme getirilmişti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Kaza yerinden ve araçlardan görüntüler

Yolda önlem alan emniyet görevlilerinden kesitler

Görgü tanığı köylünün kaza izlenimleri

Haber- Kamera: Namık Kemal KILINÇ/SERİK(Antalya),

=============================

Uyuşturucuyu göğsüne gizlerken yakalandı

ADANA'da polisi görünce 650 gram uyuşturucuyu göğüslerinin arasına gizleyen 42 yaşındaki Ebru Ş. ile 44 yaşındaki Abidin A., suçüstü yakalandı.

Uyuşturucu Suçları ile Mücadele Şubesi ekipleri, Tarsus-Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu'nda uygulama yaparken, polisi gören otomobil geri geri gitmek istedi. Otomobilin uygulama noktasına girmeden kaçmaya çalıştığını fark eden ekipler, Abidin A.'nın kullandığı aracı durdurdu. Otomobili ve zanlıların üzerine arayan ekipler, Ebru Ş.'nin göğüslerinin arasına sıkıştırdığı paketler halinde 650 gram esrar ele geçirdi.

Abidin A. ile Ebru Ş. gözaltına alınarak sağlık kontrolü için Adli Tıp Birimi'ne götürüldü. Ekiplerin yaptığı ilk görüşmede, uyuşturucuyu içmek için aldığını söyleyen Ebru Ş.'nin, "Ben para karşılığı fuhuş yapıyorum. Uyuşturucu kullanmadan da ilişkiye giremiyorum. Müşterilerimi memnun edebilmek için ilişkiden önce uyuşturucu kullanıyorum. Erkek arkadaşımla birlikte Diyarbakır'a gittik, dönerken de ucuz olduğu için toptan aldık. Satmak amacıyla getirmedim" dediği öğrenildi.

Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan zanlılar, ifadelerinin ardından adliyeye sevk edilecek.

Görüntü Dökümü

------------------------

Gözaltına alınanların sağlık kontrolünden çıkarılması

Şahısların yüzlerini gizlemesi

Polis aracına bindirilmeleri

Polis aracının gidişi

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA,

=============================

Dünyada her yıl 6 milyon kişi 'inme' sonucu ölüyor

TÜRK Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, dünyada her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiğini, bunlardan 6 milyonunun hayatını kaybettiğini söyledi.

TND'nin Serik'e bağlı Belek turizm merkezindeki Susesi Luxury Resort Otel'de düzenlediği 52'nci Ulusal Nöroloji Kongresi'ne ilişkin basın toplantısı yapıldı. TND Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, İkinci Başkan Prof. Dr. Yeşim Parman, Genel Sekreter Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, Sayman Prof. Dr. Cavit Boz, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Bülent Elibol, Prof. Dr. Ali Akalın ve Prof. Dr. Neşe Çelebisoy toplantıda nörolojik hastalıklar hakkında bilgi verdi.

EN SIK İNME GÖRÜLÜYOR

TND ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, toplumda her 6 kişiden birinde baş ağrısı, bel ağrısı, el ve ayak uyuşması gibi nörolojik semptomlar görüldüğünü söyledi. Türkiye'de hala çok sık görülen akraba evliliklerinin nörolojik hastalıkların önemli bir nedenini oluşturduğunu vurgulayan Öztürk, akraba evliliğinin hastalık demek olduğunu ve mutlaka engellenmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'de en sık görülen nörolojik hastalığın inme olduğunu aktaran Öztürk, inmenin Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını anlattı.

'400 BİN ALZHEİMER HASTASI VAR'

Dünyada her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiğini ve bunlardan 6 milyonunun hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Öztürk, "Ülkemizde yaklaşık 400 bin alzheimer hastası, 750 bin epilepsi (sara) hastası, 100 bin parkinson hastası, 40 bin civarında da MS hastası bulunmaktadır. Yine başağrıları nüfusun yüzde 50'sini, migren ise nüfusun yüzde 15'ini etkilemekte. İstatistikler, hayatımız boyunca bir kez epilepsi nöbeti geçirebileceğimizi gösteriyor. Amacımız, nörolojik hastalıklar giderek artarken sağlıklı yaşlanmak. Yılda bir kez mutlaka nöroloğa gidilmesini öneriyoruz" dedi.

'ZAMAN BEYİNDİR'

İnmenin; aniden konuşma bozulması, kol veya bacakta güçsüzlük, uyuşukluk, yüzde özellikle ağız köşesinde şekil değişikliği ve düşme şeklinde fark edilebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, bu tip durumlarda hastanın en hızlı şekilde nöroloji uzmanının çalıştığı bir hastaneye götürülmesi gerektiğini, imkan varsa ambulans çağırarak süreyi daha da kısaltmanın yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydetti. İnmenin beyin damar hastalıklarının ani olarak ortaya çıkan ve çok hızlı tedavi gerektiren bir durum olduğunu belirten Öztürk, "İnme 'geliyorum' der, yeter ki farkında olalım. İnme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmektir ki biz bunu 'zaman beyindir' şeklinde ifade ederiz. Yani kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir" diye konuştu.

NÖROMÜSKÜLER HASTALIKLAR

TND İkinci Başkanı Prof. Dr. Yeşim Parman, nöromüsküler hastalıklarla ilgili açıklamalar yaptı. Nöromüsküler hastalıkların vücudu hareket ettiren kasların ve sinirlerin hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Parman, en önemli bulguların uyuşma, yanma, karıncalanma, kuvvetsizlik ve kas krampları olduğunu belirtti. Güçsüzlüğün birçok kası etkileyebildiğini, merdiven çıkma, koşma, yürüme, kolları kaldırma, başı yastıktan kaldırma, göz kapaklarını açma, yutma ve soluk almanın etkilenebileceğine işaret eden Prof. Dr. Parman, hastalık oluşumunda akraba evliliklerinin önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

DEMANS UNUTKANLIKLA EŞ ANLAMLI DEĞİL

TND Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, demans ve bu hastalığın en sık görülen nedenlerinden alzheimer ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demansın tek bir hastalık olmadığını, birçok neden ve hastalıklar sonucunda ortaya çıkan bilişsel bir bozukluk olduğunu belirten Prof. Dr. Tokçaer, demansın unutkanlıkla eş anlamlı bir kelime olmadığını söyledi. Demansın belleğin yanı sıra konuşma, yer ve yön bulma, para hesabı yapma gibi diğer bilişsel fonksiyonları da bozduğunu anlatan Prof. Dr. Tokçaer, demansın en sık nedeninin alzheimer hastalığı olduğunu belirtti.

TND Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu adına Prof. Dr. Mustafa Bakar, inmenin kalp ve kanserden sonra en fazla ölüme sebebiyet veren hastalık olduğunu ve hastaları özürlü bırakması açısından da birinci sırada yer aldığını anlattı.

465 NÖROLOJİK YOĞUN BAKIM YATAĞI VAR

TND Nörolojik Yoğun Bakım Çalışma Grubu adına Prof. Dr. Hadiye Şirin, nörolojik hastalıkların sıklığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir artış gösterdiğini aktardı. Bu hastalıkların, özellikle ani gelişen ve ölümcül olabilen gruplarının tedavilerinin nörolojik yoğun bakım ünitelerinde yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Şirin, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 15'i özel sağlık merkezlerinde, 323'ü Sağlık Bakanlığı'na bağlı merkezlerde ve 127'si üniversite hastanelerinde olmak üzere toplam 465 nörolojik yoğun bakım yatağı bulunduğunu belirtti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Toplantıdan görüntü

Konuşmacılardan

Haber: Namık Kemal KILINÇ/ SERİK (Antalya), -

=============================

TOKİ heyeti 528 konutun inşaat alanında incelemede bulundu

Belediye 'nin çalışmaları sonrasında Çamlıca Mahallesi'nde ihalesi gerçekleştirilen 528 konut için Gümüşhane'ye gelen TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ve diğer ilgililer inşaat alanında incelemelerde bulundu.

Başkan Ercan Çimen ve Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Osman Akgül ile Belediye Başkanlığı makamında görüşen TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Emlak Daire Başkanı Dursun Baştürk, Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay, İstanbul Emlak Daire Başkanı Adil Karaismailoğlu ve diğer ilgililer, proje üzerinde fikir alışverişinde bulunduktan sonra konutların yapılacağı alanda incelemeler yaptı.

Belediye olarak başlattıkları çalışmaların sona yaklaştığını ve 528 konutun ihalesinin yapıldığını hatırlatan Başkan Ercan Çimen, "Geçtiğimiz günlerde sözleşme imzalandı. En kısa sürede çalışmalara başlayacaklar. Yaklaşık bir yıldır bu proje üzerinde çalıştık. Önce bin 850 konut yapılması için TOKİ'ye başvuruda bulunduk. Ancak TOKİ projemizi revize etti ve ilk etapta 528 konuta indirdi. Bu projenin iki ve üçüncü etabı da olacak. Burada belediyemize ait yaklaşık 70 bin metrekare alanda inşa edilecek konutlardan vatandaşlarımız iki noktadan çevre yoluna ulaşabilecekö dedi, projenin hayata geçmesinde destek veren milletvekilleri Osman Akgül ile Cihan Pektaş'a ve TOKİ Başkanı Ergün Turan ve diğer ilgililere teşekkür etti.

Haber: GÜMÜŞHANE, -

===========================

İşadamı Mehmet Baysak'a son görev

İZMİR'in tanınmış işadamlarından olan ve kalp krizinden hayatını kaybeden Mehmet Baysak, cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Mehmet Baysak'ın acılı ailesini, çok sayıda işadamı ile sevenleri yalnız bırakmadı.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Terbay İnşaat Mimarlık Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Baysak, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İnşaat yüksek mühendisi Mehmet Baysak, 42 yıllık iş hayatında yurt dışında ve yurt içinde pek çok başarılı projeye imza attı. Bosna Hersek fahri konsolosu Kemal Baysak'ın da kardeşi olan 67 yaşındaki Mehmet Baysak için bugün ikindide, İlahiyat Fakültesi Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cami avlusunda taziyeleri kabul eden Baysak ailesini, dostları ve sevenleri yalnız bırakmadı. Sağanak yağmur altında kılınan cenaze namazından sonra Mehmet Baysak, Urla Zeytinalanı Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mehmet Baysak, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevi dışında, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Sağlık ve Eğitim Vakfı kurucuları arasında yer aldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) meclis üyesi olarak da görev yapan Baysak, İstanbul Teknik Üniversiteliler Birliği Derneği İzmir Şubesi üyesiydi. Mehmet Baysak evli ve iki çocuk babasıydı, üç torunu vardı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

Cenaze namazından görüntü

Katılanlardan görüntü

Haber: Taylan YILDIRIM - Kamera: Yasin TİNBEK/ İZMİR

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement