Adana'da Yılın Olayları - Son Dakika
Yerel

Adana'da Yılın Olayları

Adana'da 2011 yılında siyasetten spora, kültür-sanattan asayişe kadar çeşitli alanlarda hem kent gündemini, hem de Türkiye gündemini yakından ilgilendiren olaylar meydana geldi.

23.12.2011 10:00

Adana'da 2011 yılında siyasetten spora, kültür-sanattan asayişe kadar çeşitli alanlarda hem kent gündemini, hem de Türkiye gündemini yakından ilgilendiren olaylar meydana geldi.

-EKONOMİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart tarihinde Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen törende, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Adana Valisi İlhan Atış ve diğer ilgilerle kentteki 75 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, TOKİ'den ev alan hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

Başbakan Erdoğan, burada, "Seçim sandığı ufukta görününce birileri milleti hatırladılar. Alelacele popülist projeler üretmeye başladılar", "Sivil itaatsizlik diyorlar. Allah aşkına bunların neresi sivil- Bugüne kadar hiç kendi iradenizle hareket ettiniz mi-", "Türkiye'nin tamamında tek bir meselemiz var, gönüller yapmak, gönüller kazanmak. Sekiz yıldır meselemiz, derdimiz, gayemiz bu", "Biz hayal ticareti yapmıyoruz, umut tüccarlığı yapmıyoruz. Biz sandık görününce proje üretenlerden değiliz. Ufuk görününce milletin içine girenlerden değiliz. Sekiz yıldır milletin içindeyiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

- Yüreğir ilk AVM'sine kavuştu-

Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ tarafından yaptırılan "Optimum Adana Outlet Alışveriş Merkezi" 8 Nisan tarihinde açıldı.

Adana Alışveriş Merkezi Proje Müdürü Ahmet Sarı, merkezin, Yüreğir'deki Hacı Sabancı Bulvarı'nda 140 bin metre kare alan üzerine kurulduğunu açıkladı.

İnşaat çalışmalarına 2009 yılının kasım ayında başlanan AVM, 220 milyon lira harcanarak tamamlandı. Merkezde, 165 firmanın mağazası yer alırken, 10 büyük salonlu sinema, 16 kulvarlık olimpik ölçülere sahip bowling salonu, lazer oyun alanı, çocuk alanı ve eğlence merkezi, 25'ten fazla restoran ve fast food üniteleri ile 450 metrekarelik buz pisti bulunuyor.

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, bu proje ile Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birisini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Alışveriş merkezinin yapılabilmesi için yaklaşık 720 hak sahibine 60 milyon liraya yakın ödeme yaptıklarını anlatan Ilıcak, "Aslında bütçemiz 30 milyon lira civarındaydı ama iki katına çıktık. Bütçemizin çok üzerine çıkınca ABD'li bir ortak almak durumunda kaldık. Onlar da proje ile ilgilendiler ve destek verdiler. Bu proje için toplamda 150 milyon lira yatırım yapıldı. 70 milyon lira da kiracılarımız harcamış oldu. Yani Adana Optimum Outlet Alışveriş Merkezi için toplamda 220 milyon lira yatırım yapıldı" ifadelerini kullandı.

-14 yıl sonra ilk halka arz-

Adana'da kurulu olan Bilici Yatırım, kentte 14 yıl sonra ilk halka arzı gerçekleştirerek, 17 Mayıs tarihinde borsaya "merhaba" dedi.

Bilici Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin halka arz edilmiş 9 milyon 926 bin 680 lira nominal değerli paylar "BLCYT" kodu ile 2,70 lira baz fiyattan Borsa İkinci Ulusal Pazarı'nda işlem görmeye başladı.

Sermaye artışı yoluyla gerçekleşen ve tüm geliri yeni yatırımlar için şirket sermayesine eklenen arzda, Deniz Yatırım liderliğinde, 21 aracı kurumun yer aldığı geniş bir konsorsiyum görev yaptı.

Bilici Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bilici, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, "Halka arz geliriyle ilk adım Adana'ya 5 yıldızlı yeni bir otel kazandırmak olacak" açıklamasında bulundu.

-Açık alanda fuar-

Alman Tarım Birliği (DLG) ve Önder Çiftçi Projesi (ÖÇP) tarafından geçen yıl ilki Trakya'da gerçekleştirilen Açık Alanda Tarla Günleri Fuarı, bu yıl 5-8 Mayıs tarihlerinde daha geniş bir arazide Adana'da gerçekleşti.

Geçen yılki tarla günleri 250 dekar alanda 99 katılımcı firma ve 26 bin 243 ziyaretçi ile gerçekleşirken, bu yıl Adana'nın merkez Seyhan ilçesine bağlı Gerdan köyünde 330 bin metrekare alanda 123 firmanın katılımıyla etkinlik gerçekleşti. Fuarın yapıldığı tarlada uygulama arazileri, tohum, gübre tanıtımının yapıldığı ürünlerin ekili bulunduğu bölümler yer aldı.

-Yarım asırlık özlem sona erdi-

SANKO Holding tarafından, Adana'nın İmamoğlu ve Aladağ ilçeleri arasında inşa edilen Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarafından 5 Mayıs tarihinde açıldı.

Temeli 2007 yılının Temmuz ayında atılan Sanibey Barajı ve HES, kurulu güç ve baraj gövde hacmi bakımından "dünya rekoru" denilebilecek sürede, bin 250 günde tamamlanarak üretime geçildi. Kurulu gücü 320 megawaat olan Sanibey Barajı ve HES, yılda, yaklaşık bir milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Diğer bir ifade ile 600 bin evin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak.

Proje bedeli 500 milyon dolar olan Sanibey Barajı ve HES'in yapımı sırasında ortalama bin 500 kişi istihdam edildi. Planlama ve proje başta olmak üzere tüm işlemler "yüzde 100 Türk mühendis ve firmalarınca" gerçekleştirildi. Çukurova'da yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen Sanibey Barajı ve HES'in 50 bin kişiye istihdam kapısı açacağı ifade edildi.

Yarım asırlık özlemi sona erdiren proje kapsamında İmamoğlu Ovası'nda 750 bin dekar alan sulanabiliyor. Rezervuar hacmi 643 milyon metreküp, rezervuar alanı 14,3 kilometrekare olan Sanibey Barajı ve HES sayesinde, yılda 620 bin ton karbondioksit atmosfere salınmadan enerji üretiliyor.

Başbakan Erdoğan, Sanibey Barajı'nın açılış kurdelesini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve diğer davetlilerle birlikte kesti.

-BTC'de 1,5 milyar varile doğru-

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına Bakü Tiflis Ceyhan

(BTC) Ham Petrol Boru Hattının, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminalinden 24 Temmuz Pazar gününe kadar kadar sevkıyatı yapılan ham petrol 1 milyar 238 milyon varile ulaştı.

Yüzyılın projesi olarak 2 Haziran 2006'da devreye giren, Doğu-Batı Enerji Koridorunun en kritik ayağını oluşturan, 1.768 kilometre uzunluğundaki BTC Hattı'nın Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ndeki çalışmalar sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

Hazar petrolleri, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'de sekiz pompa ve 98 vana istasyonu bulunan ve güzergah boyunca en yüksek nokta olan 2.800 metreye erişip, deniz seviyesinde olan Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne ulaşıyor. Buradan da BTC hattının Türkiye tarafını işleten Botaş International Ltd. Şti.

(BOTAŞ BIL) tarafından tankerlerle dünya pazarlarına ihraç ediliyor.

BTC Hattı'ndan devreye girdiği tarihten 24 Temmuz Pazar gününe kadar bin 595 tanker ile 1 milyar 238 milyon varil ham petrol sevkıyatının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Türkiye tarihinin en önemli bölgesel projesi olan ve '21'inci Yüzyılın İpek Yolu' olarak adlandırılan BTC Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrol, boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

Resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan hattan 2 Haziran 2006'da sevkıyata başlandı. BTC'nin, günlük 1 milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk petrolü dünya pazarlarına ulaştırma kapasitesi bulunuyor.

Azerbaycan kesimi 440 kilometre, Gürcistan kesimi 260 kilometre ve Türkiye kesimi 1074 kilometre olmak üzere toplam uzunluğu 1774 kilometre olan hat, yaklaşık 4 milyar dolara mal oldu.

-Fuarlar kenti Adana

TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ tarafından 2011 yılında düzenlenen fuarlar yoğun ilgi gördü.

Kitap, tarım, mobilya, otomobil fuarları gibi çok sayıda fuara yurtdışından da yoğun katılım gerçekleşti.

TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yamaç, "Çukurova Kitap Fuarı"nın, "Çukurova Eğitim Fuarı" ile eş zamanlı olarak açıldığını söyledi.

Yılın ilk kitap fuarı olduğunu ifade eden Yamaç, "Kitap fuarları ile yüz binlerce kitapseveri, yayınevleri, yazarlarla ve sanatçılarla buluşturarak okuma alışkanlığına katkıda bulunduk" dedi.

TÜYAP Adana Fuarcılığın 4. yılında Türk fuarcılık sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldiğini ifade eden Yamaç, geçen yıl 28 ülkeden bin 293 firmayı, 21 ülkeden 514 bin 30 ziyaretçiyi Adana'da buluşturarak, Çukurova yöresinin fuarcılıktaki etkin mekanı olduklarını kaydetti.

Yamaç, fuara 162 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığını, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi 69 kültür organizasyonu gerçekleştirildiğini aktardı.

Bülent Yamaç ayrıca, Adana Tarım Fuarı 2011'e 350 firmanın katıldığını belirtti. Yamaç, üç faklı salon ve açık alan olmak üzere 35 bin metrekare alanda firmaların ürünlerini sergilediğini kaydetti.

Fuara, TÜYAP Ankara, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun ofislerinin yanı sıra ve Suriye, Rusya, Bulgaristan, İran, Gürcistan gibi yurt dışı ofisleri kanalıyla ticari alım heyetlerinin geldiğini anlatan Yamaç, fuara katılımın yurt içinden de yüksek olduğunu kaydetti.

Mobilya Fuarı için 10 bin 800 metrekare kapalı alanın dolduğunu ve 4 bin 200 metrekarelik bir alana da fuar çadırı kurduklarını hatırlattı.

(KUT-ANI-AG)

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana'da Yılın Olayları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement