Dünya Liderleri Kore'de Buluşuyor - Son Dakika
Dünya

Dünya Liderleri Kore'de Buluşuyor

Dünya Liderleri Kore\'de Buluşuyor

Başbakan Erdoğan, 45 kadar ülkenin devlet başkanları ve başbakanlarının katıldığı dünya liderleri toplantısına gidiyor.

21.03.2012 09:31  Güncelleme: 10:13

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama ve Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla 26 - 27 Mart'ta Güney Kore'nin başkenti Seul'de gerçekleşecek olan "2. Dünya Liderleri Nükleer Güvenlik Zirvesi"nde bir araya gelecek.

ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yer alacağı ve Güney Kore, Çin, Fransa, Almanya, Mısır, Hindistan, İsrail, Japonya, Ürdün, Rusya, Suudi Arabistan ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu 45 kadar ülke liderinin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Atom Enerji Ajansı ve INTERPOL gibi uluslararası kuruluşların en üst düzey yöneticilerinin de bulunacağı Seul Zirvesi'nde 13 ülke de Başbakan Yardımcısı veya Dışişleri Bakanı düzeyinde temsil edilecek.

ZİRVENİN GÜNDEMİ

Seul Zirvesi'nin, nükleer materyaller ve tesislerin terör örgütlerinden korunmasına yönelik olarak uluslararası toplum tarafından alınması gereken işbirliği önlemlerini ele alan en büyük güvenlik zirvesi olacağına dikkat çekiliyor.

Nisan 2010'da Washington'da yapılan "1. Nükleer Enerji Zirvesi"ni izleyecek Seul Zirvesi'nin gündemi, nükleer terörizm tehdidine yönelik işbirliği önlemleri, nükleer materyaller ve tesislerin korunması ile nükleer materyallerin yasa dışı trafiğinin önlenmesi gibi maddeleri içeriyor.

Zirve sonucunda bir bildirge yayımlanması öngörülen Seul'de toplantıya katılacak liderler arasında birçok ikili temas da gerçekleşmesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN İKİLİ TEMASLARI

Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da bulunacağı üst düzey bir heyetin eşliğinde Kore'ye gidecek olan Başbakan Erdoğan'ın, yoğun ikili görüşmeler yapacak liderlerden biri olması bekleniyor. Erdoğan'ın, görüşeceği liderler arasında zirveye ev sahipliği yapacak ve Şubat başında Türkiye'yi ziyaret eden Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak da yer alıyor.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki görüşmelerde iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra Türkiye'de nükleer santral projelerinin de ağırlıklı konulardan olması bekleniyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Dünya Liderleri Kore'de Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement