"10 Numara" Destek - Son Dakika
Güncel

"10 Numara" Destek

"10 Numara" Destek

İZSU Genel Müdürlüğü, son 10 yılda en büyük yatırımlarını, Büyükşehir sınırlarına 2004'ten sonra dahil edilen 10 ilçede gerçekleştirdi.

20.01.2015 09:16

İlçe merkezleri, mahalle ve köyler sağlıklı ve kesintisiz suya, kanal sistemine kavuşturuldu. Kansere neden olabilecek asbest borular sökülerek sağlıklı ve uzun ömürlü borular döşendi. Kaçaklar nedeniyle yaşanan su sıkıntıları ortadan kaldırıldı. Arıtma tesisleri yapıldı. Taşkınlara yol açan dereler ıslah edildi.

Gerçekleştirdiği çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2005-2014 yılları arasında rekor yatırım gerçekleştirdi. Yatırımların çoğu, yıllardır alt yapı desteği alamadığı için çevre sorunlarıyla boğuşan ve Büyükşehir sınırlarına 2004 yılından sonra dahil edilen Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Urla, Menemen, Foça ve Aliağa ilçelerinde gerçekleştirildi. 5216 Sayılı Belediye Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet alanına giren bu 10 ilçe, geniş çapta belediye hizmeti aldı. Yüksek tempoda geçen 10 yılda 10 ilçenin alt yapı sorunları büyük ölçüde çözüldü. Başta ilçe merkezleri, ardından mahalle ve köyler sağlıklı ve kesintisiz suya, kanal sistemine kavuştu. İleri biyolojik atıksu arıtma tesisleri kuruldu. Kansere neden olabilecek asbest borular sökülerek yerine sağlıklı ve uzun ömürlü borular döşendi. Eskiyen içme suyu depoları yenilendi, yeni kuyular açılarak yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı giderildi. Kaçaklar nedeniyle yaşanan su sıkıntıları ortadan kaldırıldı. Taşkınlara neden olan dereler ıslah edildi. 26 köyde arsenik veya demir ve mangan arıtma tesisleri kurularak sağlıklı su verilmesi sağlandı. Köylerdeki su depolarına "güneş enerjili otomatik klorlama sistemi" kuruldu. 2004 yılında başlayan çalışmalarla tarihi yatırımlara kavuşan ilçelerde yaşam standardı yükseldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart yerel seçimlerinin arından 6306 Bütünşehir Yasası ile sınırlarına dahil edilen 9 ilçede de hızla yatırımlara başladı.

Milyarlık yatırımlar

İZSU Genel Müdürlüğü Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı, 21 ilçede toplam 2 bin 646 kilometre içme suyu şebekesi döşedi. Su Tesisleri Daire Başkanlığı ise merkez ilçelerde zamanla eskiyen ve kaçaklara neden olan 461 kilometrelik içme suyu şebekesi yeniledi. Yenilenen içme suyu şebekesinin toplam uzunluğu ise 3.107 kilometreye ulaştı. Bu rakam İzmir ile Fransa'nın başkenti Paris arasındaki (3090 km) karayolu mesafesini bile geçti. 736 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 256 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. Ayrıca 182 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı. İZSU'nun yatırım tutarı ise 1 milyar 586 milyon TL. oldu.

Öne çıkan yatırımlar

İZSU'nun 2004 yılından itibaren gerçekleştirdiği yatırımlar arasında dikkat çekenler şunlar:

Küresel ısınma nedeniyle yer altı sularında ortaya çıkan arsenik sorunu tamamen ortadan kaldırıldı. Menemen, Manisa ve Halkapınar'da arsenik arıtma tesisleri hizmete girdi.

Gördes Baraj suyunu kente getirmek için 70 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldı. Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi hizmete alındı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin yapımına başlandı.

2008-2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10'u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı. Torbalı, Bayındır, Ayrancılar- Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Özdere, Doğanbey, Seferihisar, Kemalpaşa, Urla ve İzmir İleri teknoloji arıtmaları ile bu ilçelerdeki evsel atık su sorunu çözüldü. 11 arıtma için 90 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu. İzmir, arıtmada lider kent oldu.

Arıtma çamurlarının yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş ile kurutulması için Tekeli Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde "Solar Çamur Kurutma Tesisi" işletmeye alındı.

Arıtma tesislerinden çıkan çamurun kurutulup, çürütülmesi için Türkiye'nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi devreye girdi. Çürütülen çamurun sanayide ek yakıt veya tarım alanlarında kullanılması için araştırmalar yapıldı.

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesini artırmak amacıyla 4. Faz ünitesinin yapımına başlandı.

Arıtma tesislerinin devreye girmesi ve Körfez temizliği için yürütülen ısrarlı çalışmalarla İzmir Körfezi'nin su kalitesi artarak AB Yüzme Suyu Yönetmeliği" kriterlerini sağlayan kaliteye ulaştı. Deniz altındaki yaşamda çarpıcı iyileşmeler yaşandı.

Giderek sığlaşan İzmir Körfezi'nin kurtarılması ve Körfez'in yüzülebilir hale gelmesi için "Büyük Körfez Projesi" başlatıldı. Körfezde karasallaşan alanda dip tarama yapılması ve su sirkülasyonun sağlanması için kanal açılması planlandı. Körfez'de yapılacak büyük çaplı temizlik çalışmaları için 2 gemi alındı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel '10 Numara' Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement