Oecd-Fao: Türkiye ve Kore Gelecek Onyılda Oecd'nin En Hızlı Büyüyenleri Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Oecd-Fao: Türkiye ve Kore Gelecek Onyılda Oecd'nin En Hızlı Büyüyenleri Olacak

Oecd-Fao: Türkiye ve Kore Gelecek Onyılda Oecd\'nin En Hızlı Büyüyenleri Olacak

Orhan Aysezen - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kore ile Türkiye'nin gelecek on yılda sırasıyla yakalayacakları yüzde 4.4 ve yüzde 4.3'lük yıllık büyüme oranlarıyla OECD üyeleri arasında en güçlü GSYH artışı sergileyen ülkeler olacaklarını bildirdi.

12.07.2014 09:45

Orhan Aysezen - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kore ile Türkiye'nin gelecek on yılda sırasıyla yakalayacakları yüzde 4.4 ve yüzde 4.3'lük yıllık büyüme oranlarıyla OECD üyeleri arasında en güçlü GSYH artışı sergileyen ülkeler olacaklarını bildirdi.

OECD - FAO'nun ortaklaşa hazırladığı "2104-2023 Tarım Görünüm Raporu" yayınlandı. Raporda, "OECD ülkeleri arasında Kore ve Türkiye'nin gelecek yıl boyunca sırasıyla yüzde 4.4 ve yüzde 4.3 yıllık oranlarla en güçlü büyümeyi sergileyecekleri tahmin ediliyor. Avustralya ve Meksika yıllık yüzde 3.5 oranıyla sabit bir toparlanma göstermeyi sürdürebilir. Gelecek on yılda ABD ve Kanada'nın tedrici olarak yüzde 2.4 ve yüzde 2.3'lük oranlarla büyümeleri bekleniyor, Japonya ise yıllık yüzde 1.1 ile yavaş bir büyüme elde edebilir" denildi.

Türkiye ve Kore ile ortalamada OECD 2023'e doğru tahminen şu oranlarda büyüyecek (Yılda/Yüzde):

/**

Türkiye Kore OECD Ort.

2016 6.2 5.5 2.4

2017 5.8 5.0 2.3

2018 5.5 4.7 2.2

2019 5.2 4.4 2.2

2020 4.9 4.0 2.3

2021 4.7 4.0 2.1

2022 4.5 3.8 2.1

2023 4.5 3.6 2.1

**/

Japonya nüfusunun gelecek onyılda 3 milyon kişi azalacağı, Avrupa'nın da hafif bir negatif nüfus artışı sergileyebileceği kaydedilen raporda "Ancak Avrupa Birliği nüfusu yıllık yüzde 0.1 artmaya devam edecek. Avustralya, Türkiye ve Meksika, OECD ülkeleri arasında beklenen en yüksek nüfus artış oranlarına sahip olacak" ifadesi yer aldı.

Raporda Türkiye'de gıda fiyatları enflasyonunun 2014-2023 yılları arası diğer OECD ülkelerinden daha yüksek olacağı da iddia edildi.

-KÜLTÜR BALIKÇILIĞI-

Kültür balıkçılığı sektörü tüm kıtalarda değişik hızlarla büyüyecek. Büyüme Afrika'da yüzde 39, Okyanusya'da yüzde 30 olacak. Dünya üretiminin yüzde 88'ini karşılayan Asya yine kültür balıkçılığı üretiminin büyük bölümünü yapmaya devam edecek. Meksika'da yüzde 84, Norveç ve İran'da yüzde 77, Türkiye'de yüzde 74, Rusya'da yüzde 72'lik bir büyüme tahmin ediliyor.

-PEYNİR-

2023'te dünyada peynir ihracatının yüzde 39'unu yapması beklenen AB, ana peynir ihracatçısı olarak kalmaya devam edecek, ancak büyüme oranı, Yeni Zelanda, ABD ve Avustralya diğer büyük peynir ihracatçılarının gerisinde kalacak. Suudi Arabistan, Belarus, Ukrayna, Mısır, Türkiye ve Arjantin gibi diğer birkaç ülke, ağırlıkla komşu pazarlara olmak üzere önemli miktarda ihracat yapacak.

-TÜRKİYE'DE "ÇÖPE EKMEK ATILMASIN" KAMPANYASI RAPORDA-

Raporda Türkiye'de çöpe ekmek atılmasını önlemeye yönelik kampanyaya bir bölüm ayrılırken şöyle denildi:

"FAO'ya göre dünyada her yıl 1 trilyon 300 milyar kilo (1.3 Giga ton) gıda maddesi çöpe gidiyor. Miktar Sahara altı Afrika'nın yıllık gıda üretimine eşit. FAO ayrıca küresel gıda üretiminin üçte birinin kaybolduğunu ya da çöpe atıldığını belirtiyor. Halihazırda dünyada kaybolan ya da çöpe giden gıda maddelerinin dörtte biri kurtarılsa dünyada 840 milyon aç insanın doyurulması mümkün olabilecek.

Bu temelde Türk hükümeti, her ne kadar gıdaların çöpe atılması oranı diğer OECD ülkelerine oranla düşük kalsa da, ülkede ekmeklerin çöpe atılmasını azaltmaya yönelik bir kampanya başlattı. Bu amaçla Türkiye'de bakanlık bir araştırma yaptı. Sonuçlar alarm veriyordu, çünkü Türkiye'de çöpe giden ekmek miktarının ciddi miktarlara ulaştığını gösterdi. Sonuçta 2013 Ocağında toplumu, çöpe giden ekmeklerden haberdar etmek üzere bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın hedefleri kamuoyunda farkındalık yaratmak, ekmeğin üretim ve tüketiminde çöpe atılmasını engellemek, ihtiyaç olduğu kadar ekmek satın alınmasını sağlamak, ekmeği uygun saklamak, bayat ekmeğin kullanım yolları konusunda toplumu bilgilendirmek ve çöpü engellemek yoluyla ekonomiye katkıda bulunmaktı.

Bir medya kampanyasını da içeren atık ekmek kampanyasının tahmini reklam maliyeti, internet, televizyon reklamları, haber bültenleri, gazetelerdeki yazılar atık ekmeğe yönelik bir araştırma kitabı, bayat ekmek yemek tarifi kitabı ve çeşitli broşürlerle birlikte 243 milyon dolar oldu. Konferans, sergi, basın toplantıları, bayat ekmekten yemek yarışmaları ve benzeri etkinlikler üniversite, özel sektör belediyeler ve STK'ların işbirliğiyle düzenlendi, kampanya tüm Türk toplumuna ulaştı.

2013 sonunda yapılan araştırma sonucunda bir yılda çöpe atılan ekmek miktarının yüzde 18 azaldığı ve günlük 5.95 milyon'dan 4.9 milyon somuna düştüğü anlaşıldı. Yılda toplam 384 milyon somun ekmek tasarruf edildi. Kampanya günlük toplam ekmek üretim ve tüketiminin yüzde 10 azalmasıyla sonuçlandı.

Bakanlığın hesaplamalarına göre çöpe atılan ekmek sayısının azalması 159 milyon dolarlık tasarruf yapılmasını getirdi. Gereksiz ekmek satın alınması konusunda 1.3 milyar dolar tasarruf sağlandığı için toplam tasarruf miktarı 1.5 milyar dolara ulaştı."

-PROTEİN, ŞEKER VE YAĞIN YÜKSELİŞİ!-

Raporun genel bölümlerine göre ise OECD/FAO gelecek onyılda tarım ürünleri için düşük fiyat öngörüyor, çiftlik hayvanı ve biyoyakıt üretiminin ise mahsul üretimini geçecek. Önemli tarımsal ürünlerde son dönemlerde görülen fiyat düşüşleri gelecek iki yıl devam edecek, daha sonra da 2008 öncesi dönemin üzerinde sabit kalacak. Fiyatlar yaptığı son zirvelerin belirgin şekilde aşağısında olacak. Tarım ürünü talebi gelecek on yılda güçlü kalmakla birlikte geçen onyıldan daha düşük oranlarda genişleyecek. Tahıllar insanoğlunun temel gıda maddesi olmayı sürdürecek ancak gelir ve kentleşme artarken proteinli, yağlı ve şekerli yiyecekler dünyanın birçok bölümünde yükselecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Oecd-Fao: Türkiye ve Kore Gelecek Onyılda Oecd'nin En Hızlı Büyüyenleri Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement