Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'a Ankara Üniversitesince "Üstün Bilim İnsanı Beratı" verildi.
Ankara Üniversitesi Senato Salonu'nda Prof. Dr. Aziz Sancar'a "Üstün Bilim İnsanı" beratı takdim töreni düzenlendi.
Sancar, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kendisine özgüven verdiğini ifade etti. "Biz Türkler her şeyi yaparız" diyerek ABD'ye gittiğini anlatan Sancar, "Biraz aşırıya kaçırdım." sözleriyle salondakileri güldürdü.
ABD'de "ben Amerikalılardan üstünüm" diye tavırlarının bulunduğunu esprili bir dille anlatan Sancar, "Ancak sonra olgunlaştım. Öğrendim ki çalıştığımız ve ürettiğimiz sürece biz üstün olacağız. Yoksa üstünlük genetik değildir, bütün insanlar birbirine eşittir." diye konuştu.
Sancar, milliyetçi olduğunun basın tarafından da yazıldığını hatırlatarak Viyana bozgunuyla başlayan ve Birinci Dünya Savaşı ile sonuçlanan dönemin, Balkan felaketinin acısını hala içinde hissettiğini ifade etti.
Bütün başarılarının, bütün övgülerin altında bu üzüntüsünün bulunduğunu ve bunu üzerinden atamadığını dile getiren Sancar, şöyle devam etti:
"Şahsi hırsım var, başarmak istiyorum fakat onlar bana güç veriyor. Bize ne oldu, niye öyle oldu? Viyana'dan başlayıp Birinci Dünya Savaşı'na kadar niye her yıl Teksas kadar arazi kaybediyorduk? Onun acısı bende hala duruyor. Artık imparatorluk kuracak durumda değiliz fakat memleketimizi dünyanın en iyi memleketleriyle yarışacak duruma getirmek hepimizin görevidir. Şahsi başarı isteğimin yanında memleket için bunu ispat etmek için içimde bir hırs, bir istek var ve o bana güç vermiştir yıllar boyunca."
"Deney yaparsanız yolunuz daha kolay olur"
Çoğu insanın aksine zekaya inanmadığını söyleyen Sancar, "Ben bütün insanların aşağı yukarı aynı zekaya sahip olduklarına inanıyorum. Zeka düzeyini birbirinden ayıran verdiğimiz emektir. Ben çalışmaya inanıyorum. Ben çok çalıştım ve o çalışma sayesinde Nobel aldım. İnançlarım vardı, ispatlamak istediğim şeyler vardı. Bir şeyler ispatlamak istiyorsanız çalışacaksınız. Bunun başka yolu yoktur." ifadesini kullandı.
Diğer ülkelerle yarışmak için matematik, biyoloji, fizik, kimya ve tıpta mutlaka araştırma yapılması ve buna erken yaşta başlanması gerektiğine işaret eden Sancar, "Bunun için özellikle öğrencilerden ricam erken yaşlarda deney yapmaya çalışın. Ne kadar basit olursa olsun deney yapın." dedi.
ABD'ye gittiğinde hiç deney tecrübesinin bulunmadığını ve bu nedenle çok çabaladığını belirten Sancar, "Eğer deney yaparsanız sizin yolunuz daha kolay olur." diye konuştu.
"İki tebrik benim için çok önemli"
Mardin'de çok yakın Süryani arkadaşlarının, Kürtçe, Türkçe, Arapça konuşan insanların bulunduğunu dile getiren Sancar, Mardin'de Musevi tanımadığını ancak tıp fakültesinde Musevi bir arkadaşının olduğunu anlattı.
Nobel ödülü aldıktan sonra her din ve ırktan insandan tebrik geldiğini söyleyen Sancar, Avustralya'da yaşayan Süryani bir sınıf arkadaşıyla tıp fakültesinden Musevi bir sınıf arkadaşından gelen kutlamanın kendisi için özel olduğunu vurguladı.
Musevi arkadaşının isminin söylenişi "evliya"ya benzediği için arkadaşına böyle seslendiğini, arkadaşının da İbranice adını "Eviya" diye değiştirdiğini anlatan Sancar, mezuniyetin ardından İsrail'e yerleşen arkadaşının Nobel ödülü için kendisini tebrik eden bir yazı gönderdiğini, yazının sonuna "Ne mutlu Türküm diyene" diye imza attığını aktardı. Sancar'ın anlattıkları salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı.
"Türkiye bir gönül, kalp meselesidir, onunla övünüyoruz" diyen Sancar, Türkiye'nin dünyanın en iyi ülkesi olması için elinden geldiğince çalışacağını, gençler ve öğrencilerin çalışmasıyla ülkenin daha yükseklere çıkacağını kaydetti.
Bilim insanlarının namus borcu
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Ankara Üniversitesinin 70. yılında senato salonunda Nobel Kimya Ödülü sahibi Sancar'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Sancar'ın Mardin'in Savur ilçesinde başlayan yaşamının bir başarı öyküsüne dönüştüğünü anlatan İbiş, bu başarının gerisinde bilim sevdası, yüksek özgüven ve kararlılığın bulunduğunu söyledi.
Bu topraklarda yaşayan insanların köklerinin, inançlarının farklı olabileceğini ancak herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olduğunu, bu ülkenin değerlerine ve ülkenin bayrağına sahip çıkması gerektiğini belirten İbiş, Sancar'ın da bu değerlere sahip bir bilim insanı olduğunu kaydetti.
Atatürk'ün bilim insanlarına namus borcu niteliğinde sorumluluk yüklediğini ifade eden İbiş, bu borcu ödemek için çok çalışılması gerektiğini vurguladı.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğünde "Üstün Bilim İnsanı" beratı takdim edilen Sancar, üniversitenin Tandoğan yerleşkesindeki Eczacılık Fakültesi bahçesine adı verilen "Aziz Sancar Bilim Meydanı"nın açılışını da yaptı.
Sancar, daha sonra kendisi adına dikilen ve "bilim çınarı" olarak nitelenen çınara toprak attı, su verdi.
Son Dakika › Güncel › Ankara Üniversitesinden Sancar'a 'Üstün Bilim İnsanı' Beratı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?