Deik'ten Türkiye ile Arjantin Arasında Kardeşlik Köprüsü - Son Dakika
Güncel

Deik'ten Türkiye ile Arjantin Arasında Kardeşlik Köprüsü

Deik\'ten Türkiye ile Arjantin Arasında Kardeşlik Köprüsü

Deik Türkiye-Arjantin İş Konseyi Yürütme Kurulu, Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri güçlendirmek üzere, Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri, Arjantin Başkonsolosu, Konsolosu ve Ticaret Ateşesi ile İstanbul'da bir araya geldi.

16.12.2015 17:38

Deik Türkiye- Arjantin İş Konseyi Yürütme Kurulu, Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri güçlendirmek üzere, Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri, Arjantin Başkonsolosu, Konsolosu ve Ticaret Ateşesi ile İstanbul'da bir araya geldi.

Küresel ekonomiye daha güçlü entegrasyonu hedefleyen, özel sektörün dış ticaret, yatırım, müteahhitlik, lojistik gibi konularda dış ekonomik ilişkilerini kuvvetlendirmeyi amaçlayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İş Konseyleri nezdinde, Türk işadamları için yeni pazarlar yaratmak adına aktif çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede DEİK Türkiye-Arjantin İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve kurul üyeleri, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri daha da ileriye götürmek üzere, Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri, Arjantin İstanbul Başkonsolosu Ernesto Pfirter, Ticaret Müsteşarı Marcelo Appelhans ve Konsolos Mercedes Parodi'yi bir öğlen yemeği davetinde ağırladı. Türkiye-Arjantin İş Konseyi 2012 yılında kuruldu, 2015 yılından itibaren de Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında faaliyetlerini devam ettiriyor.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE, KARŞILIKLI TURİZM FAALİYETLERİNİN DAHA DA ARTACAĞINDAN EMİNİM"

DEİK Türkiye-Arjantin İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, toplantı öncesinde soruları yanıtlarken "Arjantin ile Türkiye'nin arasında her zaman kültürel bir ilişki olmuştur. Şimdi Türk dizilerinin de Arjantin'de ve diğer Latin Amerika ülkelerinde popülerliği nedeniyle bu kültürel köprü daha da kuvvetlendi. Arjantin'den Türkiye'ye gelen turist sayısı, uzak mesafeye rağmen son iki yılda yüzde 100'e yakın arttı. Anadolu'nun Hristiyanlığın doğduğu topraklar olduğunu öğrenen Arjantinliler artık din kültürü turlarında Roma'nın yanına İstanbul ve Kapadokya'yı eklemeyi unutmuyorlar. Önümüzdeki dönemde, karşılıklı turizm faaliyetlerinin daha da artacağından eminim. Bunun yanında iki ülkenin gerek altyapı projelerinde, gerek endüstriyel faaliyetlerde çok daha fazla işbirlikleri yapabileceklerine inanıyorum. Türk işadamlarımıza ve Sayın Büyükelçi Juan Jose Arcuri vasıtasıyla Arjantinli işadamlarına bu güzel diyaloğun büyük projelere dönüştürülmesi için çağrıda bulunmak istiyorum" dedi.

ARJANTİN İLE TİCARETİMİZ İKİ ÜLKENİN POTANSİYELİNİN ALTINDA

Yalçındağ, toplantıda yaptığı konuşmada ise "Arjantin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında 466 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu hacim iki büyük ülkenin potansiyelleri düşünüldüğünde çok düşük kalıyor. Arjantin ve Türkiye arasında gerek ticaret ve turizm, gerek yatırım anlamında alınacak daha çok yol var. İş konseyimiz bu bağlantıların oluşturulması için tüm gücüyle çaba sarf edeceğiz. Türkiye'yi Arjantin'in, Arjantin'i Türkiye'nin favori ülkeleri yapacağız. İki ülke arasında bu kültürel köprüyü kurduktan sonra, iş hacmi ve turizmin yükseleceğine inanıyoruz. 2016 yılının ilk çeyreğinde Arjantin'e işadamlarımızla resmi bir ziyarette bulunmayı hedefliyoruz. Yürütme Kurulumuzun bu girişimleri ile Türkiye ve Arjantin'i kardeş ülke ilan edeceğiz" dedi.

