Turgut Kazan Davasında Özel Yetkili Mahkeme, Görevsizlik Verdi - Son Dakika
Güncel

Turgut Kazan Davasında Özel Yetkili Mahkeme, Görevsizlik Verdi

Turgut Kazan Davasında Özel Yetkili Mahkeme, Görevsizlik Verdi

Erzincan Ergenekon davası sanıklarından Cumhuriyet eski Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in avukatlığını yaptığı sırada kamu görevlisine basın yolu ile hakaret, terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek, yargıyı...

06.03.2012 16:43

Erzincan Ergenekon davası sanıklarından Cumhuriyet eski Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in avukatlığını yaptığı sırada kamu görevlisine basın yolu ile hakaret, terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek, yargıyı etkilemeye teşebbüs suçlarından 3 yıl hapis ve meslekten men cezası istemiyle yargılanan Turgut Kazan hakkında görevsizlik kararı çıktı. Savcı Ender Karadeniz'in daha önce hazırladığı iddianameye rağmen terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek bölümünü kaldırarak diğer suçlardan cezalandırılması istemiyle dosyayı Asliye Ceza'ya gönderilmesini istemesini eleştiren Turgut Kazan, "Savcı mütalaasıyla ne diyor? Pantolon uyduramadık, gömlek verelim" dedi.

Halen Antalya'da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Osman Şanal, Erzurum'da Özel Yetkili savcı olarak görev yaparken, Cumhuriyet Başsavcılığına 8 Eylül 2010'da bir dilekçe verdi. Osman Şanal dilekçede, yürüttüğü Erzincan'da Ergenekon terör örgütü yapılanmasına ilişkin soruşturmayla ilgili yayınlanan 'Cüppeli adalet' adlı kitabın yazarı İlhan Taşçı, 'Posmodern cihad' kitabın yazarı İsmail Saymaz, 'Operasyon adı Ağa 01' adlı kitabın yazarı Ali Dağlar ile bu süreçte kendisi hakkında basın açıklaması yapan Avukat Turgut Kazan hakkında, kamu görevlisine görevinden dolayı basın yolu ile hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, terörle mücadelede görev alanları hedef göstermekten dolayı suç duyurusunda bulundu.

Savcı Şanal'ın şikayeti üzerine Özel Yetkili Savcı Ender Karadeniz tarafından 6 Ocak 2011'de sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, Ergenekon davasında şimdi CHP Denizli Milletvekili olan İlhan Cihaner'in avukatlığını yapan Turgut Kazan için 3 yıl hapis ve meslekten men cezası istendi. Muhabir Dağlar, Saymaz ile Taşçı hakkında Erzurum 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 21 Nisan 2011 günü, yetkisizlik kararı verilerek dosya İstanbul'a gönderildi. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi de 14 Şubat günü Osman Şanal'ın şikayetiyle hazırlanan iddianamenin, yasanın öngördüğü 4 aylık dava açma süresinin bitiminden sonra düzenlendiği gerekçesiyle davayı düşürdü.

DESTEK İÇİN GELDİLER

Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Kasım 2011 günü ilk kez hakim karşısına çıkan Turgut Kazan'ın bugünkü duruşmasına destek vermek için CHP Denizli Miletvekili İlhan Cihaner ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AKP Bursa eski milletevekili Ertuğrul Yalçınbayır, YAR-SAV'ı temsilen Mustafa Karadağ, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Tekirdağ, Giresun, ve Muğla Baro Başkanları ile 50'ye yakın avukat katıldı.

Savcı Ender Karadeniz'in mütaalası okunarak başlanan duruşmada Turgut Kazan, hakkında sadece terörle mücadele personelini hedef gösterdiği için dava açıldığını belirtti. İddianamede suç tarihi yazmak gerektiğini dikkati çeken Kazan, bunun yerine şikayet tarihinin yazıldığını ileri sürdü. Savcının ifade almadığına işaret eden Kazan, özetle şöyle konuştu:

KAZAN: TÜRKİYE İÇİN UTANIYORUM

"50 yıllık avukatım. 12 Eylül'de darbesinde inanılmaz savunma yaptım. Ama bu şekilde birşeyle karşı karşıya gelmedim. Ben Türkiye için utanıyorum. Siz utanıyor musunuz, bilmiyorum. Hukuka saygısı olan biliyor ki benim şahsımda savunma görevi yargılanıyor. Avukat olarak savunma yapmışım. Avukatın savunmaya yeri sadece savcı odası, mahkeme salonu değildir. Müvekkilim halen yargılanıyor. Özel yetkili daha nasıl baskı yapacak? Telefonun çaldı İlhan Cihaner İstanbul'da olduğunu söyledi ve görüşmek istedi. Anlattıklarından dehşete kapıldım. Başsavcı Erzincan'da soruşturma açınca Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek İlhan Cihaner'i arıyor. Ben olayları duyunca yaşanacakların iğneli fıçı olduğunu anlamıştım. Buca cezaevinden gelen mektup üzerine dilekçe vermişim. O dilekçem nerede? Yaptığım açıklamayla savcısı hedef göstermişim. O mektup Post Modern Cihad kitabında. Benim hedef gösterdiğim kişi kapakta, 16 lira verip alabilirsiniz. Savcılar kamu görevlisi, terörle mücadeleyle görevli değil ki. Bütün Türkiye anlı şanlı biçimde Osman Şanal'ı tanıdı, çocuğuyla birlikte fotoğrafı var. Kendim için onur duyuyorum. Türkiye için utanıyorum böyle bir dava açıldığı için. Frankeştayn olmuş istediği gibi hareket etmiştir. Böyle bir dava ile karşı karşıyayız. Savcı Karadeniz iddianamede önce cezalandırılmamı istiyor. Sonra aynı savcı mütalaasında farkı suçlar çıkararak görevsizlik veriyor. Türkiye'ye bu yapılamaz. Mütalaada ne diyor, 'pantolon uyduramadık, gömlek verelim.' O tarihte sürdürülen kovuşturma yok. Şık, Şener olayında tüm dünya isyanda. Basılmamış kitaplar toplatıldı. Hrant Dink, MİT özel yetkili mahkemelerde ilgili karikatürler çizildi eleştiriler yapıldı. Bunları önleyemezsiniz."

TRAJİKOMİK

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal da savunmasında, "İddianameyi, mütalaayı hazırlayan aynı savcı. Terörle mücadele eden kişiyi hedef göstermeyi çıkardığın ahvaldan nasıl buhar olup uçtuda iki farklı suç geldi. Heyetinize savcı Karadeniz hakkında suç uydurma, görevi kötüye kullanmak suçlarından suç duyurusunda bulunuyorum. Dava, Asliye Ceza'ya görevsizlikle gönderilmesi isteniyor. Avukatların yalnız Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılandığını bilmiyor mu sayın savcı? Her savcı bir gün avukatlığı tadacaktır. O kürsüden inip bu cüppeyi giyindiğinizde ne yapacaksınız, çok merak ediyorum. Savcı olmak avcı olmak değildir. Adil yargılamayı etkilemekten ceza istenmesi çok trajikomiktir" diye konuştu.

Turgut Kazan'dan savunmanın nasıl yapıldığını öğrenmek için geldiğini söyleyen Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu, mahkemlerde nasıl bir avukat istendiğini belirtti. YARSAV Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Karadağ, avukatların yaptıkları savunma nedeniyle soruşturulması, yargılanması hukuku savunmasız bırakması bakımından endişe verici olduğunu bildirdi. Türkiye Barolar Birliği Başkan yardımcısı Berra Besler de "Özel yetkili Ceza Mahkemeleri inşallah kaldırılacak. Seslendirmeseniz de içerinizden 'ohh' diyeceğinizi düşünüyorum" dedi.

Yaklaşık 4 saat süren mahkeme sonunda heyet, savcının mütalaasını dikkate alarak Turgut Kazan hakkındaki davanın görevsizlik kararıyla Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

"USLU AVUKAT İSTİYORLAR"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte duruşmayı izleyen ve Adliye Sarayı çıkışında bir açıklama yapan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, yargılamayla ilgili bir değerlendirme yaptı. Cihaner, şunları söyledi:

"AKP'nin kontrolünde ki özel yetkili yargı düzeni, artık avukatlık mesleğini de imkansız hale getirmek istiyor. İstiyorlar ki avukatlar, müvekkillerini savunmasın, uslu avukatlar olsun, itiraz etmesinler, seslerini çıkarmasınlar. Onu gerçekleştirmeye yönelik bir pilot dava. Aslında tüm yurttaşlarımızın hakları yargılanıyor bu davada. Avukatlar isteniyor ki özel yetkili yargı düzenine teslim olsun. Ama savunma mesleği buna teslim olmayacak. Hukuk tarihi açısından savunma mesleği açısından yüz karası bir karar. Üstelik kendi uyguladıkları daha önce verdikleri bir takım kararlara da aykırı bir karar. Kendileri bitirmesi gerekirken görevsizlik kararı verdiler. Ama biz biliyoruz ki aynı mahkeme İsmail ağa dosyasında görevsizlik kararı vermeyip aynı savcının mütalasıyla burada bitirmişti dosyayı. Ben şunu da hissettim. Artık özel yetkili mahkemeler, özel yetkili yargı düzeninden kendileri de korkar hale geldiler ki bu kadar açık hukuksuzluğa imza atabiliyorlar. Topu kendilerinden uzaklaşsın diye bir başka mahkemenin üzerine atıyorlar. Burada bunu da hissettik. Bu bir sistem sorunu. Tüm yurttaşlarımızı bu konuda uyanık olmaya ve bu davayı takip etmeye çağırıyoruz." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turgut Kazan Davasında Özel Yetkili Mahkeme, Görevsizlik Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement