Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika
Son Dakika Logo

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

16.06.2015 23:01

KONYA / SAMSUN / SİVAS / İZMİR / BURSA / AYDIN / ERZURUM / Konya, Samsun, Sivas, İzmir, Bursa, Aydın, Erzurum ve Manisa'da AK Parti Gençlik Kolları üyeleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

KONYA/ SAMSUN/ SİVAS/ İZMİR/ BURSA/ AYDIN/ ERZURUM/ Konya, Samsun, Sivas, İzmir, Bursa, Aydın, Erzurum ve Manisa'da AK Parti Gençlik Kolları üyeleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

Konya'da Kültürpark'ta toplanan AK Parti Gençlik Kolları üyeleri ellerindeki dövizlerle, "Katil Sisi, seninleyiz Mursi, İslami hareket engellenemez" şeklinde Mısır yönetimi aleyhinde slogan attı.

AK Parti Konya Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Sait Çelik, yaptığı açıklamada Muhammed Mursi ve İhvan üyeleri hakkında idam kararlarının verildiğini anımsattı.

Mısır'da yaşananların halkın egemenlik hakkının ve bağımsızlığın gasbı olduğunu belirten Çelik, zulüme rıza göstermenin, zalime karşı çıkmamanın zulüm olduğunu dile getirdi.

Çelik, Batılı ülkelerin, Mısır'daki darbeye hala darbe diyemediğini vurgulayarak, "Zulümlere karşı Doğu Türkistan'da, Mısır'da, Filistin'de Myammar'da, Suriye'de, Orta Afrika'da olacağız. Biz, Mursi'nin yanında İhvan kardeşlerin arkasında olacağız. Mazlum coğrafyalara sahip çıkacağız. Yüzyıllar boyu devam eden tevhid mücadelesi hiç bitmedi ve bitmeyecektir" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da Mursi'ye verilen idam cezasını kınadıklarını, zalimlerle beraber olmadıklarını göstermek adına meydanlara toplandıklarını ifade etti.

İdam kararlarına karşı batıdan hiçbir ses çıkmadığına dikkati çeken Usta, "İdam kararlarının uygulanmaması için bütün İslam coğrafyasını önümüzdeki ramazan ayında duaya davet ediyorum. İnşallah bu idamları görmeyiz ve utancı yaşamayız. Bir tane Mursi idam edilir ancak binlerce Mursi yetişir. İnşallah bu idam kararları dualarımızla durdurulacaktır" dedi.

Samsun

Samsun'da AK Parti İl Gençlik Kolları üyesi bir grup Mursi hakkında verilen idam cezasını protesto etti.

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı bazı sendika üyelerinin de katıldığı eylemde protestocular "İslami hareket engellenemez" yazılı pankartlar taşıdı.

AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Caner Göktepe, verilen idam cezalarının; hukukun, adaletin, insan hak ve hürriyetlerinin idamı anlamına geldiğini söyledi.

Halkın oylarıyla seçilen bir lideri ve arkadaşlarını darbeyle devirip idama mahkum etmenin açıkça bir cinayet olduğunu söyleyen Göktepe, "Ülkesinin kaderini değiştirmeye çalışan, liderlerini darağaçlarıyla kaybeden bir milletin evlatları olarak; Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasını lanetliyoruz. Bu cinayete dur demek, insan haklarına, adalete ve hukukun üstünlüğüne inanmış herkes için bir borçtur" dedi.

Sivas

Sivas'ta AK Parti Gençlik Kolları üyesi bir grup Cumhuriyet Meydanı'nda taşıdıkları dövizlerle Mısır yönetimi aleyhinde slogan attı.

AK Parti Sivas Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Burak Kuruçay, Mursi hakkında verilen idam kararını lanetlediklerini söyledi. Kuruçay, "Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezası onanmış, içlerinde Esma'nın babası Muhammed Biltaci'nin de olduğu 16 kişi de hapishane bastıkları gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmışlardır. Verilen bu cezalar hukukun, adaletin, insan hak ve hürriyetlerinin idamı demektir" ifadelerini kullandı.

İdam kararının, dünya siyasetinin, adaletin ve insanlığın idamı olduğunu vurgulayan Kuruçay, şunları kaydetti:

"Bugün AK Parti Gençlik Kolları olarak, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, her zulme karşı durduğumuzu haykırmak, Mısır halkının ve iradesinin yanında yer aldığımızı göstermek, zalimlerin er geç devrileceğini ve zulümlerinin yanlarına kar ve payidar kalmayacağını hatırlatmak için buradayız. Zafer inananlarındır ve zafer yakındır."

İzmir

AK Parti İzmir Gençlik Kolları üyeleri Konak Meydanı'nda Mursi'ye verilen idam cezasına tepki gösterdi.

AK Parti İzmir Gençlik Kolları Başkanı Nureddin Taşçı, Mısır'da yapılan demokratik seçimlerle Mursi'nin Cumhurbaşkanı seçildiğini anımsatarak, halkın iradesini hiçe sayan askeri cuntanın, seçilmiş meşru cumhurbaşkanını tutuklattığını söyledi.

Taşçı, "Hukuk, meşruiyetini, koruduğu değerlerin kutsallığından alır. Hukuk, insan onurunu, millet iradesini korumayı bırakıp batının ve emperyalist güçlerin menfaatlerini korumaya başladığı anda meşruiyetini kaybetmiştir. Halkın oylarıyla seçilen bir lideri ve arkadaşlarını darbeyle devirip idama mahkum etmek, bir mahkeme hükmünün icrası değil, açık ve adi bir cinayettir" diye konuştu.

İslam dünyasının kendi kaderine hükmetme ve sömürünün boyunduruğundan kurtulma iradesinin sembolü olan bir lider ile arkadaşlarının kanını akıtmak için sergilenen vahşete, Batı dünyasından göstermelik de olsa bir tepki göstermediğinin altını çizen Taşçı, verilen idam cezası kararını lanetlediklerini belirtti.

Bursa

Bursa'da Orhangazi Parkı'nda toplanan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği  (Özgür-Der) üyesi bir grup Mursi'ye verilen idam kararını protesto ederek sloganlar attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Serdar Taybova, verilen kararı kınamak için toplandıklarını söyledi.

Mısır'da 17 kişi için verilen idam kararını şiddetle kınadıklarını belirten Taybova, şöyle konuştu:

"Bu karar bizim için sürpriz değildi. Beklediğimiz bir karardı. Çünkü Biltaci, mahkemede yaptığı konuşmada vurguladığı gibi mahkeme heyetine dönüp, 'Sizler bugün mahkemeden çekilme kararı alsanız da bize idam kararı çıkarmasanız da er yada geç Sisi, zorla birilerine bu kararı aldırtacak. Bu davadan çekilmeniz sizin hayrınızadır. Çünkü bunun hesabını Allah'a veremezsiniz. Bu Allah'a hesap verebilmeniz için yapmanız gereken bir şeydir' dedi. Bu yüzden bugün zalim Sisi ve arkasına başta Almanya olmak üzere Suud'u, ABD'yi, Batı ülkelerini yanına alarak daha yakın zamanda Avrupa turuna çıkarak, Avrupalılardan onay alarak, Suud'a şirin görünmek için Mursi ve yanındaki arkadaşlarını İran'a ajanlıkla suçlayarak bu idam kararını çıkarttırdı."

Taybova, Mısır halkının daha önce direndiği gibi bugün de direneceğini sözlerine ekledi.

Aydın

Aydın Atatürk Kent Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan AK Parti Aydın İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Seyhan Koyuncu, diktatör Hüsnü Mübarek'in devrildikten sonra Mısır'da yapılan özgür seçimlerle Muhammed Mursi'nin Cumhurbaşkanı olarak seçildiğini hatırlattı.

"Ancak halkın iradesini ve ülke kaynaklarını apoletinin gölgesinde tutmak isteyen askeri cunta tekrar hortlamıştır" diyen Koyuncu, "Bu oyun yeni değildir. Bu sahne ilk kez yaşanmamaktadır. İnsanlık tarihiyle yaşıt bu tuğyanın ve zulmün kan emici nice aktörü tarihin karanlık sayfalarında, insanlığın vicdanında ve cehennemin dibindeki yerini çoktan aldı" ifadelerini kullandı.

Verilen cezaların, hukukun, adaletin, insan hak ve hürriyetlerinin idamı olduğunu ifade eden Koyuncu, halkın oylarıyla seçilen bir lideri ve arkadaşlarını darbeyle devirip idama mahkum etmek, bir mahkeme hükmünün icrası değil, açık ve adi bir cinayet olduğunu dile getirdi.

Ellerinde Mursi'nin posterleri ile idam kararını protesto eden dövizler taşıyan grup, sık sık idam kararına tepki gösteren sloganlar attı.

Erzurum

Erzurum Havuzbaşı Meydanı'nda toplanan AK Parti Gençlik Kolları üyesi bir grup Mursi'ye verilen idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammet Selim Özdemir, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam cezasının onandığını ve içlerinde Esma'nın babası Muhammed Biltaci'nin de olduğu 16 kişinin de "hapishane bastıkları" gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldıklarını anımsattı.

Halkın oylarıyla seçilen bir lideri ve arkadaşlarını darbeyle devirip idama mahkum etmenin, bir mahkeme hükmünün icrası olmadığını, açık ve adi bir cinayet olduğunu belirten Özdemir, zalimlerin er geç devrileceğini ve zulümlerinin yanlarına kar kalmayacağını vurguladı.

Manisa

Manisa'nın Şehzadeler ilçesi Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni karşısında toplanan AK Parti Manisa Gençlik Kolları üyeleri Mursi'ye verilen idam cezasını protesto etti.

AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Erkan Mert, cezayı hukukun, adaletin, insan hak ve hürriyetlerinin idamı olarak tanımladı.

Halkın oylarıyla seçilen bir lideri ve arkadaşlarını darbeyle devirip idama mahkum etmenin bir mahkeme hükmünün icrası değil, açık ve adi bir cinayet olduğunu dile getiren Mert, idam cezasına tüm insanların karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

Mert, "Bu zulüm karşısında takınılacak her tavır, gösterilecek her tepki, tüm dünya için bir insanlık sınavıdır. Bugün AK Parti Gençlik Kolları olarak, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, her zulme karşı durduğumuzu haykırmak, Mısır halkının ve iradesinin yanında yer aldığımızı göstermek ve zalimlerin er geç devrileceğini ve zulümlerinin yanlarına kar ve payidar kalmayacağını hatırlatmak için buradayız" diye konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi aleyhine sık sık slogan atan grup açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika


Advertisement