Mehmet Ali Yalçındağ'ın özel davetlisi olarak toplantıya katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise iki ülke arasında turizmin geliştirilmesi için bütün desteğini vereceğini söyledi.

"ARJANTİNLİLER SİZİN DİZİLERİNİZDE KENDİLERİNİ BULDULAR"

Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri de, Türkiye ve Arjantin'in paylaştığı çok fazla ortak değer olduğunu ifade ederek, "Maalesef yıllarca yakın iletişimde olmadan geçirdik, bu çok üzücü. Ancak şimdi kalp kalbe yakın bir ilişkimiz mevcut. Bir sonraki adım ise bizim insanlarımızı, sizin insanlarınızla buluşturmak, tanıtmak. Bu sadece ticari ilişkiler veya turizm olmamalı. Belki aile bağları kurulacak. Önemli olan bu dönemde mesafeyi artık kaldıracağız. Arjantinliler sizin dizilerinizde kendilerini buldular. Çok ortak nokta, insani bir bağ buldular. Dizlerle bulunan bağ, aslında bize Türkiye'nin tarihini kültürünü yansıttı. İki ülke arasında modern bir köprü kurdu" dedi.

BERGÜZAR KOREL, HALİT ERGENÇ SÜRPRİZİ

Buluşmanın sürprizi ise Latin Amerika'yı fetheden ve Türk dizilerinin daha fazla rağbet görmesinde önemli rol oynayan 'Binbir Gece' dizisinin oyuncuları Halit Ergenç ve Bergüzar Korel'in de, Yalçındağ'ın davetiyle yemeğe katılması oldu. Korel ve Ergenç'in katılımı Arjantin heyetinden büyük beğeni topladı. Toplantı öncesinde aralarında Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri'ninde aralarında bulunduğu heyet Bergüzar Korel ve Halit Ergenç çifti ile sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi. TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy da toplantı öncesinde Büyükelçi Juan Jose Arcuri'ye İstanbul'u tanıtan kitap hediye etti.

Şu anda Latin Amerika'da 25'den fazla Türk dizisi çeşitli ülkelerin prim time'ın da yüksek ratingler alıyor. 'Binbir Gece' dışında, Fatmagül, Aşk-ı Memnu, Ezel, Kayıp, Karadayı, Öyle Bir Zaman Geçer Ki gibi diziler de Latin Amerika'nın neredeyse tamamında gösterilmeye devam ediyor.

"ÜLKEM ADINA BİR ŞEYLER YAPABİLİYORSAM NE MUTLU BANA"

Toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan oyuncu Bergüzar Korel, "'Binbir Gece', nasıl bir işmiş ki, bu fırtına 'Binbir Gece' ile başladı, bizim için. Şimdi de diğer bütün dizilerin yurtdışında bu kadar ses bulması, bu kadar sevilmesi çok özel bir şey. Güney Amerika ile, özellikle Arjantin ile aslında birbirimize çok benziyoruz. Duygularımızı çok yüksek yaşıyoruz, tutkuluyuz. Bu anlamda bugün kardeş olmaya söz verdik karşılıklı olarak. Özellikle kahve dükkanı açtıktan sonra bir çok Arjantinli misafirim oluyor. İnanılmaz bir şey dünyanın bir ucunda bu kadar sevilmek. Çok mutluyum, ülkem adına çok mutluyum, ülkem adına bir şeyler yapabiliyorsam ne mutlu bana" dedi.

"BENİM İÇİN DE ÇOK BÜYÜK BİR SÜRPRİZ"

Toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan oyuncu Halit Ergenç de, "Benim için enteresan bir durum. Hala daha şaşırıyorum. İlk defa bu hissi 'Binbir Gece'nin sayesinde Yunanistan ile yaşamıştık. Yunanistan sonuçta bizim komşumuz. Yunanistan'daki dizinin etkisini gördüğüm zaman; Yunan halkı Türkçe öğreniyordu, diziyi izleyerek Türkçe öğrenmeye başlamışlardı ve bizi Türkçe karşıladılar. Yaptığımız bir iş, başarılı oluyor o ayrı. Ama bu şekilde kültürel bir dostluğa imkan sağlayıp, onu pekiştirdiği için ayrı bir özellik taşıyor. Bu beni her zaman şaşırtıyor. Şimdi olay da Arjantin ve Güney Amerika. Birbirinden bu kadar kilometre olarak uzak iki kültürün aslında gerçekten bizden çok uzak değiller, çok sıcak kanlı insanlar. Bu kadar uzak yerde bulunan iki ülkenin bir araya gelmesi, birbirine karşı sıcak hisler beslemesi benim için bir gurur kaynağı. Bunda bir payım olduğu için çok mutlu hissediyorum kendimi. Bu da benim için de çok büyük bir sürpriz. Bizim işimizi yapıyoruz sonuçta, gün içinde saatlerce dizi çekiyoruz. Ama bunları hayal etmiyoruz o sırada. Ama sonucunda bunlar geldiği zaman gerçekten büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

ARJANTİN YILDA ORTALAMA 10 MİLYAR DOLARLIK YABANCI YATIRIM ALIYOR

DEİK Türkiye'nin en büyük müteahhitlik, ihracat ve dış yatırım yapan şirketlerinden oluşan üyeleri ile birlikte, ülkelerle karşılıklı kurulan İş Konseyleri, Büyükelçilikler, kurucu kuruluşlar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası benzer kuruluşlar ile birlikte faaliyetlerini yürütüyor.

Arjantin 43 milyona yaklaşan nüfusu, yaklaşık 590 milyar dolar Gayrisafi Milli Hasıla, 2.8 milyon kilometrekare yüzölçümü ile Latin Amerika'nın en büyük ülkelerinden biri. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Arjantin yılda ortalama 10 milyar dolarlık yabancı yatırım alıyor. Yaklaşık 72 milyar dolarlık ihracatının içinde Tarım ve Hayvancılık ürünleri dikkat çekiyor. Arjantin'in ithal ettiği ürünler ise daha ziyade taşıt araçları ve yedek parçalar, tüketici ve endüstriyel ürünler olarak öne çıkıyor. Arjantin'in başkenti Buenos Aires 4 milyona yaklaşan nüfusuyla en kalabalık şehri.

SON 10 YILDA TÜRK İÇERİK SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI SATIŞLARI YARIM MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Global satışlar 2006 yılı öncesinde yurtdışına çok az miktarda film ve dizi satışı gerçekleştirirken, aynı yıl Kanal D'nin 'Gümüş' dizisinin Ortadoğu başarısıyla yeni dönem başladı ve sektör ciddi büyüme ivmesi kazandı.

İlk yıllarda Ortadoğu ile kısıtlı olan satışlar, önce Balkanlara ardından Orta Asya'ya yayıldı. 2010 yılından itibaren Doğu Avrupa'nın tüm ülkelerindeki kanallar prime time yayınlarının büyük bir bölümünü Türk dizileri ile doldurmaya başladılar. 2011 yılında Frankafon Afrika ve Güney Asya'ya ve belli başlı Uzakdoğu ülkelerine satışlar başladı.

2013 yılı itibariyle bazı Batı Avrupa ve İskandinav ülkeleri de bu trende kayıtsız kalamadı. Örneğin; Fransa'da Kuzey Güney'in Canal + Play'de gösterilmesi, İsveç'te SVT'nin Türk dizi slot'u açması gibi...

2014 yılına gelindiğinde ise uzun süredir hayali kurulan Latin Amerika pazarına çok hızlı bir giriş yapıldı. 2015 yılında sektörün yıllık satışları 150 milyon dolara, son 10 yıllık uluslararası satışların ise yarım milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.

TÜRK İÇERİKLERİNİN YENİ YILDIZI LATIN AMERİKA PAZARI

Latin Amerika pazarı ilk önce Aşk-ı Memnu'nun uyarlamasıyla tanıştı. Ancak asıl patlama Şili'nin Mega kanalının 'Binbir Gece' dizisini yayınlamasıyla başladı. Büyük ilgi gören dizinin ardından hem kanal hem de diğer iki büyük rakibi (Canal 13 & Chilevision) Türk içeriklerine yöneldi. 1 yıldan az bir sürede sadece Şili'de 20'ye yakın içerik satıldı ve bu dizilerin çoğu bu kanallar için önemli saat dilimlerinde yayınlandı.

Şili'nin hemen ardından; Arjantin, Uruguay, Peru, Paraguay, Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Brezilya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Guatemala, Honduras, Dominik Cumhuriyeti, Puerto Rico, El Salvador ve son olarak da ABD ve Meksika'ya Türk içerikleri satıldı.

Hemen hemen tamamı prime time'da yayınlanan Türk dizileri tüm Latin Amerika izleyicisinin gönüllerini fethetti.

'Fatmagül'ün Suçu Ne?', '¿Qué culpa tiene Fatmagül?' neredeyse halkın dilinde bir deyim haline dönüştü.

Bölgeye satış yapan 8 distribütörün, kataloğunda 150'nin üzerinde içerik bulunuyor. 25'in üzerinde Türk dizisi 1.5 yıl kadar bir süre içerisinde onlarca ülkeye satıldı. Binbir Gece, Gümüş, Fatmagül, Kuzey-Güney, Aşk, Öyle Bir Zaman Geçer Ki, Ezel, Karadayı, Karagül, Sıla, Feriha, Kara Para Aşk, Bir Bulut Olsam, Kayıp, Aşk-ı Memnu, Gönülçelen bunlardan bazıları.

Latin Amerika pazarına bu 1.5 yıllık dönem içerisinde 50 milyon doların üzerinde satış yapıldığı tahmin ediliyor.

TÜRK DİZİLERİ SAYESİNDE ARJANTİN'DEN TÜRKİYE'YE GELEN TURİST SAYISI YÜZDE 100 ARTTI

Arjantin'in iki büyük eğlence kanalı TELEFE ve EL TRECE Türk dizilerine büyük ilgi gösteriyor. 'Binbir Gece' dizisinin yayınlanması ve rating rekorları kırması bu ilginin temelini oluşturuyor. Toplamda 10'un üzerinde dizi lisanslandı. Fatmagül, Ezel, Karadayı, Aşk, Kayıp, Elveda Derken, Aşk-ı Memnu gibi Türk dizileri Arjantin'de ilgi gördü.

Türk dizilerinin rating rekorları kırmasına paralel Arjantin'den Türkiye'ye gelen turist sayısıda son iki yılda yüzde 100 oranında arttı.

'Binbir Gece' dizisi ve dizinin oyuncuları defalarca televizyonlarda, gazetelerde ve sosyal medyada en çok konuşulan isimler arasına girdi.

Halit Ergenç ve Bergüzar Korel, tüm Latin Amerika'da olduğu gibi Arjantin'de de artık, 'Binbir Gece'deki rollerine ait 'Onur ve Şehrazat' isimleriyle tanınıyorlar. Ayrıca,2016 yılında bu trendin yükselerek devam etmesi bekleniyor.

(FOTOĞAF) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Deik'ten Türkiye ile Arjantin Arasında Kardeşlik Köprüsü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement