Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 1

Dha İstanbul Bülteni - 1

Emniyetin açıkladığı 9 kişilik listede adının olduğunu ileri süren üniversite öğrencileri Elif Sultan Kalsın ve Harran Aydın basın toplantısı düzenleyerek suçlamaları reddetti.

13.09.2012 10:12

(özel)

1- O LİSTE İLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI

Emniyetin açıkladığı 9 kişilik listede adının olduğunu ileri süren üniversite öğrencileri Elif Sultan Kalsın ve Harran Aydın basın toplantısı düzenleyerek suçlamaları reddetti.

Haber-Kamera: Özkan ARSLAN-İdris TİFTİKÇİ İstanbulDHA

Sultangazi'de 1 polis memurunun şehit olduğu canlı bomba saldırısından sonra, İstihbarat birimlerince hazırlanan benzer saldırılarda bulunacağı iddia edilen kişilerin yer aldığı 9 kişilik arananlar listesi hazırlandığı ortaya çıkmıştı. Bu listede olduğunu iddia eden, üniversite öğrencileri Elif Sultan Kalsın (25) ve Harran Aydın (21), basın açıklaması yaparak, kendilerine komplo kurulduğu gerekçesiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.

Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Elif Sultan Kalsın ve Elazığ Fırat Üniversitesi Metalurji Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Harran Aydın, avukatları Barkın Timtik ile Beyoğlu'ndaki Çağdaş Hukukçular Derneği'nde (ÇHD) basın açıklaması düzenledi. Yayınlanan listede 5 numaralı isim olduğunu söyleyen Elif Sultan Kalsın, listede isminin olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını belirterek, "Birkaç saat öncesine kadar böyle bir durum yoktu. Bir haberle durumunuz aniden değişebiliyor. Bir saat önce canlı bomba olarak ilan edildiğimi öğrendim. Ben 2.5 ay önce tahliye oldum. Tutsaklığımız sebebi de basın açıklamalarına katılmak, 1 Mayıs'a katılmak yani hakkımı aramaktı. 21 ay yattım. Yeni yargı paketiyle tahliye oldum. Orda da hukuksuz şekilde tutuklandım. Şimdi yine aynı biçimde komplo ile karşı karşıyayım. Ama burada çok daha büyük bir komplo. Şimdi canlı bomba ilan ediliyorum. Herkesin gözü önündeyim, yerimiz yurdumuz belli. Bunun sebebini şuna bağlıyorum; Bu ülkede devrimciysen, sosyalistsen, bu düşünceleri savunuyorsan, sizin üzerinizde komplo kurulması, sokak ortasında infaz edilmeniz çok basit. Düşüncelerimiz nedeniyle bu şekilde iftiralara uğruyoruz" dedi.

YUNANİSTAN'A HİÇ GİTMEDİM

Yayınlanan listede 6 numaralı aranan kişi olduğunu iddia eden Harran Aydın da, haberi öğrendiğinde kendisinin de çok şaşırdığını söyleyerek, " İnternetten öğrendim. İsimlerin sıralandığını ve fotoğrafımı gördüm. Yunanistan'da eğitim aldığımı ve canlı bomba olacak sıradaki insanlar olacağımız söyleniyordu. Ama ben Yunanistan'a gitmedim, bunu onlarda biliyor. Çünkü ben 1.5 ay önce tahliye olan ve göz önünde olan birisiyim. Demokratik basın açıklaması ve eylemlere katılıyoruz. Bu ülkede bir hak mücadelesi veriyoruz biz öğrenciler olarak. Bu haberlerin çıkmasını da buna bağlıyorum. Canlı bomba olarak hedef gösterilmek için, sosyalist düşüncelere sahip olmak, bu ülkede hak mücadelesi vermek, parasız eğitim istemek yetiyor. Bu yüzden böyle lanse ediliyoruz. İşin garip yanı da, ben daha dün Çağlayan adliyesindeydim. Madem canlı bombayım beni neden adliyeye soktular. Açıktan bizi hedef gösteriyorlar. Bu çıkan haberler nedeniyle sokakta bizi katledebilirler. Bunun daha önce de örnekleri var. Ama bu tarz şeyler bizi yıldıramaz. Hak mücadelesine devam ediyoruz" dedi.

Avukat Timtik, listeyi yayınlayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü hakkında, yarın saat 10.00'da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne giderek suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Listede 8 numara olarak yer alan İbrahim Çuhadar Sultangazi 75. DNl Polis merkezine canlı bomba saldırısı düzenlemiş, olayda 1 polis memuru şehit olmuş, 7 kişi de yaralanmıştı.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Avukat Timtik'in açıklaması

-Kalsın ve Aydın'ın açıklamaları

-Toplantıdan görüntü

-Genel ve detaylar

13.09.2012 - 00.10 - Haber Kodu : 120913001

DHA FEED

=================

2- İETT OTOBÜSÜ GELMEYİNCE E-5'İ KAPATTILAR

Kadıköy'de uzun süre beklemelerine rağmen belediye veya halk otobüsünün gelmediğini ileri süren grup, E-5 Karayolu'nun Sultanbeyli güzergahını tek taraflı olarak trafiğe kapattı.

Haber-Kamera: Ramazan EĞRİ İstanbulDHA

Olay saat 20.00 sıralarında E-5 Karayolu Kadıköy Uzunçayır Otobüs duraklarında meydana geldi. Yaklaşık 500 kişilik bir grup Kadıköy-Sultanbeyli ile Üsküdar-Sultanbeyli hattında çalışan belediye ve halk otobüslerinin uzun süre beklemelerine rağmen gelmediğini ileri sürerek E-5 Karayolu Ankara istikametini uzun süre trafiğe kapattı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı istifaya çağıran grup, o sırada geçmekte olan belediye otobüslerini de yuhaladı. Eylem sırasında trafikte uzun araç kuyrukları oluştu. Trafikte kalan sürücüler durumu polis ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen ekipler, İETT yolcuları arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Ayrıca yolda kalan sürücüler ve eylemciler arasında da tartışmlar yaşanırken, grup üyeleri sadece bir ambulans geçişine izin verdi. Eylemciler E-5 Karayolunu kullanarak garaja giden otobüsleri durdurup, kenara çekilmelerini ve kendilerini Sultanbeyli'ye götürmelerini istedi. Yolu kapatıp eylem yapan yolcular daha sonra Uzunçayır durağına gelen ek otobüs seferleriyle evlerine gitti.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Yolcuların yolu kapatması

-Yolcularla röp

-Yolcular ve otobüs şoförlerinin arasında geçen tartışmalar

-Yolu kapatan eylemcilerin polisle tartışması

-Eylemcilerin araç şoförlerinin üzerine yürümesi

-Yoldan geçen İETT otobüsleri

-Kapatılan yoldan ambulansın geçmesi

-Yolcuların boş İETT otobüslerine binmesi

-Genel ve detay

13.09.2012 - 00.28 Haber Kodu : 120913003_

13.09.2012 - 00.24 Haber Kodu : 120913002

DHA FEED

=========================

3- AB BAKANI BAĞIŞ: BİZ KENDİ KARNEMİZİ KENDİMİZ VERİRİZ

Haber: Özkan ARSLAN-Kamera: İdris TİFTİKÇİ İstanbulDHA

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs Lefke Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Mehmet Hasgüler'i Ortaköy'deki AB çalışma ofisinde kabul etti. AB ilerleme raporlarındaki basın özgürlüğü ile ilgili eleştiriler sorulan Bağış, "Biz ilerleme raporlarını hiç bir zaman Türkiye'ye verilmiş bir karne olarak görmeyiz. Biz, her yıl sonunda kendi karnemizi kendimiz veriyoruz" dedi.

Egemen Bağış, kabul sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Mehmet Hasgüler'in, Adnan Menderes döneminde AB ile ilişkileri başlatan, AB ve Kıbrıs konusunda büyük çalışmaları olan dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile ilgili Kıbrıs'ta düzenlenecek konferansa kendisini konuşmacı olarak davet ettiğini belirterek, "Ben böyle bir projenin içinde olmaktan onur duyarım. Böylelikle rahmetli Fatin Rüştü Zorlu'yu anmak için bir vesile olur" dedi.

BAZEN BOZUK LENSLERLE FOTOĞRAF ÇEKİLİYOR

Bakan Bağış, AB ilerleme raporunda Türkiye ile ilgili basın özgürlüğü konusunda yapılan eleştirilerin sorulması üzerine, "Benim elime ulaşmış resmi bir ilerleme raporu taslağı yok. Bu sene de her sene olduğu gibi ilerleme raporu yayınlanacak. Yayınlandığında da biz yorumlarımızı yaparız. Ama biz ilerleme raporlarını hiç bazen Türkiye'ye verilmiş bir karne olarak görmeyiz. Üye ülkelerin katkıları ile oluşturulmuş bir rapor. Bir takım siyasi yönleri de olacaktır. O siyasi mesajları rapor üzerinden Türkiye'ye vermek istemiş olabilirler. Biz her yıl sonunda kendi karnemizi kendimiz veriyoruz. Neler yaptığımızı, hangi yasaları çıkarmışız bununla ilgili döküm yapıp kamuoyuyla paylaşıyoruz. 2012'de biz yine kendi raporumuzu yayınlayacağız. Neler yapmışız, neler yapmamız gerekiyor bunun dökümünü çıkarırız. Ama AB'de bir fotoğraf çekiyor. İlerleme raporu Türkiye'nin bir fotoğrafıdır. Ama bazen yanlış lenslerle, bozuk lenslerle fotoğraf çekiliyor. Bu, İlk defa olmuyor, son defa da olmayacak. Biz bu ilerleme raporları üzerinden Türkiye'ye ne gibi mesajlar vermeye çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Bunu en iyi Kıbrıs konusunda biliriz. Kıbrıs konusunda 52 yıllık süreçte hiçbir iktidarın yapamadığını yapan ve uluslararası algıyı değiştiren hükümetimizin başarılarını görmezden gelen raporlar çıktı bugüne kadar. O yüzden başkalarının yazdığı raporları okuruz ama biz kendi raporumuzu kendimiz çıkarırız" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Egemen Bağış'ın konuşması

-Hasgüler'in görüntüsü

-Hasgüler'in konuşması

-Gazetecilerin soruları

-Bağış'ın cevapları

-Genel ve detaylar

12.09.2012 - 22.47 - Haber Kodu : 120912198

==================

4- TOPBAŞ'TAN KILIÇDAROĞLU'NA METRO YANITI

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: Ünsal ÇAKİN İSTANBUL - DHA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Kalkınma Programı Avrupa Komisyonu Sahra Altı Afrika ve (ACP) Afrika, Karaib ve Pasifik Ülkeleri Geleceği İlişkin Meseleler Birimi Genel Müdürü Francesca Mosca ve beraberindeki heyet ile görüştü.

DOĞRU BİLGİLENSİN DİYE KILIÇDAROĞLU'NA GÖNDERECEĞİM

Görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kadıköy-Kartal metrosunun maliyetiyle ilgili iddialarına yanıt verdi. Topbaş, basın mensuplarına göstererek, "Kadıköy-Kartal Metrosu ve İzmir Metrosu'nun maliyetiyle ilgili elimdeki notu doğru bilgilensin diye, Sayın Kılıçdaroğlu'na göndereceğim. Çünkü bir kere Kadıköy-Kartal hattıyla ilgili yaptıkları değerlendirme yanlış. Neden? Biz oradaki hattın 22 kilometresini açtık. Yani Kadıköy-Maltepe-Kartal bölümü 22 kilometreye yakın bölümünü açtık. Esasında tamamı 26.5 kilometreye yakın. Tamamının bize maliyeti 3.1 milyar lira. Tabi bunlar, Sayın Kılıçdaroğlu'nun adamları veya kendisi, hesap adamı oldukları için 22 kilometreye böldüklerinde 141 milyon lira/km diye çıkarıyorlar. Değil. 26.5 kilometreye bölmeleri gerekir 3.1 milyar lirayı. O taktirde de 119 milyon lira çıkar. Dolayısıyla burada çok ciddi bir hesap adamların hatası var. Kendisi bir hesap adamı nasıl hesap yapıyorsa tamamen yanıltıcı ve yönlendirici bir değerlendirme. 141 milyon lira değil, 119 milyon lira. Tamamı 26.5 kilometre ve bedeli 3.1 milyar liradır. Bunu düzeltmiş olayım Sayın Kılıçdaroğlu öğrensin" diye konuştu.

İZMİR'DEKİ HAFİF METRO-TRAMVAY ARASI BİR İŞLETME

Topbaş, İzmir'deki metronun hafif metro-tramvay arası bir işletme olduğunu kaydederek, "Kadıköy-Maltepe-Kartal hattı, saatte tek yönde 70 bin insan taşıyabiliyor. Kadıköy-Kartal metrosu farklı ve ileri bir teknolojiyle yapılanh bir sistem. Bununla mukayesesi mümkün değil. Ancak bizim, Edirnekapı-Sultan Çifliği hattıyla İzmir metrosu mukayese edilebilir. İzmir metrosunun aç kapayla yaptıkları 4.5 kilometrelik alttan geçişi var. Toplamı da 11.5 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Bizim Sultançiftliği'nin 15 kilometrelik bir uzunluğu var, kapalı bölüm yani alttan geçen bölümde 6 kilometre civarındadır. İzmir'deki 30 bin yolcuğu taşıyor. Sultançiftliği 22 bin 500 yolcu taşıyabiliyor" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------

Mosca ve Topbaş'tan detay

Topbaş'ın soruları yanıtlaması

Detaylar

12.09.2012 - 18.04 - Haber Kodu : 120912154

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement