Başbakan Ahmet Davutoğlu,"Allah şahit olsun, millet şahit olsun, tarih şahit olsun hiçbir zaman hiçbir vatandaşımızı bunların insafına terk etmeyecek, yalnız bırakmayacağız. Bunu yüreğimden gelerek, yürek diyarı Sur'da zikrediyorum ve aynı şekilde hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına da izin vermeyeceğiz." dedi.
Davutoğlu, tarihi Hasan Paşa Hanı'nda düzenlenen "Sur Buluşması"nda yaptığı konuşmada, 2005'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Diyarbakır'da yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, kendilerinin o konuşmadan bu yana hep bütünleştirmeye, birleştirmeye çalıştıklarını, birilerinin ise hep parçalamaya çabaladığını ifade etti.
Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyasi tablo dolayısıyla ülkenin kaosa, krize düşeceğini hesap eden bölücü terör örgütü ve hain odakların içeride ve dışarıda harekete geçtiklerine dikkati çekerek, "Silahlı isyan çağrısında bulundular. Daha önce 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi şehirlerimizi tarumar etmek için bütün güçleriyle harekete geçtiler ve zannetiler ki onlar bu memleketi bir araya getiren, bu yüreği bütünleştiren ana değerleri parçalayabilecekler. 23 Temmuz'da hepinizin bildiği gibi huzur ve demokrasi güvenlik operasyonlarını başlatmak zorunda kaldık. Onlar yakmaya, yıkmaya tahrip etmeye çalışırken biz kamu düzenini inşa etmeye, her yerde barışı, huzuru hakim kılmaya çalıştık." diye konuştu.
"İki hususta yanıldılar"
Çözüm Süreci ile bütün tıkanıklıkları aşmaya, bütün yolları, bütün engelleri aşarak bir birlik yoluna çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, "Onlar, verdikleri, yaptıkları bütün eylemlerle yeni barikatlarla şehirlerimizi, ilçelerimizi, Sur'umuzu parçalamaya çalıştılar. Çukurlar kazdılar, barikatlar kurdular, el yapımı bombalarla insanların günlerini, gecelerini kararttılar ve zannettiler ki bu devlet acizdir ve onlarla mücadele etme cesareti ve kararlılığı göstermeyecektir ve zannetiler ki bölge halkı onların yanında yer alacak. Bu iki hususta da yanıldılar ve yanılacaklar." değerlendirmesinde bulundu.
Davutoğlu, tahriklere, provokasyonlara karşı dimdik durdukları için Diyarbakırlılara teşekkür etti.
"Devletimizin şefkat gücünü de, şefkat elini de, kudret elini de birlikte kullandık, kullanacağız." diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devletimiz dediğimizde aziz Diyarbekirliler, bu sizin devletiniz, bu 78 milyonun devleti, hiç kimse bu devlete tek başına malik değildir ve hiç kimse bu devletin vatandaşlarının herhangi bir kesimini ayırma, dışlama hakkına da sahip değildir. Hep beraber kamu düzeni derken, hepimizin düzeninden bahsediyoruz, hepimizin huzurundan bahsediyoruz. Biz bütün bu hesapları bozma amacıyla en kararlı bir şekilde terörün üstüne gittik. Terörle mücadelede hiçbir tereddüt göstermedik ve bir kez daha Diyarbekir'den ilan ediyorum, Sur'un bütün sokakları gibi, Cizre'nin, Silopi'nin bütün sokakları gibi, Diyarbekir'in bütün sokakları, Mardin'in, Bingöl'ün, Van'ın, Bitlis'in, bütün güzel şehirlerimizin tüm sokakları, bu güzel mekanların, bu güzel ülkelerin dağları, ovaları, vadileri huzur ve sükun bulana kadar da gece, gündüz uyumayacağız, terörle mücadeleye devam edeceğiz. Bir tarafta bu kararlılığımız varken, bir tarafta devletimizin kudret eli varken emin olunuz ki, şefkat elimizle de bütün halkımızın yanında olacağız, ellerini tutacağız, gözlerine bakacağız, yüreğimizi yüreklerine değdirip, 'Bu yürekleri kimse parçalamayacak' diye haykıracağız."
Terörle mücadele devam ederken, 2 ay önce Mardin'de açıkladığı, Huzur, Demokrasi Eylem Planı ile yaraları sarmak, şehirleri, ilçeleri tekrar inşa etmek ve vatandaşlara her an yanlarında olduklarını göstermek için harekete geçtiklerini vurgulayan Davutoğlu, "Ankara'da geniş kapsamlı eylem planları hazırladık. Bakan arkadaşlarımız alanda, gece, gündüz bölge halkıyla birlikte oldu. Ben de söz vermiştim, demiştim ki 'Bundan sonra her cuma, Doğu'da, Güneydoğu'da bir ilde olacağım. Her hafta bir doğuda, bir batıda olacağım.' Hamdolsun gücümüz yettikçe, bunun gereğini yaptım. Mardin'de, Bingöl'de, Silopi'de, Van'daydım, İzmir'deydim, Manisa'daydım. Bugün, Allah'a hamdolsun diyarların en mübareği Diyarbekir'deyim." ifadelerini kullandı.
"Türkiye 90'ların Türkiyesi değil"
Terörün getirdiği ızdırapları yaşayan Silopi'de de, halkla yan yana geldiklerini aktaran Davutoğlu, Diyarbakır ve Silopi'de yaşadığı iki anısını şöyle anlattı:
"Birisi, Kurban Bayramı'nda Ulu Cami'de, Mehdi Bey arkadaşlar hatırlayacak, yanımda ihtiyar bir Diyarbekir beyefendisi vardı, elimi tuttu, dualar etti, 'Bizi yalnız bırakmadığınız için Allah razı olsun, bizi yalnız bırakmayın' dedi. Silopi'de de yine cuma namazında 90 yaşını muhtemelen aşkın bir dedemiz, eline sarılıp öpmeye çalıştığımda dualar etti, 'Bizi bırakmayın, bizi terk etmeyin' dedi. Allah şahit olsun, millet şahit olsun, tarih şahit olsun hiçbir zaman, hiçbir vatandaşımızı bunların insafına terk etmeyecek, yalnız bırakmayacağız. Bunu yüreğimden gelerek, yürek diyarı Sur'da zikrediyorum ve aynı şekilde hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına da izin vermeyeceğiz.
Türkiye 90'ların Türkiyesi değil, 80'lerin Türkiyesi değil, daha önceki dönemlerin Türkiyesi değil. Türkiye'de milletin her kesiminin verdiği oylarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seçmen sayısına, yüzde 49,5 oyla gelmiş bir iktidar var. Biz bu anlamda, bize oy versin, vermesin her vatandaşımızı hem temsil ediyor hem hakkını korumaya kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz."
Davutoğlu, geçen hafta Manisa'da olduğunu, vatandaşların orada kendilerine gösterdiği muhabbeti ve heyecanı Diyarbakır'da da yaşadığını söyledi.
Birilerinin buna karşı sükutu hayal yaşadığını ifade eden Davutoğlu, "Onlar, sokağa çıkın, yürüyün Sur'a doğru' dediklerinde çok az Diyarbakırlı onların çağrısına ses vermişti. Ama Rabbim gelin, aynı Ulu Cami'de, aynı güzel mekanda saflarla, aynı kıbleye dönün dediğinde Diyarbekirli bütün aşkıyla koşar gelir." diye konuştu.
Davutoğlu, güçlü bir mesajla ağırlandıklarını belirterek, "Biz de emin olun ki elimizdeki bütün imkanlarla gereğini her zaman yapacak, her zaman Diyarbekir'de olacağız." dedi.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Sur Buluşması' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?