Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlar kapsamında evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara, "Evlerini terk edenler, evlerini tamirle falan uğraşmasınlar. Burada bir hedef var, bütün evlerin yıkılması. Hepsini diyorum, yıkalım. Biz burayı, tarihi konutları söylemiyorum, yeniden inşa edelim ve buralardaki konut sahipleri, aynen kentsel dönüşümü nasıl yapıyorsak kentsel dönüşümü burada uygulayalım ve ondan sonra yeni evlerine gelsinler bey bey, hanım hanım, çocuklarıyla otursunlar." çağrısında bulundu.
Erdoğan, ATV ve A Haber televizyonlarının ortak yayınında, "Gençlerle Büyük Buluşma" programına katıldı.
Terörle mücadele operasyonlarının yapıldığı bölgelerde hükümetle paylaştığı, yapılmasının gereğine inandığı kanaat ve tespitini şöyle anlattı:
"Bu bölgeden şu anda geçici olarak naklimekan eden, ayrılan tüm vatandaşlarımız bir defa şunu bilmeli, 'Ben buradan kopmadım, ben en kısa sürede buraya gireceğim. Bu hükümet, bu devlet beni burada ayrıldığım günkü gibi değil, çok daha farklı bir şekilde ağırlayacak.' Örnek mi? Vereyim, bir Bingöl depremi, iki Simav depremi, üç Van depremi. Bu depremlerde buralar adeta yer ile yeksan olmuştu ama biz mesela Simav'ı 8 ayda, bir senede yeniledik, Bingöl'ü aynı şekilde yeniledik ama Van'ı bir buçuk senede nihai olarak 17 bin konut yapmak suretiyle yaklaşık o zaman eski parayla 6-7 katrilyon oraya para harcadık ve Van yeniden ayağa kalktı.
Van'da şu anda 'Van Gölü' demiyorum, ben 'Van Denizi' diyorum, mesela Edremit ilçesi adeta denize nazır evlerle, ki bu evleri TOKİ yapmıştır. Aynı şekilde Erciş'e girerken oradaki konutlar görülmeye değerdir. Şu anda oraların insanları orada oturuyor. Saygı var mı? Maalesef. Peki bunları kim yaptı? Başbakanlığım döneminde biz bunları yaptık. Başbakanlığımız döneminde bunu yaparken biz orada seçim mi kazandık? Onu da söyleyeyim, kazanmadık, kaybettik. Ama ben kaybettiğimize inanmıyorum. Niye? Bizim güzel bir sözümüz var ya, 'At denize, balık bilmezse Halık bilir.' Biz bu anlayışla hareket ettik ve 'bunu yapmamız gerekir' dedik, 'bu milletimize bir hizmettir' dedik, 'vatanımıza bir hizmettir' dedik ve biz bunların hepsini bitirdik. Şimdi biz burada haydi haydi.. Gerek Şırnak, gerek Hakkari, gerek Diyarbakır, gerek kısmen Van. Tüm buralarda biz bunu süratle Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak yapacağız, yapıyoruz."
"Evlerini terk edenler, evlerini tamirle falan uğraşmasınlar"
"Ben buradan bir sinyal veriyorum" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Evlerini terk edenler, evlerini tamirle falan uğraşmasınlar. Burada bir hedef var, bütün evlerin yıkılması. Hepsini diyorum, yıkalım. Biz burayı, tarihi konutları söylemiyorum, yeniden inşa edelim ve buralardaki konut sahipleri, aynen kentsel dönüşümü nasıl yapıyorsak kentsel dönüşümü burada uygulayalım ve ondan sonra yeni evlerine gelsinler bey bey, hanım hanım, çocuklarıyla otursunlar." diye konuştu.
Recep Tayyip Erdoğan, bu durumun bütün terör bölgeleri için geçerli olduğunu söyledi.
"Ankara'da oturup da ülkeyi izleyen, seyreden birisi olmadım"
Terörle mücadele yürütülen bölgelerdeki belediyelerde, atık su ve içme su kanalları, enerji kanalları gibi altyapı eksikliğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu malum belediyeler, terör örgütünün desteklediği belediyelerin altyapı gibi bir derdi yok. Oralarda atık su vesaire gibi bunların hepsi yüzeyde akıyor, bunların böyle bir derdi yok. Buraları gayet çok gezen, bilen birisiyim. Ben Ankara'da oturup da ülkeyi izleyen, seyreden birisi olmadım bugüne kadar. Gezdim, dolaştım, en az gittiğim yere 3-5 kere gittim ve buralarda nerede ne var, bunları gayet iyi biliyorum. Şu anda da yeni inşallah hükümet ile birlikte bu operasyonları çok daha seri yapıp, buraları tamamen yıkmak, bir taraftan altyapı öbür taraftan Toplu Konut İdaresi ile de konutların yapımına girmek ve bu konutların yapımıyla birlikte de konutlar biter bitmez bütün vatandaşlarımızı oturdukları yerlere yeniden yerleştirmek." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Mayıs'ta Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının açılışını yapacağını kaydetti.
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki düşünceleri ve bu konuyla ilgili Meclis'teki ilk tur oylama sonucunu nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya Erdoğan, "Dokunulmazlık konusu özellikle parlamentoya gönderilmiş olan fezlekelerle alakalı bir konudur." karşılığını verdi.
Fezlekelerin belli sayıdaki milletvekilini ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te grubu bulunan dört siyasi partinin milletvekillerinin belli oranlarda fezlekeleri olduğunu anımsattı.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"En fazla burada bölücü terör örgütünün desteğinde parlamentoda bulunan siyasi partinin fezlekesi var, ikinci sırada anamuhalefetin var, üçüncü sırada AK Parti'nin, diğeri de az miktarda MHP'nin var. Buradaki dokunulmazlığın kaldırılması olayı bu fezlekelerin parlamentoda raflara yerleştirilmesi değil, bunu parlamentoya hangi kurum gönderdi veya hangi makam gönderdi? Yargı gönderdi. Bunu buraya yargı gönderiyor, 'burada dursun' diye değil. Parlamento şu kararı alacak, siz bana bunu gönderdiniz, şimdi biz de burada değerlendirmemizi yapıyoruz ve bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra biz bunu tekrar yargıya gönderiyoruz. Yargı ne yapacak bu fezlekelerin yargılama sürecini başlatacak. Bu yargılama süreciyle birlikte bu adım atılmış olacak."
"Bundan kaçış yok"
Dokunulmazlık konusunun referandum ile çözülmesi durumunda şu anda bütün fezlekeler için yargılanma yolunun açılacağına, çözülememesi durumunda ise yargılanma sürecinin başlayamayacağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dikkat edilirse şu anda bir sıkıntı var. O da nedir? Bakıyorsunuz, mesela anamuhalefet partisi görünen o ki gizli oylama olduğu için birşey söylemiyorum ama tahminler böyle gösteriyor. Bir diğeri zaten hakeza. Şu anda aklımda kaldığı kadarıyla 138 milletvekilinin fezlekesi var. Bu fezlekelerin sayısı da 670'e yakın, o civarda. Bunlar orada ne yapacak, yargıya açılacak ve yargı alacak, bunların hepsinin değerlendirmesini yapıp, nihai kararı yargı verecek. İki şey çok garip. Bir; bir taraftan diyorlar ki 'hodri meydan'. 'Hodri meydan' diyorsanız o zaman açın önünü, gitsin yargıya hepsi yargılansın. Burada kaçmanın bir anlamı var mı? Yok, çünkü bugün yargılanmasan yarın zaten yargılanacaksın. Ne zaman? Milletvekilliğin bittiği anda gene yargılancaksın, bundan kaçış yok. Şimdi yargılan, hiç olmazsa Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi'nin başına bir dert olmayın. Buradan hakikaten sizlerle ilgili bir müeyyide uygulancaksa bu müeyyide uygulanır ve böylece parlamento ayağındaki prangaları atmış olur, bunlardan kurtulmuş olur." ifadelerini kullandı.
"Bir sınav kazanılmış olacak"
Dokunulmazlık konusunun bir diğer yönü daha olduğuna vurgu yapan Recep Tayyip Erdoğan, bunu şöyle anlattı:
"Dokunulmazlık olayında bu karar ile birlikte, Türkiye'nin önünde bana göre demokrasi mücadelesinde, şu andaki parlamenter demokraside bir sınav kazanılmış olacak. 'Bu sınavı yarın Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosu verecektir' düşüncesindeyim, kanaatindeyim, çünkü ilk turlarda ortaya çıkan buydu. Bunu gördük ve bu sürece destek veren tüm milletvekili arkadaşlarımızı kutluyorum."
"Referandum sınırını aşıyor mu?" sorusuna Erdoğan, "Şu anda ilk turdaki hava, aşıyor." yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda CHP yöneticilerinin daha önceden açıkladığı gibi destek verip vermeyeceğine ilişkin olarak da "(Söz) Verdikleri gibi davranırlarsa, arkasında dururlarsa, buna benzer bazı dedikodular kulaklarımıza geliyor, o zaman böylece referanduma gitmeden bu iş parlamentoda çözülmüş olur." değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlerle Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?