Bayburt Maliye Bakanı Naci Ağbal: Eds Uygulaması Devam Ettirilmeli - Son Dakika
Güncel

Bayburt Maliye Bakanı Naci Ağbal: Eds Uygulaması Devam Ettirilmeli

Bayburt Maliye Bakanı Naci Ağbal: Eds Uygulaması Devam Ettirilmeli

Maliye Bakanı Naci Ağbal: EDS uygulaması devam ettirilmeliMuhammet KAÇAR/BAYBURT, (DHA) - MALİYE Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Ordu'da kesilen radar cezaları nedeniyle vatandaşların tepkilerine neden olan Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) kaldırıldığı yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

11.09.2016 14:34

Maliye Bakanı Naci Ağbal: EDS uygulaması devam ettirilmeli

Muhammet KAÇAR/BAYBURT, (DHA) - MALİYE Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Ordu'da kesilen radar cezaları nedeniyle vatandaşların tepkilerine neden olan Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) kaldırıldığı yönündeki açıklamasını değerlendirdi. EDS uygulamasını savunan ve projenin devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Ağbal, "Aşırıya kaçmadan ve vatandaşlarımız için de uyarıcı levhaları daha sık ve görebilecekleri şekilde koymak suretiyle bu sistemi yaygınlaştıracağız" dedi.

BAKAN AĞBAL MEMLEKETİ BAYBURT'TA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Kurban bayramı tatili için memleketi Bayburt'a gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vali İsmail Ustaoğlu ve Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş'i ziyaret etti. Bayburt Belediye Meclis Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Bakan Ağbal, ülkenin önemli bir dönemden geçtiğini belirterek, FETÖ ve PKK'ya karşı mücadelenin terörün kökü kazınana ve terör sorunu bu topraklarda ortadan kalkıncaya kadar sürdürüleceğini söyledi. Mücadelenin kolay olmadığını anlatan Ağbal, "Bu mücadelede şehit ve gaziler veriyoruz. Bu vatanın birliği, beraberliği, bayrağı, devleti, milleti için canını feda eden bütün şehitlerimizin mekanları cennet olsun. Terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelede emniyet güçlerimiz ve silahlı kuvvetlerimiz büyük başarılar elde ediyor. Gerek şehirlerde, gerek kırsalda, gerekse de yurt dışında nerede terör örgütü yuvalanmaları varsa bunların bir bir üzerine gidiliyor ve gidilecek" diye konuştu.

"OPERASYONLAR BAŞARIYLA DEVAM EDECEK"

Suriye'de savaşın 5-6 yıldır devam ettiğini hatırlatan Bakan Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülke olarak bugüne kadar insanlık görevimizi yerine getirdik. Yerlerinden, yurtlarından edilen 3 milyon Suriyeli vatandaşa evimizi, kapımızı açtık. 4-5 yıldır bu kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçlarını görüyoruz. Suriye'deki olaylar ülkemizin milli güvenliğini tehdit eder noktalara gelmiştir. Hükümet olarak inisiyatif almak suretiyle Fırat Kalkanı operasyonu icra edilmeye başlandı. Bu operasyonda önemli başarılar elde edilmiştir. Hem bu operasyonlar, hem yurt içinde terör örgütüne yönelik kırsalda sürdürülen operasyonlar başarıyla devam edecek. Kurban Bayramı ülkemizin, İslam aleminin ve insanlığın barışına, huzuruna kardeşliğine, birliğine ve beraberliğine vesile olur."

"EKONOMİK GELİŞMELER OLUMLU"

Ekonomide gelişmelere değinen ve bu dönemde ekonominin önemli kazanım ve başarılar yakaladığını ifade eden Bakan Ağbal şunları söyledi:

"İkinci çeyrekte büyüme oranı her ne kadar birinci çeyreğin altında olsa da gerçekten dünyadaki ekonomik gelişmelere baktığımızda, ülkemizde yakalanan 2 çeyrek büyümesi gerek uluslararası karşılaştırmalar bakımından, gerekse Türkiye'nin kendi ekonomik açısından bakıldığında son derece olumlu. Hükümet olarak bir taraftan ülkemizin güvenliğini sağlamak amacıyla her türlü tedbiri alıyoruz. Özellikle ekonomik büyüme ve kalkınmayı sağlamak için adımlar atıyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra meclisten önemli yasal düzenlemeler çıkardık. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, tasarrufların artırılması ve kalkınma yolunda kaynaklarını harekete geçirilebilmesi için önemli yasal düzenlemeler yaptık. Özel sektör yatırımlarını teşvik etmek için, 'süper teşvik' adı altında yeni bir teşvik modelini kazandırdık. Bu modelde yatırımcılar, global yatırımcılar bakımından öncekilerle mukayese edilemeyecek yeni teşvikleri getirdik. Tasarrufları teşvik etmek bakımından otomatik katılıma dayalı bireysel emeklilik sistemini öngören yasal düzenlemeyi hayata geçirdik. Bir çok ülkede olan ama Türkiye'de kurulmayan Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin yasal düzenlemeyi yaptık. Varlık fonu için oluşturacağımız kaynakları kullanarak ülkenin büyümesi, kalkınması ve finansal piyasalarındaki istikrarın sağlanmasına önemli katkılar vermiş olacağız."

"VERGİ VE PRİM BORCU YAPILANDIRMASI İÇİN 500 BİN KİŞİ BAŞVURDU"

15 Temmuz darbe girişiminden sonra meclisten geçen ilk yasal düzenlemenin vergi ve prim borçlarının yapılandırılması olduğunu hatırlatarak açıklamalarını sürdüren Bakan Ağbal, "36 aya kadar taksit imkanı getirdik. Peşin ödeme indirimi getirdik. Vatandaşlarımız vergi ve prim borçlarını peşin ödemeleri hainde, adeta ana paraya yakın bir parayı ödemek suretiyle bütün vergi ve prim borcundan kurtulma imkanına kavuştu. Bütün vergi cezalarını sildik. Buradan bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum; Bir an önce vergi daireleri ve SGK'nın şubelerine uğrayın. Borcunuzu çıkarsınlar. Peşin ödeme seçeneği ile bu borçlardan kurtulun. Yasa yürürlüğe girdikten sonra 500 bine yakın vatandaşımız bu düzenlemeden yararlanmak için başvuruda bulundu. Taksitle ödemeye göre peşin ödeme gerçekten çok cazip bir imkan sunuyor. Bu düzenleme içerisinde matrah artırımı da getirdik. Vergi dairesine beyan edilen kazançlar var. Bunları belli oranda artırırsanız geriye dönük bir inceleme yapılmayacak" dedi.

AĞBAL: 23 İL İÇİN ÇIKAN TEŞVİK PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da, aralarında Bayburt'un da yer aldığı 23 il için açıkladığı teşvik paketinin Bayburt'a sağlayacağı faydaları anlatan Bakan Ağbal, bölgesel kalkınmayı hedefleyen paketin bölgedeki işsizliği azaltacağını, ihracatı artıracağını, büyümeye ve ekonomik kalkınmaya katkı vereceğini ve bu bölgeleri topyekun cazibe merkezi haline getireceğini söyledi.

MEHDİ EKER'İN AİLE MEZARLIĞINDA PATLAYICI BULUNMASI: ALÇAKÇA BİR PLAN

Basın toplantısın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Ağbal, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'in Diyarbakır'daki aile mezarlığında bulunan patlayıcılarla ilgili bir soru üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiçbir şekilde insanlıkla bağdaştırılması asla mümkün olmayan, hainlikte sınırların zorlandığı alçakça bir plan. Bu insanların kutsala ve inancımıza saygısı yok. Bunlar insanlık düşmanı. Bizim için mezarlık yerleri kutsal yerlerdir. Bayramda insanlar oraya gider, geçmişlerine dua okurlar. Nasıl bir anlayıştır ki oradaki insanların mezarlarının yanı başına bunu koyacaksınız. Geçmişlerinin mezarlarını görmek isteyenlere karşı alçakça bir plan kuracaksınız. Güvenlik güçlerimiz bu planı bozdu. Herkes bu olayı ve bu insanları lanetliyor. Bu insanların ihanette, terörizm de artık nerelere kadar vardıklarını gösteren bir örnek. Bunlarla mücadelemizi sonuna kadar karalılıkla devam ettireceğiz. Bunların kırsalda inleri var. Güvenlik güçlerimiz bunların inlerine tek tek giriyor. Orada yuvalandıkları mağaralar, depolar ve cephanelikler var. Onlar imha ediliyor. Yurt içinde ve dışında bunlar nerede bulunursa bulunsun, uzantıları da dahil olmak üzere her birisi yok edilecek. Mehdi Eker'in aile kabristanlığına yapılan bu alçakça planı lanetliyorum. Bu insanlara gerçekten bu topraklarda yaşanacak bir santimetre dahi yer yok."

EDS UYGULAMASI DEVAM ETTİRİLMELİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Ordu'da kurulan Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) kaldırıldığı yönündeki açıklaması ile kesilen trafik radar cezalarına yönelik bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine konuşan Bakan Ağbal, 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çok doğru bir yaklaşımla EDS kurmaya başladığını hatırlatarak şöyle dedi:

"Ben o dönemde Müsteşardım. O dönemde beraber çalışarak belediyelerin EDS kurmalarını teşvik edecek bir düzenleme yaptık. EDS üzerinden kesilen cezaların yüzde 30'unu belediyelere veriyoruz. Böylelikle belediyeler hem bir kaynak elde ediyor, hem EDS yaygınlaşıyor. Orta ve uzun vadede amaç trafikten para kesmek değil, trafik kurallarına aykırı eylemleri ortadan kaldırmak. Gerek hız, gerek diğer konularda amaç trafiği düzenli hale getirmek. Bu doğru bir proje ve bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Burada bir sorun yok. Daha sonra bazı belediyeler projeyi kendi bütçelerinden kaynak sağlayarak yatırımı kendi yapmak yerine üçüncü şahıslara ihale ederek vermişler. Bakıldığında kaynak yetersizliği olan belediyeler için doğru bir yaklaşım. Meclis kapanmadan önce belediyeye aktarılacak kaynağı sınırladık. Yatırım tamamlanana kadar yüzde 30, yatırım tamamlandıktan sonra ise yüzde 15 oranı düzenlemesi yaptık. Burada gerçekten kazanç maliyet dengesini gözettik. Maliye ve İçişleri Bakanlığı olarak bütün bu düzenlemeleri yaparken amacımız düzgün işleyen bir trafik ve vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymasıdır. Devlet olarak vatandaşa bu sistemler üzerinden sık ve haksız trafik para cezası kesilsin gibi bir düşüncemiz asla olamaz. EDS yaygınlaştırıldıkça ister istemez, özellikle şehirler arası trafiğin geçtiği yollarda vatandaş o yoldan çok sık geçtiyse arka arkaya gelen denetlemelere takılıyor. Aynı güzergahta bir gün içerisinde arka arkaya ceza yazılabiliyor. Vatandaşlarımızdan bu konularla ilgili şikayet ve serzenişler geliyor. Yasal düzenleme çıktıktan sonra İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın bir yönetmenlik düzenlemesi yapması gerekiyordu. Bütün bu hususları göz önünde bulundurmak suretiyle yönetmenlik düzenlemesini birlikte kararlaştırdık ve bir noktaya geldik. EDS'yi Türkiye geneline yaygınlaştırmamız lazım. Bu herkesin yararına. Başta vatandaşımızın yararına. Trafikte kurallara uyan vatandaşlarımız var ama gerçekten uymayan vatandaşlarımız da var. uyan vatandaşlarımızın da, hepimizin de can güvenliğini korumamızın yolu bu sistemleri Türkiye genelinde yaygınlaştırmak ve trafik kurallarına uymayı artırmaktır. Burada aşırıya kaçmadan ve vatandaşlarımız için de uyarıcı levhaları daha sık ve görebilecekleri şekilde koymak suretiyle bu sistemi yaygınlaştıracağız. Belirtilen örnekler bizim açımızdan birer tecrübe. İlgili belediyelerimiz de bu noktada bu olaylardan tecrübe edindiler. Biz de bu tecrübeleri dikkate alacağız. Belediyelerin EDS'yi daha da yaygınlaştırmasına destek olacağız."

Bakan Naci Ağbal ve beraberindekiler, daha sonra Gençosman Köyü'ne gitti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bayburt Maliye Bakanı Naci Ağbal: Eds Uygulaması Devam Ettirilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement