ABD ve Rusya arasında Navalnıy krizi! Washington yönetimi emrivaki yaptı, Moskova resti çekti - Son Dakika
Dünya

ABD ve Rusya arasında Navalnıy krizi! Washington yönetimi emrivaki yaptı, Moskova resti çekti

ABD, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın 3,5 yıllık ertelenmiş cezasının, hapis cezasına çevrilmesine tepki göstererek, göstericilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. ABD'nin tepkisine karşı sessizliğini bozan Moskova, "Egemen bir devletin iç işlerine karışmaya gerek yok. Herkese kendi sorunlarını çözmelerini öneriyoruz" dedi.

02.02.2021 22:29  Güncelleme: 23:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moskova Şehir Mahkemesinin Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasını, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmesine tepki göstererek, Navalnıy ve son günlerde protestolarda tutuklanan yüzlerce göstericinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

"ABD, CEZADAN DERİN KAYGI DUYMAKTADIR"

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Rus makamlarının muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın ertelenmiş cezasını 2 yıl 8 ay hapis cezasına çevirmesinden derin kaygı duymaktadır. Tüm Rus vatandaşları gibi Navalnıy da Rusya anayasasının sunduğu haklara sahiptir ve Rusya'nın kanun önünde eşitlik, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı duyacağı konusunda uluslararası sorumlulukları var." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin fitilini ateşlediği krizi Moskova alevlendirdi: Herkese kendi sorunlarını çözmelerini öneriyoruz
Antony Blinken

"SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ"

Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin Navalnıy'ın 2014'te suçlu bulunduğu yargılamanın "keyfi" ve "siyasi" olduğuna karar verdiğini hatırlatan Blinken, şu anda Navalnıy hakkında devam eden suçlamaların da 2014'teki sürecin devamı olduğunu savundu. Blinken, "Sayın Navalnıy ve barışçıl toplanma ve fikir özgürlüğü dahil son haftalarda vatandaşlık haklarını kullanan yüzlerce Rus vatandaşın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz." diye konuştu.

RUSYA: EGEMEN BİR DEVLETİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAYA GEREK YOK

Rusya, ABD'nin ve AB'nin yaptığı çağrı sonrası sessizliğini bozdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, yaptığı açıklamada, "Birkaç haftadır bu tür saldırı ve açıklamalara yönelik yorum ve yanıt vermekteyiz. Egemen bir devletin iç işlerine karışmaya gerek yok. Herkese kendi sorunlarını çözmelerini öneriyoruz. İnanın bana ve bence bunu biliyorsunuz. Kendi ülkelerinizde yeterince probleminiz var, başa çıkmanız gereken pek çok sorun var" ifadelerini kullandı.

ABD'nin fitilini ateşlediği krizi Moskova alevlendirdi: Herkese kendi sorunlarını çözmelerini öneriyoruz
Maria Zakharova

AB: CEZAYI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUM

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise sosyal medya paylaşımında, Navalnıy'ın acilen serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Verilen cezayı kabul etmediklerini, adaletin siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade eden Michel, protestocuların barışçıl gösteri düzenlemeye ve siyasi görüşlerini dile getirmeye hakları bulunduğunu vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Aleksey Navalnıy'e ceza verilmesini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyorum." mesajını paylaştı. Rusya'nın uluslararası taahhütlerine uymasını isteyen von der Leyen, Navalnıy'ın şartsız olarak acilen serbest bırakılması için çağrı yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Navalnıy hakkındaki mahkeme kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu, Rusya'nın hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

MACRON DA ÇAĞRIDA BULUNDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Rus muhalif Aleksey Navalnıy'e hapis cezası verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aleksey Navalnıy'e verilen ceza kabul edilemez. Siyasi anlaşmazlık suç değildir. Derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. İnsan haklarına ve demokratik özgürlüğe saygı müzakere edilemez." ifadesini kullandı

ABD'nin fitilini ateşlediği krizi Moskova alevlendirdi: Herkese kendi sorunlarını çözmelerini öneriyoruz
Aleksey Navalnıy

MOSKOVA'DA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği iddia edilmişti. Kremlin'e muhalif Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilmişti. Aleksey Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

MAHKEME İTİRAZI REDDETMİŞTİ

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine Navalnıy aleyhinde açılan dava Moskova Şehir Mahkemesinde görülmüş ve Navalnıy'a geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti. Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi hesaba katarak Navalnıy'ın 2 yıl 8 ay hapishanede kalmasına karar vermişti. Rus mahkemesi, Navalnıy'nın "29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle 15 Şubat'a kadar, 30 gün tutuklu kalmasına karar verilmişti. Muhalif Navalnıy'nın tutukluluğuna yapılan itiraz, mahkeme tarafından 28 Ocak'ta reddedilmişti.

ABD ve Rusya arasında Navalnıy krizi! Washington yönetimi emrivaki yaptı, Moskova resti çekti
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya ABD ve Rusya arasında Navalnıy krizi! Washington yönetimi emrivaki yaptı, Moskova resti çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • misafir: kendileri neredeyse kendi başkanlarını tutuklayacaklardı ... Akıllarına demokrasimi gelmişş pehhhhh. 11 1 Yanıtla
  • sıma: derhal ne yavv emrı vakı gıbı 0 0 Yanıtla

Advertisement