Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adana'da limon hasadına katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adana'da limon hasadına katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, limon üretiminde bu sene daha bereketli bir yılla karşı karşıya olduklarını söyledi.

30.09.2021 14:07  Güncelleme: 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, limon üretiminde bu sene daha bereketli bir yılla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Pakdemirli, Seyhan ilçesi Bahçeşehir Mahallesi'ndeki bir limon üreticisinin bahçesindeki hasat etkinliğine katıldı. Makasla limon kesip küfelere koyan Pakdemirli, tarım işçileriyle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Pakdemirli, bu yıl limonda 1 milyon 750 bin ton üretim beklediklerini aktardı.

Geçen yıl ise limon üretiminin 1 milyon 189 bin ton olduğunu hatırlatan Pakdemirli, "Bu sene daha bereketli bir yılla karşı karşıyayız. Alanlara bakacak olursak 2002 ve 2020'yi karşılaştıracağımız zaman aşağı yukarı ekiliş alanlarında yüzde 100'e varan, yüzde 97 bir artış var ama üretim artışımız da yüzde 126. Bugün itibarıyla limonda Türkiye, kendi kendine yüzde 117 oranında yeterli, yani bunun bir miktarı ihracata gidecek demektir. Dünya ortalaması verimde dekarda 1500 kilogramken bizde aşağı yukarı 2 bin 400 kilograma kadar bir verim var." dedi.

Limon üretiminde Mersin'in birinci olduğunu vurgulayan Pakdemirli, Adana'nın da ikinci şehir olduğunu anlattı. Limon ihracatına ilişkin de bilgiler veren Pakdemirli, şöyle devam etti:

"2002'de limon ihracatı 239 bin ton iken 2020'de 471 bin ton limon ihracatımız var. Parasal değer olarak da aşağı yukarı döviz bazında yüzde 216 bir artış var. Tabii ki burada çok sayısız desteklerimiz var, bu desteklere tek tek girmeyeceğim ama çiftçimizi üreticimizi her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Ayrıca tüm bu yapılan çalışmaların dışında çekirdeksiz limon da ürettik. Bizim TAGEM'in laboratuvarlarında hibritleme çalışmalarla yani çiftçimize daha verimli, daha fazla üretim ve daha çok tercih edilen cinsleri ticari olarak ortaya koymak anlamında da çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz."

Narenciyede ise hasadın henüz başlamadığını anımsatan Pakdemirli, 4,5 milyon ton narenciye hedeflerinin olduğunu söyledi.

Pakdemirli, daha sonra üreticiyle sohbet ederek bir taleplerinin olup olmadığını sordu.

Pakdemirli'ye, Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu da eşlik etti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adana\'da limon hasadına katıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adana'da limon hasadına katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ING Türkiye'de Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı
    13:54 ING Türkiye'de Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı

    ING Türkiye'de Operasyon Genel Müdür Yardımcısı (COO) olarak görev yapan Tuğçe Bora Kılıç, Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Kılıç, ING'nin Türkiye'nin en sevilen dijital bankası olma hedefine liderlik edecek.

  • Aksaray'da kaçak cep telefonu aparatlarını satan iş yerine operasyon düzenlendi
    13:46 Aksaray'da kaçak cep telefonu aparatlarını satan iş yerine operasyon düzenlendi

    Aksaray'da kaçak cep telefonu aparatlarını satan bir iş yerine jandarma tarafından düzenlenen operasyonda çok sayıda kaçak ürün ele geçirildi. Operasyonda 7 adet gümrük kaçağı cep telefonu, 6 adet akıllı saat, 37 adet cep telefonu şarj aleti, 38 adet kulaklık, 7 adet hoparlör ve 9 adet araç telefon tutacağı bulundu. İş yeri sahibi gözaltına alındı ve olayla ilgili tahkikat devam ediyor.

  • Çin İthalat ve İhracat Fuarı'nın 135. oturumu Guangzhou'da başladı
    13:38 Çin İthalat ve İhracat Fuarı'nın 135. oturumu Guangzhou'da başladı

    Guangzhou'da düzenlenen Çin İthalat ve İhracat Fuarı'nda akıllı yaşam ürünleri alanı, 200 katılımcı ve birçok ziyaretçinin ilgisini çekti.

  • Türk Telekom'dan 2023'te 25,8 milyar TL yatırım
    13:33 Türk Telekom'dan 2023'te 25,8 milyar TL yatırım

    Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "2023 yılı net karımız 16,4 milyar TL oldu, toplam yatırım harcamalarımız 2023'te yıllık yüzde 7,4 artarak 25,8 milyar TL'ye yükseldi.

  • Rizeli Çay Üreticileri, Açıklanacak Fiyatın 20 Liradan Az Olmamasını İstiyor
    13:32 Rizeli Çay Üreticileri, Açıklanacak Fiyatın 20 Liradan Az Olmamasını İstiyor

    Rize başta olmak üzere Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaş çay üreticileri, hükümetin açıklayacağı fiyatın en az 25 lira olmasını talep ediyor. Üreticiler, özel sektörün kendilerini mağdur ettiğini ve devletin desteklerini halka vermesi gerektiğini belirtiyor.

  • Siemens, Liderlik Kadrosunu Uzatıyor
    13:31 Siemens, Liderlik Kadrosunu Uzatıyor

    Siemens Denetim Kurulu, Başkan ve CEO Roland Busch'un sözleşmesini 2025'e kadar uzatma kararı aldı. Ayrıca, Yönetim Kurulu üyesi Cedrik Neike'nin görev süresi de 2025'e kadar uzatılacak.

  • Karabük'te Hububat ve Sebze Tarımı
    13:28 Karabük'te Hububat ve Sebze Tarımı

    Karabük'te tarım faaliyetleri kapsamında 195 bin dekar alana hububat, 65 bin dekar alana yem bitkisi ekimi gerçekleştirildi. Ayrıca, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılmaktadır. Karabük'te toplamda 370 bin dekar alanda tarım yapılmakta olup, ayrıca silajlık mısır ve çeltik ekimi de yapılmaktadır.

  • Antalya OSB'de Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çelik Kaynakçılığı Kursu Başlatıldı
    13:22 Antalya OSB'de Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çelik Kaynakçılığı Kursu Başlatıldı

    Antalya OSB Yönetimi, kadın istihdamını artırmak ve çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla çelik kaynakçılığı kursu başlattı. Ayrıca, Başkan Ali Bahar tarafından müjdelenen ekolojik kreş projesiyle kadınların iş hayatına destek sağlanacak.

  • Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı
    13:10 Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Balıkesir'de mart ayında 2 bin 341 konut satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde ise mart ayında 105 bin 394 konut satıldı. İstanbul, en yüksek konut satışı ve paya sahip olan il oldu.

  • Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı
    13:02 Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı

    Trabzon'un Of ilçesi Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, çay sezonunun yaklaşmasıyla birlikte çiftçilere çağrıda bulunarak, ÇAYKUR kotasını değerlendirebilmek için yaş çay budamalarının 15 gün içerisinde yapılması gerektiğini söyledi. Saral, özel sektörün düşük fiyatlarla çay alacağını belirterek, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için budama yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.


Advertisement