Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

Dha Yurt Bülteni-5

1)BOLU DAĞI'NDA KAR ULAŞIMI YAVAŞLATTITEM ve D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı geçişinde etkili olan kar yağışı ulaşımı yavaşlattı.

30.11.2016 10:56

1)BOLU DAĞI'NDA KAR ULAŞIMI YAVAŞLATTI

TEM ve D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı geçişinde etkili olan kar yağışı ulaşımı yavaşlattı.

Bolu Dağı'nda gece saatlerinde etkili olan sağanak yağmur sabaha karşı kara dönüştü. Aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle TEM ve D-100 Karayolu'nun kenarlarındaki yeşil alanlar beyaza büründü. 900 rakımlı Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 5 santime ulaştı. Kar yağışı nedeniyle TEM ve D-100'de ulaşım yavaşladı. Ancak Karayolları ekiplerinin tuzlama çalışması yapması sonucu aksama yaşanmadı. Sürücüler, TEM'de elektronik tabelalar ile kar yağışına karşı yavaş gitmeleri konusunda uyarıldı. Bölge trafik ekipleri ise güzergahta kontrollerini artırdı. Sürücüler kar lastiği takmaları konusunda uyarıldı. Karayolları ekipleri Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezi önünde tuz yüklü araçlarla karla mücadele için hazır bekliyor.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Kar yağışından görüntüler

-Bolu Dağı'ndan görüntüler

-Tünelden görüntüler

-Detaylar

Süre: 02.19 Boyut: 78.1 MB

Haber-Kamera: Mutlu YUCA-Murat KÜÇÜK/BOLU,

============================================================

2)ANTALYA'DA YAĞIŞ ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRDİ

TURİZMİN başkenti Antalya'yı 36 saattir etkisi altına alan sağanak yağış, gündelik hayatı olumsuz yönde etkilese de çiftçiyi sevindirdi.

Antalya'da iki gündür hafif şiddetli yağan yağmur, dün gece yerini sağanağa bıraktı. Saat 01.00'de başlayan şiddetli sağanak kent merkezinde hayatı olumsuz etkiledi. Yağmur suları kent merkezindeki birçok yolda kaldırım seviyesine kadar çıkarken, sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı evlerde küçük çaplı su baskınları yaşanırken kent merkezinde ana arterlerdeki bazı alt geçitler de yağmur suyu birikmesi nedeniyle araç geçişine kapatıldı. Bazı yollarda yağmur sularının rögar kapaklarından fışkırdığı görüldü.

Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesi 2211 sokak üzerindeki göle dönen yoldan geçmek isteyen sürücü Adem Bilgi, 38 YV 685 plakalı kamyoneti ile suda kaldı. Biriken su nedeniyle açılan rögar kapağına ön tekeri düşen kamyonet yan yatarken sürücü Bilgi çaresizce yağmurun dinmesini bekledi. Konyaaltı Sahili'nde ise denizde devasa dalgalar oluştuğu görüldü. Sabaha karşı etkisini yitiren yağış kentin doğu ilçelerine kaydı. Yağışlar gün boyunca Manavgat, Alanya ve Gazipaşa bölgesinde kuvvetli etkili olacak.

ÇİFTÇİ SEVİNDİ

36 saatte yağan yağmur, çiftçi başta olmak üzere geçimini topraktan kazanan vatandaşı ise sevindirdi. Kuraklık nedeniyle tarladaki ürünlerini kaybetme riski taşıyan çiftçi, yağmur ile bir nebze de olsa rahat nefes aldı. Antalya Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde metrekareye 36 saatte 79 kilo, Serik'te 144, Manavgat'ta 124, İbradı'da 97, Finike'de ise 97 kilo yağış düştüğünü açıkladı.

Yağışla birlikte Antalya'yı saran Torosların zirvesi beyaza büründü. Tahtalı Dağ başta olmak üzere, Saklıkent Kayak Merkezi ve TÜBİTAK Gözlem Evi'nin bulunduğu zirve karla kaplandı. Yarından itibaren Akseki tarafına da kar yağışı bekleniyor.

Görüntü Dökümü

----------------

-Yan yatan kamyonet detay

- Göle dönmüş yoldan detay

-Biriken sudan zorla geçen araçlar

-Otomobil sileceğinden detay

-Kaldırıma kadar taşmış sular

-Sele dönen yoldan detay

-Rögar kapaklarından su fışkırması

-Alt geçitin su dolması

-Konyaaltı sahili detay

3.30 DK////// 114 MB

Haber -Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA,

========================================================

3)ÖDÜL OLARAK 93 EMEKLİ AYLIĞI KONULAN SORULAR ÇÖZÜLDÜ

SAMSUN'da yaşayan emekli matematik öğretmeni 59 yaşındaki Aydın Cerit'in hazırladığı ve 5 Aralık 2016 saat 18.00'a kadar çözüp cevabını kendisine getiren ilk kişiye 93 ay süresince emekli maaşını vereceğini vaat ettiği 2 matematik sorusu çözüldü. Cerit, iki soruyu 3 kişinin çözüp kendisine ulaştırdığını belirterek ilk çözen kişi olan Prof.Dr. Afgan Aslanov'un, yazdığı mektupla emekli maaşı taahhütlerini istemediğini söyledi.

Samsun'da yaşayan matematik öğretmeni Aydın Cerit, özellikle asal sayılar üzerine yaptığı çalışmalar, sayılar ile ilgili hazırladığı projelere dikkat çekmek için ödüllü 2 matematik sorusu hazırladı. Üzerinde bir gün çalışarak 2 matematik sorusu hazırlayan Cerit, 2 soruyu çözüp 5 Aralık 2016 saat 18.00'a kadar kendisine ulaştıran ilk kişiye 93 ay süresince emekli maaşını vereceğini söyledi. Cerit, Cumhuriyetin 93'üncü yıldönümü nedeniyle ödül süresini 93 ay olarak belirlediğini ifade etti.

SORUYU ÇÖZDÜ, MAAŞI İSTEMEDİ

Soruyu açıklamasının ardından Türkiye'nin dört bir yanında yaklaşık 150 kişinin kendisini aradığını belirten Aydın Cerit şunları söyledi:

"5 kişi soru ile ilgili çözümlerini bana ulaştırdı. Bunlardan 3'ü doğruydu. Doğru cevabı ilk ulaştıran kişi Beykent Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Afgan Aslanov oldu. Sayın hocam bilgisayarda bir program yardımıyla soruyu çözmüş ve bana ulaştırdı. Cevapla birlikte gönderdiği mektupta vaat ettiğim 93 aylık emekli maaşı taahhüdümü istemediğini söylemiş. Soruya bu kadar ilgi gösterileceğini tahmin etmiyordum. Tabi sorumun bir başkası tarafından çözülmesi beni hem sevindirdi hem de üzdü. Benim için de bir tecrübe oldu. Bilgisayarların kapasitesi ile ilgili bilgi edinmiş oldum. Bundan sonraki çalışmalarım için bana yardımcı olacaktır."

'BU TÜR SORULARI DEVLET HAZIRLASIN'

Uzun yıllardır sayılar üzerine çalışmalar yaptığını dile getiren Aydın Cerit sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar ilgi beklemiyordum. Bizzat yanıma gelip soruyu alanlar, mesajla soruyu isteyenler oldu. bundan sonraki süreçte tekrar soru hazırlamayı düşünüyorum. Ancak devletimiz de bu tip çalışmalar yaparsa, sorular hazırlarsa, böyle araştırmak isteyen insanlarımızı, beyinleri teşvik etmiş olur. Benim yaptığımı devletimizin kurumları yapabilir. Milli Eğitim Bakanlığı yapabilir. Ödüllü olması insanları daha çok teşvik etti. Benim yaptığım çalışmaların teknolojiye katkı sağlayacağına inanıyorum. Kurulacak bir ekiple Türkiye için çok güzel çalışmaları hayata geçirebilir."

Görüntü Dökümü :

--------------------

Aydın Cerit'ten detay

Sorudan detay

Detaylar

Aydın Cerit ile röportaj

(SÜRE : 6.33 - BOYUT : 209.43 MB)

Haber-Kamera : Yaprak KOÇER/ SAMSUN, -

===================================================================

4)ALANYA 24 ÜLKEDEKİ 25 FUARDA TANITILACAK

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 2016 sezonunun kötü geçmesinin ardından turizmciler 2017 yılı için çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlçenin turizm tanıtımını üstlenen Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı (ALTAV), önümüzdeki yıl 24 ülkede 25 fuara katılarak Alanya'yı tanıtacak.  Başta Rusya krizi olmak üzere çeşitli nedenlerle 2016 yılında son 10 yılın en kötü turizm sezonunu geçiren Alanya'da turizmciler, yeni sezonda tanıtım ayağını güçlü tutarak sezonu en az kayıpla atlatmayı amaçlıyor. Tanıtım çalışmaları çerçevesinde Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle başta İskandinav ülkelerinde yapılan fuarlar olmak üzere, Polonya, İngiltere, Rusya ve Almanya gibi tatil için Türkiye'yi seçen ülkelerden oluşan 24 ülkede düzenlenen 25 turizm fuarıyla Alanya'nın tanıtılması amaçlanıyor. Fuarda kurulan Alanya stantlarında ilçenin doğal güzellikleri ve tarihinin yanı sıra tatil kampanyaları, hediyelerle gidilen ülkelere özel materyallerle ilçeye olan ilginin artırılması planlanıyor.

'ŞEHRİMİZİ VE GÜZELLİKLERİNİ TANITMAYI AMAÇLIYORUZ'

Aynı zamanda ALTAV'ın da başkanlık görevini yürüten Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel, Alanya'nın tanıtımında büyük rol oynayan fuar çalışmalarının aralıksız sürdüğünü söyledi. Son yıllarda dünya ile birlikte Türkiye'de de artan terör olayları ve olumsuz gelişmelerden dolayı turizmin zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Yücel, "Bu yüzden daha fazla ve daha etkin tanıtım faaliyetleriyle ülkemiz ve Alanya'mıza gelen turist sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Çünkü Alanya dünyanın en güzel şehirlerinden birisidir. Çok dilli, çok dinli, birçok kültürle rengi içerisinde barındıran ve ortak değerlerin bulunduğu şehrimize turistlerin gelmesi için çalışmalarda bulunacağız. 2017 yılında farklı ülkelerde 25 fuarda şehrimizi ve güzelliklerini tanıtmayı amaçlıyoruz" dedi.

'25 FUARA KATILMAYI PLANLIYORUZ'

Alanya'nın 2017 fuar takviminin 11- 15 Ocak tarihlerinde Hollanda'da düzenlenecek Vakantieburg Turizm Fuarı ile başlayacağını belirten ALTAV Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, tanıtımlara bu ay düzenlenen 3 fuarla başladıklarını, 2017 takviminde ise 24 ülkede düzenlenecek 25 fuarla devam edeceklerini söyledi. Son yılların en kötü turizm sezonunu geçirdiklerini hatırlatan Dahaoğlu, " Londra'da dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri vardı. Bu senenin takviminde yer alan o fuara da katıldık. Orada operatörlerle, acentelerle görüşmeler yapıldı. Yine gazeteci ve turizm yazarlarıyla da görüşmelerimiz oldu. Onları da ilerleyen zamanda Alanya'ya davet ederek konaklatıp, İngiltere pazarına biraz daha ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Toplamda 2017 yılı takvimimizde 25 fuara katılmayı planlıyoruz. Fakat diğer yıllarda olduğu gibi takvim dışında da fuarlara katılabiliriz ve bu sayılar 30'lu rakamları bulacaktır" diye konuştu.

'TEK PAZARA BAĞLI KALMAYACAĞIZ'

Vakıf olarak ilçedeki turist akışını yükseltmek amacıyla yeni pazar arayışında olduklarını belirten Dahaoğlu, şöyle dedi:

"Tek bir pazara bağlılığın zararlarını yaşayarak gördük. Geçen yıl Polonya'da ciddi kayıplar yaşadık. Yüzde 60 ile 70 arası kayıplar ki Doğu Avrupa'nın en büyük pazarlarından biri burası sayılıyor. Nüfusu 80 milyona yaklaşmış bir ülke. Kaybettiğimiz bu pazarı tekrar kazanmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. O ülkenin operatörleriyle şimdiden görüşmelerimizi başlattık. Görüşmelerimizde Gazipaşa- Alanya Havalimanı'nı dillendirerek, uçuş kolaylığını ön plana çıkarmaya gayret ediyoruz. Ardından yeni yılda fuarlara Hollanda ile başlayacağız. O ülke de Batı Avrupa'nın olmazsa olmazlarından. Geçen yıl Hollanda fuarına denk gelen bir patlama yüzünden çok sıkıntılı bir süreç geçirmiştik. Temennimiz önümüzdeki yıl bu sıkıntıların yaşanmamasını umuyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Alanya görüntüsü

-Fuarlardan görüntüler

-Adem Murat Yücel Röp.

-Mehmet Dahaoğlu Röp.

Haber- Kamera: Engin ANAK/ALANYA(Antalya),

====================================================

5)TOMA ÖNÜNDE SELFİE

ADANA'da korsan gösterilere müdahalede kullanılan Toplumsal Olaylara Müdahale (TOMA) bu defa genç kızların selfi dekoru oldu.

Huzur operasyonlarına aralıksız devam eden Adana Emniyet Müdürlüğü, bölücü terör örgütü PKK yandaşlarının eylem merkezlerinden biri olan ve uyuşturucu çetelerinin de rant için birbirleri ile çatıştığı Ova Mahallesi'ne girdi. Doğu ve güneydoğu illerinden göç eden vatandaşların yoğun yaşadığı bölgeyi özel tim ve zırhlı araçlar kuşattı. Çelik yelekli ve uzun namlulu silahlarla elleri tetikte yaya olarak sokaklara giren polisler işyerleri, kahveler ve şüpheli şahısları tek tek aradı. Uygulamada 15 araç, 5 motosiklet ve 122 kişi kaydı soruldu, üzerinden 331 paket kaçak sigara çıkan en Suriye uyruklu bir kişi ile basit yaralama ve mala zarar verme suçlarından aranan 2 kişi yakalandı.

Cadde boyunca ilerleyen 450 polisi bir arada görüp evlerinin balkon ve pencerelerine çıkanlar, özel kıyafetli Narkotim ve Yunus ekiplerini meraklı gözlerle izledi. Bazı vatandaşlar ise, "Allah devletimizden razı olsun, her zaman gelin" diye seslendi.

Ekipler yaklaşık bir saat boyunca Ova, Onur ve Uçak mahallelerinin Şakirpaşa caddesinde girmedik işyeri bırakmadı. Uygulama yapan ekiplerle birlikte hareket eden TOMA'yı gören bir genç kız da önüne geçerek selfie çekti. Polisleri çok sevdiğini söyleyen genç kız, "Ben de özel harekat polisi olmak istiyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Polis ekiplerinin cadde ve sokaklarda görüntüsü

Zırhlı araçların görüntüsü

Vatandaşa kimlik kontrolü yapılması

Ekiplerden detay görüntüler

Polislerin bir evde arama yapması

Sokaktaki TOMA

Genç kızın TOMA önünde selfie çekmesi

'Hepinizi çok seviyorum. Allah razı olsun, Allah başımızdan eksik etmesin' demesi

Duvarlardaki yazılardan görüntüler

Ekiplerin kahvehanede arama yapması

Motorsikletlerin toplanması

Bir şüphelinin gözaltına alınması

SÜRE: 05'29" BOYUT: 614 MB

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA,

===============================================

6)MEHMETÇİĞE MORAL İÇİN KAR ÜSTÜNDE CİRİT GÖSTERİSİ

KARS'ın Selim ilçesi'nde askerden izine gelen Mehmetçiklere moral vermek için arkadaşları kar üstünde atlı cirit gösterisi düzenledi. Selim'e bağlı bağlı Hasbey Köyü'nden Coşkun Tıp askerden izinli gelince, Atlı Spor Kulübündeki arkadaşları Coşkun Tıp'ın şahsında tüm Mehmetçikler onuruna cirit müsabakası düzenledi. Allahu Ekber Dağlarının eteğinde, çevre köylerden gelenlerin katılımı ile yapılan cirit karşılaşması büyük ilgi gördü. Nefes kesen cirit gösterisini izleyen vatandaşlar, üşümemek için ateş yaktı. Köy meydanındaki cirit alanının karlı olması gösteriyi renklendirdi. Atların zaman zaman kayarak düşmesi sonucu biniciler zor anlar yaşadı. Aynı zamanda Atlı Spor Kulübü üyesi olan Coşkun Tip de cirit gösterisinde hünerlerini sergiledi.Hasbey Köyü Atlı Spor Kulübünden Vedat Karga, "Arkadaşımız Coşkun vatani görevini yaparken izinli geldi. Coşkun ve şahsında tüm Mehmetçiler için atlı cirit müsabakası düzenledik. Gösteri niteliğindeki maçla Coşkun'a ve şahsında Mehmetçiklere moral vermek istedik" diye konuştu.

Kendisi de gösterni yapan asker Coşkun Tip de, "Arkadaşlarımın jesti karşısında gurur duydum, çok mutlu oldum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

---------------

-Ciritten detaylar

-Çocukların omuz omuza halayı

-At ve cirit meraklısı bayanın ilk ata binmesi

-Askerden izne gelen Coşkun Tip'in konuşması

-Ciritçi Çetin Özbaş'ın konuşması

-Bir gencin konuşması

-Cirit müsabakasından genel ve detaylar

-Bir atın düşmesi ve izleyicilerin yorumları

-Genel ve detaylar

(Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK/ KARS,

(490 MB - 7 DK 55 SN)

=======================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement