Uzmanları düşündüren soru: Afrika'da koronavirüsten ölenlerin sayısının düşük olması yoksullukla bağlantılı mı? - Son Dakika
Dünya
BBC

Uzmanları düşündüren soru: Afrika'da koronavirüsten ölenlerin sayısının düşük olması yoksullukla bağlantılı mı?

Koronavirüs salgınında Afrika'da şaşırtıcı bir şekilde düşük düzeyde seyreden vaka ve ölüm sayıları ile yoksulluk ve kalabalık ortamlarda yaşama koşulları arasında bir bağlantı olabileceği son zamanlarda uzmanları düşündürüyor.

03.09.2020 13:37  Güncelleme: 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koronavirüs salgını tüm ülkeleri kasıp kavururken dünya da yoksulluğun adresi olan Afrika'da vaka ve ölüm sayıları düşük düzeyde seyrediyor. Uzmanları düşündüren bu tablo şu soruyu sorduruyor: Vaka ve ölüm sayıları ile yoksulluk ve kalabalık ortamlarda yaşama koşulları arasında bir bağlantı olabilir mi?

Güney Afrika'da vaka sayılarının hızla düşmesi ve kıta çapında da düşük seyretmesi nedeniyle uzmanlar şaşırtıcı bir hipotez geliştirmeye başladı. Kalabalık kentler, kötü hijyen koşulları, çok sayıda aile üyesinin aynı odayı paylaştığı koşullarda sosyal mesafe kurallarına uymanın imkansız olması koronavirüsü karşı bağışıklık mı sağlıyor sorusunu akıllara getiriyor.

YOKSULLUK KORONAYA KARŞI SAVUNMA SAĞLIYOR OLABİLİR Mİ?

Bu koşulların Afrika'da korona virüsün hızla yayılmasına neden olacağına dair uyarıları uzmanlar aylardır yapıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanlığına bağlı Covid-19 kurulunun başkanı Profesör Salim Abdool Karim, "Nüfus yoğunluğu çok önemli bir faktör. Sosyal mesafeyi koruyamazsanız virüs yayılır" diyor. Ancak Afrikada ortaya çıkan tablo farklı düşündürmeye yol açabiliyor.Yani yoksulluk Covid-19'a karşı savunma sağlıyor olabilir.

AFRİKA'DA DÜNYANIN DİĞER ÜLKELERDEKİ GİBİ İNİŞ ÇIKIŞLAR YAŞANMADI

Salgının ilk dönemlerinde tüm uzmanlar ve salgınla ilgili istatistiksel modellemeler Afrika'nın sorun yaşayacağı konusunda hemfikirdi. Güney Afrika'nın en ünlü virüs uzmanı Prof. Shabir Madhi, "Tam bir felakete doğru sürükleniyoruz" diye düşündüğünü söylüyordu. En iyimser tahminler bile ülkedeki hastanelerin ve kıtanın en gelişkin sağlık sisteminin hızla çökeceğini öngörüyordu. Oysa Güney Afrika, salgındaki ilk dalgada, İngiltere'deki ölüm oranından 7 kat altında bir oran kaydetti. Burada ölümlerin kayda geçmesinde sorun yaşandığını düşünsek bile Güney Afrika ve kıtadaki diğer ülkelerde hastaneler boş kaldı, dünyanın diğer ülkelerindeki koronavirüs grafiklerinde görülen keskin iniş ve çıkışlar yaşanmadı.

"GENÇ NÜFUS YOĞUNLUĞU DA ETKEN OLABİLİR"

Prof. Karim, "Afrika ülkelerinin çoğunda zirve noktaları görmüyoruz. Nedenini anlayamıyorum" diyor. Prof. Madhi de aynı kanıda: "Bu bir muamma. İnanılmaz bir durum. "Uzmanlar bugüne dek, Afrika'da salgın oranının düşük seyretmesinde nüfusunun genç olmasını etken olarak görüyordu. Zira kıtadaki yaş ortalaması, Avrupa'dakinin yarısı kadar.Afrikalıların 80'li yaşlardaki nüfusu çok az olduğundan, virüsün olumsuz sonuçlarından etkilenme ihtimali de azalıyor. Tony Blair Küresel Değişim Enstitüsü'nün bölge temsilcisi Tim Bromfield, "Yaş en büyük risk faktörü. Afrika'nın genç nüfusu onu koruyor" diye açıklıyor bu durumu.Ancak salgın uzadıkça istatistik verileri artıyor ve uzmanlar Afrika'daki durumu sadece genç nüfus ile açıklamaktan kaçınıyor.

SALGINA KARŞI SERT ÖNLEMLER ALINDI

Güney Afrika'da ve diğer birçok ülkede salgına karşı erkenden sert önlemlerin alınması önemli bir rol oynadı. Maske konusunda kamuya net mesajların iletilmesi, oksijen tedarikinin etkisi de önemliydi. Bazılarının dile getirdiği yükseklik ve sıcak iklim etkisi pek rağbet görmedi. Bazı uzmanlar ise kıtanın büyüklüğü ve ulaşım bağlantılarının gelişkin olmamasını zaman kazandırıcı etkenler olarak görüyor ve gelecek aylarda salgının artacağını öngörüyor. Prof. Karim ise "Afrika en kötü dönemi atlattı diyemem. Ama salgının bir gün burada korkunç bir şekilde yayılacağından emin değilim" diyor.

DİĞER VİRÜSLER BAĞIŞIKLIK SAĞLAMIŞ OLABİLİR

Güney Afrika'nın Soweto kentindeki bir hastanede Aşı ve Bulaşıcı Hastalıklar Analiz Birimi'nden araştırmacılar, kıtanın pandemi muammasının, gribe yol açan diğer korona virüslerle bağlantılı olup olmadığını araştırıyor. Bunun için Johannesburg'da -180 derece saklanan beş yıllık kan örneklerini incelemeye karar vermişler. 'Gribe yol açan koronavirüs türlerinin nüfus arasında hızla bulaşması yoluyla Covid-19'a karşı bir tür bağışıklık kazanmış olabilirler mi?' sorusuna yanıt arıyorlar. Prof. Madhi, "Bu bir hipotez. Geçmişten gelen belli bir düzeyde bağışıklık, salgının burada neden (diğer ülkelerdeki gibi) yayılmadığını açıklayabilir" diyor ve ABD'deki araştırmalarda elde edilen verilerin bu tezi destekler göründüğünü söylüyor.

YOKSULLUĞUN YAYGIN OLDUĞU YERLERDE VİRÜS BAĞIŞIKLIK MI KAZANIYOR?

Ancak Güney Afrikalı araştırmacılar, bu hastalıklara yol açan virüslerin kalabalık ortamlarda daha iyi yayılması nedeniyle, yoksulluğun yaygın olduğu yerlerde yaşayanların bu virüslere daha fazla maruz kalıp Covid-19'a karşı daha fazla bağışıklık kazanmış olup olmadığı ihtimali üzerinde duruyor. Benzer sorunların yaşandığı Hindistan gibi ülkelerde de aynı durum söz konusu olabilir. Prof. Madhi, "Afrika'da nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde Covid-19'a karşı korunmanın daha yoğun olabileceğini, çoğu insanın hiçbir belirti göstermemesi veya hastalığı hafif geçirmesinin bundan kaynaklı olabileceğini" söylüyor.

Uzmanları düşündüren soru: Afrika\'da koronavirüsten ölenlerin sayısının düşük olması yoksullukla bağlantılı mı?
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Uzmanları düşündüren soru: Afrika'da koronavirüsten ölenlerin sayısının düşük olması yoksullukla bağlantılı mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • 4.5G, 5G : teknolojileri yok o yüzden coronada yok. 1915-1920 yılları arasında ışpanyol gribinden milyonlar ölmüş o zamanda okyanustaki gemilerle haberleşmek için radyo frekeans dalgaları denemeleri yapılmış kitlesel ölümler bu günki gibi pandemi olmuş benzerlik yok mu.kronik rahatsızlığı olan bünyesi zayıf olan hasta oluyor. dünya sağlık örgütü koronadan ölenlere otopsiyi yasaklamış ölümler fazla olunca italyan doktorlar gizli gizli otopsi yapmış ölenlere ve sonuç kan pıhtılaşması ölüm sebepleri..... 16 1 Yanıtla
  • adana: Ilahi Adalet tecelli ediyor 16 1 Yanıtla
  • Slm: Adamlar her tür pisliğe mikroba bağışılık kazanmış. Bizim gibi çıt kırıldımdeğil. 11 2 Yanıtla
  • Saraylı: AFRİKA ÜLKELERİNDE SAĞLIK,BESLENME GİBİ İMKANLARIN DÜŞÜK OLMASI NEDENİYLE ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 50-55 ARASINDA DEĞİŞİYOR.BU ALANDA DÜNYADA SON SIRALARDALAR.DOLAYISIYLA ADAMLARDA GENÇ NÜFUS FAZLA.AYRICA DÜNYANIN DİĞER ÜLKELERİNDEN BİRÇOK ALANDA İZOLE OLMUŞLAR.BİR DE GENELLİKLE DİKTALAR TARAFINDAN YÖNETİLDİKLERİ İÇİN ÖLÜMLERİN ÇOĞU GİZLENİYOR.BU ETKENLER BİR ARAYA GELİNCE KORONADAN ÖLÜMÜN AZMIŞ GİBİ GÖRÜNMESİ NORMAL. 4 1 Yanıtla
  • Tabi: Bırakın adamları dertleri onlara yeter 4 0 Yanıtla
  • nörüyonlo: EY İNSANOĞLU RABBİNİ AN VE ÇOKCA ZİKRET GERİSİ TEFERRUAT""" 3 1 Yanıtla
  • yapmayın: he dionuzki yani aç bırakalım milleti korona olmazlar güzel algı 3 0 Yanıtla
  • Fem: Ablam hayvancılık yapıyor. Bütün köy korona oldu. O ve ailesi hariç ya gerçekten bunu söyleyeyim anlam hiç durmadan çalışıyor. Hareketli olmak bu hastalığa yakallanmama sebebi galiba. Afrikada da durum aynı. Hep çalışıyorlar 0 0 Yanıtla
  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, deprem sonrası yapılan saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

BBC

Advertisement