Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(5.9.ADANA İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, hazırladıkları projeyle Adana karpuzunu yeniden canlandırmayı hedeflediklerini söyledi.)

05.09.2012 14:44

(5.9.2012, FOTOĞRAF)

/////////////

Adana karpuzu yeniden canlanıyor

ADANA İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, hazırladıkları projeyle Adana karpuzunu yeniden canlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğiyle hazırlanan 'Adana Yerel Karpuzu Yetiştiriciliği Tanıtımı' projesinin uygulama alanı olan Karaisalı ilçesine bağlı Çakallı köyünde basın toplantısı düzenleyen Aygül, proje kapsamında 25 çiftçiye eğitim verildiğini belirtti. Proje için 297 bin 474 TL Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan, 44 bin 621 TL ise İl Özel İdaresi'nden hibe desteği aldıklarını ifade eden Aygül, "Proje kapsamında çiftçilere gübreleme, modern sulama teknikleri, zirai mücadele yöntemleri, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında eğitim verildi. Eğitim verilen çiftçilerden 5'ine 20'şer dekarlık Adana yerel karpuzu demonstrasyon alanı kurularak, bunlara tohum, organik gübre, organik ilaç ve yağmurlama sulama sistemi temin edildi" diye konuştu. 12 ay sürdürülecek projede Adana yerel karpuzunun tanıtım filminin de çekileceğini anlatan Aygül, 15 Eylül'de hasat şenliği düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(5.9.2012, FOTOĞRAF)

/////////////

AGİAD'dan çarpıcı proje

Adana Marina Port

ADANA Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Seyhan Baraj Gölü üzerinde Adana Marina Port adlı projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. AGİAD Başkanı Tamer Gülcan, teknelerin bağlanacağı bir marina, balık restoranları ve hayvanat bahçesi gibi üniteler içeren projenin Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunulduğunu söyledi.

Seyhan Baraj Gölü'nün kent için çok önemli olduğuna dikkat çeken AGİAD Başkanı "Ancak bu göl ekonomik ömrünü tamamlamış durumda. Yeni projelerle, kültürel ve sportif alanlarla, farklı bir cazibe merkezi haline gelebilir" dedi. Adana'nın çevre iller için de bir çekim merkezi olabilecek potansiyeli olduğunu ifade eden Tamer Gülcan, şöyle devam etti:

SAHİL RENKLENECEK

"Gölün sportif alanlar için kullanılmasını istiyoruz. Sahil bantları yapılarak ulusal ölçekte bir değer kazanması için projeler hazırlıyoruz. Şu anda Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunduğumuz proje, balık teknelerin bağlanabileceği bir marinayı, balık restoranlarını, alışveriş merkezlerini, hayvanat bahçesini içeriyor. Bunların yapımı için yap-işlet-devret modelinin de kullanılabileceğini düşünüyoruz."

SULAMA KANALLARI İLE ULAŞIM

AGİAD Başkan Tamer Gülcan, kent içindeki sulama kanallarıyla ilgili de çeşitli çalışmalar yapılmasının mümkün olduğunu söyledi. Gülcan "Bu kanallar, bibirlerine ve Seyhan nehrine bağlanabilir. Yüreğir tarafındaki Hilton Oteli'nden tekneye binen birisi, Real'e kadar kanallar üzerinden gidebilir. Bunu da Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri ile işbirliği halinde hayata geçirebiliriz" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

/////////

Valiliğe özürlü asansörü

ADANA Valiliği girişine engelli asansörü yapımına başlandı. Vali Hüseyin Avni Coş'un isteği üzerine başlatılan çalışma ile yeni valilik binasa gelen engellilerin daha rahat hareket etmeleri amaçlanıyor.

Vali Coş, engelli vatandaşların valiliğe geldiğinde sorun yaşadığını belirterek, "Bize ulaşmakta güçlük çekiyorlardı. Çoğu defa ben aşağı iniyorum ya da onlar hoş olmayacak şekilde kucakta taşınmak zorunda kalıyordu. Bu mağduriyeti ortadan kaldırmak adına böyle bir çalışma yaptık" dedi. Vali Coş,

asansörün bir ay içinde kullanıma açılacağını ve bu çalışmanın diğer kurum ve kuruluşlara örnek olması gerektiğini ifade etti.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(5.9.2012, FOTOĞRAF)

//////////

Kültür merkezi inşaatı 18 yıl sonra yeniden başladı

MERSİN'in Silifke ilçesinde 1994 yılında zamanın Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından temeli atılan ve ödenek yetersizliğine takılan Kültür Merkezi inşaatına 18 yıl yeniden başlandı.

Mukaddem Mahallesi Taşucu Yolu üzeri Adliye binası arkasında yıllardır atıl durumda bulunan, temeli atılıp bodrumu yapıldığı için zaman, zaman vatandaşlar tarafından ahır olarak da kullanılan Kültür Merkezi'ndeki yeni çalışmayı Halis Çoban Bağdaş İnşaat İş ortaklığı üstlendi.

Şirket yetkilisi Mustafa Bellice, mevcut temelde güçlendirme çalışmalarına başladıklarını söyledi. 10 dönüm arazi üzerinde ihalesi yapılıp temeli 1994 yılında atılan ve o dönemde 14 milyon TL ödeneği bulunan Kültür Merkezi'nin kaba inşaatını bu yıl sonuna tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Bellice, "Ödenek geldiği takdirde Silifke'ye yakışır modern bir kültür merkezi yapıp Kültür Bakanlığına devredeceğiz" dedi.

SİLİFKE(Mersin), (DHA)

(5.9.2012)

////////////

Kentsel dönüşümde altyapı hazır

ADANA'nın merkez Seyhan İlçe Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında altyapının tamamlanmak üzere olduğu açıklandı. Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Barış ve İsmet Paşa Mahalleleri'nde sürdürülen 'Kıyı Kent Evleri'nin altyapı hazırlıklarının tamamlanma aşamasında geldiğini söyledi. Öztürk, "Önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz temel atma töreniyle depreme dayanıklı binlerce yeni konut bölgede yükselmeye başlayacak" dedi. 'Kıyıkent Evleri Projesi' ihalesinin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 7 Mayıs 2012'de gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Öztürk "İhalenin ardından gerekli yasal prosedür ve teknik hazırlıklar tamamlandı. İhaleyi kazanan firma bir yandan inşaatların yapılacağı bölgede şantiyesini kurarken, bir yandan da yeni binalarımızın yükseleceği noktalarda temel için gerekli kazılara başladı" diye konuştu.

PROJE HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER

Seyhan Kıyıkent Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi, Barış ve İsmet Paşa Mahalleleri'nde 32 hektar alanı kapsıyor. Kıyıboyu Caddesi'ne cepheli alanda iki etapta toplam 2 bin 610 konut inşa edilmesi planlanıyor. Yeni yerleşim alanında alış veriş merkezi, kafe, restoran, çarşı, cami, market ve sosyal tesisler bulunacak. Alanda 5 tip konut bloğu inşa edilecek. Bunlar; 2+1, 3+1 ve 4+1 türünde olacak. Konutlar brüt 119.22 metrekare ile 188.51 metrekare arasında değişecek.

ADANA,(DHA)

/////////

2 yılda 19'uncu köprü

Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü, kent içerisinden geçen DSİ sulama kanalları ile ıslah edilen Bucak ve Sarıçam Deresi üzerinde son 2 yılda 19'uncu köprünün inşaatına başladı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Akıllı Dokunuş Projesi kapsamında Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam'da ana cadde, meydan ve kavşaklardaki düzenleme çalışmaları ile yeni bulvar açma uygulamalarının devam ettiğini belirterek "Doğu-batı-kuzey-güney ayırımı yapmadan hummalı şekilde hizmet üretiyoruz" dedi. DSİ sulama kanalı, Bucak ve Sarıçam Deresi üzerinde son 2 yılda 18 köprü yaparak kent içi trafiğini rahatlattıklarını anlatan Aldırmaz, "Ekiplerimiz ıslah edilen Sarıçam Deresi üzerine bir araç köprüsu daha inşaa ediyor. Asri Mezarlık karşısında 30 metre genişliğinde, 42 metre uzunluğundaki köprü; D-400 karayolu ile Kozan Yolu'nu birbirine bağlayacak. Böylece bu bölgedeki trafik akışı da rahatlayacak" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

//////////

En büyük meydan 29 Ekim'de açılacak

MERSİN'in merkez Toroslar İlçe Belediye Başkanı Hamit Tuna, Çağdaşkent Mahallesi'nde 22 bin metrekare alanda inşa ettikleri Cumhuriyet Meydanı'nın açılışını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yapacaklarını söyledi.

İki yıldır devam eden çalışmalarla ilgili teknik ekipten bilgi alan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, iki ay içerisinde meydanın üst yapı çalışmalarını bitireceklerini açıkladı. Tuna, Mersin'in en büyük meydanı olma özelliğine sahip olacak proje ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Toroslar'da en büyük ihtiyaçlardan birisi olan ve çok amaçlı kullanmaya yönelik en az 50 bin kişilik alanda bir düzenleme yaparak, miting, açık hava konserleri ve diğer etkinliklerin yapılabileceği Cumhuriyet Meydanı'nı tesis ediyoruz. Toplamda 22 bin metrekarelik alanı iki senelik bir çalışma ile yaklaşık bir milyon kamyonun üzerinde hafriyatla doldurduk. İnşa ettiğimiz bu meydanın çevresinde 5 okulumuz ve Kaymakamlık binası için yer verdiğimiz 5 bin metrekarelik bir alan bulunmaktadır. 3 Ocak Parkı ve Spor Kompleksi ile 30 bin metrekarelik alanda inşa ettiğimiz Nene Hatun Parkı'yla da bütünleşen Cumhuriyet Meydanımızın üst yapı çalışmalarını iki ay içerisinde bitireceğiz. Meydanın açılışını inşallah 29 Ekim 2012 tarihinde bütün hemşehrilerimizle birlikte yapacağız."

MERSİN, (DHA)

(5.9.2012)

////////

TAC briç takımı Türkiye şampiyonu

TARSUS Amerikan Koleji briç takımı Zonguldak'ta yapılan 2012 Türkiye Kulüplerarası Briç Şampiyonası'nda şampiyon oldu. 30 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında yapılan şampiyonaya 8 bölgeden 174 takım katıldı. Bölge elemeleri sonucunda, ülke genelinden 32 takım Zonguldak'ta final oynamaya hak kazandı. Çukurova bölgesini temsilen finallere katılan Tarsus Amerikan Koleji Briç Takımı, finalde bir çok defa Türkiye Şampiyonu olan ve kadrosunda 6 milli sporcu bulunduran İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni 94-87 yenerek Türkiye Şampiyonu olmayı başardı. Şampiyonada İzmir Büyükşehir Belediyesi ikinci, Bodrum Briç Kulübü ise üçüncü oldu. Türkiye Şampiyonluğunu kazanan Tarsus Amerikan Koleji Briç Takımı, Serhan Antalyalı, Nevzat Aydoğdu, Ümit Tarhan, Burak Başkan, Tony Rusev, Kalin Karaivanov, Fikret Aydoğdu ve Rasim Sarı'dan oluştu.

Türkiye Briç Federasyonu Başkanı Dr.Serhan Antalyalı, şampiyonanın son derece çekişmeli ve keyifli geçtiğini söyledi. Antalyalı, zihin sporu olan bricin gelişmesi ve yaygınlaşması için çalıştıklarını kaydetti.

MERSİN, (DHA)

(5.9.2012)

////////////

Şaban Baş: Hava yollarına pilot yetiştiriyoruz

ADANA'da faaliyet gösteren Barış Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, hava yollarına pilot yetiştirmek için ruhsatlarını aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin pilot açığını kapatmak üzere 2012 yılında pilot eğitimine başlamayı planladıklarını ifade eden Baş,"Türkiye'nin pilot açığını kapatmak için her yıl 300 ila 500 pilotun yetişmesi gerekir. Dünyadaki pilot açığı ise 20 bindir. Bu açığı kapatmaya katkıda bulunmak için Barış Havacılık Akademisi olarak ruhsat alarak pilot eğitimine başladık" dedi.

Adana'da verilecek eğitim ile bölgesel havacılığın destekleneceğini, bu hizmetin ülkeye ve bölgeye yararı olacağını kaydeden Baş, "Yapacağımız pilotluk eğitiminin yanı sıra bakım ve onarım hizmetini de sürdüreceğiz. Jar 145 yetkisi alarak Türkiye'deki bakım, onarım ve pilot açığına bir nebze de olsa kapatmaya katkıda bulunmaya çalışacağız" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi ile protokol yapılarak eğitimi ve pilotajı uluslararası düzeye taşımak için deneyimli pilot öğretmenleri okulu kurduklarını belirten Baş, "Hemen kayıtlara başlayacağız. Cessna 172 tipi modern uçaklarla eğitimlerimizi sürdüreceğiz" dedi. Baş, özel pilot kursunu tamamlayanlara 12 ayda, hava yollarına geçecek pilotlara ise 18 aylık eğitim sonunda APTL Frozen pilot lisansı verileceğini bildirdi.

ADANA,(DHA)

///////////

Irak'a 500 TIR'lık boya ihracatı

YÜZDE 85'İ İHRAÇ EDİLİYOR

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada 200 kişinin çalıştığını ve yıllık 500 bin ton kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Riga Boya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Tuncel, üretimin yüzde 85'ini ihraç ettiklerini vurguladı. 'Arap Baharı' denilen olaylar nedeniyle, özellikle Ortadoğu ülkelerinde bir pazar daralması yaşandığını anlatan Tuncel, iç pazarda da önemli bir pay edindiklerini ifade etti.

500 TIR'LIK İHRACAT

Irak, Abu Dabi, Mısır, Umman, Ürdün, Kuveyt, Libya, İran, Bosha Hersek, Gürcistan, Türk Cumhuriyetleri, Uganda, Senegal, Kenya, Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihracat yaptıklarını dile getiren Tuncel, "Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, Afrika ve Avrupa ülkelerine de ihracat yapıyoruz. Bu ay Irak'a 200, Ekim ayında da 300 TIR dolusu boya ihraç edeceğiz. Firmamız 2011'de Türkiye'nin ikinci büyük 500 firması arasına girdi. İhracatımızı daha da arttıracağız" diye konuştu.

Yusuf BAŞUTĞ/ ADANA, (DHA)

(5.9.2012, FOTOĞRAF) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement