Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Demiryolu taşımacılığında rekor rakamlara ulaşıldı - Son Dakika
Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Demiryolu taşımacılığında rekor rakamlara ulaşıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu yük ve yolcu taşımacılığında son yılların en iyi rakamlarına ulaşıldığını belirterek, yolcu taşımacılığında hedeflerinin yıllık ortalama 19,5 milyon olan yolcu sayısını 270 milyona çıkarmak olduğunu söyledi. Yük taşımacılığında ise 2022 yılında 2003 yılına göre yüzde 158 artışla 4 milyon 422 bin tona ulaşıldığını ifade etti.

02.09.2023 14:10

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara- İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi'nde devam eden çalışmaları inceledi. Demir yolu yük ve yolcu taşımacılığında son yılların en iyi rakamlarına ulaşıldığını belirten Bakan Uraloğlu, Ankara-İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometre olacak. Ama bizim çalışmalarımız zaten Polatlı'ya kadar olan hızlı tren hattından sonra başladığı için 508 kilometrelik bir projeden bahsediyoruz. Bu hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara- İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi çerçevesinde çalışmaların devam ettiği Afyonkarahisar'da saha incelemesinde bulundu. İncelemeler sonrası Sinanpaşa ilçesindeki şantiye alanında basın açıklaması yapan Bakan Uraloğlu, Ankara- İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi'nin Türkiye'de devam eden en önemli projelerden biri olduğunu ifade etti. Bakan Uraloğlu, 508 kilometre uzunluğundaki projemizin şu ana kadar Afyon sınırları içerisindeki çalışmalarını yerinde gördük. Bayat 2 ve Köroğlu tünellerimizdeki çalışmaları inceledik. 'Afyon Girişi Sandık ve Sinanpaşa' bölgelerindeki yarma imalatı ve altyapı platform incelemelerinde bulunduk, arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Ulaşımda uluslararası entegrasyon ekonomik kalkınmanın dinamosudur ve biz demir yolu yatırımlarını bu dinamonun en önemli güç kaynaklarından biri olarak görüyoruz. Bu çerçevede Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayacak 'bir kuşak bir yol' projesini ülkemiz açısından çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu projenin orta koridorunun, bizim deyimimizle 'yeni ipek yolu' olması için ülke içinde doğu- batı ve kuzey- güney eksenindeki eksik ulaşım bağlantılarını tamamlayacak projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Londra'dan Pekin'e uzanan 'Demir İpek Yolu'nun hayata geçmesi titizlikle ele aldığımız işlerin başında gelmektedir dedi.

'19,5 MİLYON OLAN YOLCU SAYISINI 270 MİLYONA ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ'

Demir yollarının yolcu taşımacılığında 19,5 milyon olan yolcu sayısını 270 milyona çıkarmayı planladıklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, Son 21 yıl içinde inşa ettiğimiz Marmaray, Bakü- Tiflis- Kars Demiryolu Hattı ve Ankara merkezli hızlı tren hatlarımız da bu vizyonun ürünleridir. 2020 yılı başından itibaren de yük trenlerinin Asya ile Avrupa arasındaki geçişi, bu iki kıtayı deniz altından kesintisiz olarak bağlayan Marmaray üzerinden gerçekleştirilmeye başladı. 2003 yılında 1 milyon 715 bin ton olan uluslararası demir yolu yük taşımalarımız 2022 yılında 2003 yılına göre yüzde 158 artışla 4 milyon 422 bin tona ulaşarak tüm zamanların en iyi değerlerini elde etti. Zaten biz de demir yollarında yük ve yolcu taşımacılık oranlarının artmasını, kara yollarının üzerindeki yükün azalmasını planlıyoruz. 2053 yılı hedeflerimiz doğrultusunda kara yollarındaki yüzde 72'lik yük taşımacılığının payını yüzde 57 düşürmeyi, demir yollarının yüzde 5 olan taşımacılık payını yüzde 22'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Demir yollarının yolcu taşımacılığında da yıllık ortalama 19,5 milyon olan yolcu sayısını 270 milyona çıkarmayı planlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde demir yollarında yepyeni bir dönem başlattık. Uluslararası boyutta projeler hayata geçirerek ülkemizi ticari yük taşımacılığında lider konuma taşıdık. Mevcut konvansiyonel demir yolu hattımızı adeta yeniden yapılmışçasına komple yeniledik. 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğumuza, 2023 yılı itibarıyla 2 bin 250 kilometresi YHT ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik. Demir yolu ağımızı 14 bin kilometreye yükselttik diye konuştu.

'DEMİR YOLU SEYAHATLERİNİ HIZLI VE KONFORLU SEYAHATİN İLK ADRESİNE DÖNÜŞTÜRDÜK'

Bakan Uraloğlu, Türkiye'yi yarım asırlık hayali olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdıklarını ve Avrupa'da 6'ncı, dünyada 8'inci hızlı tren işletmecisi yaptıklarını ifade ederek, 3 bin 800 kilometrelik demir yolu hattında da yapım çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bakan Uraloğlu, Uzun yıllar vatandaşlarımızın tercih etmediği demir yolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahatin ilk adresine dönüştürdük. Hızlı trenlerimizle konforlu, hızlı ve modern seyahat hizmeti doğrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilimize ve ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50'sine ulaşmıştır. Ankara merkezli yüksek hızlı tren ağının oluşturulması hedefi kapsamında yaklaşık 3 bin 800 kilometrelik demir yolu hattında da yapım çalışmaları devam etmektedir dedi.

'9 İSTASYON İLE 7 MİLYONDAN FAZLA İNSANIMIZ HIZLI TREN KONFORUNA KAVUŞACAKTIR'

Ankara- İzmir Hızlı Tren Hattı'nın sadece yolcu taşımacılığı değil aynı zamanda bölgenin ticaret hacmini de geliştireceğini dile getiren Bakan Uraloğlu, Ankara- İzmir Hızlı Tren Hattımız da sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin 3'üncü büyük şehri olan İzmir'i ve güzergahındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar illerimizi Ankara'ya daha da yaklaştırarak, bölgedeki ticaret hacmini büyütecektir. Ankara- İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi tamamlandığında mevcut demir yolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafe 624 kilometreye inecektir. Ankara- İzmir arası 14 saat olan seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya düşecektir. 9 istasyon ile Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir illerimizde yaşayan 7 milyondan fazla insanımız doğrudan hızlı tren konforuna kavuşacaktır. Kütahya gibi çevre illerle olan etkileşimi de dikkate alındığında YHT hizmetinden faydalanan nüfus daha da artacaktır. Hızlı trenin sağladığı konfor ile birlikte seyahat süresinde gerek konvansiyonel tren gerekse de karayoluna göre önemli avantajlar sağlanacaktır. Yine, Ankara- Afyon arası seyahat süresi 1 saat 40 dakikaya, Ankara- Uşak arası seyahat süresi 6 saat 50 dakikadan 2 saat 10 dakikaya, Ankara- Manisa arası 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya düşecektir diye konuştu.

'13,3 MİLYON YOLCU VE 90 MİLYON TON YÜK TAŞIYACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ'

Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi tamamlandığı zaman 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşımayı öngördüklerini belirten Bakan Uraloğlu şöyle konuştu

508 kilometre uzunluğu olan projemizde kullanılacak hattın dizayn hızı 250 kilometre olacaktır. Ankara-İzmir hattımızın 116 kilometrelik kesimi mevcut hizmet eden Ankara- Polatlı kesimi, 508 kilometrelik kesim ise Polatlı-İzmir kesimidir. Projemiz tamamlandığında Ankara- İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometre olacak. Ama bizim çalışmalarımız zaten Polatlı'ya kadar olan hızlı tren hattından sonra başladığı için 508 kilometrelik bir projeden bahsediyoruz. Bu hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz. Proje kapsamında 40,7 kilometre uzunluğunda 49 adet tünel ve 21,2 kilometre uzunluğunda 67 adet viyadük, 66 adet köprü inşa edeceğiz. Projemizin altyapı işlerinde yüzde 58 oranında genel fiziki ilerleme kaydettik ve 2028 yılında projeyi hizmete açmayı hedefliyoruz. Ankara-İzmir Hızlı Projesi'nin tamamlanması ile ilk etapta günlük karşılıklı 8 tren seferine göre yıllık zaman, enerji ve bakım maliyetleri gibi kalemlerden yaklaşık 1,1 milyar TL tasarruf sağlamayı hedefliyoruz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Demiryolu taşımacılığında rekor rakamlara ulaşıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Demiryolu taşımacılığında rekor rakamlara ulaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement