Nisan'da İhracat Yüzde 4 Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Nisan'da İhracat Yüzde 4 Arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu.

01.05.2017 10:06  Güncelleme: 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 4 artışla 145 milyar 656 milyon dolara ulaştı.

"TAKVİM ETKİSİNDEN DOLAYI İHRACATTA AZALMA VEYA ARTIŞ GÖRDÜK"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede "Bu dönemde bazı aylarda takvim etkisinden ötürü ortalamanın üzerinde ya da altında ihracat artışları gördük. Nisan ayı da takvim etkisinin negatif olduğu aylardan biri oldu ve ihracat artışımız ortalamanın altında gerçekleşti. Ayrıca, Nisan ayının ilk yarısında Türkiye'nin referandum gündemine kilitlenmesi de ihracat artışımızı sınırlandıran bir başka unsur oldu." dedi.

"ÇELİK, OTOMOTİV, MADENCİLİK VE MÜCEVHER SEKTÖRLERİ İHRACATA GÜÇ KATTI"

Nisan ayında ihracatın sektörel yapısına bakıldığında, genel ihracat artışına en güçlü desteği çelik, otomotiv, madencilik ve mücevher sektörleri verdi. Nisan ayında çelik sektörü ihracatı hammadde fiyatlarındaki artışın da etkisiyle 326 milyon dolar artış göstererek sanayi sektörleri arasındaki oransal bazda en güçlü artışı kaydetti. Otomotiv ihracatı 253 milyon dolar, madencilik sektörü ihracatı 112 milyon dolar ve mücevher sektörü de 100 milyon dolar artış kaydetti. Tarım sektörü ihracatı ise yüzde 1,3 düşüş gösterdi. Diğer taraftan, nisan ayında Hazır Giyim sektörü ihracatının baz etkisi sebebiyle yüzde 11,1'lik kayıp yaşaması, ihracat artışını sınırlayıcı etki yarattı.

"İLK DÖRT AYDA İHRACATA EN YÜKSEK KATKI OTOMOTİVDEN GELDİ"

Yılın ilk dört ayına bakıldığında, son yıllarda sürekli olarak görüldüğü üzere otomotiv sektörü, yine ihracata en yüksek katkıyı sunan sektör oldu. Bu dönemde yakalanan 4,5 milyar dolarlık ihracat artışının 1,7 milyar dolarlık kısmı tek başına otomotiv sektöründen geldi. Otomotivin ardından en yüksek ihracat artışı petrol ve hammadde fiyatlarındaki artışın etkisiyle çelik ve kimyevi maddeler ve mamülleri sektörlerinde yaşandı. Bu dönemde çelik ihracatı yüzde 43 artışla 4 milyar dolara çıkarken, kimyevi maddeler ve mamülleri sektöründeki ihracat ise yüzde 17 artışla 5,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Nisan ayında olduğu gibi ilk dört aylık dönemde de Hazır Giyim sektörümüzün ihracatı geriledi.

"DÜNYANIN HER KÖŞESİNE İHRACATIMIZI ARTIRIYORUZ"

Bu yılın başından bu yana dünyanın her köşesinde 252 ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Büyükekşi, ülke grupları bazında yapılan ihracata ilişkin şu bilgileri verdi: "Nisan ayında en önemli ticaret partnerimiz olan AB'ye ihracatımız yüzde 3,2 artış yakaladı. Yılbaşından bu yana ise AB'ye ihracatımız yaklaşık 2,1 milyar dolar artış gösterdi. Yani, bu dönemde toplam ihracat artışımızın yarısına yakını Avrupa Birliği ülkeleri kaynaklı oldu. AB'den sonra ihracat artışımıza en büyük katkıyı sunan Kuzey Amerika'ya ihracatımız yüzde 28,7 gibi çok güçlü bir artış yakaladı. Bu artışta ABD'ye olan ihracatımızın yüzde 26,7 artması etkili oldu. Nisan'da Ortadoğu ülkelerine ihracatımız ise Irak'a olan ihracatımızın toparlanmasıyla birlikte yüzde 8,5 artış kaydetti. Diğer taraftan, yılbaşından bu yana ihracatımızın azaldığı Afrika ülkelerinde Nisan ayında da yüzde 5,8 ihracat kaybı yaşadık" dedi.

Ülke bazında ise nisan ayında en dikkat çekici artışların Malta, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada'da yakalandığını vurgulayan Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkelere ihracat sırasıyla yüzde 351, yüzde 99 ve yüzde 50 artış kaydetti. Bu ülkelerin yanı sıra yılbaşından bu yana yüzde 50'nin üzerinde ihracat artışı yakaladığımız Çin'e ihracatımız nisan ayında da yüzde 38,3 ile artışını sürdürürken, en önemli ihracat pazarlarımızdan olan Irak'a olan ihracatımız da nisan ayında yüzde 22,8 ile güçlü bir şekilde artmaya devam etti. Diğer taraftan, Rusya'ya ihracatımız ise yüzde 5,4 ile artış kaydetti. Böylelikle, Rusya'ya ihracatımız ilk 4 ayda yüzde 29,6 artış yakalamış oldu."

SAKARYA EN BÜYÜK KATKIYI YAPAN İL OLDU

Nisan ayında 47 ilin ihracatı artarken, 33 ilin ihracatında ise gerileme yaşandı. Artış yaşayan iller arasında en dikkat çekici gelişme Sakarya ilinde yaşandı. Önemli otomotiv ihracatçısı illerden olan Sakarya'nın ihracatı nisan ayında yüzde 179,3 artış kaydetti. İlk dört aylık dönemde ise Sakarya'nın ihracatı 1,7 milyar dolar oldu. Sakarya, söz konusu dönemde tek başına ülke ihracat artışının yaklaşık dörtte birini gerçekleştirmiş oldu. Sakarya gibi güçlü ihracat artışı yakalayan bir diğer il ise Elazığ oldu. Elazığ'ın ihracatı nisan ayında yüzde 375,1 artarken, yılbaşından bu yana artış oranı yüzde 330,8 oldu.

TİM Başkanı Büyükekşi, "Bizleri sevindiren bir diğer gelişme ise adı terörle anılan illerimizin yakaladıkları ihracat artışları oldu. Nisan ayında Şırnak, Hakkari ve Van'ın ihracatları sırasıyla yüzde 19,8, yüzde 65,4 ve yüzde 109,5 artış kaydetti. Bölgemizde huzurun tesis edilmesiyle birlikte ekonomik aktivitenin hızlanıyor olması ve bunun ihracatımızı da artırıcı etki yaratması bizler açısından son derece önemli" diye konuştu.

Nisan\'da İhracat Yüzde 4 Arttı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Nisan'da İhracat Yüzde 4 Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi
    17:04 Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi

    Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kırmızı orman karıncaları, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele amacıyla Narlısaray Orman İşletme Şefliğine taşındı. Karıncalar, özel sandıklara konularak yeni yuvalarına yerleştirildi ve beslenmeleri için toz şeker döküldü. Nakil operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı ve Narlısaray İşletme Şefi de katıldı.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:00 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz hazırlıkları sürüyor.


Advertisement