Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'inci yıldönümü kutlamaları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde Çanakkale'de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale savaşı o dönemle nasıl çok önemli gelişmelere yol açtıysa, bu dönemde de bölgemizde yaşananların da önemli olduğunun söyledi. Erdoğan, "Buradan bir kez daha terör örgütlerine doğrudan ya da dolaylı olarak kucak açan, destek veren ülkelere sesleniyorum. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir. Türkiye'de patlayan bombaları, televizyon ekranlarından seyretmek sizin için bir şeyler ifade etmiyor olabilir. Aynı bombalar, sizin şehirlerinizde patlamaya başladığınızda bizim ne hissettiğimizi, mutlaka anlayacaksınız. Ama o zaman her şey çok geç olacak" dedi.
Çanakkale'de, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan Deniz Zaferi'nin 101'inci yıldönümü kutlamaları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü için ikinci tören 18 Mart Stadyumu'nda yapıldı. Zaferin 101'inci yıldönümü coşkusunun yaşandığı stadyumda, Genelkurmay Başkanlığı Mehter Takımı yerini alırken 13 bin kişi kapasiteli tribünleri dolduran vatandaşlar, sevgi gösterilerinde bulundu. Mehter Takımı daha sonra futbol sahasının ortasına kurulan platform önünde mini konser verdi.
STATTA ZAFER COŞKUSU
Törende, askeri birliklerinin yanı sıra, gaziler ve öğrenciler de alanda yerlerini aldı. Öğrenciler çimlerde büyük bir Türk bayrağı ile Atatürk posterini açtı.
Törenin başlama saati olan 09.30'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan da zafer coşkusuna ortak oldu.
Kutlamalarda milletvekilleri ile yabancı askeri temsilciler de hazır bulundu. Zafer törenini, Güneydoğu'da yaralanan özel harekat polisinin üzerine kapanıp kendisini siper eden uzman çavuş ile yine çatışmalarda görev alan özel harekat polisleri de izledi.
TÖRENLER, BAYRAĞA ALTIN MADALYANIN TAKILMASIYLA BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şeref tribünündeki yerini aldığı sırada, tribünleri dolduranlar sevgi gösterilerinde bulunup, 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganlarını attı. Kutlamalar, 1994 yılında 253 bin şehit adına, TBMM tarafından çıkarılan 3972 Sayılı Kanun'la, Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale geçilmez' yazılı altın madalyanın, Çanakkale Valisi Hamze Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan tarafından, Türk bayrağına takılmasıyla başladı. Ardından altın madalyalı bayrak, saygı duruşu sonrasında, Boğaz Komutanlığı bandosunun çaldığı İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.
İLK KONUŞMAYI BELEDİYE BAŞKANI YAPTI
Tören açılışının ardından ilk konuşmayı Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptı. Şehitlerin kahramanlıklarını anlatan Ülgür Gökhan, "101 yıl önce burada gençler ölüyordu. 101 yıl sonra da maalesef gençler ölüyor. 101 yıl önce Çanakkale topraklarında çocuk yaştakiler vuruluyordu, 101 yıl sonra Suriyeli çocukların cesetleri kıyıya vuruyor. Bir zamanlar çocuklar vardı cepheden babalarını bekleyen, şimdi babalar var çocuklarını tabutlara koyup toprağa veren" dedi.
Ülgür Gökhan'ın konuşması sırasında tribündekiler 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganı attı. Ardından tribündekilerden bu kez ıslık ve 'yuh' sesleri yükseldi. Ülgür Gökhan, konuşmasının bu anlarında, "Keşke Çanakkale Savaşı'ndaki gibi hoşgörülü olabilsek" dedi. Ülgür Gökhan, konuşmasını da "Selam olsun Mustafa Kemal Atatürk'e" sözüyle bitirdi.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın ardından Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu ve Çanakkale Valisi Hamza Erkal da birer konuşma yaptı. Bu konuşmalardan sonra öğrenciler şiir okudu. 'Dua' şiiri okunduğu sırada ise her dizeden sonra tribünleri dolduran hep birlikte 'Amin' diye eşlik etti. Yine saha ortasında, Türkiye haritasının üzerine öğrenciler, puzle şeklindeki parçaları yerleştirip 'Biz birlikte Türkiye'yiz' yazdı. Haritadaki Çanakkale puzle parçasını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerine yerleştirdi.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN KONUŞTU
Törende son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıktı. Tribünleri selamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale'de destan yazan kahramanları, şehitleri, gazileri rahmet ve şükranla andıklarını söyledi. Erdoğan, şöyle dedi:
"Evlatlarını 'Çanakkale'ye git evladım yıllarca ben oğulsuz kalayım, şu yaralı bağrıma kara taşlar çalayım. Haydi yavrum haydi git ya gazi ol ya şehit ol' diye yollayan kimi zaman da çocuğunun şehit haberini almadan hayatını kaybeden analar, babalar için rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Mekanlarını cennet eylesin. Aynı şekilde binlerce kilometre ileriden gelip burada hayatlarını kaybeden o zamandan beri topraklarımız da misafir ettiğimiz diğer ülke askerlerini anıyorum. Çanakkale savaşlarını bugünümüzü kurtarana maziye kahramanlığını büyüklüğünü iade eden bu toprakları bize sonsuz vatan yapan Gazi Mustafa Kemal'i de rahmetle yad ediyorum. Gazi'nin 'tarihlerin tarihlerini bilmeyen milletler başka milletlerin avı olurlar' sözünün en güzel örneği bu topraklardır."
Çanakkale Zaferi'nin günümüze ışık olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu savaşın ne şartlarda, hangi fedakarlıkla yapıldığını bilmeyenler, bugün yaşadıklarımızın manasını da kavrayamazlar. Bunun için ülkemizde Çanakkale savaşının gerçekleştiği mekanları görmeyenler, o havayı teneffüs etmeyen hiçbir evladımız kalmamalıdır. Bugün ortaokuldan liseye, liseden üniversiteye geçişte sınavlar var değil mi? İşte ben, Çanakkale'nin ziyaret edilmesini ve burada verilen mücadelenin tarihi öneminin hafzedilmesini aynı şekilde önemli görüyorum. Çanakkale şiirini okuyan öğrencimizin gözlerinden öpüyorum. Destanı inanıyorum ki bu nesilde aynı şekilde yazacaktır. Duamızı yapan kızımızı da tebrik ediyorum. Milli Savunma Bakanlığımızdan, Milli Eğitim Bakanlığımızdan, Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan, Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan diğer ilgili kurumlarımızdan bunu öncelikli bir mesele olarak görmelerini istiyorum. Çanakkale geçilmez destanı ile düşmana dur diyen Çanakkale Boğazı, Çanakkale 1915 Köprüsü ile inşallah Cumhuriyetin 100'üncü yılına geçecek. Hükümetimiz, bu noktanda 2023'e bu köprüyü yetiştirme azmiyle, daha önceden bunu bitirerek buradan Gelibolu'ya inşallah Anıttepe'ye artık sandallarla gemilerle değil araçlarımızla, otobüslerimizle rahatlıkla geçelim. Merasimleri farklı şekilde kutlayalım. Çanakkale anlamını öğretmediğimiz, bu mücadelenin geçmişimiz, bugünümüz, geleceğimiz için ifade ettiği manayı zihinlere, gönüllere nakşedemediğimiz her evladımızın vebali bu işin sorumlularının üzerindedir."
"YAŞADIKLARIMIZ, ÇANAKKALE MESAJINI ÖNEMLİ HALE GETİRİYOR"
Son 3 yıldır yaşanan olayların, Çanakkale'nin mesajını önemli hale getirdiğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz şehitlerin nesliyiz. Biz şehitlerin suladığı bu topraklarda yetişmişiz. Şehadet bizim için korkulacak bir makam değil. Ulaşılması gereken bir makamdır. Onlar, ölü değildir onlar diridirler. Ama siz bilemezsiniz. Onların rızkının kefili Allah'tır. ve bu müjdeyle onlar yürürler.Ve kabrinden sonra da oradaki hali görünce 10 kez tekrar bu dünyaya dönmek isterler" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, birilerinin bunu anlamadığını şehitlerin normal tabutta gömülen cenazeler olduğunu zannettiğini belirterek, "Değil değil. Bunu anlamamız lazım. Burası önemli. Bundan 101 yıl önce tarihe gömülmek istenen, Balkan faciasının utancıyla şaşkınlık içinde olan millet, Çanakkale'de yeni bir dirilişin şahlanışı, destanını yazmıştır. Verilen mesaj sadece milletimize değil, tüm dünyaya vermektedir. Dönemin denizde, karada, havada en üst düzeyde kullanılan Çanakkale Savaşı'nda asıl gücün, teknoloji değil inanç olduğunu göstermiştir. Yahya Çavuş, Seyit Onbaşı bunun ispatıdır. Ama gözü olup ta bunu görmeyenler var. Bunlar bizi aldatmasın. Bugün de aynı şekilde yürüyeceğiz" diye konuştu.
Yahya Kemal Beyatlı'nın, 'Şu kopan fırtına Türk ordusudur yarabbi. Senin uğrunda ölen ordu budur yarabbi' dizelerinin bulunduğu şiirini de okuyan Erdoğan, "İşte onlar böyle yürüdüler, böyle yürüyerek Çanakkale savaşı, Kurtuluş savaşı destanını yazdı. Çanakkale istikbal ve istiklal mücadelemiz oldu. Gözü ve gönlü Türkiye'ye kilitlenmiş milyonca mazlum için de umudun adı olmuştur" dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çanakkale'de Muş'tan gelen de var, Bitlis'ten gelen de vardı, Van'dan gelen de vardı. Anadolu'nun dört bir yanından olduğu gibi ta Üsküp'ten Bosna'dan gelen de vardı. Onlar için o bir var oluş mücadelesiydi. Pek çok sömürge ülkesinin, Çanakkale'den ve Kurtuluş Savaşı'ndan aldığı ilhamla bağımsızlıklarına giden yola girmişlerdir. Çünkü buraya gelen Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar, soruyorlar 'biz buraya niye geldik, uzun mesafeden buraya neden geldik' diye soruyorlardı. Senegal'den aldatılmış o Müslüman kardeşlerimiz burada ezan seslerini duyunca 'Biz nereye geldik?' diye silahlanın döndürüp saf değiştirerek gerçek yerlerine geçtiler. Bu destan böyle bir destan."
6-7 EKİM OLAYLARINI HATIRLATTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Güneydoğu'da 6-8 Ekim 2014'te meydana gelen olaylara da değinerek, "Benim Kürt kardeşimi sokağa dökenler Kürdü Kürt kardeşime öldürtenler kimler?" diye sordu. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Acaba şu anda benim Mehmetçiğimin karşısına çıkanlar kimler? Benim polisimin karşısına dikilenler kimler? Peki bunlara alkış tutanlar kimler? Bunları övenler kimler? Destek verenler kimler? Millet olmak kolay değil. Unutmayın gençler, millet olmak kolay değil ama unutmayın gençler illet olmak kolay. Bölgemiz bugün tarihi yol ayrımında. Önemli süreçte gözler Türkiye'ye yönelmiş durumda. Umutlar bir kez daha Türkiye'ye bağlanmıştır. Karşımızdaki zorluklar ne kadar zorlu olursa olsun. Başarılı olmak, millet olarak bizim en önemli vasfımızdır. Gençler, sakın umudunuzu yitirmeyin. Allahın izniyle bu millet güçlüdür. Biz bir ölür bin diriliriz, bunu böyle biliniz. Onun için ne diyoruz. Tek millet diyoruz. 79 milyonuyla tek millet. Tek bayrak diyoruz. Türk bayrağından başka bir bayrak tanımıyoruz. Paçavraları bu milletin evlatlarına bayrak olarak sunanların karşı 'Bayraklar bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' Üç, tek vatan. 780 bin kilometrekareyle. Dört, tek devlet. Devlet içinde devlete tanımıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nden başka bir devlet asla. Yok paralel devletmiş, yok şuymuş yok buymuş asla. Dün Çanakkale önlerine gemileriyle, uçaklarıyla, eğitimli askerleriyle gelenler, hiç ummadıkları bir mağlubiyetle karşılaştılar. Çanakkale sahillerinde güneşlenecekleri sayfiye yeri olarak bakanlar, buraların mezarları olacağını hiç düşünmemişlerdi. Donanma gemileri birer birer o boğazın sularına gömülürken seçkin birlikleri eriyip gittiklerinde, karşılarında tüm çıplağıyla duran gerçeklere inanmak istememişlerdir. Çünkü onlar için tek hedef vardı İstanbul. İstanbul'u feda edebilir miydik? Onun için geçilmesi gereken yer Çanakkale'ydi. ve geçemediler. İstanbul'un üzerinde çok hevesi olanlar vardı. Ama hepsinin hevesleri kursaklarında kaldı."
"İÇERİDE DIŞARIYA OYUN OYNAYANLARI AYNI AKİBET BEKLİYOR"
Güneydoğu illerinde yaşanan terör olaylarına da değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün de içerde ve dışarı da milletimizi köşeye sıkıştırmak için her türlü oynayanları, hiç şüphenizi olmasın aynı akıbet bekliyor" dedi. Son olaylarda 300'ün üzerinde şehit verildiğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama tüm operasyonlarda 2 bin kişi bu noktada, bu operasyonlarda kaybolup gittiler. Bu çoğrafyayı tanımayanlar için çok kolay ve basit gibi gözüken işler, bir anda içinden çıkılamayan dev krizlere dönüşebilir. Yaşanın krizlerin insani ve ekonomik maliyetleri asla bölgemizle de sınırlı kalmamıştır, kalmayacaktır. Çanakkale savaşının o dönemde nasıl çok önemli gelişmelere yol açtığını tarih kitaplarında görülüyor. Gençler, şu dönemde de bölgemizde yaşananların kimler için ne tür tarihi değişikliklere vesile olacağını inşallah hep birlikte yaşayacak ve göreceğiz. Bu süreçte bize düşen 2023 hedeflerine sık sıkıya sarılmaktır. 'Zor oyunu bozar' diye bir atasözü var. Bölgemizde ve üzerimizde oynanacak oyunları bozacak en önemli kozumuz, en önemli enstrümanımız 2023 hedefleridir. Konsantrasyonu kaybetmezsek, Çanakkale 1915 köprüsünü yaparız. İstanbul'da 3'üncü Havalimanını yaparız. İlk etabı 2018 bitiriyor. 2023 yolunu da tamamen bitirip 150 Milyon yolcu kapasiteli havalimanıyla dünyaya bir örnek koyarız."
Çanakkale parçasını koyduğu pazılı örnek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülke ve millet olarak yeni bir destan yazmamıza kimse engel olamaz. Birliğimizi kardeşliğimizi, dayanışmamızı güçlü şekilde muhafaza edip işte bayrağımızın önünde 81 ilden getirilmiş Türkiye haritası yerleştirildi. Üzerinde birlikte Türkiye'yiz yazılı. Evet birlikte Türkiye olmaya devam edeceğiz. Yeter ki rengini şehitlerimizin kanından alan bayrağımızın indirilmesine, ezanlarımızın susturulmasına asla izin vermeyelim. Vatanımızı bölmek isteyenlerin heveslerini kursaklarında bırakılıp devletimizi yaşatıp, büyütelim, güçlendirelim. İlkelerimizden taviz vermeyelim. Dün Çanakkale geçilmez diyerek üzerimizde oynanan oyunları bozduk. ya istiklal ya ölüm diyerek kararlığımızı ortaya koyduk. Bu yeni Türkiye de bu sütunlar üzerine inşa edilecek."
"MANKURT OLARAK NİTELENDİRDİĞİM AŞAĞILIK MAHLUKLAR"
"Karşımıza mertçe kim çıkarsa çıksın, ne kadar güçlü olursa olsun yılmayız, korkamayız ve mücadeleden kaçmayız" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ama terör denen ve karşımıza en alçak en sinsi en ahlaksız en insanlık dışı yöntemlere çıkan yöntem, işimizi gerçekten zorlaştırıyor" dedi. Bunun son örneğinin Ankara'da yaşandığını kaydeden Erdoğan, "İşte son örneğini geçtiğimiz Pazar günü Ankara'da Kızılay'da yaşanan saldırıyla yaşadık. Masum insanların arasına giren bir bombalı araç, 35 insanımızın hayatına mal oldu. Çok sayıda vatandaşlarımızın yaralanmasına sebebiyet verdi. Terör örgütlerinin maşa olarak kullandıkları, rahmetli Cengiz Aytmatov'dan ilham alarak 'mankurt' olarak nitelendirdiğim o aşağılık mahlukların, hainlikleri karşısında öfkeye kapılmamak mümkün değil. Dikkat ediniz ülkemizde ve bölgede ne kadar terör örgütü varsa, hepsi Türkiye'ye karşı birleşti" diye konuştu.
AVRUPA ÜLKELERİNİ TERÖR KONUSUNDA UYARDI
Avrupa ülkelerini terör konusunda uyaran ve sert eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başta batı ülkeleri olmak üzere pek çok devlet hala bu örgütlere karşı ilkeli bir tavır ortaya koyamıyor. Belçika'da bugün toplantı var. Bürükselde bugün toplantı var. Toplantının yapıldığı binanın hemen arkasında bölücü terör örgütü PKK'yı terör örgütü olarak ilan eden ülkelerden Belçika, onların paçavralarını dalgalandırmak suretiyle izin veriyor" dedi. Erdoğan, bu ülkelerin dürüst ve samimi davranmadıklarını da belirterek, şöyle dedi:
"Bunlara ikircikli davranıyorlar. Bugün güya indirmişler, oradaki posterlere kaldırmışlar. Kime anlatıyorsunuz ya. Dürüst olun dürüst samimi olun. Bunlara aldanacak bir Türkiye yok, bir Türk milleti yok, bunu biliniz. Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular. İşte Ankara'da patlayan bombanın, şehrin ortasında terör örgütüne şov yapma imkanının sağlandığı Brüksel'de ya da Avrupa'nın herhangi biri yerinde patlamaması için hiçbir sebep yok. Bu açık gerçeği rağmen AB ülkelerinin, hala aymazlık içinde hareket ediyor olmaları, mayın tarlasında dans ediyor gibidir. Ne zaman mayına basacağını bilemezsiniz. Ama bunun kaçınılmaz bir son olduğunu bilinmelidir. Buradan bir kez daha terör örgütlerine doğrudan ya da dolaylı olarak kucak açan, destek veren ülkelere sesleniyorum. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir. Türkiye'de patlayan bombaları, televizyon ekranlarından seyretmek sizin bir şeyler ifade etmiyor olabilir. Aynı bombalar, sizin şehirlerinizde patlamaya başladığınızda bizim ne hissettiğimiz, mutlaka anlayacaksınız. Ama o zaman her şey çok geç olacak. Kendi ülkenizi hedef aldığında izin vermeyeceğiniz ama sırf Türkiye'yi hedef aldığı için desteklemekten vazgeçin. Ülkenizde bir bombalı saldırı olduğunda ve sizin bir milletvekiliniz, o intihar eylemcisinin taziyesine gittiğinde ona karşı neler yapabileceğinizi çok iyi biliyorum. Aynı şekilde ülkenizde akademisyen, gazeteci, STK temsilcisi sıfatıyla ülkenizin birliğine bütünlüğünü yönelik eylem yapan, terör örgütüne destek verdiğinde sizin tavrınızın ne olacağını gayet iyi kestiririz."
"AVRUPA ÜLKELERİNDEN ÇOK DAHA DEMOKRATIZ"
Terörle mücadele konusunda çok demokrat olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şundan emin oluruz. Türkiye bugüne kadar benzeri bir tehdide maruz kalan ya da kalacak olan batılı ülkelerden çok daha demokrat, çok daha hoşgörülü, çok da hukuku devleti ilkelerine uygun terörle mücadele pratiği ortaya koyuyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz" dedi. Avrupa ülkelerinden empati yapmalarını beklediklerini kaydeden Erdoğan. Sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizdeki terörle mücadele yöntemleri inanın bana benzer durumları İngiltere, Fransa'da, ABD'de yapılan yapılacak olan uygulamalardan çok daha insaflıdır. Temel hak ve özgürlüklere çok daha uygundur. Biz ne yaptığımızı nasılı bir mücadele verdiğimizi, kimlere karşı mücadele ettiğimizi gayet iyi biliyoruz. AB'nin değil uluslararası kurumların eleştirilerine bakarken de, gerçekten adilse kulak veririz, değilse kusura bakmasınlar. Söz konusu ülkemizin ve milletimizin bekası olduğunda hiç kimse kusura bakmasın, yapılması gerekeni yaparız. Bizim tarihimizde kıyım yoktur. Tarihimizde katliam yoktur. İnsanların ve toplumların iliklerini sömürme hiç yoktur. Dolayısıyla bizim terörle mücadelemizin de bir ahlakı biri ölçüsü biri meşruiyeti vardır. Birileri bizi zorladığı, talep ettiği için değil, zaten kendi kültürümüzde var olduğu için böyle davranıyoruz, davranmaya da devam edeceğiz. Türkiye üç milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yaparken, bir avuç mülteciye yapılan muameleyi Avrupa'nın ortasında bu mazlumları utanç verici şartlara mahkum edenler önce dönüp kendilerine baksınlar. Bizler Çanakkale'deki kahramanların evlatları olarak onların şanına gölge düşürecek en ufak bir yanlışın içinde olmayız."
Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından, halk oyunları ve Genelkurmay Başkanlığı mehter takımının gösterisinden sonra resmi geçit töreniyle sona erdi.
TÖRENLERDE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Çanakkale Zaferi kutlamalarının yapıldığı kentte polis ve jandarma da geniş güvenlik önlemleri aldı. Kentte, birçok ilden takviye polis ekipleri görev aldı. Kutlamaların yapıldığı alanlardaki güzergahlar trafiğe kapatıldı. Polisin hemen tüm alanlarda, geniş önlemler alırken basın mensupları da, tören alanlarına girdikleri sırada sıkı aramalardan geçirildi.
- Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Erdoğan: Teröre Destek Veren Ülkelere Sesleniyorum, Koynunuzda Yılan Besliyorsunuz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?