İhh'nın "Dünya Yetimler Günü" Programı - Son Dakika
Güncel

İhh'nın "Dünya Yetimler Günü" Programı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ Hat sergisinden detaylar Sergiyi gezenlerden detaylar İHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın konuşması İHH'nın "Dünya Yetimler Günü" programı İHH Genel Başkanı Yıldırım: -"Her ay 85 bin yetime düzenli olarak bakıyoruz.

20.06.2016 15:53

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Hat sergisinden detaylar

Sergiyi gezenlerden detaylar

İHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın konuşması İHH'nın "Dünya Yetimler Günü" programı

İHH Genel Başkanı Yıldırım:

-"Her ay 85 bin yetime düzenli olarak bakıyoruz. Yılda da bir milyon yetime ulaşabiliyoruz"

-"Yetimin, dini, dili ve ırkı sorgulanamaz. Anne-baba; Müslüman, Hristiyan veya Yahudi de olsa fark etmez yetimlere mutlaka sahip çıkmaz zorundayız"

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Bülent Yıldırım, kurum olarak ayda 85 bin yetime düzenli olarak baktıklarını, yılda ise bir milyon yetime ulaşabildiklerini belirterek, "Yetimin, dini, dili ve ırkı sorgulanamaz. Anne-baba; Müslüman, Hristiyan veya Yahudi de olsa fark etmez yetimlere mutlaka sahip çıkmaz zorundayız"

Yıldırım, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından ilan edilen "Dünya Yetim Günü" vesilesiyle Dolmabahçe Milli Saraylar Sergi Salonun'da düzenlenen "Kalemden Kalbe, Dünya Yetimler Günü Hat Sergisi" etkinliğinde yaptığı konuşmada, yetim projesini başlattıkları yıllardan kendilerine "Bunu başaramazsınız, çok zor" denildiğini anlattı.

Yıldırım, "Çünkü bu yetim işi sadece misyonerlere ve Batı'ya havale edilmişti. İslam dünyasının her tarafından, İslam dünyasının bağrından çıkmayan birçok sivil toplum kuruluşu ne yazık ki, çoğu da sömürge anlayışı ile hareket eden bu kuruluşlar, her tarafa yayılmış, bir doğal afette, bir savaşta, çıkan tabloyu değerlendirerek sonuçta oradaki yetimlerimizi alıp, kendilerine mal etmişler. Topraklarından, köklerinden koparılmışlar. Tarihi değerlere düşman hale getirmişler" diye konuştu.

"Bir hayır yolu açalım istedik"

Geçmiş dönemlerde Türkiye'deki yetimhanelerin durumunun da çok kötü olduğunu ve bu halin kendilerini rahatsız ettiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bir düğmeye basalım, bir hayır yolu açalım dedik. İslam'ın bize emir budur. ve yetim çalışmasını başlattık. Biz, bir sistem kurduk. Bu sistem şimdi dünyanın her tarafından imrenilerek bakılan ve takip edilen bir duruma geldi. İstediğimiz rakamlara henüz ulaşamadık. Her ay 85 bin yetime düzenli olarak bakıyoruz. Yılda da neredeyse bir milyon yetime ulaşabiliyoruz. Ama bu sadece İHH'nın yaptığı bir çalışma. Dünyanın her tarafından belki binlerce kuruluş, aynı faaliyeti yürütüyor."

"Daha önce Dünya Yetimler Günü yoktu" diyen Yıldırım, yetim kavramının adeta Müslümanlardan kopartıldığını ifade etti. Kuran'ın emri, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in yetim oluşu, dinin yetimlerle ilgili uyarı ve müjdelerinin Müslümanlardan uzaklaştırıldığını söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Dünyadan her şey ile ilgili bir gün vardı ama yetimlerle ilgili bir gün yoktu. Hatırlatma yapılmıyordu. Esasen Müslümanlar için her gün, yetim, anne ve babalar günüdür. Ama bir de o gün bir şeyi hatırlatmak ve planlamak, geleceğe taşımak ve inşa etmek için bir girişimde bulunduk. İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) başvurarak 'Dünya Yetimler Günü' ilan edilsin istedik. İİT, başvurumuzu değerlendirdi ve ramazanın 15. gününü 'Dünya Yetimler Günü' olarak ilan etti. Biz bu günü iki yıldır değerlendiriyoruz. Bir farkındalık oluşsun istiyoruz."

"Yetimin dini, dili, ırkı sorgulanamaz"

"İİT bütün İslam ülkelerine; yetimlere sahip çıkılması için bir genelge yayımlandı" diyen Yıldırım, Türkiye'de artık yetimlere sahip çıkılma noktasında bir bilinçlenme oluştuğunu anlattı.

İslam ülkelerindeki birçok kuruluşun ve özellikle yerel yönetimlerin yetimlerle ilgili çalışmalar yürütür hale geldiğini aktaran Yıldırım, "Artık büyük yetimhaneler yaptırıyoruz. Reyhanlı'da yetimlerle ilgili yaptırdığınız okul, dünyada bir numaralı okul olacak. Bu bütün dünyaya örnek teşkil edecek. Yetimin, dili, dini ve ırkı sorgulanamaz. Anne-baba, Müslüman, Hristiyan veya Yahudi de olsa hiç fark etmez. Yetimlere mutlaka sahip çıkmak zorundayız. İşte biz, bu çerçevede hareket ediyoruz"

Yıldırım'ın ardından Hattat Hasan Çelebi de kısa bir konuşma yaptı. Hat sanatçılarının yetimlerin yararına bazı eserler yapıp, bunları sergilerde hayırseverlerin beğenisine sunmalarının takdir edilecek bir durum olduğunu ifade etti.

Ardından İHH Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz, yetimler hakkında bilgi verdi. Dünya üzerinde nice mağduriyetler içerisinde savaşlar, doğal afetler, hastalık ve yoksulluk gibi nedenlerle 400 milyonu aşkın yetim çocuğun bulunduğunu ifade eden Yılmaz, velisiz, sahipsiz çocukların organ mafyaları, dilenci şebekeleri ve misyoner örgütlerin tuzaklarına düştüğünü söyledi.

Yılmaz, İHH'nın dünyanın farklı kesimlerindeki yetimlerine sahip çıktığını, bu amaçla da farkındalık oluşturmak için organizasyonlar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Dünya Yetimler Günü vesilesiyle Filistin, Suriye, Lübnan, Afganistan, Kırgızistan, Doğu Türkistan, Arnavutluk, Endonezya, Pakistan'ın da aralarında bulunduğu 42 ülkeden yetimi Türkiye'ye getirdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından 43 hattatın kaleminden çıkan 48 eserin, ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu serginin açılışı gerçekleştirildi.

"Kalemden Kalbe Dünya Yetimler Günü Hat Sergisi'nin" kurdelesini yetimler kesti. Etkinliğe katılan ziyaretçiler, sergiyi gezerek hayırseverlerin beğenisine sunulan eserleri inceledi.

İhh\'nın "Dünya Yetimler Günü" Programı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İhh'nın 'Dünya Yetimler Günü' Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement